ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αμπεΐντ: Ένα αστέρι που -ακόμη- δεν έχει λάμψει

Αμπεΐντ: Ένα αστέρι που -ακόμη- δεν έχει λάμψει

Ο Μεχντί Αμπεΐντ είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού και το Sport24.gr ξεσκονίζει την ως τώρα καριέρα του. Διαβάστε πώς πήγε στη Νιούκαστλ, τι έχει δηλώσει γι' αυτόν ο Άλαν Πάρντιου γιατί Ρος Κάουντι και Σεν Τζόντσον έφτασαν στο σημείο να διαπληκτίζονται για χάρη του και για τον επίσης ποδοσφαιριστή αδερφό του.

Ο Μεχντί Αμπεΐντ είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο σύλλογος.

Οι "πράσινοι" τα βρήκαν σε όλα με τη Νιούκαστλ και κατάφεραν να κάνουν δικό τους τον Αλγερινό, ο οποίος θα αγωνίζεται στο Τριφύλλι με τη μορφή δανεισμού την επόμενη σεζόν.

Με αυτή την αφορμή το Sport24.gr σκιαγραφεί το προφίλ του 21χρονου μέσου, ο οποίος στα 18 του έκανε το άλμα για τη Νιούκαστλ κι έκτοτε προσπαθεί να καθιερωθεί σε υψηλό επίπεδο.

Όπως πολλοί Αλγερινοί έτσι κι εκείνος γεννήθηκε στη Γαλλία. Σε ηλικία 10 ετών μπήκε στις ακαδημίες της Λανς, στην οποία έμεινε οκτώ χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ουδέποτε έπαιξε στην πρώτη ομάδα. Παρόλα αυτά ήταν μέλος των μικρών εθνικών ομάδων της Γαλλίας. Οι εμφανίσεις του με τους "τρικολόρ" έκαναν αρκετές ομάδες να ασχοληθούν με την περίπτωσή του. Το 2011 η Λανς υποβιβάστηκε κι εκείνος ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμούσε να ανανεώσει το συμβόλαιό του, καθώς ο σύλλογος δε θα κάλυπτε πλέον τις φιλοδοξίες του. Η Νιούκαστλ, η οποία παρακολουθεί πάρα πολύ στενά τη γαλλική αγορά, δεν έχασε την ευκαιρία και τον ενέταξε στο δυναμικό της.

Η μεταγραφή στη Νιούκαστλ

"Μετά από οκτώ φανταστικά χρόνια στη Λανς ένιωθα μία στασιμότητα. Χρειαζόμουν ν' αλλάξω αέρα. Δε φοβόμουν να φύγω στο εξωτερικό, είχα κάποιες επαφές και επισκέφτηκα τις εγκαταστάσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Προπονήθηκα και με τις ρεζέρβες. Οι ιθύνοντες του συλλόγου μου είπαν για τα πλάνα τους και θα βασιστούν σ' εμένα την επόμενη σεζόν. Από την πλευρά μου σκοπεύω να δώσω τα πάντα για να εξελιχθώ στην Premier League. Έχω ήδη μιλήσει με τον Σεΐκ Τιοτέ και με ενθάρρυνε να υπογράψω" ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Αμπεΐντ ως παίκτη της Νιούκαστλ, αφού πριν είχε βάλει την υπογραφή του σε πενταετές συμβόλαιο.

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φέρνουμε τον Μεχντί στον σύλλογο. Είναι ένα λαμπρό ταλέντο και νομίζουμε πως θα έχει ένα ενθουσιώδες μέλλον μπροστά του. Μετά από ένα εντυπωσιακό δοκιμαστικό που έκανε για μας φέτος, ανυπομονώ να δουλέψω με τον Μεχντί και να εξελίξουμε το ταλέντο του" δήλωνε ο προπονητής των ρεζερβών της Νιούκαστλ.

Η πρώτη σεζόν

Όπως ήταν λογικό για έναν 18χρονο, ο οποίος δεν είχε παραστάσεις από αγώνες πρώτης ομάδας ο Αμπεΐντ ήταν αρχικά στην ομάδα Κ21, ενώ πήρε ευκαιρίες και με τις ρεζέρβες. Παρόλα αυτά ο Άλαν Πάρντιου έδειξε από την αρχή πως τον υπολογίζει μακροπρόθεσμα παίρνοντάς τον στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας. Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του σε παιχνίδι Λιγκ Καπ κόντρα στη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ήταν ξεκάθαρο πως η συγκεκριμένη χρονιά θα ήταν χρονιά προσαρμογής για τον Αμπεΐντ. Έτσι η δεύτερη ευκαιρία ήρθε τον Ιανουάριο στο κύπελλο κόντρα στη Μπλάκμπερν. Οι άνθρωποι της "τουν" ήταν αρκετά ικανοποιημένοι απ' όσα έβλεπαν και γι' αυτό αποφάσισαν να τον δώσουν δανεικό, προκειμένου να πάρει παιχνίδια.

"Προσπαθούμε να δώσουμε κάπου τον Αμπεΐντ. Χρειάζεται να παίζει βασικός" δήλωνε ο Πάρντιου, τη στιγμή που Ντόνκαστερ και Λιντς είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Τελικά ο Αλγερινός παρέμεινε στον σύλλογο, αφού εκτός των άλλων ο Σεΐκ Τιοτέ θα έφευγε για το Africa Nations Cup και θα δινόταν έτσι η ευκαιρία στον νεαρό μέσο. "Νομίζω πως ο Μεχντί θα μπορούσε να γίνει ένας εξαιρετικός παίκτης για μας. Ωστόσο, τώρα θα πρέπει να μάθει κάποια πράγματα και αυτά τα παιχνίδια είναι καλά για εκείνον" έλεγε ο Πάρντιου, ο οποίος όμως δεν τον εμπιστεύτηκε ως το τέλος της χρονιάς.

Αμπεΐντ: Ένα αστέρι που -ακόμη- δεν έχει λάμψει

Ήθελε να παλέψει

"Όταν παίζεις και προπονείσαι δίπλα σε κορυφαίους παίκτες αυτό σε βοηθάει να γίνεις καλύτερος. Αυτό είναι εξαιρετικό γιατί είμαι νέος και ελπίζω πως με περιμένει μία μεγάλη καριέρα. Επομένως, το να παίζω δίπλα σε τόσο ταλαντούχους παίκτες μπορεί μόνο να με ωφελήσει. Ελπίζω πως με τις προπονήσεις με την πρώτη ομάδα θα βελτιωθώ και πως θα δείξω στον προπονητή πως έχω μέλλον στον σύλλογο. Θέλω να μείνω εδώ και να παλέψω και ελπίζω πως θα μου δοθεί η ευκαιρία για να δείξω τι μπορώ να κάνω στη Νιούκαστλ".

Αυτή ήταν η θέση του Αμπεΐντ, ο οποίος τελικά παρέμεινε στο ρόστερ της "τουν". Μπορεί στη θέση του να υπήρχαν οι Τιοτέ, Γιοάν Καμπάιγ και να είχαν αποκτηθεί οι Βουρβόν Ανίτα και Γκαέλ Μπιγκιριμανά, αλλά εκείνος δεν έδειχνε να πτοείται. Φυσικά ήταν αδύνατο για εκείνον να παίξει στην πρώτη ομάδα κι έτσι αρκέστηκε σε μόλις τρεις εμφανίσεις. Τον Ιανουάριο αποκτήθηκε και ο Μούσα Σισοκό, ένας ακόμη παίκτης που μπορούσε να αγωνιστεί -και- ως μέσος, και κάπου εκεί το όνειρο της πρώτης ομάδας έσβησε.

Ο δανεισμός στη Σκωτία

Η Σεν Τζόνστον ήταν εκείνη που έχοντας καλές σχέσεις με τη Νιούκαστλ κατάφερε να τον αποκτήσει με εξάμηνο δανεισμό τον Ιανουάριο που μας πέρασε. Εκεί ο νυν παίκτης του Παναθηναϊκού έπαιξε σε 12 αγώνες πρωταθλήματος κι έναν κυπέλλου εντυπωσιάζοντας με τις εμφανίσεις του. Αυτός ήταν και ο λόγος που τόσο η ομάδα του όσο και η Ρος Κάουντι ενδιαφέρθηκαν για να τον διατηρήσουν στην SPL. Απόρροια αυτού, μάλιστα, ήταν να υπάρξει και διαμάχη μεταξύ των δύο ομάδων, όπως αποτυπώνεται και από δηλώσεις του Τόμι Ράιτ.

Ο νυν προπονητής της Σεν Τζόνσον είχε πει λίγο πριν την επιστροφή του παίκτη στη Νιούκαστλ: "Νομίζω πως έχουν ειπωθεί πολλά από έναν συγκεκριμένο προπονητή και έναν συγκεκριμένο σύλλογο για το μέλλον του Μεχντί. Ενδιαφερόμαστε για τον παίκτη. Το αν μπορούμε να τον πάρουμε είναι κάτι άλλο. Έχουμε κάνει μία επαφή με τη Νιούκαστλ και θα δούμε τι θα γίνει.

Ποτέ δεν είπαμε ότι δε θέλουμε να τον κρατήσουμε. Νομίζω πως αυτές οι ιστορίες προέρχονται από κάποιους που θα έπρεπε να μη μιλάνε. Ελπίζουμε να είναι εδώ και την επόμενη σεζόν. Η Νιούκαστλ δε θα πάρει καμία απόφαση για το μέλλον του πριν την προετοιμασία".

Αμπεΐντ: Ένα αστέρι που -ακόμη- δεν έχει λάμψει

Η απόφαση της Νιούκαστλ

Παρά τις πολύ καλές εμφανίσεις του με τη Σεν Τζόνστον δημοσιεύματα από τον Απρίλιο ανέφεραν πως η αποχώρησή του από τη Νιούκαστλ ήταν κάτι παραπάνω από πιθανή. Ο λόγος ήταν πως δεν μπορούσε να χωρέσει, αφού η ομάδα ήταν υπερπλήρης στο κέντρο. Συν τοις άλλοις, ο Πάρντιου ήθελε να υπάρχει και κάποιος χώρος για τους νεαρούς από τις ακαδημίες. Η Μίλγουολ έδειξε ενδιαφέρον, αλλά δεν έκανε ποτέ επίσημη πρόταση για έναν παίκτη που σύμφωνα με τους Άγγλους εντυπωσίαζε τον πρώτο καιρό στις προπονήσεις, αλλά και που δεν μπόρεσε τελικά να κερδίσει τον Πάρντιου και να τον πείσει πως χωράει στο ρόστερ της πρώτης ομάδας.

Συμπαίκτης με τον αδερφό του

Άξιο αναφοράς είναι πως στη Νιούκαστλ θα μπορούσε να έχει συμπαίκτη του τον αδερφό του Βάλιντ. Ο τελευταίος, ο οποίος είναι έναν χρόνο μικρότερος από τον Μεχντί, είχε αγωνιστεί στα μέσα Οκτωβρίου του 2012 με την Κ21 της Νιούκαστλ. Ωστόσο, δεν εντυπωσίασε και τελικά δεν αποκτήθηκε. Προηγουμένως είχε δοκιμαστεί και από τις Άρσεναλ και Μίντλεσμπρο, ενώ είχε περάσει από τα τμήματα υποδομών των Φούλαμ και Σεντ Ετιέν. Τελικά ουδέποτε δόθηκε η ευκαιρία στα δύο αδέρφια να παίξουν στην ίδια ομάδα.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ