ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Όλντ Τράφορντ: To "Θέατρο των Ονείρων"

Όλντ Τράφορντ: To "Θέατρο των Ονείρων"

Στο Όλντ Τράφορντ , των 103 ετών, θα αναμετρηθούν απόψε για τη φάση των 16 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης. Διαβάστε για την ιστορία του γηπέδου που θα φιλοξενήσει την σημερινή τιτανομαχία αλλά και την απάντηση στο πώς πήρε το προσωνύμιο "θέατρο των ονείρων".

Φέτος, στη συμπλήρωση των 103 χρόνων ιστορίας του, φιλοξενεί έναν πρόωρο τελικό, για τη φάση των 16 του Champions League.

'Εργο του τότε προέδρου της Γιουνάιτεντ, Ντέιβις, το 'Ολντ Τράφορντ ολοκληρώθηκε στα τέλη του 1909. Το πρώτο ματς που φιλοξένησε ήταν το 1910 ενάντια στη Λίβερπουλ. Το αποτέλεσμα ωστόσο, δεν χαροποίησε τους φιλάθλους των ¨μπέμπηδων", που είδαν την ομάδα τους να χάνει με 4-3. Οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο γήπεδο, στον πρώτο αγώνα που φιλοξένησε το χαρακτήρισαν ως "το καλύτερο γήπεδο που είχαν δει ποτέ".

Όλντ Τράφορντ ονομάζεται η περιοχή του Μάντσεστερ, όπου είναι χτισμένο το γήπεδο, από την οποία πήρε και το όνομά του. Η χωρητικότητά του φτάνει τις 75, 765 θέσεις και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο της Αγγλίας μετά το Γουέμπλει, καθώς επίσης και το 11ο από άποψη χωρητικότητας στην Ευρώπη.

Όλντ Τράφορντ: To "Θέατρο των Ονείρων"

Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Archibald Leitch, με αρχική χωρητικότητα τις 100.000 θέσεις, ενώ αναμενόταν να κοστίσει 60,000 λίρες. Ωστόσο, τελικά στη συνέχεια για την ολοκλήρωση της συνολικής χωρητικότητας του γηπέδου, χρειάζονταν ακόμα 30,000 λίρες. Η έλλειψη των χρημάτων αυτών όμως, είχε ως αποτέλεσμα να ελλατωθεί ο αριθμός των θέσεων, περίπου στις 80.000.

Το ρεκόρ προσέλευσης του Όλνι Τράφορντ παραμένει από το 1939, σ' ένα ματς για τα ημιτελικά του κυπέλλου Αγγλίας ενάντια στη Γουλβς και στη Γκρίσμπι, με 76,962 θεατές να παρακολουθούν την αναμέτρηση.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το μεγαλύτερο μέρος του Όλντ Τράφορντ καταστράφηκε από τα γερμανικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα και μέχρι και τον Μάρτιο του 1949 η Γιουνάιτεντ δεν είχε μπορέσει να αγωνιστεί στο γήπεδό της. Μέχρι την ανακατασκευή του γηπέδου, μάλιστα, αγωνιζόταν στο "Μέιν Ρόουντ", έδρα της μισητής συμπολίτισας, Μάντσεστερ Σίτι.

Από τότε και μετά το "Θέατρο των Ονείρων" συνεχώς αναβαθμίζεται. Έχει αναγνωριστεί ως γήπεδο πέντε αστέρων από την UEFA, και έχει φιλοξενήσει αγώνες τελικής φάσης Μουντιάλ (1966), Euro (1996), τον τελικό του Champions League το 2003. Τέλος, το καλοκαίρι του 2012 φιλοξένησε αρκετά ματς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το "Θέατρο των Ονείρων"

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πως τελικά πήρε το Όλντ Τράφορντ την ονομασία αυτή. Θεωρίες πολλές, αλλά μια είναι αυτή που επικρατεί περισσότερο, και έχει να κάνει με τα λόγια του ιερού τέρατος της Μάντσεστερ, Μπόμπι Τσάρλτον. Λίγο πριν την απόσυρσή του το 1973 δήλωσε: "Όλα τα μικρά παιδιά που βρίσκονται στο Μάντσεστερ ονειρεύονται μια μέρα να καταφέρουν να αγωνιστούν σ΄αυτό το θέατρο."

Όλντ Τράφορντ: To "Θέατρο των Ονείρων"

Ο θρύλος Τσάρλτον, λοιπόν, οπότε είναι πιθανότατα υπεύθυνος, για την βάφτιση του 'Ολντ Τράφορντ σε... "Θέατρο των Ονείρων. "

TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ