ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Φόρεσαν ερυθρόλευκα, εξελίχθηκαν και έφυγαν εξωτερικό

Φόρεσαν ερυθρόλευκα, εξελίχθηκαν και έφυγαν εξωτερικό

Το Sport24.gr παρουσιάζει Έλληνες παίκτες που πήγαν στον Ολυμπιακό, εξελίχθηκαν στο Λιμάνι και άνοιξαν τα "φτερά" τους για το εξωτερικό.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν τις ενστάσεις τους για την πολιτική των πωλήσεων Ελλήνων παικτών από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, στη λογική ότι χάνεται το ελληνικό στοιχείο από τον Ολυμπιακό και η ομάδα του Πειραιά δεν έχει στο ρόστερ της εγχώριο στοιχείο στο βαθμό που θα ήθελε ο κόσμος της.

Κάποιοι άλλοι βέβαια, συμφωνούν, βλέποντας πως έρχονται αρκετά εκατομμύρια στα ταμεία της ομάδας και παράλληλα δίνεται το μήνυμα πως οι Πειραιώτες δεν κόβουν τον δρόμο σε κανέναν και όποιος προοδεύει, θέλει να κάνει το βήμα για το εξωτερικό και φέρνει το ποσό που απαιτείται, τότε δεν θα συναντήσει εμπόδια για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Βεβαια, πωλήσεις παικτών γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια, απλά με μικρότερη συχνότητα. Την τελευταία 20ετία, πολλοί Έλληνες παίκτες ήρθαν στο Λιμάνι, έφτιαξαν το όνομά τους και αποφάσισαν να παίξουν κάποια στιγμή σε ένα πιο προηγμένο πρωτάθλημα. Σε κάθε τέτοια περίπτωση πάντως, αντιστοιχούν πολλές άλλες που είτε δεν... ακούμπησαν καν ή δεν έφυγαν ποτέ για ομάδα του εξωτερικού, μένοντας στην Ελλάδα.

Το Champions League αποτέλεσε σε πολλές περιπτώσεις το... πάτημα για να έρθουν προτάσεις, διότι καλώς ή κακώς το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι και το πλέον προβεβλημένο, επομένως η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση τραβούσε τα βλέμματα ατζέντηδων, σκάουτερ ομάδων και οι παίκτες είχαν ένα επιπλέον κίνητρο.

Το Sport24.gr αναλύει περιπτώσεις Ελλήνων παικτών, που φόρεσαν την ερυθρόλευκη ριγωτή φανέλα και κατάφεραν, μέσω της εξέλιξής τους, να ανοίξουν τα "φτερά" τους και να παίξουν σε ομάδα του εξωτερικού.

Νίκος Νταμπίζας

Πρώτος σταθμός στην καριέρα του ήταν οι Πόντιοι Βέροιας και το 1994 ήρθε στον Ολυμπιακό των "πέτρινων χρόνων", που όμως είχε τον Σωκράτη Κόκκαλη στο πηδάλιο. Αφού πέρασε η... μπόρα εκείνη, ήρθαν οι πρώτοι τίτλοι και τον βρήκαν στον Πειραιά. Κατέκτησε δυο πρωταθλήματα, έπαιξε και στο Champions League, σκοράροντας μάλιστα μέσα στο "Μπερναμπέου" απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης (5-1 η ήττα για τους Πειραιώτες), για να έρθει η Νιούκαστλ και να τον κάνει δικό της το 1998. Με τις καρακάξες έκανε πολύ καλή καριέρα, έπαιξε εκεί μέχρι τον Γενάρη του 2004 και μετέπειτα μετακόμισε στη Λέστερ, προτού γυρίσει στην Ελλάδα και τη Λάρισα. Μάλιστα, έγινε ο πρώτος Έλληνας που έπαιξε ποτέ σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ, στην ήττα με 2-0 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του τρεμπλ την σεζόν 1998-99.

Φόρεσαν ερυθρόλευκα, εξελίχθηκαν και έφυγαν εξωτερικό

Γρηγόρης Γεωργάτος

Ήρθε στον Ολυμπιακό από την Παναχαϊκή το 1996 και η εξέλιξή του ήταν φοβερή. Ένας μοντέρνος μπακ-χαφ στην αριστερή πλευρά, ο οποίος ήξερε καντάρια μπάλα και στο Λιμάνι... άπλωσε τις αρετές του πάνω στο χορτάρι. Πήρε τίτλους με την ερυθρόλευκη φανέλα, δημιούργησε ένα "καυτό δίδυμο" με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και ειδικά την σεζόν 1998-99 έφτασαν στο... πικ τους. Εκείνη την αγωνιστική περίοδο, ο Ολυμπιακός έκανε και σούπερ πορεία στο Champions League, o Γεωργάτος έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις, "γυάλισε" στον Μάσιμο Μοράτι και εκείνος τον έφερε στην Ίντερ το καλοκαίρι του 1999. Μια χρονιά μετά γύρισε στους Πειραιώτες και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ίντερ. Χαρακτηριστική περίπτωση παίκτη, που ανέβασε το επίπεδό του στους "ερυθρόλευκους" και έφυγε για το εξωτερικό και μάλιστα σε ένα τεράστιο κλαμπ όπως οι "νερατζούρι".

Φόρεσαν ερυθρόλευκα, εξελίχθηκαν και έφυγαν εξωτερικό

Στέλιος Γιαννακόπουλος

Εθνικός Αστέρας, Πανηλειακός και... Ολυμπιακός. Το 1996 έριξε άγκυρα στο Λιμάνι ο 22χρονος τότε δεξιός εξτρέμ και έκανε τεράστια καριέρα στους Πειραιώτες. Κατέκτησε επτά σερί πρωτάθλημα, έπαιξε όλα αυτά τα χρόνια στο Champions League, πραγματοποιώντας και πουδαίες εμφανίσεις ή σημειώνοντας υπέροχα γκολ όπως το πρώτο του Ολυμπιακού στην διοργάνωση με την Πόρτο το 1997 ή το ιστορικό τέρμα στο "Μαξιμίρ" με την Κροάσια Ζάγκρεμπ το 1998 (δεν ήταν τα μοναδικά βέβαια) και μετά το ιστορικό 7ο σερί πρωτάθλημα ήρθε η πρόκληση της Premier League. Η Μπόλτον ήθελε τον παίκτη, εκείνος πήγε στο "Νησί" και έπαιξε εκεί μέχρι το 2008, κάνοντας μια πολύ καλή καριέρα, ενώ πέρασε και από την Χαλ, δίχως όμως να αφήσει το... στίγμα του. Πάντως, μέσω του Ολυμπιακού κατάφερε να ανελιχθεί και να παίξει στο -κατά πολλούς- καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης.

Φόρεσαν ερυθρόλευκα, εξελίχθηκαν και έφυγαν εξωτερικό

Δημήτρης Ελευθερόπουλος

Από τα σπλάχνα του συλλόγου, γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης και Ολυμπιακός. Από το 1994 στην ομάδα, μια ενδιάμεση στάση στην Προοδευτική την σεζόν 1995-96 και μετά πίσω στο Λιμάνι και βασικός τερματοφύλακας με το... καλημέρα. Υπερασπίστηκε τα "ερυθρόλευκα" γκολπόστ μέχρι το 2004, ενώ και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έκανε ορισμένες μεγαλειώδεις εμφανίσεις. Έφτασε κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου και άφησε τον Πειραιά, μετακομίζοντας στην "Μέκκα" των τερματοφύλάκων, την Ιταλία. Η Μεσίνα, η Μίλαν, η Ρόμα η Άσκολι και η Σιένα αποτέλεσαν τους σταθμούς του, προτού επιστρέψει στην χώρα μας, κλείνοντας εδώ την καριέρα του. Σπουδαίος γκολκίπερ, έφτιαξε το όνομά του στον Ολυμπιακό, παίζοντας και στο εξωτερικό, όχι βέβαια με την ίδια επιτυχία.

Φόρεσαν ερυθρόλευκα, εξελίχθηκαν και έφυγαν εξωτερικό

Κυριάκος Παπαδόπουλος

Τι και αν στον Ολυμπιακό έπαιξε ελάχιστα. Άλλωστε, στα 15 του εντάχθηκε στην ομάδα και στα... 18 έφυγε στο εξωτερικό, με τον Σωκράτη Κόκκαλη να μην του φράζει τον δρόμο και να τον πουλάει στην Σάλκε. Οι Πειραιώτες τον πήραν, τον μεγάλωσαν, του έδωσαν την ευκαιρία να ανεβάσει το επίπεδό του, αλλά στην Γερμανία έφτιαξε το όνομά του και ολοκληρώθηκε, ανοίγοντας και την πόρτα για την Εθνική ομάδα. Δυστυχώς, έχει κάποια προβλήματα τραυματισμών που τον έχουν αφήσει πίσω, αλλά μπορεί και πάλι να βρει τον δρόμο του. Πλέον, φοράει την φανέλα της Μπάγερ Λεβερκούζεν και πρόκειται για μια από τις μεγάλες ελπίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, όντας μόλις 22 ετών.

Φόρεσαν ερυθρόλευκα, εξελίχθηκαν και έφυγαν εξωτερικό
EMPICS SPORT

Βασίλης Τοροσίδης

Ξεκίνησε στην Ξάνθη το 2002, έπαιξε εκεί μέχρι το 2007 και τότε ήρθε το άλμα για τον Ολυμπιακό. Με την ερυθρόλευκη φανέλα βελτιώθηκε για τα καλά, έγινε ο πληρέστερος δεξιός μπακ στην Ελλάδα, φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, έπαιξε στην Εθνική, αγωνίστηκε στο Champions League, κατέκτησε τίτλους στο Λιμάνι και ανέβηκε "σκάλες" αγωνιστικά. Πέρυσι αποφάσισε πως ο "κύκλος" του έκλεισε στην Ελλάδα και θέλησε να πάρει μετεγγραφή, με τη Ρόμα να ποντάρει στην εμπειρία του και στην αξία του. Στους πρωτευουσιάνους μόνο ρόλο κομπάρσου δεν έχει, αποτελεί σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της, πέρυσι έκανε πρωταθλητισμό και φέτος θα παίξει μαζί της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός δεν του έκλεισε τον δρόμο για το εξωτερικό και εκείνος άρπαξε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε.

Φόρεσαν ερυθρόλευκα, εξελίχθηκαν και έφυγαν εξωτερικό

Γιάννης Φετφατζίδης

Στον Ολυμπιακό αναδείχτηκε, έστω και αν ποτέ δεν κατάφερε να βρει μόνιμη θέση βασικού. Για την αξία του κανείς ποτέ δεν αμφέβαλλε, διότι με τη μπάλα στα πόδια κάνει... παπάδες και ειδικά στην καλή του βραδιά. Πάντως, γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά στον Πειραιά, πήρε τίτλους, έπαιξε στο Champions League, φόρεσε την φανέλα με το εθνόσημο και η Τζένοα αποφάσισε να τον αγοράσει έναντι 4.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2013. Ο "Φέτφα" έπαιξε πολύ πέρυσι, βρήκε το ρόλο του στην ομάδα της Γένοβας και τα πηγαίνει μια χαρά στην Ιταλία. Χαρακτηριστική περίπτωση παίκτη που αναδείχτηκε με την ερυθρόλευκη φανέλα και έκανε το βήμα για ένα πιο προηγμένο πρωτάθλημα, όπως είναι το Καμπιονάτο.

Φόρεσαν ερυθρόλευκα, εξελίχθηκαν και έφυγαν εξωτερικό

Κώστας Μήτρογλου

Ο "πιστολέρο" των φίλων του Ολυμπιακού, επέστρεψε στην ομάδα ως δανεικός έπειτα από λίγους μήνες στην Αγγλία Φούλαμ και αφού προηγουμένως είχε δείξει το ένστικτο "εκτελεστή" που διαθέτει όσο ελάχιστοι στην χώρα μας. Τα γκολ που σημείωσε με την ερυθρόλευκη φανέλα σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και με την Εθνική ομάδα, έκαναν τους Λονδρέζους να καταθέσουν πρόταση-ρεκόρ ύψους 15.000.000 ευρώ. Το πρόβλημα τραυματισμού που είχε πριν γίνει η μετεγγραφή του, δεν του επέτρεψε να αφήσει το... στίγμα του στο "Νησί", γύρισε για ένα χρόνο, αλλά του χρόνου θα έχει και πάλι την ευκαιρία του στην πάντα απαιτητική Αγγλία. Ο Μητρο-γκολ έφτιαξε το όνομά του στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, βελτιώθηκε για τα καλά και στο... πικ του έφυγε για το εξωτερικό, με την ομάδα να "καρπώνεται" ένα τεράστιο ποσό και παράλληλα να του δίνει την ευκαιρία να παίξει μακριά από την χώρα μας.

Φόρεσαν ερυθρόλευκα, εξελίχθηκαν και έφυγαν εξωτερικό
ICON

Ανδρέας Σάμαρης

Αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο και μέσα σε ένα χρόνο στον Ολυμπιακό πήρε μετεγγραφή... 10.000.000 ευρώ στην νταμπλούχο Πορτογαλίας και δις φιναλίστ του Europa League, Μπενφίκα. Ο Σάμαρης έκανε τα πρώτα του βήματα με τα κυανέρυθρα, οι Πειραιώτες πίστεψαν στο ταλέντο του, του έδωσαν φανέλα βασικού, εκείνος άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και δικαιώσε όσους τον πίστεψαν. Έπαιξε και με την Εθνική ομάδα στο Μουντιάλ, σκόραρε κιόλας, έπαιξε και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με τους Λουζιτανούς να ποντάρουν στην αξία του. Όσο για τον Ολυμπιακό, του έδωσε την ευκαιρία να φτιάξει το όνομά του, ανέβει επίπεδο και μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει και στην Πορτογαλία. Πάντως, αποδεικνύεται πως όποιος αξίζει πραγματικά, δεν χάνεται.

Φόρεσαν ερυθρόλευκα, εξελίχθηκαν και έφυγαν εξωτερικό

Κώστας Μανωλάς

Άλλη περίπτωση νεαρού Έλληνα άσου, που έκανε το άλμα για το εξωτερικό μέσω του Ολυμπιακού. Ο Κώστας Μανωλάς, έπειτα από δυο χρόνια στο Λιμάνι και αφού βέβαια είχε κάνει σημαντικά βήματα στην ΑΕΚ, πήρε μετεγγραφή στη Ρόμα, η οποία... άπλωσε εκατομμύρια στους Πειραιώτες για να πειστούν και να τον παραχωρήσουν. Στον Ολυμπιακό βελτίωσε πολύ το παιχνίδι του, ωρίμασε ποδοσφαιρικά, έπαιξε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, έκανε πρωταθλητισμό, πήρε τίτλους, έπαιξε στο Champions League, με την Εθνική στο Μουντιάλ και έγινε ένας ολοκληρωμένος στόπερ μεγάλης κλάσης. Ο ίδιος θέλησε να αποδεχτεί την πρόκληση του Καμπιονάτο και των πρωτευουσιάνων και καλείται να δείξει τις περγαμηνές του σε μια ομάδα απαιτήσεων.

Φόρεσαν ερυθρόλευκα, εξελίχθηκαν και έφυγαν εξωτερικό

Χοσέ Χολέβας

Παίζει στην Εθνική μας ομάδα, γι' αυτό και τον συγκαταλέγουμε στους... Έλληνες. Αποκτήθηκε το 2010 από τον Έβαλντ Λίνεν, ο οποίος τον ήξερε από τη Μόναχο 1860. Έπαιζε στην Β' Γερμανίας, αλλά στάθηκε άξια στον Ολυμπιακό, οι εμφανίσεις του έκαναν την ΕΠΟ να τρέξει τις διαδικασίες για την ελληνοποίησή του, φόρεσε την φανέλα με τον εθνόσημο και είναι βασικό στέλεχος. Στους Πειραιώτες ήταν μέχρι πρότινος παίκτης πρώτης γραμμής, προσέφερε πολλά, βελτιώθηκε πολύ, απέκτησε παραστάσεις, έκανε πρωταθλητισμό και πλέον παίζει στη Ρόμα, η οποία έναντι 1.000.000 ευρώ αποφάσισε να τον εντάξει στο δυναμικό της, ποντάροντας στην εμπειρία του και στην αξία του. Η διαδρομή του στην χώρα μας ολοκληρώθηκε και πλέον άνοιξε ένας καινούργιος δρόμος για τον Ελληνογερμανό ακραίο μπακ.

Φόρεσαν ερυθρόλευκα, εξελίχθηκαν και έφυγαν εξωτερικό

*Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις Ελλήνων παικτών που έπαιξαν στον Ολυμπιακό και μετέπειτα έφυγαν για ομάδα του εξωτερικού (όπως π.χ. ο Αβραάμ Παπαδόπουλος στην Τράμπζονσπορ, ο Χούτος στην Ίντερ και παλαιότερα ο Νίκος Αναστόπουλος στην Αβελίνο), αλλά επιλέχθηκαν εκείνοι που είτε έφεραν χρήματα στους Πειραιώτες είτε θεωρήθηκε "άλμα" στην καριέρα τους η φυγή τους από τους "ερυθρολεύκους".

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ