ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Γίνεται ξανά τροφοδότης της Εθνικής

Γίνεται ξανά τροφοδότης της Εθνικής
INTIME SPORTS

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχαν συνήθως οι ξένοι στην 11άδα του, δεν επέτρεπε στον Ολυμπιακό να τροφοδοτεί με διεθνείς την Εθνική ομάδα. Κάτι που έχουν "διορθώσει" σημαντικά οι Πειραιώτες τα τελευταία χρόνια.

Είναι μια πραγματικότητα πως για κάμποσα χρόνια ο Ολυμπιακός δεν είχε ισχυρή εκπροσώπηση στην Εθνική ομάδα. Συγκριτικά με το μέγεθος του και την κυριαρχία του εντός συνόρων, ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας τροφοδοτούσε με λίγους ποδοσφαιριστές το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Συνήθως αυτό έβρισκε απάντηση στο γεγονός πως πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενδεκάδα των "ερυθρολεύκων" είχαν κατά κύριο λόγο ξένοι ποδοσφαιριστές.

Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς από την στιγμή που την φανέλα του Ολυμπιακού την τελευταία 15ετία έχουν φορέσει παίκτες όπως οι Ζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς, Καρεμπέ, Ριβάλντο, Ζάχοβιτς, Ζέτερμπεργκ, Ζε Ελίας, Καστίγιο, Τουρέ, Ριέρα, Μιραλάς, Μέλμπεργκ, Ιμπαγάσα, Γκαλέτι, Κοβάσεβιτς, ακόμη και οι Μακούν, Ορμπάιθ ή τώρα οι Σαβιόλα, Ρομπέρτο, Ντομίνγκες, Κάμπελ.

Η αλήθεια όμως είναι πως εσχάτως ο Ολυμπιακός έχει "διορθώσει" σε μεγάλο βαθμό αυτή την κατάσταση. Και υπάρχουν τώρα πολλοί ποδοσφαιριστές στην Εθνική ομάδα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τους Πειραιώτες.

Οι "ερυθρόλευκοι" από το 2010 και μετά ρίχνουν ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στον Έλληνα ποδοσφαιριστή, θέλουν οι καλύτεροι από αυτούς να παίζουν για τον Ολυμπιακό και κάθε χρόνο προσπαθούν το ρόστερ της ομάδας να έχει ποιοτικούς Έλληνες παίκτες.

Στο Euro του 2012, οι Πειραιώτες εκπροσωπήθηκαν με έξι ποδοσφαιριστές στην Εθνική ομάδα (ρεκόρ συμμετοχών του Ολυμπιακού σε αποστολές της Εθνικής σε τελική φάση Euro ή Παγκοσμίου Κυπέλλου) και φέτος θα είχαν την ευκαιρία για ακόμη παραπάνω.

Φτάνοντας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Βραζιλίας, στην προεπιλογή του Φερνάντο Σάντος βρίσκονται οι Μανωλάς, Α. Παπαδόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης, Σάμαρης.

Επιλέξτε την 23άδα της Εθνικής

Ανάμεσα στους 30 παίκτες (από αυτή την "δεξαμενή" θα επιλεγεί η τελική 23άδα για το τουρνουά) βρίσκεται και ο Κώστας Μήτρογλου που ουσιαστικά διεκδικεί θέση εξαιτίας όσων πέτυχε με την φανέλα των Πειραιωτών στο πρώτο μισό της σεζόν, καθώς από την στιγμή που μεταγράφηκε στην Φούλαμ ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό και αγωνίστηκε ελάχιστα.

Ελέω του τραυματισμού του τον περασμένο Γενάρη (κάταγμα στον έξω σφυρό), ο Σιόβας έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στα γήπεδα της Βραζιλίας. Ο 26χρονος στόπερ είχε γίνει πλέον βασικότατος στα πλάνα του Φερνάντο Σάντος και ήταν 100% βέβαιο πως θα μπει στο αεροπλάνο για την Λατινική Αμερική. Μια άτυχη στιγμή στάθηκε αρκετή για να του στερήσει το όνειρο.

Επίσης "ερυθρόλευκο" είναι το παρελθόν του Βασίλη Τοροσίδη που τον τελευταίο 1,5 χρόνο παίζει στο ιταλικό πρωτάθλημα με την φανέλα της Ρόμα, έχοντας περάσει με επιτυχία μια εξαετία ως ποδοσφαιριστής και αρχηγός του Ολυμπιακού.

Ομοίως και ο Γιάννης Φετφατζίδης, που προέρχεται από τις Ακαδημίες των Πειραιωτών και από το 2009 που πήρε σταδιακά προαγωγή για την πρώτη ομάδα, πρόλαβε να γράψει 74 συμμετοχές και 9 τέρματα πριν πάρει μεταγραφή για την Τζένοα το καλοκαίρι του 2013.

Στην προεπιλογή και ο Κώστας Φορτούνης. Ποδοσφαιριστής που ξεκίνησε από τις Ακαδημίες του Ολυμπιακού, έφυγε για τα Τρίκαλα και ακολούθησαν οι Αστέρας Τρίπολης και Καϊζερσλάουτερν. Πλέον ο 22χρονος μεσοεπιθετικός βρίσκεται με το... ενάμιση πόδι πίσω στον Πειραιά, όπου αναμένεται να φοράει ξανά τα "ερυθρόλευκα" από την νέα σεζόν.

Παρελθόν στον Ολυμπιακό έχει και ο Παναγιώτης Κονέ, που όμως έφυγε σε πολύ μικρή ηλικία για να αγωνιστεί στην συνέχεια σε Λανς, ΑΕΚ, Ηρακλή, Μπρέσια και Μπολόνια.

Στην αποστολή της Ελλάδας θα βρισκόταν και ο Κούλης Παπαδόπουλος, ποδοσφαιριστής που αναδείχθηκε μέσα από τις Ακαδημίες των "ερυθρολεύκων" και σε ηλικία μόλις 18 ετών μεταγράφηκε στην Σάλκε.

Δυστυχώς και γι' αυτόν, μια σειρά τραυματισμών τον έχει θέσει εκτός δράσης εδώ και περίπου 1 χρόνο, οπότε μοιραία ο Σάντος δεν τον συμπεριέλαβε στα πλάνα του.

Αναλυτικά οι παίκτες του Ολυμπιακού που έχουν συμμετάσχει στις αποστολές της Εθνικής σε τελική φάση Euro ή Παγκοσμίου Κυπέλλου:

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εθνικών ομάδων του 1980 (Ιταλία): Κυράστας, Νικολούδης, Γαλάκος.

Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 (ΗΠΑ): Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Χατζίδης, Καραταΐδης.

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εθνικών ομάδων του 2004 (Πορτογαλία): Βενετίδης, Κατεργιαννάκης, Καφές, Γεωργιάδης.

Κύπελλο Συνομοσπονδιών 2005 (Γερμανία): Νικοπολίδης, Καφές, Καψής.

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εθνικών ομάδων του 2008 (Αυστρία - Ελβετία): Νικοπολίδης, Πατσατζόγλου, Τοροσίδης, Άντζας.

Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 (Νότιος Αφρική): Α. Παπαδόπουλος, Τοροσίδης.

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εθνικών ομάδων του 2012 (Πολωνία - Ουκρανία): Μανιάτης, Α. Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Χολέμπας, Φετφατζίδης, Μήτρογλου*.

* Ανήκε στον Ολυμπιακό και είχε ολοκληρώσει την σεζόν ως δανεικός στον Ατρόμητο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ