ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αφιέρωμα της UEFA στον Παναθηναϊκό

Αφιέρωμα της UEFA στον Παναθηναϊκό

Εκτενές αφιέρωμα στον Παναθηναϊκό έκανε η επίσημη ιστοσελίδα της UEFA, με αφορμή τον επαναληπτικό κόντρα στη Σταντάρ Λιέγης για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η UEFA, δημοσίευσε ένα εκτενές αφιέρωμα για τον Παναθηναϊκό με αφορμή τη ρεβάνς κόντρα στη Σταντάρ Λιέγης για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, εστιάζοντας σε πέντε σημεία με άξονα τα χρώματα, το γήπεδο, τους τίτλους και τις διακρίσεις του συλλόγου.

Αρχικά γίνεται αναφορά στο έτος ίδρυσης του συλλόγου, το προσωνύμιο και τους τίτλους που έχει κατακτήσει, ενώ στη συνέχεια αναφέρονται πέντε σημεία στην ιστορία του, που τον κάνουν ξεχωριστό.

Όσον αφορά το χρώμα της φανέλας, τονίζεται ότι δεν ήταν πράσινο παραπέμποντας σε λεπτομέρειες για την ιστορία αυτής. Στη συνέχεια ακολουθεί αναφορά στο "Απόστολος Νικολαΐδης" και την εξέλιξη που είχε το συγκεκριμένο γήπεδο τις επόμενες δεκαετίες.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι είναι η μόνη ελληνική ομάδα που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα αήττητη, όπως και το γεγονός ότι έχει αγωνιστεί σε ευρωπαϊκό τελικό, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο γεγονός ότι είχε πολλούς ποδοσφαιριστές που στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης με την Εθνική ομάδα στο Euro 2004.

Διαβάστε σε αναλυτική μορφή το αφιέρωμα της UEFA

Δεν ήταν πάντα "πράσινοι"

Τα χρώματα του Παναθηναϊκού ήταν αρχικά το κόκκινο και το άσπρο, ένας συνδυασμός που εδώ και χρόνια είναι συνώνυμο με τον... εχθρό Ολυμπιακό. Το 1918, μια δεκαετία μετά την ίδρυση του συλλόγου, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να αλλάξει το κόκκινο με το πράσινο, παρότι τότε δεν είχε «γεννηθεί» ακόμα ο Ολυμπιακός (σ.σ. ιδρύθηκε το 1925). Ταυτόχρονα, τη φανέλα του Παναθηναϊκού κοσμεί ένα τριφύλλι εμπνευσμένο από τον Καναδό αθλητή, Μπίλι Σέρινγκ, δηλαδή το νικητή του μαραθωνίου των ανεπίσημων Ολυμπιακών Αγώνων του 1906 στην Αθήνα, ο οποίος είχε ένα τριφύλλι στο μπλουζάκι του.

Το πρωτοποριακό γήπεδο

Χτισμένο το 1922, το γήπεδο του Παναθηναϊκού, γνωστό ως «Απόστολος Νικολαϊδης», είναι το αρχαιότερο γήπεδο στην Ελλάδα που χτίστηκε με αποκλειστική χρήση το ποδόσφαιρο. Όλα τα στάδια που έγιναν αργότερα στη χώρα ήταν κοινοτικά είχαν κι άλλες χρήσεις, κυρίως προορίζονταν για στίβο.

Ο μόνος αήττητος πρωταθλητής

Ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ομάδα που έχει πάρει αήττητη πρωτάθλημα. Το κατάφερε τη σεζόν 1963-64 κατακτώντας τον τίτλο με 24 νίκες και 6 ισοπαλίες. Ο ιδρυτής του συλλόγου, Γιώργος Καλαφάτης δεν μπόρεσε να χαρεί τον θρίαμβο, καθώς απεβίωσε τον Φλεβάρη του 1964, τρεις μήνες πριν από το ιστορικό επίτευγμα.

Ο ευρωπαϊκός τελικός

Ο Παναθηναϊκός του Πούσκας είναι η μόνη ελληνική ομάδα που έχει παίξει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, χάνοντας από τον Άγιαξ με 2-0 τη σεζόν 1970-71. Ο Αντώνης Αντωνιάδης ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ.

Το μερίδιο επιτυχίας στο Euro 2004

Από τα 23 μέλη της εθνικής ομάδας στο έπος του 2004, τα 11 είχαν ή έχουν στέρεα σχέση με τον Παναθηναϊκό. Γιώργος Καραγκούνης, Κώστας Κατσουράνης, Άγγελος Μπασινάς, Αντώνης Νικοπολίδης, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Τάκης Φύσσας, Γιάννης Γκούμας, Δημήτρης Παπαδόπουλος και Κώστας Χαλκιάς είναι οι παίκτες που φόρεσαν το «τριφύλλι», ενώ ο Νίκος Νταμπίζας, που έκανε καριέρα στον Ολυμπιακό, είναι πλέον ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ