ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τρεις "Μαρίν" πριν τον Μάρκο

Τρεις "Μαρίν" πριν τον Μάρκο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπέντο απέκλεισε τον Μαρίν από την αποστολή ενόψει της αναμέτρησης με την Αστάνα, απόφαση που προκάλεσε έκπληξη. Δεν θα έπρεπε όμως καθώς ο Πορτογάλος τεχνικός έπραξε με το ίδιο σκεπτικό σε τρεις άλλες περιπτώσεις.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (19/10) ανακοινώθηκε η αποστολή του Ολυμπιακού για το παιχνίδι με την Αστάνα (20/10, 22:05), όπου ο Πάουλο Μπέντο επέλεξε 18 ποδοσφαιριστές χωρίς ανάμεσα σε αυτούς να συμπεριλαμβάνεται ο Μάρκο Μαρίν.

Νωρίτερα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" είχε πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου του Πορτογάλου τεχνικού, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά και δεν είχε πρόβλημα να αποκαλύψει ότι ο Αλμπέρτο ντε λα Μπέγια δεν θα χρησιμοποιηθεί στο ματς. Η ερώτηση για τον Ισπανό μπακ δεν έγινε τυχαία, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού.

Για τον Μαρίν φυσικά και δεν υπήρξε ανάλογη ερώτηση, αφού τίποτε δεν συνηγορούσε στο ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μείνει εκτός πλάνων του προπονητή του για το παιχνίδι με την Αστάνα. Έτσι όταν λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό επισήμως ότι δεν βρίσκεται στην αποστολή, όσο να 'ναι το γεγονός δημιούργησε έκπληξη και απορίες.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΟ

Θα έπρεπε όμως; Ναι, αν είχε μεσολαβήσει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Μια ενόχληση στην τελευταία προπόνηση, κάποιο επεισόδιο με συμπαίκτη ή τον προπονητή του. Δεν προκύπτει ωστόσο κάτι τέτοιο από το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη. Η απόφαση του Μπέντο έχει να κάνει καθαρά με αυτό που συνήθως λέμε "λόγοι τακτικής".

Η ουσία είναι πως ο αποκλεισμός του Μάρκο Μαρίν δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο έκπληξης, πολύ απλά διότι πρόκειται για μια απόφαση που ο Πορτογάλος τεχνικός έχει ξαναπάρει. Έχουν προηγηθεί τρεις "Μαρίν" πριν τον Μάρκο.

Πάρντο, Φορτούνης και Καρντόσο είναι τα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ο Κολομβιανός μάλιστα την "πλήρωσε ακριβά", μένοντας και εκτός ευρωπαϊκής λίστας. Ο Φορτούνης είχε ένα σημαντικό διάστημα μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Ο Καρντόσο με τη σειρά του έμεινε ακόμη και εκτός 18άδας, στη Νέα Σμύρνη, ενώ δεν είχε αγωνιστεί λεπτό στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν είχε συμβεί κάτι εξωαγωνιστικό που να συνδέεται με τις αποφάσεις του Μπέντο. Ο Φορτούνης μάλιστα το είχε δηλώσει και στο Sport24.gr. Κάθε φορά ο λόγος είχε να κάνει με την κατάσταση των παικτών και τις ανάγκες του συνόλου. Με λίγα λόγια, ο Πορτογάλος τεχνικός έκανε τις επιλογές του με βάση τι ήταν καλύτερο για την ομάδα. Τουλάχιστον όπως εκείνος το θεωρούσε.

Τώρα ήταν η σειρά του Μάρκο Μαρίν, να γευτεί τον τρόπο του Μπέντο.

ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΗ ΦΑΝΕΛΑ

Για τον 47χρονο τεχνικό καθόλου σημασία δεν έχει το όνομα στο πίσω μέρος της φανέλας. Τι χρήματα λαμβάνει ετησίως ένας ποδοσφαιριστής ή πόσα έχει κοστίσει στον σύλλογο η απόκτηση του. Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός κατέβαλε συνολικά κάπου στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ στην Μπράγκα για τον Πάρντο, ενώ ο Καρντόσο είναι ο πλέον ακριβοπληρωμένος παίκτης του ρόστερ.

Βλέπετε τον Μπέντο να επηρεάζεται από αυτά τα δεδομένα; Ούτε στο ελάχιστο και οι πράξεις του αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα. Είσαι σε καλή κατάσταση; Θα παίξεις. Δεν είσαι; Θα παίξει άλλος. Αν μη τι άλλο, όταν ο προπονητής δεν διστάζει να λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο, κερδίζει στα μάτια των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών. Από τη στιγμή που λειτουργεί με ίσα μέτρα - ίσα σταθμά, αν για κάτι δεν μπορεί να κατηγορηθεί είναι για μεροληψία.

Στέλνει το μήνυμα του και περιμένει αντίδραση ο Πορτογάλος. Δεν θα κερδίσει όλα τα στοιχήματα (για την ώρα πραγματική αντίδραση έχει δει μόνο από τον Φορτούνη), ούτε οι αποφάσεις του θα είναι πάντα σωστές. Όμως γίνονται κάτω από το ίδιο πρίσμα και στο τέλος της ημέρας αυτό είναι που μετράει. Δεν έχει συγκεκριμένη αντιμετώπιση στον τάδε παίκτη και διαφορετική στον άλλον.

ΣΤΗΝ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝ

Προφανώς και ο Μπέντο δεν είναι ευχαριστημένος από την εικόνα του Μαρίν το τελευταίο διάστημα. Ούτε στο σκέλος που αφορά τα παιχνίδια, ούτε σε αυτό που σχετίζεται με την προπόνηση. Ο Γερμανός διεθνής έκανε εντυπωσιακό... μπάσιμο στο παιχνίδι με την Βέροια. Ήταν υποφερτός με την Γιουνγκ Μπόις, είχε καλά διαστήματα με τον ΑΠΟΕΛ και κινήθηκε σε ρηχά νερά κόντρα στον Πανιώνιο.

Μπορεί να συμμετείχε στα δύο γκολ του Ολυμπιακού (από δική του εκτέλεση κόρνερ το 0-1, το κερδισμένο φάουλ στο 0-2), όμως ο Μπέντο περίμενε πολλά περισσότερα από τον παίκτη του σε κανονική ροή αγώνα.

Δεν ξύπνησε ξαφνικά μια μέρα ο Πορτογάλος και αποφάσισε ότι δεν του αρέσει ο Μαρίν. Ίσα ίσα, που όταν το καλοκαίρι οι άνθρωποι της ομάδας τον είχαν ενημερώσει ότι μπορούν να τον φέρουν στην Ελλάδα, ο Μπέντο είχε εκπλαγεί θετικά γνωρίζοντας την ποδοσφαιρική αξία του 27χρονου μεσοεπιθετικού. Όμως ο Μαρίν χαρακτηρίζεται από αστάθεια στην απόδοση του μέχρι σήμερα και ο Μπέντο δεν μοιάζει διατεθειμένος να κάνει... εκπτώσεις, ενώ δεν έχει απαρατήρητη η δυσφορία του παίκτη δύο από τις φορές που έχει γίνει αλλαγή.

Είναι καθαρά στα πόδια, στην ευχέρεια του Μαρίν, να ανεβάσει στροφές και να δείξει στον προπονητή του ότι αξίζει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Όση ποιότητα και να έχει στο παιχνίδι του, δεν είναι εύκολο για τον Γερμανό να έχει εξασφαλισμένη τη θέση του αν δεν δίνει το 100% καθημερινά, διατηρώντας υψηλά τα επίπεδα συγκέντρωσης του.

Ενδεικτική του σκεπτικού που έχει ο Μπέντο, είναι η ατάκα που είχε χρησιμοποιήσει μιλώντας για την περίπτωση του Γιάννη Μανιάτη:

"Έχουμε 30 ποδοσφαιριστές αυτή τη στιγμή και όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εύκολο να έρθει και να βρει ξαφνικά τη θέση ένας παίκτης μέσα στην ομάδα. Υπάρχει ο μέγιστος σεβασμός στο πρόσωπο του, υπάρχει όμως και ο μέγιστος σεβασμός στο πρόσωπο των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι δουλεύουν τόσο καιρό".

Ο Πορτογάλος έχει 30 παίκτες στην προπόνηση και μέσα από αυτούς διαλέγει 18 για την αποστολή του κάθε αγώνα. Όπως δεν είναι εύκολη η δική του δουλειά, έτσι δεν είναι και αυτή του ποδοσφαιριστή, από την στιγμή που τα στάνταρ του θα βρίσκονται χαμηλότερα από τα μίνιμουμ που ζητά ο προπονητής.

Και για την ώρα ο Μπέντο δείχνει διατεθειμένος να ανταμείβει αυτόν που δουλεύει, προσπαθεί και βελτιώνεται, λειτουργώντας πρώτα για την ομάδα και μετά για τον εαυτό του. Και ο Μαρίν, όπως προηγουμένως οι Πάρντο, Φορτούνης, Καρντόσο, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Εκτός αποστολής ο Μάριν με Αστάνα
Μπέντο: "Θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές με Αστάνα"
Καβάλα στ' άλογο ή "κυνηγός"
Πάλι με Ρέτσο αριστερό μπακ ο Ολυμπιακός
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ