ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Όταν ο Ολυμπιακός παίζει νωρίς

Όταν ο Ολυμπιακός παίζει νωρίς

Ο Ολυμπιακός αγωνίζεται το μεσημέρι (13:00) με τη Ρουμπίν. Διαβάστε για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά παιχνίδια που έχουν δώσει νωρίς οι "ερυθρόλευκοι". Δείτε επίσης ποια είναι η παράδοσή τους κόντρα σε ρωσικές ομάδες.

Σπάνια περίπτωση στα ευρωπαϊκά χρονικά είναι η προγραμματισμένη ώρα έναρξης του σημερινού αγώνα της Ρούμπιν Καζάν με τον Ολυμπιακό.

Το δριμύ ψύχος στη Ρωσία έφερε τους υπεύθυνους της UEFA να σκεφτούν ακόμα και αναβολή του παιχνιδιού που τελικά από 19:00 και αργότερα 15:00, ανέβηκε για τις 13:00.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου όπου μια ομάδα μας θα παίξει τέτοια ώρα αγώνα κυπέλλου Ευρώπης. Τόσο νωρίς δεν είχε παίξει ποτέ ούτε ο Ολυμπιακός και οι φίλοι του θα αναπολήσουν τα παιχνίδια στα Βαλκάνια, αφού μόνο τότε (λόγω έλλειψης προβολέων συνήθως) βλέπαμε ματς ντάλα μεσημέρι με τον ήλιο ψηλά!

Το Sport24.gr σας θυμίζει τέτοια παιχνίδια των "ερυθρολεύκων", που αναγκαστικά αλλάζουν όλο τον προγραμματισμό στις ομάδες σχετικά με το διατροφικό πρόγραμμα, τον ύπνο και φυσικά τις προπονήσεις.

Δύο φορές ταξίδεψε στη Ρουμανία ο Ολυμπιακός για τα παιχνίδια με την Κραϊόβα και αγωνίστηκε στις 17:00 (τοπική ώρα) για τον πρώτο γύρο του UEFA. Την πρώτη φορά στις 16.9.1981 οι Ρουμάνοι έκαναν περίπατο με 3-0 (7’ Κίρτσου, 67’ Ιριμέσκου, 88’ Τικλεάνου) και προκρίθηκαν άνετα, ενώ τη δεύτερη φορά (24.10.1984) είχε χάσει πολύ δύσκολα (1-0) με το γκολ του Κίρτσου από το 16ο λεπτό. Πάλι αποκλείστηκε αφού έχασε και πάλι 1-0 στην Αθήνα με γκολ και πάλι του Κίρτσου. Πιο παλιά στην πρώτη του επίσκεψη στη Ρουμανία (15.9.1976) για το UEFA οι "ερυθρόλευκοι" είχαν παίξει στις 15:00 με την Σπόρτινγκ Σούντενεσκ, αλλά έχασαν με 3-0.

Στην Αλβανία (3.10.1990) ο Ολυμπιακός σε ένα θεωρητικά εύκολο απόγευμα έπαιξε στις 16:00 με την Φλαμουρτάρι για τον α' γύρο του UEFA. Είχε νικήσει 3-1 στην Αθήνα και έστω με γκολ στο φινάλε (84’ Γ.Χριστοδούλου, 87’ Μητρόπουλος) νίκησε εκ νέου με 2-0.

Στις 13.9.1989 στο Βελιγράδι με την Ράντ (πάντα στο UEFA) οι Πειραιώτες είχαν παίξει στις 17:00 και το σούτ του Γιώτη Τσαλουχίδη στην εκπνοή τους κράτησε “ζωντανούς” στην ήττα με 2-1 τελικά, που ανατράπηκε άνετα στην Αθήνα (2-0).

Τέλος στη Βουλγαρία (15.9.1993) και στο νικηφόρο 3-2 επί της Μπότεφ Πλόβντιβ (τη νίκησε και 5-1 στην Αθήνα) ο αγώνας είχε διεξαχθεί στις 17:00. Απομένει να δούμε αν τελικά το κρύο και γενικότερα οι δύσκολες καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν να διεξαχθεί σήμερα το παιχνίδι.

Οσον αφορά την παράδοση με τις ρωσικές ομάδες, ο Ολυμπιακός ουσιαστικά έχει βρεθεί αντίπαλος μόλις μια φορά με αμιγώς ρωσική ομάδα και στη μοναδική του επίσκεψη στη Μόσχα έχει νικήσει!

Ηταν κόντρα στη Ντιναμό Μόσχας στο μακρινό 1971 για το κύπελλο Κυπελλούχων. Οι "ερυθρόλευκοι" πάλεψαν αρχικά πολύ δυνατά αλλά ηττήθηκαν στα τελευταία λεπτά στο “Καραϊσκάκης” με 2-0 από τα γκολ του Κοζλόφ (83’ και 87’). Ετσι η σημαντική νίκη τους στη Μόσχα (2-1 με γκολ των Τριαντάφυλλου και Γκαϊτατζή) δεν αρκούσε.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι αγώνες κόντρα σε ομάδες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης με την Ουκρανία να αποτελεί την χώρα που επισκέφτηκε τις περισσότερες φορές ο Ολυμπιακός. Το 1975 αποκλείστηκε δύσκολα στο Πρωταθλητριών από τη μεγάλη Ντιναμό Κιέβου με τον Ολεγκ Μπλαχίν παίκτη και προπονητή τον κορυφαίο Βαλερί Λομπανόφσκι. Στο πρώτο παιχνίδι στο Καυτανζόγλειο (λόγω τιμωρίας) οι "ερυθρόλευκοι" επέστρεψαν από το 0-2 και το σοκ των δύο γκολ σε ένα τετράλεπτο (27’ και 31’ Κολατόφ). Ισοφάρισαν με Κρητικόπουλο (34’) και Αϊδινίου (74’) αλλά δεν έφτασαν στη νίκη και έτσι χάνοντας με 1-0 (67’ Ανίσενκο) στο Κίεβο μπροστά σε 75.000 θεατές αποκλείστηκαν.

Στη δεύτερη επίσκεψη όμως στην Ουκρανία για το παιχνίδι με την Τσερνομόρετς το 1992, παρά την ήττα στην Αθήνα (1-0) έκανε τη μεγάλη ανατροπή νικώντας με 3-0, αφού είχε στη διάθεσή του τόσο τα ουκρανικά μίνγκ (Λιτόφτσενκο και Προτάσοφ είχαν σκοράρει) όσο και τον Μπλαχίν αυτή τη φορά στο πλευρό του (προπονητής). Στη συνέχεια απέκλεισε και τη Μονακό και έφτασε στα προημιτελικά των Κυπελλούχων.

Το 2006 είχε δύο ισοπαλίες (2-2 εκτός και 1-1 εντός) στον όμιλο του Τσάμπιονς Λίγκ με αντίπαλο την Σαχτάρ Ντόνετσκ και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Καστίγιο (2 γκολ) τον οποίο αργότερα ο Σωκράτης Κόκκαλης μοσχοπούλησε στους Ουκρανούς, ενώ το 2008 στον όμιλο του UEFA με γκολ στο φινάλε οι "ερυθρόλευκοι" ηττήθηκαν με 1-0 από την Μέταλιστ Χάρκιβ.

Τέλος ο Ολυμπιακός είχε παίξει και με την Μοζίρ από τη Λευκορωσία (1997) σε παιχνίδια που του έδωσαν άνετα (5-0 και 2-2) την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ