ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός 1-0

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός 1-0
INTIME SPORTS

Τα όνειρα του Ολυμπιακού για μία καλή πορεία στο φετινό Europa League είχαν πρόωρο και άδοξο τέλος. Η ομάδα του Έβαλντ Λίνεν ηττήθηκε με 1-0 στο "Μπλούμφιλντ" από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στη ρεβάνς των δύο ομάδων για τον τρίτο προκριματικό γύρο (είχε νικήσει με 2-1 στο άδειο λόγω τιμωρίας Φάληρο) και αποχαιρέτησε από τον Αύγουστο κιόλας τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση υπέρ των Ισραηλινών και έμελε να καταδικάσει την ελληνική ομάδα σε οδυνηρή ήττα-αποκλεισμό σημειώθηκε στο 42': η ερυθρόλευκη άμυνα βρέθηκε σε σύγχυση σε μία από τις λίγες φορές στον αγώνα, ο Ζιβ γύρισε τη μπάλα από τα αριστερά και ο Κολαούτι με κεφαλιά την έστειλε στα δίχτυα νικώντας σε αυτή τη φάση Μέλμπεργκ και Νικοπολίδη.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός έγινε περισσότερο επιθετικός, έχασε 3-4 αρκετά καλές ευκαιρίες με κορυφαίους παίκτες του τα δύο μεγάλα καλοκαιρινά αποκτήματα Ιμπαγάσα και Ρόμενταλ, όμως λίγο η επιθετική αφλογιστία λίγο η μικρή βοήθεια που είχαν από αρκετούς από τους συμπαίκτες τους είχαν ως αποτέλεσμα το 1-0 να παραμείνει μέχρι τέλους.

Πλέον μετά το αποτέλεσμα αυτό, ο Ολυμπιακός μένει έξω σε έναν από τους τρεις στόχους του και επικεντρώνεται στις εγχώριες διοργανώσεις με σκοπό την επιστροφή στην κορυφή της Ελλάδας αλλά και την κατάκτηση του Κυπέλλου, με τον Έβαλντ Λίνεν να βρίσκεται ωστόσο σε δυσχερή θέση και να είναι πλέον "ηλεκτρική καρέκλα" για αυτόν ο πάγκος...

Τρεις οι αλλαγές σε σχέση με το "Καραϊσκάκης"

Ο Έβαλντ Λίνεν παρέταξε τον Ολυμπιακό με το αγαπημένο του σύστημα 4-2-3-1 και την ενδεκάδα να αποτελείται από τους ακόλουθους 11: ο Νικοπολίδης κάτω από την εστία, με τον Μοδέστο και τον Χολέμπας στο δεξί και αριστερό άκρο της άμυνας αντίστοιχα, και τους Μέλμπεργκ και Αβραάμ Παπαδόπουλο να συνθέτουν το κεντρικό δίδυμο της οπισθοφυλακής.

Οι Ντουντού και Μαρέσκα ήταν το δίδυμο στον άξονα, ο Ρόμενταλ τοποθετήθηκε στη δεξιά πτέρυγα της μεσαίας γραμμής και ο Ζαϊρί στο αριστερό, ενώ ο Ντιόγκο ήταν ο μοναδικός προωθημένος φορ έχοντας την υποστήριξη του Όσκαρ.

Σε σχέση με το πρώτο ματς ο Γερμανός τεχνικός προχώρησε σε τρεις αλλαγές προσώπων, με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο να παίρνει τη θέση του Μοδέστο στο κέντρο της άμυνας (μετατοπίστηκε δεξιά αφήνοντας στον πάγκο τον Γκαλίτσιο), τον MVP του πρώτου αγώνα Ζαϊρί να αντικαθιστά τον τραυματία Μιραλάς και τον Όσκαρ να βρίσκει θέση στο αρχικό σχήμα έναντι του Ματ Ντάρμπισιρ.

Χωρίς προβλήματα το πρώτο ημίωρο

Το ματς δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο στο ξεκίνημα, με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να ελέγξει το ρυθμό και να μην επιτρέψει στους Ισραηλινούς να τον πιέσουν, και την πρώτη αξιόλογη φάση να καταγράφεται στο 9'.

Μετά από διάφορες κόντρες στην περιοχή, η μπάλα έφτασε στον Σαμπάν ο οποίος έκανε το συρτό σουτ από τα δεξιά για να βρει τον Νικοπολίδη σε ετοιμότητα (μπλόκαρε σταθερά στην αριστερή του γωνία).

Μετά το αναγνωριστικό δεκάλεπτο, οι "ερυθρόλευκοι" βγήκαν σιγά σιγά μπροστά με τους Ρόμενταλ και Ζαϊρί να είναι αρκετά δραστήριοι στις δύο πτέρυγες της μεσαίας γραμμής και στο 18' είχαν το πρώτο τους σουτ: ο Μαρέσκα βρήκε χώρο λίγο έξω από την περιοχή και επιχείρησε το σουτ με το δεξί, με τη μπάλα να περνάει δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Στράουμπερ.

Η φάση όμως αυτή δεν αποτέλεσε το έναυσμα για να αναλάβει η ελληνική ομάδα τα ηνία της αναμέτρησης, αντίθετα οι σαφώς υποδεέστεροι Ισραηλινοί κέρδισαν μέτρα στο γήπεδο και ήταν εκείνοι που προσπαθούσαν να απειλήσουν.

Κάτι τέτοιο φαινόταν αδύνατο μέσα από οργανωμένο παιχνίδι καθώς οι Πειραιώτες έδειχναν αρκετά συμπαγείς στα μετώπισθεν, ωστόσο με σύμμαχο τα 3-4 φάουλ που κέρδισαν κοντά στην περιοχή του Νικοπολίδη μέσα σε λίγα λεπτά (οι παίκτες του Ολυμπιακού τα "χάριζαν" με αρκετή ευκολία) κατάφερναν να δημιουργούν μία μίνι πολιορκία και να ευελπιστούν στο λάθος του αντιπάλου που θα τους επέτρεπε να πετύχουν το πολυπόθητο γκολ.

Ένα τέτοιο έγινε μάλιστα στο 30', καθώς ο Νικοπολίδης απέκρουσε ασθενώς το σουτ του Μεντουντζανίν, με τη μπάλα να φεύγει από τα χέρια του αλλά ευτυχώς να "καθαρίζουν" τη φάση οι αμυντικοί.

Το γκολ του Ζαϊρί δεν μέτρησε ποτέ...

Μετά από μισή ώρα ποδοσφαίρου... υπομονής από αμφότερες τις ομάδες, ο Ζαουάντ Ζαϊρί "έβαλε φωτιά" στο ματς πετυχαίνοντας ένα υπέροχο γκολ όμως παρότι η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα ο διαιτητής δεν το μέτρησε σκορπώντας άπειρα ερωτηματικά.

Ο Γαλλομαροκινός κέρδισε τη μπάλα προς την περιοχή της ομάδας του και έκανε μία κούρσα 40 μέτρων, με δεξί σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής έστειλε τη μπάλα στην δεξιά γωνία του Στράουμπερ, αλλά ο διαιτητής αντί να δείξει σέντρα έδειξε... κίτρινη κάρτα στον Ζαϊρί υποστηρίζοντας ότι είχε σφυρίξει φάουλ στο ξεκίνημα της φάσης (δεν υπάρχει περίπτωση φάουλ)!

Αντί να γίνει σε εκείνη τη φάση το 0-1 λίγο έλειψε να σκοράρει η Μακάμπι στο αμέσως επόμενο λεπτό, με το σουτ του Γιεϊνί να σταματάει στην εξωτερική πλευρά των διχτύων, ωστόσο ο επίλογος του πρώτου μέρους ήταν εφιαλτικός για τον Ολυμπιακό καθώς δέχτηκε γκολ λίγα λεπτά πριν το τέλος του 45άλεπτου σε μία από τις ελάχιστες επικίνδυνες επισκέψεις της Μακάμπι στα καρέ του.

... αυτό του Κολαούτι όμως έγραψε το 1-0

Μετά από σύγχυση στην περιοχή (42') ο Ζιβ γύρισε τη μπάλα από τα αριστερά της περιοχής, ο Μέλμπεργκ έφτασε δεύτερος στη μπάλα και ο Κολαούτι με κεφαλιά την έστειλε στην αριστερή γωνία του Νικοπολίδη που απλά την παρακολούθησε να καταλήγει στα δίχτυα του (1-0).

Με αυτό το σκορ πήγαν οι ομάδες στα αποδυτήρια, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται από το... πουθενά με την πλάτη στον τοίχο και να καλείται να βελτιώσει την επιθετική του λειτουργία (αρνητικοί Ντιόγκο και Όσκαρ αλλά και χωρίς επινοήσεις οι Ντουντού-Μαρέσκα) για να σκοράρει και να αλλάξει τα δεδομένα.

Με το ξεκίνημα της επανάληψης, ο Λίνεν έριξε στο ματς τον Τοροσίδη αντί του Μοδέστο, με τους "ερυθρόλευκους" να κάνουν πλέον αυτοί παιχνίδι (οι γηπεδούχοι έδωσαν χώρο και περίμεναν για να παίξουν με αντεπιθέσεις) και να έχουν δύο καλές στιγμές μέχρι το 60'.

Ελπιδοφόρο ξεκίνημα με δύο καλές ευκαιρίες

Στο 51' ο Νικοπολίδης με βολέ έβγαλε τον Ντιόγκο φάτσα με το τέρμα και ο Στράουμπερ υποχρεώθηκε σε δύσκολη επέμβαση με γροθιές στο ευθύβολο σουτ του Βραζιλιάνου εκτός περιοχής, ενώ στο 54' ο Μαρέσκα έχασε κλασική ευκαιρία για το 1-1: ο Τοροσίδης έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Ιταλός μέσος έπιασε κεφαλιά-ψαράκι από πλεονεκτική θέση, αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν σταδιακά, ο Έβαλντ Λίνεν πέρασε στο παιχνίδι τον Ιμπαγάσα αντί του Ζαϊρί στο 58' για να απειλήσει και από τον άξονα, ενώ στο 65' ο πρώην άσος της Βιγιαρεάλ ήταν δημιουργός σε φάση για τους "ερυθρόλευκους: από κόρνερ του από τα δεξιά ο Ντουντού πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το δοκάρι.

Ιμπαγάσα και Ρόμενταλ "όλα τα λεφτά" αλλά...

Στο 71' ο Γερμανός τεχνικός έριξε το τελευταίο του χαρτί στο ματς, με τον Μήτρογλου να παίρνει τη θέση του Μαρέσκα και να συνθέτει δίδυμο με τον Ντιόγκο στην επίθεση, και στο 73' οι Πειραιώτες είχαν νέα καλή στιγμή: μετά την εκτέλεση κόρνερ με πάσα του Ιμπαγάσα (θετικότατος αμά την είσοδό του), ο Ρόμενταλ έκανε δυνατό σουτ από το ύψος της περιοχής, με τη μπάλα να καταλήγει λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός συνέχισε να προσπαθεί αλλά αδυνατούσε να κλείσει τη Μακάμπι στην περιοχή της και να αυξήσει σημαντικά την πίεση, με τους Ισραηλινούς να "ροκανίζουν" έξυπνα το χρόνο είτε με τις αλλαγές είτε με μικροκαθυστερήσεις αλλά και να ανοίγει η όρεξή τους και για δεύτερο γκολ στα τελευταία λεπτά.

Αντί για 1-1 κόκκινη σε Ντιόγκο και ευρωπαϊκό αντίο

Σαν να μην έφτανε αυτό, στο 91' η κατάσταση έγινε ακόμα πιο ζοφερή για τον Ολυμπιακό αφού αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα ο Ντιόγκο για χτύπημα εκτός φάσης στον τερματοφύλακα Στράουμπερ.

Tα πέντε λεπτά που κράτησε καθυστερήσεις ο διαιτητής Μπάτι δεν άλλαξαν τίποτα και το τελικό σφύριγμα βρήκε τον Ολυμπιακό να χάνει με 1-0 και να μένει με το... καλημέρα της σεζόν εκτός Ευρώπης, γεγονός αναμφίβολα επώδυνο για το πρεστίζ του πειραϊκού συλλόγου.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Γιόσι Μιζράχι):
Στράουμπερ, Σαμπάν, Νιβάλντο, Μεντουντζανίν, Ιτζάκι (80' Αβιντόρ), Ζιβ (86' Μαλούλ), Γκαφνί, Σιντιμπέ, Γεϊνί, Κολαούτι (69' Μπουζάγκλο), Στρουλ

Ολυμπιακός (Έβαλντ Λίνεν): Νικοπολίδης, Μοδέστο (46' Τοροσίδης), Μέλμπεργκ, Όσκαρ, Ντουντού, Ντιόγκο, Ζαϊρί (58' Ιμπαγάσα), Χολέμπας, Α. Παπαδόπουλος, Ρόμενταλ, Μαρέσκα (71' Μήτρογλου)

Διαιτητής: Λούκα Μπάντι (Ιταλία)

Κίτρινες κάρτες: Μεντουνγιανίν (22'), Γκαφνί (66'), / Παπαδόπουλος (26'), Ζαϊρί (32'), Μοδέστο (37')

Κόκκινες κάρτες: Ντιόγκο (91')

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ