ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το κρισιμότερο ματς το καλοκαίρι

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το τι θα κάνει ο Ολυμπιακός στο υπόλοιπο της σεζόν καμία σημασία δεν έχει, σε σχέση με τις αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει το καλοκαίρι. Πυξίδα, ο τρόπος λειτουργίας της Ακαδημίας.

Για την ήττα του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ αναφορικά με το αγωνιστικό σκέλος δεν μπορούν να γραφτούν και πολλά.

Δεν απείλησε, δεν απειλήθηκε ουσιαστικά παρά μόνο στο 30' όταν ο Αραούχο έφυγε από καταφανέστατη θέση οφσάιντ για τετ-α-τετ, δέχθηκε ένα γκολ που είχε δόση τύχης για τον αντίπαλο, δεν πήρε το πέναλτι - μαρς στο 50' και στερήθηκε την ευκαιρία να ισοφαρίσει.

Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε όταν έμεινε με 10 παίκτες από το 75' και μετά. Δεν απείλησε και δεν απειλήθηκε ο Ολυμπιακός, που πλέον έχει μπροστά του τον επαναληπτικό με την Οσμάνλισπορ (23/2, 18:00) στην Άγκυρα. Το αποτέλεσμα του αγώνα μπορεί να χρησιμεύει επικοινωνιακά σε κάποιους, αλλά ακόμη και μέσα από τα στατιστικά προκύπτει η ισορροπία στον αγωνιστικό χώρο.

Το κρισιμότερο ματς το καλοκαίρι

Σε ένα τέτοιο ντέρμπι, μια στιγμή με δόση τύχης όπως στο γκολ του Αϊντάρεβιτς και ένα μη σφύριγμα όπως αυτό του Μάνταλου στο 50', φτάνουν για να καθορίσουν τον νικητή.

ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ... ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η φετινή σεζόν για τον Ολυμπιακό μόνο καλύτερη από την προηγούμενη μπορεί να αποδειχθεί. Πέρσι οι Πειραιώτες κατέκτησαν το πρωτάθλημα, έχασαν το Κύπελλο και αποκλείστηκαν στους "32" του Europa League.

Φέτος εξακολουθούν να έχουν την προοπτική του Κυπέλλου, αυτή της πρόκρισης στους "16" του Europa League, ενώ στο πρωτάθλημα διατηρούν διαφορά ασφαλείας στο +10 από τον δεύτερο Πανιώνιο, εννέα στροφές πριν το τέλος της κούρσας.

Εξετάζοντας ψυχρά την κατάσταση, από πλευράς αποτελέσματος ο Ολυμπιακός μάλλον δεν μπορεί να αποτύχει φέτος. Αντιθέτως. Ειδικά αν ανατρέξει κανείς στον περασμένο Αύγουστο και θυμηθεί τον τρόπο που ξεκίνησε η χρονιά για τους "ερυθρόλευκους". Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει και ότι ο Ολυμπιακός βαδίζει στον ενδεδειγμένο δρόμο. Ακόμη κι αν κέρδιζε την ΑΕΚ, ακόμη κι αν περάσει την Οσμάνλισπορ.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Το τι θα κάνει ο Ολυμπιακός στο υπόλοιπο της σεζόν καμία σημασία δεν έχει, σε σχέση με τις αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει το καλοκαίρι. Βασικό μέλημα των Πειραιωτών επί προεδρίας Βαγγέλη Μαρινάκη είναι η οικονομική υγεία του συλλόγου. Και σωστά. Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί παρά να είναι προέκταση της κοινωνίας και δεν θέλει πολύ για μια ομάδα να μπει σε οικονομικής φύσης περιπέτειες αν δεν υπάρχει σωστή διαχείριση. Άλλωστε τα παραδείγματα του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, μέχρι την έλευση Ιβάν Σαββίδη, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Η παραπάνω πρόθεση της διοίκησης του Ολυμπιακού αρχίζει να δημιουργεί πρόβλημα όταν δεν ισορροπεί με το αγωνιστικό σκέλος. Και αυτό γίνεται όταν πάντα οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα τα ταμεία του συλλόγου, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει ανάλογη φροντίδα για αυτά που αγγίζουν την ομάδα σε αγωνιστικό επίπεδο.

Δεν είναι θέμα διάθεσης για επένδυση. Άλλωστε μιλάμε για έναν Ολυμπιακό που πλέον διαθέτει ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο που συνεχώς αναβαθμίζεται, χρειάζεται κάπου στα 3-4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τα λειτουργικά έξοδα της Ακαδημίας του και έδωσε συμβόλαιο 2 εκατομμυρίων ευρώ στον Καρντόσο.

Αυτό που δεν κάνει ο Ολυμπιακός είναι να προνοεί, να προλαμβάνει καταστάσεις, να είναι προετοιμασμένος γι' αυτό που θα ακολουθήσει. Να χαράξει έναν ορίζοντα επάνω στον οποίο θα κινηθεί ανάλογα με τις ανάγκες του μεταγραφικά ή και στο θέμα προπονητή. Στοχευμένα και στον σωστό χρόνο.

Κοιτάζοντας τη φετινή σεζόν, ο Ολυμπιακός ξέρει από τώρα τις ανάγκες του σε μεγάλο ποσοστό. Για παράδειγμα είναι ξεκάθαρο ότι μετά και την αποχώρηση του Λούκα Μιλιβόγεβιτς, στο Λιμάνι ξέμειναν από ηγέτες. Σε μια ομάδα που χρειάζεται συνήθως παραπάνω από ένας, τώρα δεν υπάρχει κανείς.

Ενόψει του καλοκαιριού ο Ολυμπιακός καλείται να πάρει γρήγορες και σημαντικές αποφάσεις. Χωρίς περιστροφές, χωρίς κωλυσιεργίες. Για τον προπονητή, το ρόστερ του, την λογική που θα κινηθεί μεταγραφικά. Γιατί όσο ιδανική είναι η κατάσταση μιας ΠΑΕ που αποπνέει οικονομική υγεία, άλλα τόσο απαραίτητη είναι για μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός η αγωνιστική υγεία.

ΠΥΞΙΔΑ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ

Παρατηρώντας κανείς τον τρόπο που έχει στελεχώσει την Ακαδημία του διοικητικά και αγωνιστικά ο Ολυμπιακός τα τελευταία 4-5 χρόνια, καταλαβαίνει ότι οι Πειραιώτες έχουν ήδη στα χέρια τους την φόρμουλα της επιτυχίας που μπορεί να γίνει πράξη στην πρώτη ομάδα.

Και για το σύνολο τμημάτων υποδομής προβλέπεται συγκεκριμένο μπάτζετ, δεν λειτουργεί στα κουτουρού. Υπάρχουν ωστόσο ευδιάκριτοι ρόλοι, ισορροπία ανάμεσα στις διοικητικές αποφάσεις και αυτές που αφορούν το αγωνιστικό, συνεργασία για να μην "καβαλά" το οικονομικό το αγωνιστικό και το αντίθετο.

Και φυσικά τα πρόσωπα εκείνα που έχουν περάσει ή βρίσκονται ακόμη στην Ακαδημία, που στο σύνολο τους αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποδοτικοί στον τομέα τους. Στο Λιμάνι δεν έχουν μόνο να περιμένουν τις επόμενες καλές φουρνιές των τμημάτων υποδομής αλλά μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιήσουν ως πυξίδα τον τρόπο λειτουργίας της Ακαδημίας τους.

Photo credits: EUROKINISSI

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ