ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο απολογισμός της προετοιμασίας του Ολυμπιακού

Ο απολογισμός της προετοιμασίας του Ολυμπιακού
Ιμπαγάσα INTIME SPORTS

To Sport24.gr έδωσε το “παρών” στο πρώτο στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας του Ολυμπιακού και σας παρουσιάζει 24 στοιχεία που ξεχώρισε από όλα είδαμε αυτές τις δέκα ημέρες στο Ζέεφελντ της Αυστρίας.

Αποστολή στο Ζέεφελντ: Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Οι ερυθρόλευκοι έδωσαν δύο φιλικά παιχνίδια επί αυστριακού εδάφους (σ.σ. νίκη με 2-1 επί της Σίμουρκ, ήττα 4-2 από τη Φράιμπουργκ), αλλά ο Μίτσελ ανακάτεψε την τράπουλα, χρησιμοποιώντας όλους τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο φιλικό αγώνα έπαιξαν και οι 28 παίκτες της αποστολής, ενώ στο δεύτερο αγωνίστηκαν οι 27, καθώς δεν πήρε χρόνο συμμετοχής μόνο ο τρίτος τερματοφύλακας Γιαννιώτης.

Βέβαια, ο προπονητής του Ολυμπιακού ήταν ξεκάθαρος εξ αρχής, λέγοντας πως έχει πάρει τις αποφάσεις του για το ρόστερ και τους παίκτες που δεν χρειάζεται πριν από την έναρξη των δύο αυτών αναμετρήσεων προετοιμασίας

Ξεκινάμε...

1. Φυσική κατάσταση. Σας κουράσαμε όλες αυτές τις ημέρες, αλλά το βάρος σε αυτό το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας έπεσε στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Από τη στιγμή που ανέλαβε, ο Μίτσελ εντόπισε πρόβλημα στη φυσική κατάσταση και τις αντοχές της ομάδας. Και αυτό το καλοκαίρι, στην πρώτη του προετοιμασία ως προπονητής του Ολυμπιακού, φρόντισε να διορθώσει αυτό το πρόβλημα. Ο γυμναστής Χοσέ Βαγιέχο “έτρεξε” πολύ τους παίκτες τα πρωινά στο Ζέεφελντ τόσο στο προπονητικό κέντρο όσο και το γήπεδο γκολφ του αυστριακού χωριού.

2. Οι ποδοσφαιριστές ανταποκρίθηκαν, αν και εξαντλήθηκαν από την κούραση. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις των περισσότερων παικτών για την πιο σκληρή προετοιμασία της καριέρας τους.

3. Ο Μίτσελ εφάρμοσε μία νέα μέθοδο για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τριπλές προπονήσεις καθημερινά. Δεν είναι κάτι που συνηθίζεται στη χώρα μας. Το πρωί τρέξιμο, το μεσημέρι ασκήσεις με αερόβιο πρόγραμμα και στρέτσινγκ για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, ενώ το βράδυ προπόνηση με μπάλα.

4. Επειδή ήταν το πιο συχνό ερώτημα των αναγνωστών, η φετινή προετοιμασία ήταν διαφορετική απο αυτές των τελευταίων εννέα ετών. Από την εποχή του Ντούσαν Μπάγεβιτς δηλαδή, τη σεζόν 2004/05. Ζήσαμε τις τρεις τελευταίες από κοντά και μπορούμε να πούμε πως αυτή που χαρήκαμε περισσότερο ήταν αυτή του Ερνέστο Βαλβέρδε τον Ιούλιο του 2011. Βαλβέρδε και Λεονάρντο Ζαρντίμ από την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας χρησιμοποίησαν μπάλα, “χτίζοντας” τη φυσική κατάσταση της ομάδας μέσω αυτής.

5. Ο Μίτσελ εμπιστεύεται τυφλά τους συνεργάτες του. Ο Βίκτορ Σάντσεθ είναι το “δεξί του χέρι” στις προπονήσεις, ο άνθρωπος που δίνει τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες στη μεγαλύτερη διάρκεια του προγράμματος. Η φωνή του ακούγεται διαρκώς, με τον Μίτσελ να παρεμβαίνει και να συμμετέχει ενεργά κυρίως στις ασκήσεις με μπάλα και στα οικογενειακά διπλά. Ο δεύτερος βοηθός του Μίτσελ, Κάρλος Μοράλες Λουένγκο, βιντεοσκοπεί όλες τις προπονήσεις για την περαιτέρω ανάλυση όλων όσων δουλεύονται καθημερινά. Ο γυμναστής Χοσέ Βαγιέχο έχει κι αυτός το δικό του σημαντικό ρόλο, αυτόν της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης. Στο Ζέεφελντ δεν βρέθηκε ο δεύτερος γυμναστής Χρήστος Μουρίκης λόγω ενός προβλήματος τραυματισμού και τη θέση του πήρε ο Μανώλης Σμπώκος. Καθοριστικός ο Αλέκος Ράντος, ο οποίος είναι ο γυμναστής τερματοφυλάκων της ομάδας και “έβγαλε το λάδι” στους Μέγκιερι, Κάρολ και Γιαννιώτη.

6. Ανεξάρτητα από το ποια είναι η γνώμη του καθενός για τις προπονητικές γνώσεις και ικανότητες του Μίτσελ, αυτό που μπορούμε να επισημάνουμε με σιγουριά είναι πως για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας ο Ολυμπιακός έχει στον πάγκο του έναν πραγματικό σταρ. Η αύρα που βγάζει ο 50άχρονος, με την τεράστια καριέρα ως ποδοσφαιριστής, είναι μοναδική. Ξέρει πότε θα μιλήσει σοβαρά στον Τύπο, πότε θα αστειευτεί με τους δημοσιογράφους, πότε θα φωνάξει στην προπόνηση. Άκρως επικοινωνιακός ο Ισπανός, ο οποίος ξέρει να χειρίζεται υποδειγματικά τον Τύπο. Άλλωστε, έχει εργαστεί σε αυτόν ως τηλεσχολιαστής και είναι γνώστης του αντικειμένου.

7. Ποια είναι η φιλοσοφία του Μίτσελ; Σίγουρα, θέλει έναν Ολυμπιακό περισσότερο επιθετικό και δημιουργικό τη νέα σεζόν. Μία ομάδα που θα πρεσάρει ψηλά, θα έχει σωστή κυκλοφορία μπάλας και την κατοχή με το μέρος της, αλλά και θα επιτίθεται, βγάζοντας συγκεκριμένους αυτοματισμούς στο παιχνίδι της. Θυμηθείτε το πρώτο γκολ με τη Σίμουργκ και το πρώτο τέρμα με τη Φράιμπουργκ. Πίεση ψηλά στην αντίπαλη περιοχή, κλέψιμο, γκολ. Όπως και το δεύτερο τέρμα με τη γερμανική ομάδα, το οποίο προήλθε από ωραία συνεργασία.

8. Στις προπονήσεις στην Αυστρία η ομάδα δούλεψε πολύ στο δημιουργικό κομμάτι. Επιθέσεις από τον άξονα, από τα άκρα, με εναλλαγές της μπάλας και ένα-δύο, και τελειώματα φάσεων. Πολλή δουλειά έγινε, επίσης, στην κυκλοφορία μπάλας, την κατοχή, την πίεση.

9. Στο Ζέεφελντ το προπονητικό επιτελείο έδωσε προτεραιότητα στο ένα σκέλος της τακτικής και απομένει το βασικό, που εμπεριέχει μέσα και τις στημένες μπάλες. Αν εξαιρεθεί μία προπόνηση, η πρωινή πριν από το φιλικό με τη Σίμουρκ, η ομάδα δεν δούλεψε καθόλου τις στημένες φάσεις. Και στη συγκεκριμένη προπόνηση, οι ερυθρόλευκοι έριξαν το βάρος στα επιθετικά στημένα της ομάδας. Μόνο στα κόρνερ, όχι στα φάουλ. Λογικά, στο δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας επί γερμανικού εδάφους, θα δουλευτούν περισσότερο οι στημένες μπάλες, ιδιαίτερα όταν η ομάδα βρίσκεται σε θέση άμυνας.

10. Ο Μίτσελ θέλει από τους παίκτες του διαρκή κίνηση με ή χωρίς την μπάλα. Να μην... χρονοτριβούν μαζί της, αλλά να τη μεταφέρουν γρήγορα και με ασφάλεια. Από τα ακραία μπακ, ζητά προωθήσεις και να βοηθούν τους εξτρέμ στο δημιουργικό τομέα, ενώ από τα κεντρικά χαφ να πατάνε περιοχή και να σκοράρουν. Όλοι πρέπει να αμύνονται και όλοι να κάνουν επίθεση.

11. Ο τελειομανής Κώστας Μήτρογλου. Ο Ολυμπιακός ποντάρει πολλά στον Έλληνα επιθετικό για τη νέα σεζόν. Ο Ράφικ Τζεμπούρ είναι “φευγάτος”, η ομάδα θα πάρει σίγουρα έναν παίκτη που να μπορεί να παίζει και στις τρεις θέσεις της επίθεσης, αλλά η πρόθεση όλων στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο είναι να αποτελέσει ο Μήτρογλου τον βασικό σέντερ φορ και να στηριχθεί ο 25άχρονος διεθνής. Στις προπονήσεις, “σκυλιάζει” και τα δίνει όλα. Πού και πού βάζει και μία φωνή παραπάνω, όταν βλέπει κάτι να μη γίνεται σωστά...

12. Απομένουν ακόμα οι βασικές μεταγραφές, που ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τις πέντε (τερματοφύλακας, στόπερ, αμυντικός μέσος, δεκάρι, επιθετικός). Τη δεδομένη χρονική στιγμή, παρουσιάζεται ένα έλλειμμα ηγετικών φυσιογνωμιών. Υπάρχει ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο Αριέλ Ιμπαγάσα, ο οποίος δεν υπολογίζεται για βασικός, ο Ρόι Κάρολ, που δύσκολα θα είναι βασικός, καθώς αναμένεται να αποκτηθεί τερματοφύλακας της επιλογής Μίτσελ. Αυτοί οι τρεις παίκτες, πάντως, είναι σημαντικοί για τα ερυθρόλευκα αποδυτήρια. Ο Φουστέρ είναι 31 και διανύει την τέταρτη σεζόν του στην ομάδα, αλλά ποτέ στην καριέρα του δεν έχει ηγηθεί κάποιας ομάδας. Ο Ολυμπιακός περιμένει από τους Βλάντιμιρ Βάις και Τσόρι Ντομίνγκες να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο εντός αγωνιστικού χώρου και είναι παίκτες που έχουν τις προδιαγραφές για να το πετύχουν Άλλωστε, ο Τσόρι διαθέτει τέτοια εμπειρία και το έχει αποδείξει στο παρελθόν με τις προηγούμενες ομάδες του, ενώ ο Βάις μπορεί να πήγαινε από εδώ και από εκεί δανεικός λόγω του συμβολαίου που είχε υπογράψει με τη Μάντσεστερ Σίτι και από την οποία δεν υπολογιζόταν, αλλά σε όσες ομάδες έχει αγωνιστεί, ξεκάθαρα έκανε τη διαφορά.

13. Συνδέοντας το προηγούμενο στοιχείο, ο Μίτσελ ζήτησε τέσσερις φορές εδώ στο Ζέεφελντ τη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας. Με παίκτες που θα ταιριάξουν στη φιλοσοφία του και θα μπορέσουν να ηγηθούν μέσα στο γήπεδο.

14. Αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού στο φινάλε της περυσινής σεζόν, για αυτό και τις πρώτες ημέρες της προετοιμασίας στην Αυστρία, ο Βλάντιμιρ Βάις έδειχνε αρκετά κουρασμένος. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι η πιο σκληρή προετοιμασία της καριέρας του και προσπαθεί να προσαρμοστεί. Στα δύο φιλικά της Αυστρίας είδαμε τον Σλοβάκο εξτρέμ να βγάζει μέρος της ποιότητάς του στο χορτάρι. Όταν φτάσει στο 100%, ο Ολυμπιακός θα έχει στις τάξεις του έναν ποδοσφαιριστή που κάνει τη διαφορά με σύγχρονα αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Ταχύ, μπουκαδόρο, “μανούλα” στο ένας εναντίον ενός. Γνώμη μας πως βολεύεται καλύτερα στα αριστερά και κόντρα σε Σίμουρκ και Φράιμπουρκ εκεί έπαιξε το μεγαλύτερο διάστημα.

15. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τον έμπειρο Τσόρι Ντομίνγκες. Παίκτης ομάδας, με σιγουριά και εμπιστοσύνη στις κινήσεις του. Σημαντική προσθήκη, μπορεί να παίξει πίσω από τον επιθετικό και σε ορισμένες περιπτώσεις ως μοναδικός προωθημένος. Παίζει με τη μία, δεν κουράζει την μπάλα, είναι ένας παίκτης που βάζει την ομάδα πάνω από τον εαυτό του.

16. Από τους υπόλοιπους νεοφερμένους, ο Ανδρέας Σάμαρης άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, αλλά η θέση του στο ρόστερ δεν είναι εξασφαλισμένη. Ψηλό παιδί με άρτια τεχνική κατάρτιση και εμπιστοσύνη στο παιχνίδι του. Ο... μικροκαμωμένος Λεάντρο Σαλίνο θέλει ακόμα χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον και δεν έχει βρει τα πατήματά του. Ο Τομάς Ντε Βινσέντι δεν “έβγαλε μάτια” για να είμαστε ειλικρινείς, αλλά έχει ποιότητα και παράλληλα όχι εγγυημένη θέση στο έμψυχο δυναμικό, ενώ ο Μάικλ Ολαϊτάν δοκιμάστηκε κυρίως σε θέση σέντερ φορ και δευτερευόντως εξτρέμ, για την οποία και αποκτήθηκε. Ο Νιγηριανός δεν αποτελεί πρώτη επιλογή στο νέο Ολυμπιακό.

17. Πέρυσι δεν έκανε προετοιμασία λόγω του σοβαρού τραυματισμού που υπέστη με την Εθνική Ελλάδας στο Euro 2012. Πέρασε μία δύσκολη σεζόν και επανήλθε στο δεύτερο μισό χωρίς να πάρει πολλά παιχνίδια. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο αρχηγός του Ολυμπιακού, είναι και πάλι ενεργό μέλος της ομάδας, με όλη τη σημασία της λέξης. Η προετοιμασία ήταν δύσκολη για όλους, ο 29άχρονος κεντρικός αμυντικός έβγαλε το πρόγραμμα χωρίς να νιώσει την παραμικρή ενόχληση, και σε λίγο καιρό θα βρίσκεται στο 100%. Χρειάζεται απλά λίγο ακόμα χρόνο.

18. Ο νέος ρόλος του Πάουλο Μασάντο. Ο Μίτσελ χρησιμοποιεί τον Πορτογάλο καθαρά σε θέση αμυντικού χαφ. Στις προπονήσεις δεν έκανε το κάτι παραπάνω, αλλά αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του στον Ολυμπιακό. Βέβαια, με την έλευση του βασικού αμυντικού μέσου, όταν αυτός αποκτηθεί, ο Μασάντο θα παίζει είτε ως εσωτερικός δεξιός χαφ σε σύστημα 4-3-3 είτε δίπλα στον βασικό αμυντικό χαφ σε διάταξη 4-2-3-1.

19. Πέρυσι, ο πήχης χαμήλωσε από την ίδια διοίκηση σε όλα τα θέματα. Από το κεφάλαιο ρόστερ, μέχρι αυτό της προετοιμασίας. Στο προπονητικό κέντρο του Άχενκιρχ, ο Θεός να το κάνει, οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές. Ένα γήπεδο με χορτάρι σε κάκιστη κατάσταση, στο οποίο με τη βροχή δεν μπορούσε να γίνει καν προπόνηση, με τις ανέσεις να είναι ελάχιστες. Στο Ζέεφελντ όλα είναι ιδανικά. Μέχρι και ο καιρός, ο οποίος είναι απρόβλεπτος σε αυτά τα μέρη, βοήθησε τον Ολυμπιακό αυτές τις δέκα ήμερες να προπονηθεί στις κατάλληλες συνθήκες.

20. Από τους νέους του Ολυμπιακού, ξεχώρισαν οι Μανώλης Σιώπης και Βασίλης Καραγκούνης. Ο πρώτος είναι καθαρόαιμο “εξάρι”, ενώ δοκιμάστηκε και σε θέση δεξιού μπακ, στην πρώτη του προετοιμασία του με τον Ολυμπιακό. Ο δεύτερος παίζει και στα δύο άκρα της άμυνας, αλλά κυρίως δοκιμάστηκε στο αριστερό, στη δεύτερη σερί προετοιμασία που λαμβάνει μέρος. Μπορεί να μην έχουν εξασφαλισμένη θέση στο ρόστερ, αλλά έδωσαν κυριολεκτικά ό,τι μπορούσαν. Όσο για τον 20άχρονο επιθετικό Δημήτρη Διαμαντάκο, δεν δείχνει ακόμα έτοιμος για μία θέση στην πρώτη ομάδα.

21. Εξαιρετική προετοιμασία έκανε ο τρίτος τερματοφύλακας της ομάδας, Ανδρέας Γιαννιώτης. Στα 21 του, πρέπει να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και να παραχωρηθεί δανεικός σε ομάδα που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο προκειμένου να επιστρέψει έτοιμος για τον Ολυμπιακό. Τεράστιο ταλέντο, για αυτό και ο Αλέκος Ράντος τον έχει από κοντά, του βάζει τις φωνές για να μην παίρνουν τα μυαλά του αέρα, και προσπαθεί να τον βελτιώσει ημέρα με την ημέρα.

22. Είναι κι αυτό σημαντικό: ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής δεν έβγαλε τραυματισμούς ύστερα από ένα σκληρό και επίπονο πρόγραμμα. Οι ενοχλήσεις του Μέγκιερι στη μέση στην αρχή της προετοιμασίας ξεπεράστηκαν γρήγορα, όπως και του Ρόι Κάρολ στο ίδιο σημείο, μετέπειτα.

23. Ο πιο κουρασμένος και ο πιο ομιλητικός (σ.σ. κατά τη διάρκεια των προπονήσεων) της προετοιμασίας; ο Κώστας Μανωλάς! Χοσέ Χολέμπας και Νταβίντ Φουστέρ, οι πιο άνετοι!

24. Αφήσαμε τελευταίο τον Τζαμέλ Αμπντούν. Με ένα κινητό στο χέρι, περίμενε όλη την ημέρα τις εξελίξεις για τη μεταγραφή του, φτάνοντας στο σημείο να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο σχεδόν με το κινητό στο χέρι και να βγαίνει από το γήπεδο, πηγαίνοντας κατευθείαν στον πάγκο για να δει αν χτύπησε το τηλέφωνό του. Απόμακρος και μοναχικός, από την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας, με τον τρόπο του έδειξε πως θέλει να φύγει. Ο Ολυμπιακός τον έστειλε πίσω στην Ελλάδα με συνοπτικές διαδικασίες, τρεις ημέρες πριν ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας επί αυστριακού εδάφους,ν αλλά ουσιαστικά το γυαλί έχει ραγίσει και για τις δύο πλευρές.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ