ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τεχνική ανάλυση της Ατλέτικο Μαδρίτης

Τεχνική ανάλυση της Ατλέτικο Μαδρίτης

Η Ατλέτικο Μαδρίτης είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού στην πρεμιέρα (16/9, 21:45) των ομίλων του Champions League και το Sport24.gr προχωράει στην τεχνική ανάλυση των "ροχιμπλάνκος" του Ντιέγκο Σιμεόνε.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης προέρχεται από μια ονειρική σεζόν. Μπήκε σφήνα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, κατακτώντας την Primera Division σε ένα δραματικό φινάλε. Στο Champions League έδειξε άντερα και έφτασε μέχρι τον τελικό κρατώντας το τρόπαιο στα χέρια της έως το 93', όταν και δέχθηκε την ισοφάριση από τον Ράμος και τελικά κατέρρευσε στην παράταση (4-1 η Ρεάλ).

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε έχει δημιουργήσει ένα σύνολο με σπουδαία συνοχή και αποτελεσματικό. Το πλέον... ανησυχητικό δεν είναι το γεγονός πως οι "ροχιμπλάνκος" αποδίδουν εξαιρετικά στον αγωνιστικό χώρο, αλλά συνδυάζουν το ουσιαστικό ποδόσφαιρο με χαρακτήρα ομάδας που αρνείται να παραδοθεί ακόμη και στην κακή της μέρα.

Στο μεταγραφικό παζάρι ήταν ιδιαίτερα δραστήρια. Πήρε τους Γκριεζμάν (30 εκ. ευρώ), Μάντζουκιτς (22 εκ. ευρώ), Όμπλακ (16 εκ. ευρώ), Χιμένες (11 εκ. ευρώ), Σικέιρα (10 εκ. ευρώ), Κορέα (8 εκ. ευρώ), Μογιά (άγνωστο ποσό), Γκάμεθ (άγνωστο ποσό), Ανσάλντι (δανεικός), Τσέρτσι (16 εκ. ευρώ).

Στον αντίποδα αποχώρησε ο σκόρερ Ντιέγκο Κόστα (Τσέλσι) και οι Ασένχο (Βιγιαρεάλ), Μπαπτιστάο (δανεικός στην Ράγιο Βαγιεκάνο), Κουρτουά (επέστρεψε στην Τσέλσι), Φελίπε Λουίς (Τσέλσι), Αντριάν (Πόρτο), Γκιβαλογκί (Βόλφσμπουργκ), Μανκίλο (δανεικός στην Λίβερπουλ), Τόρες (δανεικός στην Πόρτο), Ντιέγκο (Φενέρμπαχτσε) και Βίγια (Νέα Υόρκη).

"Παίζει" με την διάταξη και τα πρόσωπα ο Σιμεόνε

Η γενική αγωνιστική φιλοσοφία της Ατλέτικο δεν αλλάζει από παιχνίδι σε παιχνίδι. Φυσικά και σαν σύνολο έχει αγωνιστική ταυτότητα με δυνατά και τρωτά σημεία, ωστόσο ο Σιμεόνε αρέσκεται στο να "παίζει" με την διάταξη και τα πρόσωπα της ενδεκάδας.

Οι "ροχιμπλάνκος" έμειναν στο 0-0 εκτός έδρας με την Ράγιο Βαγιεκάνο στην πρεμιέρα του ισπανικού πρωταθλήματος, με τον "Τσόλο" να χρησιμοποιεί στην βασική του ενδεκάδα τους Μογιά, Χουανφράν (δεξί μπακ), Μιράντα (στόπερ), Γκοντίν (στόπερ), Ανσάλντι (αριστερό μπακ), Γκάμπι (κεντρικός μέσος), Μάριο Σουάρεθ (κεντρικός μέσος), Γκριεζμάν (ακραίος επιθετικός), Κόκε (κεντρικός μέσος), Μάντζουκιτς (στράικερ), Ραούλ Χιμένες (στράικερ), σε σύστημα 4-4-2.

Για την τετράδα της άμυνας δεν χρειάζονται συστάσεις, ωστόσο στην μεσαία γραμμή ο Αργεντίνος τεχνικός προτίμησε έναν καθαρόαιμο ακραίο κυνηγό, τον Γάλλο Γκριεζμάν. Γκάμπι και Σουάρεθ ήταν οι δύο κεντρικοί μέσοι, με τον Κόκε στην θεωρία να είναι ο έτερος -μετά τον Γκριεζμάν- ακραίος κυνηγός, αλλά επί της ουσίας να συγκλίνει στον άξονα και να ξεκινά από εκεί τις προσπάθειες του.

Το κενό στην πλευρά συμπλήρωναν οι Χουανφράν και Χιμένες. Ο πρώτος ανεβαίνοντας συχνά προς την επίθεση και ο δεύτερος κάνοντας κίνηση στον χώρο από την περιοχή προς τα έξω.

football formations

Τα κόζια άλλαξαν την 2η αγωνιστική της Primera Division και το ματς με την Εϊμπάρ. Ο Σιμεόνε προτίμησε αυτή την φορά ένα 4-2-3-1, αλλά με 4 κεντρικούς μέσους στην ενδεκάδα!

Μογιά, Χουανφράν (δεξί μπακ), Μιράντα (στόπερ), Γκοντίν (στόπερ), Σικέιρα (αριστερό μπακ), Μάριο Σουάρεθ (κεντρικός μέσος), Γκάμπι (κεντρικός μέσος), Ραούλ Γκαρθία (κεντρικός μέσος), Κόκε (κεντρικός μέσος), Γκριεζμάν (δεύτερος επιθετικός), Μάντζουκιτς (στράικερ) ήταν στο αρχικό σχήμα, με τους Σουάρεθ - Γκάμπι στον άξονα και τους Κόκε, Ραούλ Γκαρθία να είναι στην θεωρία οι δύο παίκτες στο πλάι της επιθετικής γραμμής, αλλά να παίζουν πολλά μέτρα μέσα από τον ασβέστη. Ο Γκριεζμάν αγωνίστηκε πίσω από τον κλασικό προωθημένο Μάντζουκιτς.

football formations

Ο Σιμεόνε λοιπόν επιμένει πολύ στην χρησιμοποίηση πολλών κεντρικών μέσων στην ενδεκάδα. Τι θέλει να πετύχει με αυτό;

Να "πνίγει" τον αντίπαλο στην κουλούρα. Να κλείνει τους χώρους στον άξονα, στερώντας το κάθετο παιχνίδι στην ομάδα που επιτίθεται και παράλληλα να έχει καλύτερο έλεγχο της μπάλας με πολλές κοντινές πάσες, ψάχνοντας την μεταβίβαση που θα βγάλει σε θέση βολής έναν από τους δύο προωθημένους. Ουσιαστικά ο τεχνικός των Μαδριλένων θέλει να επιβάλλει ένα παιχνίδι σε λιγότερα τετραγωνικά δράσης, εκεί όπου η ομάδα του βολεύεται περισσότερο.

Η απόκτηση και του Αλέσιο Τσέρτσι δίνει στον "Τσόλο" μια ακόμη επιλογή αν θέλει να δώσει πλάτος στην επίθεση (ο ίδιος κατά την διάρκεια της παρουσίασης του τόνισε πως μπορεί να παίξει παντού μπροστά όμως προτιμά να αγωνίζεται δεξιά στην επίθεση - κλασσικός αριστεροπόδαρος) αλλά σύμφωνα με τους Ισπανούς, ο πρώην άσος της Τορίνο προορίζεται περισσότερο για ρόλο δεύτερου επιθετικού στην πλάτη του Μάντζουκιτς.

Με 4 κεντρικούς μέσους άλωσε το "Σαντιάγκο Μπερναμπέου"

Μογιά, Χουανφράν, Μιράντα, Γκοντίν, Σικέιρα, Κόκε, Τιάγκο, Γκάμπι, Ραούλ Γκαρσία, Χιμένες και Μάντζουκιτς ήταν η ενδεκάδα της Ατλέτικο Μαδρίτης που πέρασε νικηφόρα από το "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" στο ντέρμπι με την Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Σιμεόνε επέλεξε 4 κεντρικούς μέσους για την μεσαία γραμμή, έχοντας βασικό τον Πορτογάλο Τιάγκο αντί του συνήθη ύποπτου Μάριο Σουάρεθ. Οι "ροχιμπλάνκος" κάλυψαν εξαιρετικά τους χώρους μπροστά από την εστία του Μογιά και χτύπησαν από αέρος με τον Τιάγκο και από εδάφους με τον επανακάμψαντα Αρντά Τουράν, φτάνοντας στη νίκη με σκορ 2-1.

Τα στατιστικά του αγώνα θα μαρτυρούσαν μια επικράτηση για τους "μερένγκες" αλλά η Ατλέτικο Μαδρίτης έδειξε μεγάλη αποτελεσματικότητα σε άμυνα και επίθεση, φτάνοντας σε μια σπουδαία επιτυχία. Ο Σιμεόνε μοιάζει να επιμένει στο σχήμα με 4 κεντρικούς μέσους στην μεσαία γραμμή, θυσιάζοντας ουσιαστικά τους κλασικούς ακραίους που έχει στην διάθεση του. Και δικαιώνεται για το αποτέλεσμα.

football formations

Έχει χάσει την κατοχή

Κι όμως, η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει χάσει την κατοχή μπάλας και στα τρία φετινά της παιχνίδια στην Primera. Κόντρα στην Ράγιο Βαγιεκάνο με 59% - 41%, απέναντι στην Εϊμπάρ με 43% - 57% και στο ντέρμπι με την Ρεάλ με 64% - 36%. Ικανό δείγμα για να περάσει απαρατήρητο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην επιλογή των Εϊμπάρ και Βαγιεκάνο να δώσουν πλάτος στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερα μέτρα -και χρόνο- να πασάρουν χωρίς μεγάλη πίεση και δευτερευόντως στην κακή μέρα που βρέθηκαν κάποιοι παίκτες των "ροχιμπλάνκος" στα δύο παιχνίδια.

Για παράδειγμα ο Ραούλ Γκαρθία είχε μόλις 50% ποσοστό ευστοχίας σε 26 απόπειρες να πασάρει την μπάλα (Εϊμπάρ), με τον Μάντζουκιτς να κάνει λάθος στο 37% των μεταβιβάσεων που επιχείρησε. Απέναντι στην Βαγιεκάνο, οι Γκοντίν, Χιμένες και Μάντζουκιτς είχαν αρκετά λάθη στις πάσες.

Στο παιχνίδι του "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα στην κυκλοφορία της μπάλας, ωστόσο εκεί υπάρχει και η δεδομένη πολύ μεγάλη αξία του αντιπάλου και οι ειδικές συνθήκες, οπότε μοιάζει φυσιολογική αυτή η εξέλιξη.

Λίρα 100 ο Γκριεζμάν

Μπορεί να στοίχισε μια περιουσία στην Ατλέτικο, αλλά δείχνει να δικαιώνει την εισήγηση του Σιμεόνε για την απόκτηση του. O Γκριεζμάν είναι μακράν ο παίκτης με το καλύτερο ποσοστό (88%) μεταβιβάσεων στα δύο πρώτα ματς της περιόδου, με τους Σουάρεθ (80%), Γκάμπι (75%) και Κόκε (75%)να ακολουθούν.

Επιπροσθέτως ο Γάλλος κυνηγός μπορεί να απειλήσει στο "ένας εναντίον ενός" χάρη στην υψηλή του τεχνική κατάρτιση, ενώ δεν διστάζει να δοκιμάσει τα πόδια του εκτός περιοχής και με καλό ποσοστό επιτυχίας.

Τρόμος στους αιθέρες

Πέραν από την ικανότητα της Ατλέτικο όταν έχει την μπάλα στα πόδια και ψάχνει με υπομονή την ιδανική ευκαιρία να "χτυπήσει", οι "ροχιμπλάνκος" σπέρνουν τον πανικό στις στημένες φάσεις. Γκοντίν, Μιράντα, Μάντζουκιτς σε πρώτη φάση αλλά και οι Σουάρεθ, Χιμένες, Τιάγκο και Γκαρθία, είναι παίκτες που απειλούν άμεσα όταν η μπάλα βρεθεί στον αέρα.

Ο Σιμεόνε ρίχνει μεγάλο βάρος στις στημένες φάσεις, θεωρώντας πως έχει ιδανικούς κεφαλοσφαιριστές που μπορούν να του δώσουν εύκολα γκολ. Και δεν έχει άδικο. Με δύο γκολ από κεφαλιές (11' Μιράντα, 25' Μάντζουκιτς) οι "ροχιμπλάνκος" επικράτησαν με 2-1 της Εϊμπάρ στο "Βιθέντε Καλντερόν", ενώ απέναντι στην Ρεάλ άνοιξαν το σκορ με κεφαλιά του Τιάγκο από εκτέλεση κόρνερ στο πρώτο δοκάρι. Τέσσερα γκολ σε τρία παιχνίδια πρωταθλήματος έχει πετύχει η Ατλέτικο και τα τρία είναι από στημένες φάσεις!

Προσθέτει φαντασία ο Τσέρτσι

Αποτέλεσε το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα της Ατλέτικο αφού ο Σιμεόνε ήθελε μια ακόμη λύση για την γραμμή κρούσης. Ο Αλέσιο Τσέρτσι εξαργύρωσε έτσι την εξαιρετική του σεζόν με την φανέλα της Τορίνο στο Καμπιονάτο, όπου σε 37 εμφανίσεις την σεζόν 2013-14, πέτυχε 13 γκολ και μοίρασε 12 ασίστ.

Κυνηγός που έχει καλή επαφή με τα δίχτυα, ενώ διαθέτει φαντασία και πλουραρισμό στο παιχνίδι του όπως μαρτυρά η ευχέρεια που παρουσιάζει στο να δημιουργεί τις πλέον κατάλληλες συνθήκες στους συμπαίκτες του στον δρόμο προς τα δίχτυα.

Ο Τσέρτσι με την τεχνική και τις εμπνεύσεις (αρκετά απρόβλεπτος ποδοσφαιριστής) που προέρχονται από το αριστερό του πόδι, μπορεί να ομορφύνει το παιχνίδι της καλοκουρδισμένης αγωνιστικής μηχανής του Ντιέγκο Σιμεόνε και να κάνει πιο εύκολη την ζωή των Μάντζουκιτς, Γκριεζμάν ή Χιμένες.

Φτάνει να ανταποκριθεί στην πίεση και τις απαιτήσεις ενός συλλόγου όπως η Ατλέτικο. Το καλό νέο για τον Ολυμπιακό είναι πως ο Ιταλός κυνηγός είναι αρκετά πίσω σε φυσική κατάσταση και μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί στα βασικά πλάνα του "Τσόλο" για την αναμέτρηση του Φαλήρου, αν και βρίσκεται τελικά στην αποστολή των "ροχιμπλάνκος".

Έχει και αδυναμίες

Στην Ατλέτικο δεν αρέσει το παιχνίδι από τα άκρα. Αποφεύγει να δίνει πλάτος στο γήπεδο και όταν ο αντίπαλος της το καταφέρνει, τότε μπορεί να της δημιουργήσει προβλήματα. Ο αριστερός μπακ Σικέιρα είναι πολύ καλός επιθετικά, αλλά όχι ιδιαίτερα αξιόπιστος στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Στο Φάληρο ίσως προτιμηθεί ο πιο στιβαρός Ανσάλντι.

Η δυσκολία στην κυκλοφορία της μπάλας είναι ένα πρόβλημα που δεν επιτρέπει στους "ροχιμπλάνκος" να δημιουργούν με ευχέρεια φάσεις στην κανονική ροή του αγώνα. Προσπαθεί κυρίως από τον άξονα (φυσιολογική απόρροια της επιλογής των 4 κεντρικών μέσων αφού εκεί τους οδηγούν τα αγωνιστικά τους ένστικτα/ικανότητες) και λιγότερο από τα άκρα, στηρίζοντας πολλά στις στημένες φάσεις.

Όταν αντιμετωπίζει ομάδα που ξέρει να μαρκάρει ψηλά με αποτελεσματικότητα, τότε συχνά η Ατλέτικο εμφανίζει αποστάσεις μεταξύ της μεσαίας και της επιθετικής γραμμής, γεγονός που την παρασύρει σε λάθη και παθητική στάση. Ωστόσο είναι αξιοθαύμαστο πως ακόμη και στην κακή της μέρα, η ομάδα του Σιμεόνε παραμένει δυσκολοκατάβλητη.

Για να φτάσει σε αποτέλεσμα κόντρα στους "ροχιμπλάνκος", ο Ολυμπιακός πρέπει να έχει τρία πράγματα: συγκέντρωση στο παιχνίδι επί 90 λεπτά, πολύ κοντά τις γραμμές του και υπομονή. Η Ατλέτικο συνηθίζει να παίζει με το μυαλό των αντιπάλων της, οπότε αν θες να την κερδίσεις, πρέπει να παίξεις με το δικό της.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ