ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η πιο δύσκολη αποστολή επί Αλμέιδα στο Καραϊσκάκης και ο οδηγός των τριών προηγούμενων ντέρμπι

Ο Ματίας Αλμέιδα
Ο Ματίας Αλμέιδα PHOTO CREDITS: GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE MEDIA

Η ΑΕΚ παίρνει μερικές ανάσες μέχρι να προετοιμαστεί πυρετωδώς για το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στις 15 Μαΐου. Αυτή τη φορά η αποστολή της στο Φάληρο θα είναι η πιο δύσκολη επί ημερών Ματίας Αλμέιδα, αλλά θα έχει ως οδηγό της τις τρεις προηγούμενες.

Η ΑΕΚ άφησε πίσω της το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και όσα ακολούθησαν αυτό με τον Ματίας Αλμέιδα και στρέφεται πλέον στο επόμενο μεγάλο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Γεώργιος Καραίσκάκης, όπου θα ψάχνει όπως και στην Τούμπα ένα τελευταίο μεγάλο διπλό για να καθαρίσει την υπόθεση τίτλος.

Η αποστολή των κιτρινόμαυρων δεν είναι καθόλου εύκολη. Ο Ολυμπιακός έχει αυτή τη στιγμή αναπτερωμένο το ηθικό μετά το τεράστιο διπλό στο Μπέρμιγχαμ, ενώ πριν από την αναμέτρηση με την ΑΕΚ έχει να δώσει άλλα δύο παιχνίδια, τη ρεβάνς με την Άστον Βίλα και το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Η τελευταία μονομαχία θα διαμορφώσει και τη μάχη του τίτλου, ήτοι με ποιον θα το διεκδικήσει η ΑΕΚ μέχρι το τέλος. Εκτός αν φυσικά έρθει ισόπαλο το ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη και τότε η Ένωση θα χρειάζεται απλά τη νίκη με τη Λαμία στην τελευταία αγωνιστική για να κάνει το back-to-back.

Επί ημερών Ματίας Αλμέιδα η ΑΕΚ τα έχει πάει πολύ καλά στο Γεώργιος Καραϊσκάκης έχοντας δύο νίκες και μια ισοπαλία στο πρωτάθλημα και μια "ανώδυνη" ήττα στο Κύπελλο, όταν εκείνη πήρε την πρόκριση για τον τελικό. Αυτή τη φορά όμως πετυχαίνει τον Ολυμπιακό στην καλύτερη περίοδό του σε σχέση με τις προηγούμενες.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει ανεβάσει επίπεδο τους Πειραιώτες κάτι που φάνηκε (και) στο πρόσφατο ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου ναι μεν η ΑΕΚ το πήρε στο φινάλε, όμως ο Ολυμπιακός στάθηκε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο. Έχει αυτή την εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη και παρέμεινε μέσα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος αν και μέσα στη σεζόν έφτασε μέχρι το -9 από την κορυφή.

Ταυτόχρονα σε αυτό το ντέρμπι υπάρχει και η συνθήκη που δεν έχει δώσει παιχνίδι για 17 μέρες, ενώ οι ερυθρόλευκοι θα έχουν δώσει τρεις. Σίγουρα θα έχει περισσότερη φρεσκάδα και αυτό είναι ένα ατού που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί, όπως και να φορμάρει παίκτες όπως ο Λιβάι Γκαρσία που χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση και μπορεί να αποδειχθεί κομβικός σε αυτό το ματς.

Μέχρι τότε φυσικά μεσολαβεί ένα μεγάλο διάστημα που θα υπάρχει αρκετός χρόνος προετοιμασίας και μπορεί να μεταβληθούν τα δεδομένα του.

Τα τρία προηγούμενα ντέρμπι στο Καραϊσκάκης της δείχνουν το δρόμο

Το πρώτο ντέρμπι που έδωσε η ΑΕΚ με προπονητή τον Ματίας Αλμέιδα κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και έληξε χωρίς σκορ (0-0).

Η ΑΕΚ στάθηκε καλύτερα σε αυτό το ματς, είχε περισσότερες ευκαιρίες από τον Ολυμπιακό ειδικά στο πρώτο μέρος.

Οι τελικές και τα expected goals στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ
Οι τελικές και τα expected goals στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ

Όμως αντίστοιχα δέχθηκε και αρκετές μεγάλες ευκαιρίες στα μετόπισθεν από τον Ολυμπιακό με τα xGoals είναι 0.9 - 1 υπέρ της.

Στο παιχνίδι των playoffs πέρυσι η ΑΕΚ πέτυχε ένα σπουδαίο διπλό με 3-1 που έδωσε τη σπίθα για την κατάκτηση του τίτλου.

Οι τελικές και τα expected goals στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ
Οι τελικές και τα expected goals στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ


Η Ένωση κυριάρχησε πλήρως σε όλο το ματς, έχοντας τις τριπλάσιες τελικές από τους Πειραιώτες (5-15) και αντίστοιχα πολλαπλάσια xGoals (0.3 - 1.8) έχοντας φυσικά και το πέναλτι του Λιβάι Γκαρσία που τις ανέβασε τους δείκτες.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν το καλύτερο εκ των τριών που έδωσε η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκης, καθώς ουσιαστικά κυριάρχησε απόλυτα στο γήπεδο και σχεδόν στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα.

Το πιο πρόσφατο ντέρμπι βρήκε και πάλι νικήτρια την ΑΕΚ με 2-1. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο στάθηκε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά στο δεύτερο μέρος, δέχθηκε περισσότερη πίεση από τον Ολυμπιακό δίχως να αλλάξει το σκορ.

Οι τελικές και τα xGoals στην  αναμέτρηση
Οι τελικές και τα xGoals στην αναμέτρηση

Παρ' όλα αυτά ολοκλήρωσε και σε αυτό το ματς περισσότερες τελικές (9-13) και ελαφρώς μεγαλύτερα xGoals (0.9 - 1), τα ίδια με πρώτο τους ντέρμπι που ήρθε 0-0 (με τον Αλμέιδα στο τιμόνι της ΑΕΚ).

Φυσικά και στις τρεις παραπάνω ο Ολυμπιακός είχε διαφορετικό προπονητή, καθώς τον αντιμετώπισε στο Καραϊσκάκη κατά σειρά με τους Μίτσελ, Ανιγκό και Καρβαλιάλ. Κόντρα στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ η ΑΕΚ έπαιξε μόνο στην OPAP Arena το ματς του πρώτου γύρου των playoffs και δεδομένα θα πρέπει να παρουσιαστεί καλύτερη για να μπορέσει να φύγει με ένα ακόμα διπλό από το Φάληρο.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ