ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η ιστορία του Ντελβέν Εντινγκά

Η ιστορία του Ντελβέν Εντινγκά

Το προφίλ του Ντελβέν Εντινγκά μέσα από δηλώσεις του. Από το Κονγκό μέχρι το πριγκιπάτο έφτασε ο 25χρονος αμυντικός μέσος που απασχολεί τον Ολυμπιακό. Η άρνηση του προέδρου της Οσέρ να τον παραχωρήσει στην Λιόν που τον έβλεπε ως αντι-Τουλαλάν, οι φιλοδοξίες του να αγωνιστεί σε ομάδα του εξωτερικού και ο θαυμασμός του για τους Τζέραρντ και Τσάμπι Αλόνσο.

Ο Ντελβέν Σανέλ Εντινγκά όπως είναι το πλήρες όνομα του γεννήθηκε πριν από 25 χρόνια στο Πουάντ Νουάρ, την δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Κονγκό.

Ο ύψους 1.81 αμυντικός μέσος, ο οποίος απασχολεί τον Ολυμπιακό έκανε το "αγροτικό" του στην CNFF ενώ εν συνεχεία αγωνίστηκε για μία διετία στην Ντιάμπλς Νουάρς (2003-2005).

Το 2005 σε ηλικία 17 ετών μετακόμισε στη Γαλλία για λογαριασμό της Οσέρ. Χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 2008 μέχρι να ανελιχθεί στην πρώτη ομάδα των Βουργουνδών.

Πραγματοποιώντας εντυπωσιακές εμφανίσεις έστρεψε το ενδιαφέρον δεκάδων σκάουτ πάνω. Σύλλογοι όπως οι Λίβερπουλ, Παρί Σεν Ζερμέν και Άγιαξ παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον την πορεία του ωστόσο η Λιόν ήταν εκείνη που εκδήλωσε το καλοκαίρι του 2011 σοβαρό ενδιαφέρον για την απόκτηση του.

Οι "Les Gones" έβλεπαν στο πρόσωπο του Ντινγκά τον ιδανικό αντικαταστάτη του Ζερεμί Τουλαλάν που είχε παραχωρηθεί στη Μάλαγα.

Η Λιόν βρέθηκε κοντά σε συμφωνία με την Οσέρ προτείνοντας 7.000.000 ευρώ προτείνοντας παράλληλα στον Αφρικανό ποδοσφαιριστή τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας.

Ο Εντινγκά πίεζε για την μεταγραφή του λέγοντας: "Θα είναι μία σπουδαία πρόκληση για μένα να παίξω στη Λιόν. Εάν υπάρχει αυτή η περίπτωση δεν θα διστάσω. 'Αν με θέλει η Λιόν είναι κάτι που φυσικά και με ενδιαφέρει".

Διαφορετική γνώμη είχε όμως ο (πρώην) πρόεδρος της Οσέρ, Ζεράρ Μπυργκουάν, ο οποίος αρνήθηκε τελικά να παραχωρήσει τον Ντινγκά.

Η ιστορία του Ντελβέν Εντινγκά

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν όλο το καλοκαίρι για να ανανεώσει τελικά ο Κονγκολέζος αμυντικός μέσος το συμβόλαιο του με την Οσέρ μέχρι το 2015.

Ο Εντινγκά έφερε βαρέως την απόφαση του "ισχυρού άνδρα" της Οσέρ εκφράζοντας δημοσίως την απογοήτευση του για το ναυάγιο της μεταγραφής.

" Ειλικρινά θα μου πάρει χρόνο. Νόμιζα πως θα αποχωρήσω από την Οσέρ. Ένας σύλλογος όπως η Λιόν ήταν αυτό που ήθελα. Πληγώθηκα, αλλά πρέπει να συγκεντρωθώ και να βρω σύντομα τον ρυθμό μου".

Ο Αφρικανός άσος διατήρησε την θέση του στην ενδεκάδα της Οσέρ σκοράροντας μάλιστα το δεύτερο γκολ της καριέρας του απέναντι στην Ντιζόν στις 3 Μαϊου 2012.

Η Οσέρ υποβιβάστηκε και κάπου εκεί ένας νέος δρόμος άνοιξε στην καριέρα του Ντινγκά. Μεταπήδησε τον Ιούλιο της ίδιας χρόνιας στη Μονακό έναντι 6.000.000 ευρώ.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο ματς με την Λαβάλ (0-0). Ο Κλαούντιο Ρανιέρι τον καθιέρωσε στο βασικό σχήμα των Μονεγάσκων μέχρι τον τραυματισμό του τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιά στον μηρό.

Η ιστορία του Ντελβέν Εντινγκά

Έμεινε εκτός μάχης για περίπου δύο μήνες. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ιταλός τεχνικός της Μονακό τον χρησιμοποίησε ξανά στην αναμέτρηση με την Χάβρη (2-1).

Συνολικά αγωνίστηκε σε 25 παιχνίδια την περυσινή σεζόν βάζοντας το δικό του λιθαράκι στην επιστροφή της Μονακό στα μεγάλα σαλόνια του γαλλικού ποδοσφαίρου.

"Υπέγραψα για τέσσερα χρόνια στη Μονακό και σκοπεύω να τιμήσω το συμβόλαιο μου. Μπορεί να αγωνίζομαι στην Ligue 2 αλλά ξέρω πως αυτό δεν θα συμβεί για πολύ καιρό.

Ήθελα μία αλλαγή στην καριέρα μου. Είναι πάντως παράξενο γιατί τίποτα στη Μονακό δεν μου θυμίζει Β΄κατηγορία. Οι φιλοδοξίες, οι υπάλληλοι της ομάδας, οι παίκτες και η υποδομή που υπάρχει παραπέμπουν σε μεγάλο σύλλογο. Σε κάθε περίπτωση είμαι πολύ χαρούμενος για την επιλογή μου", δήλωσε όταν υπέγραψε στους φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ (2004).

Η ιστορία του Ντελβέν Εντινγκά

Τελευταία ομάδα που τον προσέγγισε αναγνωρίζοντας το ταλέντο του ήταν η Μονπελιέ μέσω του τεχνικού της Ζαν Φερναντέζ.

"Για να παίξεις σε μεγαλύτερους συλλόγους θα πρέπει πρώτα να δείξεις καλά στοιχεία στην ομάδα που ανήκεις. Αυτό πάντα προσπαθώ να κάνω. Στην Οσέρ ήθελα να αποδείξω πως μπορώ να σταθώ σε υψηλό επίπεδο. Οι μεγάλες ομάδες θα έρθουν μόνες του.

Αυτός είναι και ο στόχος μου άλλωστε. Να αγωνιστώ σε ένα μεγάλο σύλλογο του εξωτερικού σε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης".

Η ιστορία του Ντελβέν Εντινγκά

Ο Εντινγκά σε συνέντευξη του στον γαλλικό Τύπο είχε αναφερθεί στα ινδάλματα του. "Από παιδί τα είδωλα μου ήταν ο Ζιντάν και ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο.

Ήταν φαινόμενα. Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου θαύμαζα και άλλους παίκτες όπως ο Μέσι και ο Πορτογάλος Ρονάλντο. Δύο όμως είναι όμως οι παίκτες που με έχουν εντυπωσιάσει με την ποιότητα τους στις μεταβιβάσεις. Ο Τσάμπι Αλόνσο και ο Στίβεν Τζέραρντ".

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ