ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μη μου μιλάς για καλοκαίρια

Μη μου μιλάς για καλοκαίρια
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μαρινάκης στη Νότιγχαμ. Ο Ολυμπιακός χειρότερος των "BIG-4". Ο Σεμπά στον Καιάδα. Ο Φιγκέιρας παλτό. Καρντόσο ο killer. Τα δάκρυα για τον Ρομπέρτο. Ο υπερτιμημένος Φορτούνης. Μαρτίνς από το πανέρι. Καλοκαιρινές ιστορίες ερυθρόλευκης τρέλας που δεν επαληθεύτηκαν ποτέ.

Έχει ενδιαφέρον να θυμόμαστε που και που απορίες, σενάρια και... "πληροφορίες εκ των έσω, εμένα ν' ακούς", οι οποίες και συνοδεύουν την καθημερινότητα ενός καλοκαιριού στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού.

Ειδικότερα όταν μιλάμε για ένα καλοκαίρι όπως αυτό που πέρασε, δεν φτάνει ένα βιβλίο 500 και βάλε σελίδων για να συγκεντρωθούν απόψεις, εκτιμήσεις και "αποκλειστικά" τα οποία όταν τα εξετάζεις λίγους μήνες μετά... γελάς μετά δακρύων.

Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΓΧΑΜ

Φορέθηκε πολύ από Ιούλιο μέχρι και αρχές Σεπτέμβρη. Τι κι αν στα ρεπορτάζ που διαβάζατε στο Sport24.gr γράφαμε ότι δεν υπάρχει τίποτε τετελεσμένο; Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, είχαν αποφασίσει: ο Μαρινάκης κουράστηκε/βαρέθηκε/κονόμησε από τον Ολυμπιακό και "τώρα τον αφήνει στο έλεος, διαλυμένο και φεύγει".

Επιβεβαίωση; Μηδέν. Ο Μαρινάκης έμεινε στον Ολυμπιακό, κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς που δημιουργήθηκαν από τα ζόρια του καλοκαιριού και βλέπει την ομάδα του πρώτη με +7 στη βαθμολογία και ένα βήμα πριν από τους "32" του Europa League. Και φυσικά παραμένει αυτός που κρατά στα χέρια του τις τύχες των "ερυθρολεύκων".

ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ... 4Η ΘΕΣΗ

Σίγουρα το επεισοδιακό καλοκαίρι που περνούσε ο Ολυμπιακός δικαιολογούσε την απαισιοδοξία. Όχι όμως την απαξίωση των εν δυνάμει πρωταθλητών Ελλάδας. Αυτοί δε που συνιστούσαν υπομονή, χαρακτηρίζονταν έως και γραφικοί ή "όργανα της διοίκησης". Σίλβα - Βίκτορ Σάντσεθ - Μπέντο, έδιναν ο ένας τη σκυτάλη στον άλλον, το ρόστερ παρέμενε ανοικτό μέχρι το τέλος των μεταγραφών, το αντί - Ολυμπιακό μπλοκ πανηγύριζε τη στιγμή που φίλοι και "εχθροί" έδιναν τον Ολυμπιακό φαβορί για την... 4η θέση.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των ημερών η υπερβολή στο καθετί, έτσι και σε αυτή την περίπτωση. Τρεις μήνες μετά οι Πειραιώτες σίγουρα δεν έχουν "κλειδώσει" κανέναν τίτλο, ωστόσο είναι καβάλα στ' άλογο στην κούρσα για να κόψουν πρώτοι το νήμα.

ΣΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟΝ

Εκεί έστελναν 9 στους 10 τον Σεμπά το καλοκαίρι. Η εικόνα του παίκτη στην πρώτη του σεζόν στο Λιμάνι συνηγορούσε ακόμη και σε σκληρές κριτικές, έστω κι αν ο πρώτα ο Σίλβα, λιγότερο ο Σάντσεθ και μετά ο Μπέντο έδειχναν να τον εμπιστεύονται. Το "έγκλημα" της παραμονής του και οι αφορισμοί, μετατράπηκαν σε λόγια συμπάθειας για τον παίκτη, καθώς τώρα υπάρχει η παραδοχή ότι αν μη τι άλλο είναι εξαιρετικά φιλότιμος και προσφέρει λύσεις στην ομάδα.

Ο Σεμπά δεν θα γίνει ποτέ ίνδαλμα της εξέδρας - δεν βοηθάει σε αυτό το αγωνιστικό του στυλ, ενώ σίγουρα δεν έχει την ποιότητα για να προσφέρει το κάτι σπέσιαλ στην επιθετική γραμμή. Από την άλλη έχει βελτιώσει δραματικά την αποτελεσματικότητα του σε σχέση με πέρσι. Κλάση δεν είναι ο Βραζιλιάνος, ούτε όμως και για τον... Καιάδα, όπως απαιτούσαν πολλοί το καλοκαίρι.

ΦΙΓΚΕΪΡΑΣ ΦΥΓΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ

Ο Πορτογάλος κι αν αποτελεί ιστορία καλοκαιρινής τρέλας στο Λιμάνι... Ήταν ο πρώτος παίκτης που αποκτήθηκε ενόψει της νέας περιόδου και μάλιστα έναντι σεβαστού ποσού (στοίχισε κάπου στα 1,3 εκατ. ευρώ η αγορά του από τη Σεβίλλη), υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο.

Κλήθηκε άμεσα να πάρει φανέλα βασικού ελέω και του τραυματία Ελαμπντελαουί, σε ένα χρονικό διάστημα που συνέβαιναν διάφορα ακατανόητα στον Ολυμπιακό. Επιεικώς απογοητευτικές οι πρώτες του εμφανίσεις και το τι λεγόταν δεν περιγράφεται. Από την εξωτερική του εμφάνιση μέχρι την αγωνιστική του αξία. Ο εκνευρισμός για τον Φιγκέιρας είχε φτάσει μέχρι τα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια, ενώ είχαν κυκλοφορήσει και σενάρια που ήθελαν τον Πορτογάλο να αποχωρεί με συνοπτικές διαδικασίες από το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη!

Η ηρεμία σταδιακά επανήλθε στο "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο, ο Φιγκέιρας πήρε μπρος και είναι από τους σταθερά καλύτερους σε απόδοση παίκτες που έχει στην διάθεση του ο Πάουλο Μπέντο.

Ο ΦΟΡ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΗΘΕΛΑΝ

Η έλευση του Όσκαρ Καρντόσο στα... χασομέρια της μεταγραφικής περιόδου, έφερε χαράς ευαγγέλια στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού. Από το δεύτερο μισό της προηγούμενης σεζόν είχε αρχίσει η γκρίνια για τον Μπράουν Ιντέγε και την ικανότητα του να βρίσκει δίχτυα για παίκτη που είχε στοιχίσει 6 εκατ. ευρώ.

Άπαντες απαιτούσαν "εδώ και τώρα" έναν στράικερ - "killer" και ο Παραγουανός φορ χαιρετίστηκε ως ο παίκτης που θα βομβάρδιζε ανηλεώς τα αντίπαλα δίχτυα. Κάτι που προσυπέγραφε και ο πρότερος ποδοσφαιρικός του βίος.

Τρεις μήνες μετά, ο φορ που όλοι ήθελαν είναι ο... Μπράουν Ιντέγε. Με 8 γκολ (7 στο πρωτάθλημα και 1 στα προκριματικά του Europa League) και 3 ασίστ σε 14 συνολικά εμφανίσεις, ο Νιγηριανός έχει ντυθεί... Καρντόσο και οδηγεί με ακρίβεια την επιθετική γραμμή των Πειραιωτών. Οι φωνές της αναποτελεσματικότητας του Ιντέγε έχουν χαθεί ταξιδεύοντας στον χωροχρόνο και αν εμφανιστούν ξανά, θα είναι για διαφορετικό λόγο. Έχει ήδη αναπτυχθεί μια φημολογία που θέλει τον Ολυμπιακό να περιμένει "χοντρό πακέτο" από Κίνα τον Γενάρη για τον 28χρονο φορ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤΟ;

Αυτό το ερώτημα κυριαρχούσε όταν ο Ισπανός αποφάσιζε να επιστρέψει στην πατρίδα του το καλοκαίρι, για λογαριασμό της Εσπανιόλ. Δυσπιστία για το αν ο Καπίνο μπορούσε να αναπληρώσει επαρκώς το κενό που άφηνε ο Ρομπέρτο κάτω από τα γκολπόστ, διαφωνίες για το αν ο τερματοφύλακας που θα αποκτούσε ο Ολυμπιακός έπρεπε να είναι έμπειρος, εγνωσμένης αξίας ή φέρελπις, προβληματισμός έντονος γενικώς.

Φτάνοντας από το καλοκαίρι στο Νοέμβρη, ελάχιστη κουβέντα έχει γίνει για την θέση του Νο1 στον Ολυμπιακό. Κάτι που "λέει" ότι αν μη τι άλλο, δεν έχει υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για τους "ερυθρόλευκους" στην μετά - Ρομπέρτο εποχή, με τον Καπίνο να δείχνει συνέπεια και περιθώρια βελτίωσης.

Περισσότερο ο Ισπανός έχει αποκτήσει μπελάδες μετά την απόφαση του να μετακομίσει στην Primera Division, παρά ο Ολυμπιακός.

ΑΠΟ ΝΕΟΣ ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ, ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΟΣ

Δύσκολο ήταν το καλοκαίρι για τον Κώστα Φορτούνη. Έφυγε ο Σίλβα, που του έδωσε ηγετικό ρόλο στην ενδεκάδα, εμφανίστηκε ο Βίκτορ που ήθελε να τον καθιερώσει ως αριστερό ακραίο κυνηγό, ήρθε και ένας τραυματισμός για να... δέσει το γλυκό.

Στο δράμα με την Χάποελ Μπερ Σεβά ο Φορτούνης φανερά ανέτοιμος ψυχολογικά και αγωνιστικά, πέρασε απαρατήρητος. Δεν έπαιξε στο εκτός έδρας με την Αρόουκα, έγινε αλλαγή με μπόλικη μουρμούρα στον επαναληπτικό, δεν αγωνίστηκε κόντρα στη Βέροια, έμεινε εκτός με τον Ηρακλή.

Η γκρίνια στο φουλ και ο διεθνής μέσος από "νέος Καραπιάλης", χαρακτηρίζονταν ως υπερτιμημένος. Ειδικά μετά το σόου του Μαρίν απέναντι στην Βέροια, ακούγοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα κάποιος θα πίστευε ότι ο Φορτούνης είναι περιττός στον Ολυμπιακό. Από τότε πολλά άλλαξαν όπως έδειξε η ιστορία.

Η μπαγκέτα είναι ξανά στα χέρια του Φορτούνη και ο Μαρίν σχεδόν... αγνοείται.

ΜΑΡΤΙΝΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΡΙ

Κλεισμένος επί Σίλβα, στον "πάγο" με Βίκτορ Σάντσεθ και στα ερυθρόλευκα στην εποχή Μπέντο. Το γεγονός ότι αποκτήθηκε ως ελεύθερος, έχοντας προηγουμένως μια σεζόν όπου ουσιαστικά δεν υπολογιζόταν στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, προκάλεσε ποικίλα και αποκλειστικά αρνητικά σχόλια.

Επιλέγοντας τον Πορτογάλο μέσο (που ήταν στο Ρίο με την Ολυμπιακή ομάδα της πατρίδας του), ο Ολυμπιακός "ψώνιζε από το πανέρι", έδειχνε τις προθέσεις του να ρίξει λευκή πετσέτα (έδενε η ιστορία με Μαρινάκη και Νότιγχαμ...), δεν είχε στόχους αφού "πάλι δεν πλήρωσε αλλά έφερε έναν άγνωστο ελεύθερο παίκτη".

Λίγους μήνες μετά όλα έχουν ξεχαστεί, καθώς ο Αντρέ Μαρτίνς γνωρίζει την αποθέωση στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του στις σπουδαιότερες μέχρι σήμερα νίκες των Πειραιωτών και έχει βάλει υποψηφιότητα ως κορυφαία φετινή μεταγραφή όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά στην Ελλάδα γενικότερα.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Υπήρξε πολλή μουρμούρα το καλοκαίρι. Θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ως ένα βαθμό, αφού ο Ολυμπιακός έδωσε αφορμές, όμως αυτό που παρατηρήθηκε ξέφευγε από τα όρια της λογικής. Είτε αφορούσε υπερβολικά αρνητικές κρίσεις ή λογικές του Τύπου και των οπαδών του Ολυμπιακού, είτε υπέρμετρο ενθουσιασμό και παράλληλη απαξίωση στις περιπτώσεις Καρντόσο - Ιντέγε και Μαρίν - Φορτούνη.

Όπως και να 'χει, αυτές αποτελούν ορισμένες ιστορίες ερυθρόλευκης τρέλας, κάτι που συναντά κανείς αρκετά συχνά ακόμη και στην καθημερινότητα μιας ομάδας όπως ο Ολυμπιακός. Είναι εντυπωσιακό πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα μέσα σε διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες και πολύ ενδιαφέρον πόσα ενδέχεται να αλλάξουν στην πορεία, πάντα σχετικά με όσα λέγονταν το περασμένο καλοκαίρι.

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τέσσερις μνηστήρες για τον "Μίλι"
Ντ' Ονόφριο στο Sport24.gr: "Εάν ο Τσόρι θέλει, η πόρτα της Ρίβερ είναι ανοικτή"
Μαρτίνς και Βιάνα τα "πήραν" με τον Ομπάμα
Μεταγραφές Ολυμπιακού: Like ή Dislike; (Αποτελέσματα)
Βασικός ο Ρομαό, στον πάγκο Μιλιβόγεβιτς και Ντα Κόστα
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ