ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Την κυνηγάει το παρελθόν της!

Την κυνηγάει το παρελθόν της!

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέρασε από την δόξα στην ταπείνωση. Υποβιβασμοί, ήττες σε σημαντικά ντέρμπι και χαμένο πρωτάθλημα στο τελευταίο λεπτό.

Ο Ντέιβιντ Μόγιες, έxoντας σπάσει όλα τα αρνητικά ρεκόρ ως προπονητής της Μάντσεστερ, στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο των "κόκκινων διαβόλων", αποχώρησε από τον θρυλικό σύλλογο.

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας μετά την αποχώρηση του σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποδείχτηκε υπερβολικά βαρύ φορτίο για τον Σκωτσέζο που δεν μπόρεσε να αντέξει την σύγκριση με τον εμβληματικό προπονητή.

Η σεζόν που τελειώνει σε λίγες εβδομάδες ήταν απογοητευτική για τους φιλάθλους της Μάντσεστερ που ήταν συνηθισμένοι σε συνεχείς επιτυχίες. Ακόμα και ο πιο απαισιόδοξος δεν μπορούσε να πιστέψει στην αρχή της σεζόν ότι η χρονιά θα κυλούσε τόσο άσχημα.

Η αποτυχία του Μόγιες θα μπορούσε να συγκριθεί με εκείνη του Φρανκ Ο'Φάρελς την σεζόν 1971-72 όταν πήρε την θέση του Σερ Ματ Μπάσμπι. Σε ανακούφιση των επικριτών του η απόλυση του ανακοινώθηκε από την διοίκηση της Μάντσεστερ που έχρισε προσωρινό αντικαταστάτη του τον Ράιαν Γκιγκς.

Στο παρελθόν έχει βιώσει και άλλες αρνητικές χρονιές όπως η φετινή κατάφερνε ωστόσο, να επιστρέφει στην κορυφή. Ανάλογα προβληματική ήταν και η σεζόν 1973-74 όταν η Μάντσεστερ υποβιβάστηκε ενώ το γκολ του Αγκουέρο το 2012 εναντίον της ΚΠΡ, στην τελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ, της στοίχισε το πρωτάθλημα.

Οι ήττες της σε ντέρμπι αποδείχτηκαν οδυνηρές και ο ενθουσιασμός με ηχηρές μεταγραφές υπερβολικός. θυμηθείτε χρονιές της Μάντσεστερ που σημάδεψαν αρνητικά την ιστορία της.

1930-31: Το αρνητικό ρεκόρ και ο υποβιβασμός

Αν οι φίλαθλοι της Γιουνάιτεντ θεωρούν ότι η έκτη θέση στο πρωτάθλημα είναι καταστροφή φανταστείτε τι θα γινόταν αν η αγαπημένη τους ομάδα τερμάτιζε στην τελευταία θέση του πρωταθλήματος. Την σεζόν 1930-31, με προπονητή τον Χέρμπερτ Μπάμλετς, η Μάντσεστερ υποβιβάστηκε με το αρνητικό ρεκόρ των 62 γκολ διαφορά εις βάρος της.

Εκείνη την χρονιά καταγράφηκε και το μεγαλύτερο ρεκόρ συνεχόμενων ηττών στην ιστορία της με δώδεκα ήττες. Οι φίλαθλοι της Μάντσεστερ δεν άντεξαν τον διασυρμό και μόλις 4000 παρακολούθησαν τον τελευταίο αγώνα της σεζόν εναντίον της Μίντλεσμπρο στο Ολντ Τράφορντ.

Την κυνηγάει το παρελθόν της!

2001-02: Δεν έκαναν την διαφορά Βερόν και Φαν Νίστελρόι

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν η πρώτη ομάδα που κατέκτησε τρεις συνεχόμενες φορές την Πρέμιερ Λιγκ (1999, 2000,2001). Το τελευταίο πρωτάθλημα της τριετίας το πήρε με δέκα βαθμούς διαφορά από την Άρσεναλ. Οι παίκτες του σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχαν επιβάλει την κυριαρχία τους.

Την σεζόν 2001-02 αποκτήθηκαν ο Ρουντ Φαν Νιστελρόι και ο Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν, με μεταγραφή ρεκόρ για τον Αργεντίνο. Οι "κόκκινοι διάβολοι" πρόσθεσαν περισσότερο άγχος και φόβο στους αντιπάλους τους.

Οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν για την Μάντσετσερ καθώς για πρώτη φορά στην Πρέμιερ Λιγκ δεν τερμάτισε στην πρώτη δυάδα του πρωταθλήματος. Η απουσία λόγω τραυματισμού του Ολλανδού αμυντικού Γιαπ Σταμ αποδείχτηκε καταλυτική.

Η Μάντσεστερ δέχτηκε 45 γκολ και ηττήθηκε 9 φορές ενώ οι εντός έδρας εμφανίσεις της ήταν αποκαρδιωτικές. Οι ήττες στα ντέρμπι από την Τσέλσι και την Λίβερπουλ αλλά και από ομάδες όπως οι Μπόλτον, Μίντλεσμπρο και Γουέστ Χάμ δεν στοίχισαν τόσο στη Μάντσεστερ όσο η ήττα από την Άρσεναλ τον Μάιο του 2002 στον προτελευταίο αγώνα της σεζόν.

1973-74: Η επιστροφή του "Βασιλιά"

Τα ρεκόρ του Ντένις Λο στην Μάντσεστερ Γ. μιλάνε από μόνα τους. Ο Λο είναι ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Μάντσεστερ με 237 γκολ σε 404 εμφανίσεις έχοντας μ.ο 0.59 γκολ ανα παιχνίδι. Επίσης κατέχει το ρεκόρ με 46 γκολ σε μία σεζόν (1963-64).

Η ιστορία του Λο με την φανέλα της Μάντσεστερ αμαυρώθηκε όταν ως παίκτης της Σίτι με δικό του γκολ η Μάντσεστερ υποβιβάστηκε στην δεύτερη κατηγορία.

Τον Απρίλιο του 1974 η Σίτι φιλοξενήθηκε στο Ολντ Τράφορντ γνωρίζοντας οι παίκτες της ότι μπορούσαν με νίκη να ρίξουν κατηγορία την μισητή τους αντίπαλο. Ο Ντένις Λο, ως παίκτης των "πολιτών", πέτυχε το μοναδικό γκολ του αγώνα. Η εικόνα τους οπαδών της Γιουνάιτεντ να αποδοκιμάζουν το ίνδαλμά τους παραμένει δυνατή μέχρι σήμερα.

1997-98: Οι πρωταθλητές χάνουν τον τίτλο στην έδρα τους

Τον Μάρτιο του 1998 η Μάντσεστερ ήθελε να "κλειδώσει" το πρωτάθλημα όταν αντιμετώπισε την Αρσεναλ στο Ολντ Τράφορντ με στόχο να κατακτήσει για δεύτερη σερί σεζόν την Πρέμιερ Λιγκ. Η Μάντσεστερ είχε 11 βαθμούς διαφορά και όλα έδειχναν ότι το πρωτάθλημα θα κατέληγε στο Μάντσεστερ.

Ωστόσο, οι παίκτες του Αρσέν Βενγκέρ είχαν άλλα σχέδια και ο Άλεξ Μάνινγκερ, που κάθισε κάτω από τα δοκάρια των "κανονιέρηδων" λόγω του τραυματία Ντέιβιντ Σίμαν, έκανε το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του κρατώντας ανέπαφη την εστία του.

Χάρις στο γκολ του Μαρκ Όβερμαρς η Άρσεναλ νίκησε και ξεκίνησε ένα σερί νικών που την οδήγησαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

2011-12: Το δράμα του τελευταίου λεπτού

Η δεύτερη θέση στην διαφορά των γκολ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποτυχία για μία ομάδα. Στην περίπτωση της Γιουνάιτεντ ισχύει το αντίθετο. Η Σίτι χάρις στο γκολ του Αγκουέρο στις καθυστερήσεις του τελευταίου αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ την σεζόν 2011-12 νίκησε την ΚΠΡ και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια μετά από 34 χρόνια.

Οι "πολίτες" είχαν κάνει την ανατροπή καθώς έξι αγωνιστικές πριν το τέλος ήταν 8 βαθμούς μακριά από την κορυφή. Η νίκη στο ντέρμπι του Μάντσεστερ σε συνδυασμό με τα αρνητικά αποτελέσματα των "κόκκινων διαβόλων" οδήγησαν την Σίτι στην κορυφή.

TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ