ΜΠΑΓΕΡΝ

Η πτωτική πορεία του Τόμας Μίλερ

Η πτωτική πορεία του Τόμας Μίλερ
2016 GETTY IMAGES

Ο Τόμας Μίλερ έχει χάσει την επαφή του με τα δίχτυα τους τελευταίους μήνες και το Sport24.gr παραθέτει επίσημα στοιχεία, ώστε να δώσει εξήγηση στην πτωτική πορεία του Γερμανού (PHOTOS & VIDEOS).

Ο Τόμας Μίλερ έχει γράψει τη δική του ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά τους τελευταίους μήνες διανύει περίοδο "κρίσης", καθώς βρίσκεται μακριά απ' τον καλό του εαυτό.

Απόδειξη στο παραπάνω είναι τα φετινά του νούμερα σε σύγκριση με τα περσινά. Στοιχεία που φανερώνουν ότι είναι σαν να μιλάμε για διαφορετικό ποδοσφαιριστή.

Στα οκτώ χρόνια παρουσίας του στους Βαυαρούς κατάφερε να συνδυάσει το όνομά του με τη λέξη "γκολ", μιας και οι αριθμοί μέχρι και το τέλος της περσινής σεζόν (2015/16) μαρτυρούν ότι μιλάμε για παίκτη που είχε γίνει ο φόβος κι ο τρόμος για τις αντίπαλες άμυνες.

Η πτωτική πορεία του Τόμας Μίλερ

Βέβαια, όλα τα παραπάνω έχουν αλλάξει άρδην απ' το περασμένο καλοκαίρι και το Euro 2016. Τελείωσε τη διοργάνωση με μηδενικό απολογισμό τερμάτων και δεν θύμισε σε τίποτα τον Μίλερ που εμφανίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.

Υπενθυμίζουμε ότι σε 'κείνη τη διοργάνωση ήταν βαρόμετρο για τη μετέπειτα κατάκτηση του τροπαίου απ' τη Γερμανία. Σκόραρε πέντε φορές, ενώ με τη συνολική του παρουσία βοήθησε την ομάδα του Γιόαχιμ Λεβ να φτάσει ως το τέλος του δρόμου.

Στις 7 Ιουλίου 2016 η Γερμανία δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του Euro, καθώς ηττήθηκε απ' την οικοδέσποινα Γαλλία (2-0). Ο 27χρονος αγωνίστηκε για 90 λεπτά χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να βοηθήσει τα "πάντσερ".

Η πτωτική πορεία του Τόμας Μίλερ

Ύστερα απ' τον αποκλεισμό πολλοί θεώρησαν ότι η πτωτική πορεία του Γερμανού στράικερ ήταν απλά κακή περίοδος. Κάτι που είναι φυσιολογικό να συμβεί σε κάθε αθλητή, ο οποίος αγωνίζεται με τον σύλλογό του και την εθνική ομάδα, δίχως να πάρει τις απαιτούμενες ανάσες.

Πάντως, αυτή η άποψη έρχεται να καταρριφθεί επτά μήνες μετά, μιας και οι κακές εμφανίσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Μπορούμε να πούμε ότι ίσως διανύει τη χειρότερη χρονιά με τη φανέλα της Μπάγερν, καθώς μετρά μόλις τέσσερα τέρματα και εννιά ασίστ σε 26 συμμετοχές (σ.σ. σε όλες τις διοργανώσεις).

Σεζόν Συμμετοχές Γκολ Ασίστ
2009/10 52 19 16
2010/11 48 19 19
2011/12 53 11 20
2012/13 47 23 17
2013/14 51 26 14
2014/15 48 21 18
2015/16 49 32 12
2016/17 26 4 9

ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ, ΑΛΛΑ...

Τι κι αν ξεκίνησε την αγωνιστική περίοδο με γκολ στο Super Cup Γερμανίας κόντρα στην Μπορούσια Ντόρτμουντ (2-0); Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Άξιο αναφοράς είναι ότι σε 17 αγώνες της Bundesliga έχει πανηγυρίσει μόλις μία φορά! Μάλιστα, το μοναδικό του γκολ ήρθε έπειτα από 999 άγονα λεπτά στο πρωτάθλημα.

Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα να αγνοεί το γκολ απ' τις 10 Δεκεμβρίου και την αναμέτρηση απέναντι στη Βόλφσμπουργκ (σ.σ. ένα γκολ και μία ασίστ στο 5-0).

Τι είναι, όμως, αυτό που ευθύνεται για την αρνητική εξέλιξη; Είναι λογικό να κάνουμε εικασίες και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε που οφείλεται η στροφή 180 μοιρών στην καριέρα του.

Η ΠΤΩΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθούμε στη βασική διαφορά της περσινής Μπάγερν με τη φετινή. Ο λόγος για τον Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των Βαυαρών το περασμένο καλοκαίρι κι έφερε αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού.

Η πτωτική πορεία του Τόμας Μίλερ

Ίσως ο Γερμανός να έχει επηρεαστεί απ' αυτή την εξέλιξη, καθώς πέρσι με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στο "τιμόνι" έκανε την καλύτερη του περίοδο. Αγωνίστηκε σε 49 παιχνίδια, μετρώντας 32 τέρματα και 12 ασίστ. Νούμερα, τα οποία απέχουν αρκετά απ' το σήμερα.

Τα 12 άγονα παιχνίδια του Μίλερ στην Bundesliga:

Ημερομηνία Αγώνας Αποτέλεσμα Λεπτά συμμετοχής Θέση
7/5/16 Ίνγκολστατ - Μπάγερν Μονάχου 1-2 90 Δεκάρι
26/8/16 Μπάγερν Μονάχου - Βέρντερ Βρέμης 6-0 90 Πλάγιος επιθετικός
9/9/16 Σάλκε - Μπάγερν Μονάχου 0-2 90 Πλάγιος επιθετικός
21/9/16 Μπάγερν Μονάχου - Χέρτα Βερολίνου 3-0 65 Πλάγιος επιθετικός
24/9/16 Αμβούργο - Μπάγερν Μονάχου 0-1 90 Πλάγιος επιθετικός
1/10/16 Μπάγερν Μονάχου - Κολωνία 1-1 45 Πλάγιος επιθετικός
15/10/16 Άιντραχτ Φραγκφούρτης - Μπάγερν Μονάχου 2-2 90 Επιθετικός
22/10/16 Μπάγερν Μονάχου - Γκλάντμπαχ 2-0 17 Πλάγιος επιθετικός
5/11/16 Μπάγερν Μονάχου - Χόφενχαϊμ 1-1 21 Δεύτερος επιθετικός
19/11/16 Ντόρτμουντ - Μπάγερν Μονάχου 1-0 90 Πλάγιος επιθετικός
26/11/16 Μπάγερν Μονάχου - Μπάγερ Λεβερκούζεν 2-1 65 Πλάγιος επιθετικός
2/12/16 Μάιντς - Μπάγερν Μονάχου 1-3 87 Δεύτερος επιθετικός

Όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να καταλογίσουμε ευθύνες μόνο στον Αντσελότι, μιας και η πτώση του 27χρονου έχει ξεκινήσει απ' το τέλος της περσινής σεζόν και κορυφώθηκε στο Euro της Γαλλίας.

Άξιο αναφοράς είναι ότι το τελευταίο του τέρμα ήρθε στις 30 Απριλίου με αντίπαλο την Γκλάντμπαχ (1-1). Από τότε ακολούθησαν 12 παιχνίδια πρωταθλήματος, στα οποία δεν κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα.

Η πτωτική πορεία του Τόμας Μίλερ

Όπως αποδεικνύεται, η Bundesliga είναι εκείνη που τον ταλαιπωρεί περισσότερο φέτος, καθώς σε Champions League κύπελλο Γερμανίας σκόραρε με την πρώτη συμμετοχή.

"ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ"

Άξιο αναφοράς είναι ότι επί Γκουαρδιόλα έπαιξε τις περισσότερες φορές ως "δεκάρι", με αποτέλεσμα να καταγράψει στην εν λόγω θέση 17 συμμετοχές, 12 γκολ και έξι τελικές πάσες.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα, ο Ιταλός τον χρησιμοποιεί ως ακραίο (15), αλλά κι ως δεύτερο επιθετικό (8), χωρίς να του δίνει την ευκαιρία να παίξει στη θέση που έκανε εκπληκτικά πράγματα στο πέρας της περσινής σεζόν.

Μίλερ επί Αντσελότι (2016/17):

Θέση Συμμετοχές Γκολ Ασίστ
Πλάγιος επιθετικός (δεξιά) 13 2 6
Δεύτερος επιθετικός 8 1 3
Επιθετικός 2 - -
Πλάγιος επιθετικός (αριστερά) 2 1 -

Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι δεν ταιριάζει στον τρόπο παιχνιδιού του 57χρονου κόουτς, με αποτέλεσμα να του ρίχνουν ευθύνες για την πτωτική πορεία του Τόμας Μίλερ. Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί πιστεύουν ότι δεν έχει θέση στο 4-2-3-1 που επιλέγει ο άλλοτε προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης.

Πρόσφατα, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Μπάγερν, Λόταρ Ματέους, είχε γράψει στη "Spοrt Bild": "Θα είναι δύσκολο για τον Μίλερ να παλέψει, ώστε να βρίσκεται στη βασική ενδεκάδα στα παιχνίδια του δεύτερου γύρου. Δεν ταιριάζει στο σύστημα (4-2-3-1) που επιλέγει ο Αντσελότι".

Όπως είναι λογικό, δεν γίνεται να μην πάρει θέση για το θέμα ο ίδιος ο αθλητής. Πιο συγκεκριμένα, θεωρεί ότι η πορεία του οφείλεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνολικά η Μπάγερν.

Η πτωτική πορεία του Τόμας Μίλερ
© GETTY IMAGES

"Δεν μπορώ να αξιοποιήσω στο έπακρο τις δυνατότητές μου, όταν η ομάδα δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση κι όταν δεν παίζει το ποδόσφαιρο που μπορεί να παίξει. Είναι φυσικό να μην νιώθω καλά στο γήπεδο και το κατάλαβα στους δύο τελευταίους αγώνες.

Εκείνοι που παρατηρούν το στιλ παιχνιδιού μου και τα γκολ που πέτυχα στο παρελθόν, καταλαβαίνουν ότι βασίζομαι πολύ στους συμπαίκτες μου. Δεν είμαι εκείνος που δημιουργεί ο ίδιος τις ευκαιρίες του. Δεν κατηγορώ τους άλλους ποδοσφαιριστές για τίποτα. Απλώς λέω ότι πρέπει να λειτουργήσουμε καλύτερα συνολικά".

Η πτωτική πορεία του Τόμας Μίλερ

Ως γνήσιος επαγγελματίας, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στηρίζει τον συμπαίκτη του: "Δεν χάνεις ποτέ το ένστικτό σου για γκολ. Δεν λειτουργεί έτσι το πράγμα. Απλώς περνάει περίοδο κατά την οποία του λείπει η τύχη, αλλά θα βρει σύντομα και πάλι τη φόρμα του".

Απ' την πλευρά του, ο Αντσελότι υποστηρίζει: "Θα πρέπει από κοινού να δούμε σε ποια θέση μπορεί να βοηθήσει την ομάδα. Με κατηγορούν όταν τον βάζω στη θέση του εξτρέμ. Δεν είμαι χαζός. Κατανοώ ότι δεν γνωρίζει αυτή τη θέση. Δεν τον συγκρίνω με τους Ντάγκλας Κόστα και Άριεν Ρόμπεν".

Μίλερ επί Γκουαρδιόλα (2015/16):

Θέση Συμμετοχές Γκολ Ασίστ
"Δεκάρι" 17 12 6
Δεύτερος επιθετικός 14 7 3
Πλάγιος επιθετικός (δεξιά) 11 7 3
Επιθετικός 7 6 -

Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΣΕΛΟΤΙ

Θα λέγαμε ότι αναγκάστηκε να τον χρησιμοποιήσει στα άκρα, λόγω των τραυματισμών που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη συγκεκριμένη θέση.

Ο λόγος για τους Άριεν Ρόμπεν, Φρανκ Ριμπερί, Κίνγκσλεϊ Κομάν και Ντάγκλας Κόστα, οι οποίοι έμειναν για αρκετό καιρό έξω απ' τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Μπάγερν.

Ύστερα απ' αυτή την εξέλιξη ο Μίλερ βρέθηκε να παίζει στο πλάι της επίθεσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τον εμπόδισε να κάνει την αγαπημένη του κίνηση με ή χωρίς την μπάλα. Δηλαδή, να κλείνει προς τα μέσα και να αφήνει την πλευρά στους πλάγιους μπακ (Φίλιπ Λαμ, Ραφίνια και Γιόσουα Κίμιχ).

Η πτωτική πορεία του Τόμας Μίλερ

Απόδειξη στο παραπάνω είναι η συγκεκριμένη φωτογραφία, στην οποία φανερώνεται ότι δεν έχει αλλάξει το σημείο απ' όπου πραγματοποιεί τις περισσότερες του τελικές προσπάθειες. Όπως γίνεται αντιληπτό, συνεχίζει να "πυροβολεί" μέσα απ' τη μεγάλη περιοχή και να αναζητεί το γκολ.

Μπορεί μέχρι σήμερα να τα έχει καταφέρει μόλις μία φορά στην Bundesliga, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απειλεί τον αντίπαλο γκολκίπερ.

Η πτωτική πορεία του Τόμας Μίλερ

Πάντως, με την επανέναρξη του πρωταθλήματος έχει αγωνιστεί συνολικά 332 λεπτά ως δεύτερος επιθετικός, δίχως να καταφέρει να βοηθήσει τους πρωταθλητές Γερμανίας στο σκοράρισμα.

ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ (;) ΩΣ ΓΝΗΣΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Είναι φανερό ότι ο Τόμας Μίλερ βρίσκεται σε περίοδο κρίσης κι έντονης αμφισβήτησης και θα πρέπει να ψάξει άμεσα την επιστροφή στις καλές και παραγωγικές εμφανίσεις, ώστε να σώσει την καριέρα του. Έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι είναι γνήσιος Γερμανός και δεν σκοπεύει να τα παρατήσει εύκολα.

Η πτωτική πορεία του Τόμας Μίλερ

Το προσεχές ραντεβού με την Άρσεναλ για τους "16" του Champions League, είναι σίγουρα καλή ευκαιρία για να κάνει το... restart και να ξαναβρεί τον καλό του εαυτό. Ίσως οι Άγγλοι αποτελέσουν το "θύμα", όπως είχε γίνει και στην τελευταία συνάντηση των δύο στην "Allianz Arena". Ο Μίλερ είχε σκοράρει δύο φορές και είχε γίνει "σύνθημα" στα χείλη των φιλάθλων.

TAGS ΜΠΑΓΕΡΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ