ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κίντα: "Ο Περέιρα θα πάρει το πρωτάθλημα"

Κίντα: "Ο Περέιρα θα πάρει το πρωτάθλημα"

Ο Ρούι Κίντα, βοηθός του Βίτορ Περέιρα στην Πόρτο, αποκαλύπτει στο Sport24.gr τα μυστικά του Πορτογάλου προπονητή.

Ο τεχνικός της Πεναφιέλ, Ρούι Κίντα, ήταν βοηθός του Βίτορ Περέιρα στην Πόρτο και καταθέτει μέσα από το Sport24.gr τα χαρακτηριστικά του Πορτογάλου τεχνικού του Ολυμπιακού.

Η πρώτη ερώτηση στον Ρούι Κίντα ήταν εάν πιστεύει ότι ο Βίτορ Περέιρα θα προσαρμοστεί γρήγορα στη νέα εμπειρία και στην ελληνική πραγματικότητα με εκείνον να δηλώνει βέβαιος στο Sport24.gr ότι θα κατακτήσει το πρωτάθλημα στη χώρα μας.

"Είμαι σίγουρος ότι ο Βίτορ, θα πάρει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Δεν έχω αμφιβολία, όχι μόνο ότι θα προσαρμοστεί ταχύτατα, αλλά ότι στην πρώτη του χρονιά θα πάρει και τίτλο. Θα πάρει το πρωτάθλημα."

Η θητεία του Βίτορ Περέιρα στην Πόρτο απολύτως επιτυχημένη. Ο βοηθός του στους "δράκους", Ρούι Κίντα, αποκαλύπτει στο Sport24.gr τη φιλοσοφία ενός προπονητικού διδύμου, συνώνυμου των τίτλων στο πορτογαλικό Βορρά.

"Στην Πόρτο είχαμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Όλο το παιχνίδι ξεκινά από την κατοχή. Το λέγαμε στις προπονήσεις. Η φιλοσοφία ήταν ότι, εμείς έχουμε την μπάλα, ότι εμείς ορίζουμε τι θα κάνουμε με την μπάλα και ότι δεν περιμένουμε τι θα κάνει ο αντίπαλος.

Κίντα: "Ο Περέιρα θα πάρει το πρωτάθλημα"

Στα παιχνίδια της εντός και εκτός έδρας, η Πόρτο είχε ποσοστά κατοχής 70%, έπνιγε τον αντίπαλο. Βεβαίως με τον Βίτορ, είχαμε προβλέψει και το ενδεχόμενο να χάσουμε την μπάλα και να φύγει ο αντίπαλος στην αντεπίθεση. Γι' αυτό και θεωρώ ότι η τριάδα του κέντρου ήταν η πιο κομβική στην πορεία μας, δηλαδή ήταν συγκεντρωμένη τόσο στα δημιουργικά όσο και στα ανασταλτικά καθήκοντα. Το μαρκάρισμα όταν η μπάλα χανόταν ήταν επιθετικό, προκειμένου να ανακτηθεί η κατοχή."

Ένας τεχνικός που παίρνει τίτλους, δεν μπορεί παρά να έχει και το μυστικό του. Αυτό κατά τον Ρούι Κίντα κρύβεται στις προπονήσεις, οι οποίες διέποταν από καθημερινή ένταση και δριμύ επαγγελματισμό, όπως άλλωστε και οι διαπροσωπικές του σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές.

"Το μυστικό νομίζω ότι κρυβόταν στις προπονήσεις. Όλοι οι ποδοσφαιριστές έφευγαν γεμάτοι ιδρώτα και αυτό σημαίνει ότι γινόταν δουλειά. Κάθε μέρα η προπόνηση γινόταν σε ρυθμούς ανταγωνιστικούς, σε ρυθμούς έντονους. Κάθε μέρα όμως. Γινόταν και πλάκα, υπήρχαν και οι στιγμές χαλάρωσης, αλλά με την προπόνηση δεν παίζει, είναι επαγγελματίας.

Κίντα: "Ο Περέιρα θα πάρει το πρωτάθλημα"

Είναι επαγγελματίας. Είναι προπονητής και απέναντί του έχει ποδοσφαιριστές. Δεν έχει φίλους και εχθρούς. Αντιμετωπίζει όλους εξίσου, είναι αυστηρός όταν πρέπει. Δεν φοβάται να φωνάξει όταν πρέπει, αλλά είναι ιδιαίτερα κοινωνικός και ιδιαίτερα εύστροφος και καταλαβαίνει να ισορροπεί πάνω σε αυτή τη λεπτή γραμμή και να μην ξεπερνά τα όρια. Κατά τη γνώμη αυτό τον κάνει να ξεχωρίζει, ότι είναι επαγγελματίας και δεν παίζει με αυτό καθόλου."

Οι Πορτογάλοι δημοσιογράφοι μιλούν για απαρέγκλιτη τήρηση του 4-3-3. Ο Ρούι Κίντα, όμως τον γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα και μέσα από το Sport24.gr διαφωνεί με αυτή την άποψη λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα υλικά που θα έχει στη διάθεσή του.

Κίντα: "Ο Περέιρα θα πάρει το πρωτάθλημα"

"Είναι μεγάλος γνώστης της τακτικής, όλη του η κοσμοθεωρία για το ποδόσφαιρο στηρίζεται πάνω στην τακτική. Στην Πόρτο παίζαμε το 4-3-3 γιατί ήταν μία ομάδα δομημένη πάνω στο 4-3-3. Κατά τη γνώμη μου, το σύστημα που θα παίξει στην Ελλάδα εξαρτάται από τους παίκτες που θα έχει και από την ελληνική πραγματικότητα που θα συναντήσει. Δεν το αποκλείω, να αλλάξει σύστημα εάν δει ότι δεν του πάει, ότι δεν του ταιριάζει.

Όσον αφορά στο 4-3-3 το κλειδί είναι ότι κάθε ποδοσφαιριστής γνωρίζει τη θέση του πολύ καλά, γι΄ αυτό και θα δείτε πολύ σπάνια ποδοσφαιριστές με τον ίδιον στην τεχνική ηγεσία να αλλάζουν θέση κατά τη διάρκεια της σεζόν."

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ