ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε την κίνηση ματ του φετινού καλοκαιριού με τη μεταγραφή του Χαβιέρ Σαβιόλα. Μιλούν στο Sport24.gr ο αρχηγός της Μάλαγα, Ντούντα και ο Χουάντε Ράμος, προπονητής του «κούνελου» στη Σεβίγια τη σεζόν 2004/05. Διαβάστε τους σταθμούς της καριέρας του Αργεντίνου και δείτε την μέχρι σήμερα πορεία του στο ποδόσφαιρο μέσα από 25 φωτογραφικά κλικ (φωτογραφίες & video)

Ο Χαβιέρ Σαβιόλα αποδέχτηκε τελικά την πρόταση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας 2 χρόνων.

Οι «ερυθρόλευκοι» από την πλευρά τους πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή μεταγραφή, βρίσκοντας μια ιδανική λύση για την επίθεσή τους.

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μια πολύ μεγάλη μεταγραφή με την απόκτηση του Χαβιέρ Σαβιόλα. Φτάνει να κοιτάξει κανείς τις ομάδες στις οποίες έχει αγωνιστεί ο «conejo» για να καταλάβει το επίπεδο και την αξία του. Οι «ερυθρόλευκοι» ενισχύουν σε τεράστιο βαθμό με αυτή την κίνηση το επιθετικό / εκτελεστικό κομμάτι του παιχνιδιού τους, αφού ο Αργεντίνος είναι ένας γκολτζής με μεγάλες ικανότητες και εμπειρία. Η συνεργασία του στο γήπεδο, κυρίως με τους Ντομίνγκες και Ιμπαγάσα, θα ξεσηκώσει την κερκίδα και το όνομά του αναμένεται πολύ γρήγορα να γίνει σύνθημα στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο Σαβιόλα αγωνίζεται στη θέση του σέντερ φορ, όμως δεν είναι στατικός. Αντίθετα, κινείται μέσα και έξω από την περιοχή, ξεκινώντας συχνά τις προσπάθειές του από τα άκρα. Είναι ταχύτατος, διεισδυτικός και με μεγάλη γκάμα σκοραρίσματος. Επίσης δημιουργεί, δίνει ασίστ, μπαίνει στις κόντρες, είναι μαχητικός. Είναι σπεσιαλίστας και στα πέναλτι και το πολύπλευρο ταλέντο του θα ανεβάσει επίπεδο τον Ολυμπιακό. Κάτι επίσης πολύ βασικό, είναι ότι δεν δημιουργεί προβλήματα και γενικότερα έχει άψογη συνεργασία με τους προπονητές του και πολύ καλές σχέσεις με τους συμπαίκτες του και τους φιλάθλους.

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

Ο Χαβιέρ Σαβιόλα μαζί με τον Αριέλ Ιμπαγάσα πριν από αγώνα της Βιγιαρεάλ με τη Ρεάλ Μαδρίτης (2008/09)

Ο Javier Pedro Saviola Fernández γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες στις 11 Δεκεμβρίου του 1981 και από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με τη μπάλα. Ξεχώρισε παίζοντας στη συνοικιακή Parque Chas και στη συνέχεια τον απέκτησε η Ρίβερ Πλέιτ. Στους «Millonarios» αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2001, όταν και πήρε μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα. Εκεί έμεινε έξι χρόνια, αν και τα δυο από αυτά δόθηκε δανεικός, πρώτα στη Μονακό (2004/05) και κατόπιν στη Σεβίγια (2005/06). Το 2007 έγινε ο 20ος παίκτης στην ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν που έφυγε από τον ένα «αιώνιο» για να πάει απευθείας στον άλλο.

Στη Ρεάλ Μαδρίτης έμεινε δυο χρόνια (2007-09) χωρίς να μπορέσει να καθιερωθεί και αμέσως μετά μεταγράφηκε στη Μπενφίκα, όπου αγωνίστηκε για μια τριετία (2009-12). Φεύγοντας από τους «αετούς» της Λισαβόνας, επέστρεψε στην Ισπανία και τη Μάλαγα, όπου έπαιξε τη σεζόν που μας πέρασε. Τα νέα οικονομικά δεδομένα του ανδαλουσιανού συλλόγου και η αδυναμία της διοίκησης να συνεχίσει να του δίνει τα χρήματα που έπαιρνε (περίπου 1.2 εκ. ευρώ), ήταν ο μοναδικός λόγος της αποχώρησής του από τους «γαύρους» της Ισπανίας, αφού όλοι ήταν ευχαριστημένοι από την περσινή του απόδοση.

Το Sport24.gr ζήτησε την άποψη των Χουάντε Ράμος και Ντούντα για το καινούργιο μεταγραφικό απόκτημα των «ερυθρόλευκων». Ας δούμε τι μας είπαν.

ΧΟΥΑΝΤΕ ΡΑΜΟΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

Σαβιόλα και Χουάντε Ράμος σε προπόνηση της Σεβίγια (2005)

Ο Χουάντε Ράμος υπήρξε προπονητής του Σαβιόλα στη Σεβίγια τη σεζόν 2005/06, όταν η ομάδα της Ανδαλουσίας κατέκτησε το πρώτο της Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Το Sport24.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρώην τεχνικό του Χαβιέρ για να μάθει την άποψή του για τη μεταγραφική κίνηση του Ολυμπιακού.

« Πρόκειται για μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα μεταγραφή. Ο Χαβιέρ είναι καλός παίκτης, με πολλές αρετές στο παιχνίδι του, αλλά και τέτοιος χαρακτήρας που δεν δημιουργεί ποτέ προβλήματα. Έμπειρος, γρήγορος, τεχνίτης, αλλά πάνω απ’ όλα διεισδυτικός και γκολτζής. Πονοκέφαλος για τις αντίπαλες άμυνες. Η κίνηση του Ολυμπιακού να τον αποκτήσει είναι πολύ σημαντική και είμαι σίγουρος πως ο Σαβιόλα θα βοηθήσει την καινούργια του ομάδα να πετύχει τους στόχους της».

ΝΤΟΥΝΤΑ: ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

Σαβιόλα και Ντούντα (δεξιά) σε προπόνηση της Μάλαγα (2013)

Περνάμε στον Ντούντα, έναν εκ των αρχηγών της Μάλαγα, της τελευταίας ομάδας στην οποία αγωνίστηκε ο Σαβιόλα (2012/13) πριν πάρει την απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα. Μιλήσαμε με τον Πορτογάλο και ζητήσαμε να μας σχολιάσει τη μεταγραφική κίνηση των «ερυθρόλευκων».

« Πρόκειται για μεγάλο επαγγελματία και πολύ καλό χαρακτήρα. Διαθέτει αναμφισβήτητη ποιότητα και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι έχει αγωνιστεί σε κορυφαίους συλλόγους στα σημαντικότερα πρωταθλήματα του κόσμου. Κινείται μέσα και γύρω από την περιοχή και μπορεί να σκοράρει από οποιοδήποτε σημείο. Είναι πολύ γρήγορος, δυνατός παρά το γεγονός ότι είναι μικρόσωμος και μοιράζει ασίστ. Ο Ολυμπιακός πήρε έναν παίκτη κορυφαίου επιπέδου και θα δικαιωθεί από αυτήν του την επιλογή».

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΣΑΒΙΟΛΑ ΣΕ 25 ΚΛΙΚ

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

1. Ο Σαβιόλα ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από την Ρίβερ Πλέιτ. Εκεί αγωνίστηκε από το 1998 μέχρι το 2001, σημείωσε 58 τέρματα σε 120 συμμετοχές και κατέκτησε το Απερτούρα του 1999 και το Κλαουσούρα του 2000. Στο πρώτο του επίσημο ματς με τους Millonarios σκόραρε απέναντι στη Χιμνάσια Χουχούι και έγινε έτσι ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης που σκόραρε στο ντεμπούτο του στην ιστορία του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Από τότε μέχρι και σήμερα ο Σαβιόλα έχει πετύχει 212 τέρματα σε 504 επίσημα ματς.

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

2. Το 2001 ο Χοσέ Πέκερμαν τον καλεί στην Εθνική U20 για το Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώνει η Αργεντινή. Ο Σαβιόλα με 11 γκολ οδηγεί την «αλμπισελέστε» στην κατάκτηση του τίτλου, ενώ ο ίδιος ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ και κορυφαίος παίκτης του τουρνουά. Εδώ, στον τελικό της διοργάνωσης με αντίπαλο τη Γκάνα.

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

3. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20 της Αργεντινής, ο Σαβιόλα είχε ως συμπαίκτη τον Τσόρι Ντομίνγκες. Μετά από 12 χρόνια, οι δυο τους θα παίξουν ξανά με την ίδια φανέλα, αυτή του Ολυμπιακού. Εδώ, Σαβιόλα και Τσόρι στο Μουντιάλ U20 του 2001 στην Αργεντινή.

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

4. Το καλοκαίρι του 2001 ο Σαβιόλα μεταγράφεται από τη Ρίβερ Πλέιτ στη Μπαρτσελόνα, έναντι του ποσού των 24 εκατομμυρίων ευρώ (η ακριβότερη μετακίνηση μέχρι τότε Αργεντίνου ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό). Εδώ, σε αγώνα της Μπαρτσελόνα με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

5. Στις 9 Απριλίου του 2002, στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βραδιά της καριέρας του, ο Σαβιόλα δίνει πρώτα μια ασίστ στον Λουίς Ενρίκε για το 1-1 και στη συνέχεια πετυχαίνει το 3-1 επί του Παναθηναϊκού, γκολ το οποίο δίνει τελικά την πρόκριση στους «μπλαουγκράνα» για τους ημιτελικούς της διοργάνωσης. Εδώ, μαζί με τον Άγγελο Μπασινά.

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

6. «Πού νομίζεις ότι πας εσύ;», μοιάζει να λέει ο Ραούλ Μπράβο στον Σαβιόλα σε ένα από τα clásicos του Αργεντίνου με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» (25/4/2004).

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

7. Ο Σαβιόλα πανηγυρίζει ένα τέρμα του με συμπαίκτες του από τη Μπαρτσελόνα. Στην πρώτη του τριετία στη Βαρκελώνη (2001-2004), παρά το γεγονός ότι έπεσε στα «πέτρινα» χρόνια του συλλόγου, ο «κούνελος» πέτυχε 60 γκολ σε 146 συμμετοχές.

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

8. Μετά τον διπλό του δανεισμό σε Μονακό και Σεβίγια, ο Σαβιόλα επέστρεψε στη Βαρκελώνη και έπαιξε ακόμα έναν χρόνο με τους «μπλαουγκράνα», πετυχαίνοντας 13 τέρματα σε 26 συμμετοχές. Εδώ, από αγώνα της Μπάρσα με την Μπέτις στη Σεβίλλη (24/1/2007).

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

9. Πριν δοθεί δανεικός στη Μονακό το καλοκαίρι του 2004, ο Σαβιόλα έκανε μια βόλτα από τη χώρα μας με την Εθνική Αργεντινής (προπονητής ο Μαρσέλο Μπιέλσα) και κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, κερδίζοντας την Παραγουάη στον τελικό του τουρνουά. Εδώ, οι παίκτες της «αλμπισελέστε» στο βάθρο των νικητών μετά την απονομή (ο Σαβιόλα μπροστά αριστερά).

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

10. Το καλοκαίρι του 2004, ο Σαβιόλα δίνεται δανεικός από τη Μπαρτσελόνα στη Μονακό. Εδώ, την ημέρα της επίσημης παρουσίασής του από τον σύλλογο του Πριγκιπάτου.

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

11. Με τους Μονεγάσκους ο Σαβιόλα πέτυχε 17 τέρματα σε 42 συμμετοχές. Εδώ, τον βλέπουμε σε ένα πανηγυρικό στιγμιότυπο με τους συμπαίκτες του.

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

12. Ένα από τα 17 συνολικά του τέρματα με τη Μονακό ήρθε στις 19 Οκτωβρίου του 2004 μετά από εκπληκτική ατομική ενέργεια απέναντι στον Ολυμπιακό, στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν το 3ο μόλις λεπτό της συνάντησης και ο Σαβιόλα έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ σε ένα ματς που έληξε 2-1 υπέρ των Γάλλων. Εδώ τον βλέπουμε να πανηγυρίζει το γκολ του εναντίον των «ερυθρόλευκων».

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

13. Το καλοκαίρι του 2005 ο Σαβιόλα επιστρέφει στη Βαρκελώνη, αλλά δίνεται ξανά δανεικός, αυτή τη φορά στη Σεβίγια. Εκεί πετυχαίνει 15 γκολ σε 41 συμμετοχές. Τα δυο τελευταία από αυτά είναι απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης στη νίκη με 4-3 των Ανδαλουσιάνων μέσα στο «Σάντσεθ Πιθχουάν». Εδώ, ο Σαβιόλα πανηγυρίζει το ένα από τα δυο τέρματα που πέτυχε απέναντι στους «μερένγκες» (15/5/2006).

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

14. Στις 30 Μαρτίου του 2006 ο Σαβιόλα οδηγεί τη Σεβίγια στη φάση των «8» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ πετυχαίνοντας δυο γκολ απέναντι στη Ζενίτ της Αγίας Πετρούπολης στο τελικό 4-1 του «Σάντσεθ Πιθχουάν». Εδώ πανηγυρίζει το δεύτερο από τα δυο του τέρματα εκείνης της βραδιάς.

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

15. Στις 10 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, η Σεβίγια σκορπίζει στον τελικό του Αϊντχόφεν την Μίντλεσμπρο με το εντυπωσιακό 4-0 και κατακτά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Εδώ ο Σαβιόλα με το τρόπαιο μετά τη λήξη του αγώνα.

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

16. Το καλοκαίρι του 2006 ο Σαβιόλα αγωνίζεται στο Μουντιάλ της Γερμανίας με την Εθνική της Αργεντινής, πετυχαίνει ένα γκολ απέναντι στην Ακτή του Ελεφαντοστού (από όπου και η φωτογραφία) και φτάνει μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείεται από τη διοργανώτρια στα πέναλτι. Με την «αλμπισελέστε» ο «κούνελος» έχει 44 συμμετοχές και 12 γκολ (από το 2000 μέχρι το 2007).

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

17. Στις 10 Ιουλίου του 2007 και αφού πλέον έχει μείνει ελεύθερος από τη Μπαρτσελόνα, ο Σαβιόλα υπογράφει τριετές συμβόλαιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης και γίνεται ο 20ος (και τελευταίος μέχρι σήμερα) παίκτης που αλλάζει απευθείας στρατόπεδο από τον ένα «αιώνιο» του ισπανικού ποδοσφαίρου στον άλλο. Εδώ, σε πανηγυρικό στιγμιότυπο με τον Ραούλ σε αγώνα της Ρεάλ με την Αθλέτικ Μπιλμπάο (27/4/2008).

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

18. Μια συγκινητική στιγμή στην καριέρα του Χαβιέρ Σαβιόλα. Πετυχαίνει το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης απέναντι στην Αλμερία και το αφιερώνει στον αδικοχαμένο Αντόνιο Πουέρτα (15/9/2007)

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

19. Ο Σαβιόλα δεν μπόρεσε να καθιερωθεί στη Ρεάλ και στα δυο χρόνια που αγωνίστηκε στους «μερένγκες» είχε μόλις 26 συμμετοχές και 5 γκολ, ενώ κατέκτησε και το πρώτο του πρωτάθλημα στην Ισπανία (2007/08). Εδώ τον βλέπουμε να μονομαχεί με τον Ιραόλα σε αγώνα της Ρεάλ με την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» (27/4/2008).

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

20. Στις 26 Ιουνίου του 2009 Ρεάλ και Μπενφίκα συμφωνούν για την μετακίνηση του Σαβιόλα στον Πορτογαλικό σύλλογο έναντι 5 εκ. ευρώ. Ο Χαβιέρ υπογράφει τριετές συμβόλαιο με τους «αετούς» και ξαναγίνεται πρωταγωνιστής. Στην πρώτη του σεζόν πετυχαίνει 18 τέρματα και οδηγεί την ομάδα του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από μια στείρα τετραετία. Εδώ, στην επίσημη παρουσίασή του από τη Μπενφίκα.

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

21. Με τη Μπενφίκα ο Σαβιόλα στα τρία χρόνια της παραμονής του είχε 76 συμμετοχές και 31 τέρματα. Εκτός από το πρωτάθλημα του 2010, κατέκτησε και τρία συνεχόμενα Πορτογαλικά Λιγκ Καπ. Εδώ τον βλέπουμε με αντίπαλο τον Γεωργέα σε αγώνα της ΑΕΚ με τη Μπενφίκα στους ομίλους του Europa League (1/10/2009).

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

22. Λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και την πρόκριση σε αυτούς της Μάλαγα, οι Ανδαλουσιάνοι ανακοινώνουν την απόκτηση του Σαβιόλα. Εδώ, στην επίσημη παρουσίασή του (3/9/2012).

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

23. Στη Μάλαγα ο Σαβιόλα πέτυχε 12 τέρματα σε 34 συμμετοχές. Εδώ τον βλέπουμε σε προπόνηση της ομάδας μαζί με τους Πελεγκρίνι και Χοακίν (17/10/2012).

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

24. Με τη φανέλα της Μάλαγα σε μονομαχία του με τον Καρίμ Μπενζεμά της Ρεάλ Μαδρίτης από την περσινή σεζόν (2012/13).

Ο "κούνελος" Σαβιόλα σε 25 κλικ

25. Ο Σαβιόλα βοήθησε τη Μάλαγα στην εκπληκτική περσινή πορεία της στο Τσάμπιονς Λιγκ μέχρι τα προημιτελικά. Εδώ με τον Μοντολίβο από το ματς της Μάλαγα με τη Μίλαν στο «Σαν Σίρο» (6/11/2012).

Πηγές: Ole, As, Opinión de Málaga, Marca

Βίντεο: Highlights από την καριέρα του Χαβιέρ Σαβιόλα

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ