ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αυτός είναι ο Τόνι Φιλένα

Αυτός είναι ο Τόνι Φιλένα

Ο Ρόναλντ Κούμαν τον έβαλε δίπλα στον Τζόρντι Κλάζι και ευθύνεται για την "έκρηξη" του. Ο Άαντ ντε Μος τον παρομοίασε με τον Έντγκαρ Ντάβιντς. Ποιος είναι ο Τόνι Φιλένα που παλεύει να φέρει στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός; (video)

Προϊόν των Ακαδημιών της Φέγενοορντ και μετρώντας ήδη 138 επίσημες συμμετοχές (16 γκολ, 14 ασίστ), ο Τόνι Φιλένα έμεινε ελεύθερος από την ομάδα του Ρότερνταμ, αφού οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για την ανανέωση της συνεργασίας τους δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα.

Γεννήθηκε στην ολλανδική πόλη Maasluis στις 03/01/1995, από πατέρα Ανγκολέζο και μητέρα Ολλανδή. Το πλήρες όνομα του είναι Τόνι Εμίλιο Τριντάντε ντε Φιλένα. Εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Φέγενοορντ το 2003, σε ηλικία μόλις 8 ετών.

Ήταν 9 χρόνια αργότερα, τον Γενάρη του 2012, όταν έκανε το άλμα στην πρώτη ομάδα. Το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Φέγενοορντ πραγματοποιήθηκε στις 23/01/2012 κόντρα στην Φένλο. Το πρώτο του τέρμα ήρθε αργότερα τον ίδιο χρόνο και την αναμέτρηση με την Άλκμααρ στις 25 Νοεμβρίου του 2012.

Απέναντι στην Βίλεμ έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου, που σκοράρει δύο τέρματα σε ένα ματς, σπάζοντας το ρεκόρ του Χενκ Ντουτ που κρατούσε για 31 ολόκληρα χρόνια. Ήταν στις 3 Φλεβάρη του 2013 και σε ηλικία 18 ετών και 31 ημερών. Σε εθνικό επίπεδο, αποτέλεσε μέρος όλων των ομάδων της Ολλανδίας από την U-15, έως και την U-21, ενώ έχει 1 συμμετοχή με την εθνική ανδρών των "οράνιε".

Το 2011 ως μέλος της U-17 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, πετυχαίνοντας 3 τέρματα στο τουρνουά. Τα κατάφερε και την επόμενη χρονιά, όταν σκόραρε το 5ο και τελευταίο πέναλτι απέναντι στην Γερμανία. Στις 05/02/2013 χρίστηκε σκόρερ στο ντεμπούτο του με την U-21 της Ολλανδίας.

Η αλλαγή θέσης

Στις πρώτες του εμφανίσεις με την Φέγενοορντ, ο Τόνι Φιλένα χρησιμοποιήθηκε ως αριστερός εξτρέμ. Αυτή ήταν η θέση του "μεγαλώνοντας" στις Ακαδημίες του συλλόγου. Επί ημερών Ρόναλντ Κούμαν άρχισε να έχει ενεργό ρόλο στην ενδεκάδα της ολλανδικής ομάδας. Αλλά αυτό έγινε με την κίνηση του Ολλανδού τεχνικού σταδιακά να του αλλάξει θέση. Τοποθετώντας τον Φιλένα σε ρόλο κεντρικού μέσου, συνθέτοντας δίδυμο με τον Τζόρντι Κλάζι.

Ο Φιλένα ανταποκρίθηκε αμέσως, έδειξε ότι μπορεί κάλλιστα να αποδώσει εξαιρετικά στον άξονα της μεσαίας γραμμής και έτσι κέρδισε ρόλο βασικού στα πλάνα του Κούμαν. Η ποδοσφαιρική ανάπτυξη του παίκτη συνέχισε σε γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να θεωρείται ένας μοντέρνος κεντρικός μέσος.

Η ταχύτητα/εκρηκτικότητα που τον χαρακτηρίζει και η ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι, του επιτρέπουν να κινείται άνετα ανάμεσα στις γραμμές. Καλός ντριμπλέρ και εξαιρετικός πασέρ, στοιχεία που του επιτρέπουν να παραμένει αρκούντως αξιόπιστος όταν αγωνίζεται στις πλευρές.

Η σύγκριση με τον Ντάβιντς

Ένα ζητούμενο για τον 21χρονο σήμερα Ολλανδό ήταν η ανασταλτική συνεισφορά του στο παιχνίδι. Στοιχείο που βελτίωσε πολύ τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Άαντ ντε Μος, που όταν ρωτήθηκε για τον παίκτη δεν δίστασε να τον συγκρίνει με τον Έντγκαρ Ντάβιντς!

"Κατά τη γνώμη μου, ο Φιλένα θα εξελιχθεί σε παίκτη παγκόσμιας κλάσης. Αυτός ο νεαρός έχει νεύρο, τέλειο αριστερό πόδι, μπορεί να σκοράρει και είναι πολύ δυνατός χωρίς την μπάλα. Πιστεύω ότι θα αναπτύξει τον εαυτό του σε μια περισσότερο ολοκληρωμένη έκδοση του Έντγκαρ Ντάβιντς", ήταν τα λόγια του Ολλανδού πολύπειρου τεχνικού. Πέρα από τα παρόμοια αγωνιστικά χαρακτηριστικά, η παρομοίωση με τον Ντάβιντς βρίσκει έδαφος και στην προ μηνών έκρηξη του Φιλένα και το επεισόδιο με τον συμπαίκτη του, Μίκελ Νέλομ.

Όταν μιλούν οι αριθμοί

Φτάνοντας στο σήμερα, ο Φιλένα θεωρείται κεντρικός μέσος, που όμως μπορεί να παίξει αποτελεσματικά στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Τα στατιστικά της καριέρας του "μιλάνε" καλύτερα γι' αυτό. Το ποσοστό ακριβείας στις πάσες του αγγίζει το 80%, ενώ την περσινή σεζόν είχε 148 πάσες - κλειδιά καταγεγραμμένες, δείγμα της δημιουργικότητας του.

Εκπληκτικό ήταν και το ποσοστό στα σουτ που βρήκαν στόχο και ήταν της τάξης του 70% (!), δοκιμάζοντας πολλές φορές το πόδι του από μακρινή απόσταση. Ραγδαία άνοδος στο παιχνίδι του και η αποτελεσματικότητα στις κερδισμένες προσωπικές μονομαχίες σε ποσοστό 59%. Με 45% επιτυχία στα τάκλιν και 57% στις εναέριες μονομαχίες.

Στην καριέρα του με τη φανέλα της Φέγενοορντ, ο Φιλένα μέτρησε 16 γκολ και 14 ασίστ σε 138 επίσημες συμμετοχές για όλες τις διοργανώσεις. Αγωνίστηκε συνολικά 9774 λεπτά, χωρίς να αντικρίσει ποτέ την κόκκινη κάρτα, ενώ παρατηρήθηκε 15 φορές με την κίτρινη.

Έχει 5 συμμετοχές και 1 γκολ στην U-15 της Ολλανδίας, 6 συμμετοχές και 2 γκολ στην U-16, 25 ματς και 9 γκολ στην U-17, 4 ματς και 1 γκολ στην U-19, όπως και 22 παρουσίες με 4 τέρματα στην U-21. Το ντεμπούτο του στην εθνική ανδρών το έκανε στις 4 Ιουνίου του 2016 υπό τις οδηγίες του Ντάνι Μπλιντ, όταν ήρθε από τον πάγκο στο φιλικό παιχνίδι με την Αυστρία και έπαιξε για 11 λεπτά.

Το παλεύει στα ίσα πλέον ο Ολυμπιακός

Την υπόθεση του Φιλένα ο Ολυμπιακός την παρακολουθεί στενά από τον περασμένο Γενάρη, όταν άρχισε να φαίνεται ότι δύσκολα η Φέγενοορντ θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του παίκτη. Όχι ήταν δύσκολο, ωστόσο ο Χουάνχο Λορένθο τον είχε ξεχωρίσει ανάμεσα σε κάμποσα ταλέντα αυτής της ηλικίας, με την περίπτωση του να γίνεται ακόμη πιο ελκυστική από τη στιγμή που δεν απαιτούνταν αποζημίωση σε σύλλογο για την απόκτηση του.

Από την άλλη, αυτό το γεγονός έφερε φυσιολογικά πολλούς ενδιαφερόμενους στο κατώφλι του Φιλένα. Εξέλιξη που έφερνε τον Ολυμπιακό σε θέση καθαρού αουτσάιντερ στην κούρσα για την υπογραφή του Ολλανδού μέσου.

Αφήνοντας την υπόθεση μακριά από την γραμμή της επικαιρότητας, οι "ερυθρόλευκοι" κρατούσαν στάση αναμονής. Είδαν τον παίκτη να απορρίπτει κατά σειρά τις Πόρτο, Ίντερ, Μαρσέιγ, Αμβούργο, ενώ σε πρώτη φάση δεν μοιάζει να συγκινείται ούτε από το ενδιαφέρον της Λέστερ.

Ο Φιλένα ψάχνει για μια ομάδα όπου θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σαφώς παίζει ρόλο και το χρήμα, ωστόσο στην ηλικία του το σημαντικότερο γι' αυτόν είναι να μην μείνει στάσιμος υπογράφοντας σε έναν σύλλογο που δεν θα παίζει. Ο Ολυμπιακός προφανώς και μπορεί να του δώσει εγγυήσεις για τον χρόνο συμμετοχής του και της περαιτέρω ποδοσφαιρικής εξέλιξης του μέσω και της προοπτικής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Συν τοις άλλοις οι "ερυθρόλευκοι", όσο κι αν φαίνεται περίεργο, είχαν κάνει μια προσφορά οικονομικής φύσεως καλύτερη από τους περισσότερους άλλους ενδιαφερόμενους. Στο 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, συν υψηλά μπόνους επίτευξης στόχων. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Ολυμπιακός έπαψε να λογίζεται ως αουτσάιντερ, παλεύοντας πλέον για μια πολύ ηχηρή μεταγραφή στα ίσα. Για συμφωνία ακόμη δεν μπορεί να γίνει λόγος, αν και στην πατρίδα του Φιλένα ισχυρίζονται ότι οι Πειραιώτες έχουν φτάσει πολύ κοντά στον παίκτη.

Δείτε βίντεο με γκολ, ασίστ και χαρακτηριστικές στιγμές του Τόνι Φιλένα με τη φανέλα της Φέγενοορντ:





TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ