ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πολλά άλλαξαν μετά το Φάληρο

Πολλά άλλαξαν μετά το Φάληρο
INTIME SPORTS

Λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση της Τούμπας (8/2, 19:30) ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, το Sport24.gr αναλύει τις μεγάλες αλλαγές στα δύο στρατόπεδα μετά το ντέρμπι του Φαλήρου στις 3/12/14 και το "διπλό" για τον "Δικέφαλο".

Στις 3 Δεκεμβρίου του 2014, ο ΠΑΟΚ περνούσε θριαμβευτικά από το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" καθώς το 2-1 επί του Ολυμπιακού έδινε στον "Δικέφαλο του Βορρά" το δικαίωμα να χτίσει βάσεις τίτλου πάνω στο +5 που αποκτούσε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Δύο μήνες μετά η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά και ο Ολυμπιακός πάει στο ντέρμπι της Τούμπας (8/2, 19:30) με προίκα 8 βαθμούς διαφορά στην πρώτη θέση της βαθμολογίας από τους δεύτερους Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ (το "τριφύλλι" υπερτερεί στην ισοβαθμία εξαιτίας της νίκης του στον πρώτο γύρο στην Θεσσαλονίκη).

Οι αλλαγές εντοπίζονται τόσο στον συσχετισμό προσώπων, όσο και στην αγωνιστική συμπεριφορά των ομάδων, το βαθμολογικό status και τα προβλήματα σε διοικητικό επίπεδο που μεταφέρονται στο χορτάρι.

Ξεκινώντας από τους ανθρώπους των πάγκων και τον γηπεδούχο ΠΑΟΚ, ο Άγγελος Αναστασιάδης πρόφτασε από την απόλυτη αποθέωση μετά το "διπλό" στο Φάληρο να γευτεί την έντονη αμφισβήτηση που τον φέρνει να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί: η απρόσμενα αποκαρδιωτική εμφάνιση στο Ηράκλειο απέναντι στον ΟΦΗ των μυρίων προβλημάτων και η ήττα με σκορ 3-1, ταρακούνησε συθέμελα το οικοδόμημα που έχτιζε ο Έλληνας τεχνικός και τον έφερε στην πρώτη σειρά των υπευθύνων για την εικόνα του ΠΑΟΚ.

Ο ίδιος υπέβαλλε την παραίτηση του, ωστόσο για την ώρα παραμένει στο πόστο του, έχοντας όμως απωλέσει το μεγαλύτερο από το έρεισμα που είχε στο στρατόπεδο του "Δικεφάλου". Είτε αφορά παίκτες, είτε τον κόσμο, είτε στελέχη της διοίκησης. Το πλεονέκτημα της ηρεμίας πριν το ματς του πρώτου γύρου έχει χαθεί πανηγυρικά και η σεζόν για τον ΠΑΟΚ κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή.

Παρόμοιο πρόβλημα είχε ο Ολυμπιακός πριν υποδεχθεί τους Θεσσαλονικείς στο Φάληρο και το οποίο έγινε εντονότερο μετά την ήττα σε εκείνο το παιχνίδι, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν κι άλλες γκέλες, τις οποίες πάντως ελάχιστα κατάφερε να εκμεταλλευθεί ο ΠΑΟΚ.

Στις αρχές του χρόνου ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήγε κόντρα στο ρεύμα και τερμάτισε την συνεργασία με τον Μίτσελ, έδωσε τα ηνία στον Βίτορ Περέιρα και ο Ολυμπιακός από την στιγμή που ανέλαβε ο Πορτογάλος τεχνικός μετράει σερί νίκες. Το μεγαλύτερο κέρδος πάντως για τους Πειραιώτες ήταν άλλο: βρήκαν ξανά την ηρεμία, που σταδιακά έχανε ο κυριότερος -τουλάχιστον στο ξεκίνημα της σεζόν- αντίπαλος τους για τον τίτλο.

"Ασπρόμαυρη" κατάρρευση

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός πως μετά τη νίκη του στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε σταδιακά να καταρρέει. Υποτίθεται πως αυτή η επιτυχία θα έδινε στον "Δικέφαλο του Βορρά" την μεγαλύτερη ώθηση που έψαχνε ώστε να κόψει πρώτος το νήμα του τίτλου. Αντ' αυτού, η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη άρχισε σταδιακά να ξεμένει από δυνάμεις, φρεσκάδα και πάθος, ενώ η εσωστρέφεια έκανε την εμφάνιση της με... κυριαρχικές διαθέσεις.

Στα 11 παιχνίδια που έδωσε ο ΠΑΟΚ μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού, ο απολογισμός είναι σοκαριστικά φτωχός για μια ομάδα που βρέθηκε στο +5 και είχε ως στόχο τον τίτλο: 5 ήττες και 6 νίκες με απολογισμό τερμάτων 17 υπέρ και 20 κατά!

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της κατάρρευσης, στις 11 πρώτες αγωνιστικές ο ΠΑΟΚ μετρούσε 9 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 νίκη, με τα γκολ να είναι 27 - 8, δηλαδή στο +19...

Αναλυτικά οι επιδόσεις του ΠΑΟΚ μετά τις 3 Δεκεμβρίου του 2014 και τη νίκη στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης":

07/12/14 Σκόντα Ξάνθη - ΠΑΟΚ 4-2

14/12/14 ΠΑΟΚ - Κέρκυρα 2-1

18/12/14 Γιάννινα - ΠΑΟΚ 3-0

21/12/14 Λεβαδειακός - ΠΑΟΚ 1-2

03/01/15 ΠΑΟΚ - Πανιώνιος 3-2

10/01/15 Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ 3-0

14/01/15 Καλλονή ΑΕΛ - ΠΑΟΚ 1-2

18/01/15 ΠΑΟΚ - Πλατανιάς 1-0

25/01/15 Νίκη Βόλου - ΠΑΟΚ 0-3 (α.α.)

31/01/15 ΠΑΟΚ - Παναιτωλικός 1-2

04/02/15 ΟΦΗ - ΠΑΟΚ 3-1

Η τετράδα που ξεφούσκωσε και ο σταθερός Περέιρα

Το ελλιπές ρόστερ του ΠΑΟΚ ήταν ένα στοίχημα από την αρχή της σεζόν, κυρίως για το μέχρι που θα μπορούσε να αντέξει. Στα πρώτα 11 παιχνίδια της Super League, το καλό διάστημα του "Δικεφάλου", πέντε ήταν οι παίκτες που τράβηξαν το κουπί δημιουργικά/εκτελεστικά. Οι τέσσερις έμειναν από ενέργεια σταδιακά, ο ένας διατήρησε την σταθερότητα του, τουλάχιστον σε αριθμούς.

Όταν τελείωσε και το παιχνίδι στο Φάληρο, η στατιστική είχε ως εξής: Αθανασιάδης - 7 γκολ, Μακ - 5 γκολ και 3 ασίστ, Ρατς - 3 γκολ και 3 ασίστ, Σαλπιγγίδης - 3 γκολ και 4 ασίστ. Κατορθώματα που η συγκεκριμένη τετράδα είχε μετά από 11 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, όταν ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στο +5.

Στα 11 παιχνίδια που ακολούθησαν, οι αριθμοί τους είναι κατακόρυφα πεσμένοι: Αθανασιάδης - 3 γκολ και 1 ασίστ, Μακ - 2 γκολ και 1 ασίστ, Ρατς - 2 ασίστ και Σαλπιγγίδης... τίποτα.

Σταθερός παρέμεινε μόνο ο Περέιρα. Ο Αργεντίνος είχε 5 γκολ στο "καλό" διάστημα του ΠΑΟΚ, ενώ συνέχισε με 4 γκολ και 1 ασίστ ακόμη και όταν η ομάδα του πελαγοδρομούσε αγωνιστικά στο "κακό" της διάστημα.

Πολλά άλλαξαν μετά το Φάληρο
INTIME SPORTS

Νομπόα και Κόστα in, Τζαβέλλας out

Σε επίπεδο ρόστερ, τα πράγματα είναι απλοϊκά. Ο ΠΑΟΚ έψαχνε εναγωνίως έναν στόπερ σε πρώτη φάση, αλλά και έναν χαφ που θα δώσει έξτρα ποιότητα στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Τελικά ο δεύτερος ήρθε πριν τον κεντρικό αμυντικό και ήταν ο Κριστιάν Νομπόα. Αναμφίβολα ένας παίκτης με παραστάσεις και δεδομένη αγωνιστική αξία αλλά και ερωτηματικό τον βαθμό προσαρμογής/ετοιμότητας του ενόψει του ντέρμπι της Τούμπας.

Ομοίως και για τον Ρικάρντο Κόστα. Ο Πορτογάλος στόπερ δεν είναι... χθεσινός, έχει εμπειρία και ποιότητα, αλλά προέρχεται από ένα πρωτάθλημα πολύ χαμηλής δυναμικότητας και χρειάζεται χρόνο για να μπει για τα καλά στα νέα δεδομένα της καριέρας του. Αντίθετα, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, δεν υπάρχει Τζαβέλλας. Όχι για τον ΠΑΟΚ (αφού παραμένει στο ρόστερ του), αλλά σίγουρα για τον Άγγελο Αναστασιάδη.

"Ερυθρόλευκη" αντεπίθεση

H αντίδραση του Ολυμπιακού μετά την ήττα στο Φάληρο από τον ΠΑΟΚ, δεν ήταν ακριβώς... άμεση. Μόλις τρεις ημέρες αργότερα (6/12/14), οι Πειραιώτες υποδέχθηκαν τον ΠΑΣ Γιάννινα και αυτή την φορά υποχρεώθηκαν σε νέο εντός έδρας σοκ. Οι Ηπειρώτες έφυγαν με ένα απόλυτα δικαιολογημένο 2-2 από το "Γεώργιος Καραϊσκάκης", βάζοντας εκ νέου φωτιά στα μπατζάκια των "ερυθρολεύκων". Φωτιά που όμως δεν εκμεταλλεύθηκε ο ΠΑΟΚ, που μια ημέρα μετά γνώριζε βαριά ήττα στα Πηγάδια από την Skoda Ξάνθη.

Κρίνοντας ωστόσο συνολικά, από την στιγμή που ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τον "Δικέφαλο του Βορρά" στο γήπεδο του, ακολούθησαν η ισοπαλία με τον ΠΑΣ και 10 σερί νίκες! Η ομάδα του Πειραιά στις 11 αγωνιστικές που μεσολάβησαν από το ντέρμπι του Φαλήρου μέχρι αυτό της Τούμπας, συγκέντρωσε 31 από το απόλυτο των 33 βαθμών που θα μπορούσε και με τέρματα 28 υπέρ και μόλις 6 κατά.

Με λίγα λόγια, ο Ολυμπιακός μετά το αποτέλεσμα στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο, είχε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία με τους Θεσσαλονικείς και ας ήταν αυτός που τη νύχτα της 3ης Δεκεμβρίου του 2014 είχε βρεθεί να μετράει τις πληγές του.

Οι "ερυθρόλευκοι" έτρεξαν ένα μεγάλο σερί και ειδικότερα από την στιγμή που στον πάγκο τους κάθισε ο Βίτορ Περέιρα αντί του Μίτσελ, μετράνε 6/6 επιτυχίες και γκολ 15-2. Στα πρώτα 11 παιχνίδια της Super League, ο Ολυμπιακός είχε ρεκόρ 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες, με τέρματα 24 υπέρ και 8 κατά.

Αναλυτικά οι επιδόσεις του Ολυμπιακού μετά τις 3 Δεκεμβρίου του 2014 και την ήττα από τον ΠΑΟΚ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης":

06/12/14 Ολυμπιακός - Γιάννινα 2-2

13/12/14 Λεβαδειακός - Ολυμπιακός 1-2

17/12/14 Ολυμπιακός - Πανιώνιος 2-0

20/12/14 Καλλονή ΑΕΛ - Ολυμπιακός 0-5

04/01/15 Ολυμπιακός - Πλατανιάς 2-1

11/01/15 Σκόντα Ξάνθη - Ολυμπιακός 1-3 *

15/01/15 Νίκη Βόλου - Ολυμπιακός 0-3 (α.α.)

18/01/15 Ολυμπιακός - Παναιτωλικός 2-0

24/01/15 ΟΦΗ - Ολυμπιακός 0-3

01/02/15 Βέροια - Ολυμπιακός 0-2

04/02/15 Ολυμπιακός - Ατρόμητος Αθηνών 2-1

* Πρώτο ματς με Περέιρα στην μετά Μίτσελ εποχή

Μήτρογλου και όχι μόνο

Την στιγμή που ο ΠΑΟΚ έβλεπε τον Αθανασιάδη να μειώνει τα βέλη του προς τις αντίπαλες εστίες, ο Ολυμπιακός ευτύχησε να δει μια αναμονή/υπομονή 3 και πλέον μηνών, να δικαιώνεται. Ο λόγος φυσικά για τον Κώστα Μήτρογλου, που σε όλο σχεδόν το πρώτο μισό της σεζόν θύμιζε σκιά του εαυτού του, ενώ έφτασε να αποδοκιμασθεί έντονα κατά την διάρκεια της αλλαγής του στο ματς του Φαλήρου με τον ΠΑΟΚ.

Ωστόσο η τέχνη του γκολ δεν ξεχνιέται έτσι εύκολα και όταν ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την αντεπίθεση του, είχε τις "κάννες" του Μήτρογλου και πάλι ζεστές. Με 9 γκολ και 1 ασίστ στα 11 τελευταία παιχνίδια, ο Έλληνας διεθνής στράικερ είναι ο κύριος εκφραστής του σερί των Πειραιωτών μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αποκαθιστώντας την σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα. Είναι χαρακτηριστικό πως στις 11 πρώτες αγωνιστικές της Super League, ο Μήτρογλου είχε απολογισμό μόλις 4 τέρματα.

Φυσικά ο Ολυμπιακός βρήκε σημαντικές λύσεις και από άλλους παίκτες του ρόστερ, με ξεχωριστή περίπτωση αυτή του Ματιέ Ντοσεβί. Ο Τογκολέζος διεθνής στο πρώτο μισό της σεζόν ήταν... φάντασμα, τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμών. Μέσα στον Γενάρη μετράει ήδη 3 γκολ, όλα σημαντικά όσον αφορά την συγκομιδή βαθμών. Το λιθαράκι τους έχουν προσθέσει και οι Φορτούνης, Κασάμι, Αφελάι, Ντομίνγκες, όσον αφορά την δημιουργία και το σκοράρισμα.

Πολλά άλλαξαν μετά το Φάληρο
Μήτρογλου Ντοσεβί INTIME SPORTS

Χάρα, Σαντάνα και ξεσκαρτάρισμα

Για στόπερ πήγαινε φουλαριστός, έναν κυνηγό απέκτησε αρχικά ο Ολυμπιακός την χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Ο Φράνκο Ντανιέλ Χάρα ήρθε με κανονική μεταγραφή από την Μπενφίκα και η ενίσχυση του ρόστερ συνεχίστηκε -και ολοκληρώθηκε- με την προσθήκη του Φελίπε Σαντάνα.

Ο Βραζιλιάνος θηριώδης (194 εκ.) στόπερ ήρθε να δώσει "ανάσα" σε μια θέση που ο Ολυμπιακός ταλαιπωρήθηκε πολύ από την αρχή της σεζόν και το πλέον πιθανό είναι να κάνει δίδυμο με τον Σιόβα στο κέντρο άμυνας των "ερυθρολεύκων" για το ματς της Τούμπας.

Ο Χάρα αντίθετα δεν θα είναι στο βασικό σχήμα καθώς χρειάζεται ακόμη κάποιες μέρες προκειμένου να είναι 100% έτοιμος. Ο Ολυμπιακός προχώρησε και σε ένα μίνι ξεσκαρτάρισμα με παίκτες που επί της ουσίας δεν υπολογίζονταν. Γκαζαριάν και Μπονγκ έλυσαν τα συμβόλαια τους, ο Πελέ πήγε δανεικός στον Λεβαδειακό και ο Ολαϊτάν στον Εργοτέλη. Ο τελευταίος κυρίως για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του έως το τέλος της σεζόν και να μπει σε αγωνιστικούς ρυθμούς μετά την μεγάλη περιπέτεια της υγείας του τους τελευταίους 10-11 μήνες.

Διαφορετικά δεδομένα

Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μαζουακού, Αμπιντάλ, Αυλωνίτης, Μιλιβόγιεβιτς, Μανιάτης, Αφελάι, Φουστέρ, Τσόρι και Μήτρογλου ήταν η ενδεκάδα του Ολυμπιακού στο Φάληρο στις 3/12/14, ενώ οι Γλύκος, Σκόνδρας, Ρατς, Βίτορ, Τζιόλης, Κάτσε, Σαλπιγγίδης, Γκολάσα, Τζανδάρης, Περέιρα και Αθανασιάδης είχαν ξεκινήσει για τον ΠΑΟΚ.

Εκτός από τα διαφορετικά πρόσωπα στις ενδεκάδες, άλλα θα είναι και τα αγωνιστικά δεδομένα πριν την σέντρα στην Τούμπα. Στο Φάληρο ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που κυνηγούσε και αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα, τώρα τα πράγματα είναι ακριβώς αντίστροφα.

Ο "Δικέφαλος" είχε ως πρώτο στόχο να αμυνθεί σωστά στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", έπαιξε ένα σύνθετο 4-4-2 με τον Αθανασιάδη πίσω από τον Περέιρα και να κλείνει αριστερά ανασταλτικά, ενώ χτύπησε ιδανικά στην κόντρα εκμεταλλευόμενος το βαρύ κέντρο άμυνας του Ολυμπιακού και το άναρχο επιθετικά παιχνίδι των πλάγιων μπακ.

Ο ΠΑΟΚ δεν είχε καμία ανάγκη να ρισκάρει στο παιχνίδι του Φαλήρου, έφερε το ματς στα μέτρα και τον ρυθμό που τον βόλευε, μα κυρίως φάνηκε πανέτοιμος πνευματικά για ένα τέτοιο "διπλό".

Ωστόσο δύο μήνες μετά τα δεδομένα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Ο Ολυμπιακός είναι πλέον αυτός που πάει στο ντέρμπι της Τούμπας ήρεμος και με την ασφαλιστική δικλείδα που του δίνει το +8 στην κορυφή της βαθμολογίας. Με τον Περέιρα στον πάγκο και ένα πιο "αυστηρό" game play, που βασίζεται στην κατοχή της μπάλας, την αποφυγή των ρίσκων σε άμυνα/επίθεση και τον έλεγχο του ρυθμού.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν δεν έχει την πολυτέλεια του πρώτου γύρου και καμία άλλη επιλογή πλην της επίθεσης. Μόνο με νίκη θα μπορέσει η ομάδα της Θεσσαλονίκης να βρει χαραμάδα φωτός στην κούρσα του τίτλου. Επομένως ο "Δικέφαλος" θα χρειαστεί να ρισκάρει περισσότερο από ότι του αρέσει ή έχει συνηθίσει, γεγονός που μπορεί να τον κάνει ακόμη πιο ευάλωτο σε μια αμυντική λειτουργία που ήδη μοιάζει προβληματική το τελευταίο δίμηνο.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός -σε αντίθεση με το παιχνίδι στο Φάληρο- είναι αυτός που έχει να διαχειριστεί το προβάδισμα του στην βαθμολογία και δεν χρειάζεται να πάρει ρίσκα στον αγωνιστικό χώρο. Οι Πειραιώτες μέσω κατοχής, σωστής κυκλοφορίας της μπάλας και αποφυγής λαθών θα επιχειρήσουν να απορροφήσουν την πίεση του ΠΑΟΚ και της Τούμπας.

Δεν θα πάει παθητικά στην Θεσσαλονίκη ο Ολυμπιακός, αλλά και ούτε να προκαλέσει την τύχη του. Με υπομονή θα θελήσει να εξουδετερώσει τα όποια πλεονεκτήματα των γηπεδούχων και να εκμεταλλευθεί τα τυχόν λάθη που θα φέρει η πίεση στα πόδια των παικτών του ΠΑΟΚ. Ό,τι δηλαδή έπραξε ο "Δικέφαλος" στο ματς του πρώτου γύρου.

Φυσικά και όλα όσα αναλύσαμε παραπάνω είναι προϊόν θεωρίας. Τι θα συμβεί τελικά μέσα στο γήπεδο; Ουδείς μπορεί να ξέρει, καθώς στο ποδόσφαιρο συχνά παίζουν εξέχοντα ρόλο οι αστάθμητοι παράγοντες. Υπομονή λοιπόν μέχρι το αργά το βράδυ της Κυριακής.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ