ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Τα μεγάλα clásicos του "Camp Nou"

Τα μεγάλα clásicos του "Camp Nou"

Στα 55 χρόνια της ιστορίας του, το «Καμπ Νόου» έχει φιλοξενήσει 56 clásicos για το ισπανικό πρωτάθλημα. Το Sport24.gr ξεχώρισε εννέα από αυτά και σας τα παρουσιάζει. Εβαρίστο, Κουμπάλα, Πούσκας, Ντι Στέφανο, Χέντο, Λίνεκερ, Ρομάριο, Ριβάλντο, Ζιοβάνι, Φαν Νίστελροϊ, Μέσι, Τσάβι και πολλοί άλλοι, μέσα από τα ματς που δημιούργησαν τον σύγχρονο μύθο του Camp Nou (φωτογραφίες & videos)

Το «Καμπ Νόου» φιλοξενεί την Κυριακή το 57ο clásico της ιστορίας του για το ισπανικό πρωτάθλημα.

Το Sport24.gr διάλεξε τα 9 σημαντικότερα ντέρμπι αιωνίων που έχουν διεξαχθεί στην έδρα της Μπαρτσελόνα και σας τα παρουσιάζει.

Το «Καμπ Νόου» έκανε τα επίσημα εγκαίνιά του τον Σεπτέμβριο του 1957. Από τότε, στα 55 χρόνια της «ζωής» του, έχει φιλοξενήσει 56 clásicos για το ισπανικό πρωτάθλημα. Το κάθε ένα έχει τη δική του ιστορία, όμως υπάρχουν κάποιοι από αυτούς τους αγώνες που ξεχωρίζουν για συγκεκριμένους λόγους. Είτε για την έκταση μιας νίκης, είτε για τη μεγάλη εμφάνιση κάποιου παίκτη που ξεχώρισε και καθόρισε την τελική έκβαση, είτε γιατί η «μάχη» ανάμεσα στους δυο αντίπαλους είχε επικό χαρακτήρα, είτε τέλος, γιατί η συμπεριφορά των «αιώνιων» αποτέλεσε παράδειγμα αθλητικής παιδείας.

Το Special Camp Mou!

Το Sport24.gr διάλεξε εννέα από αυτά τα παιχνίδια, ξεχωριστά και ιδιαίτερα για τους λόγους που αναφέραμε, clásicos που πέρασαν στην ιστορία γιατί ακριβώς είναι αυτά που έγραψαν την ιστορία των ισπανικών ντέρμπι και γιγάντωσαν τον σύγχρονο μύθο του «Καμπ Νόου». Όποιος και αν ήταν ο τελικός νικητής, Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ, το «βιβλίο» της Primera Division θα συνεχίσει να μνημονεύει τα συγκεκριμένα ματς για πολλές ακόμα δεκαετίες, όσο το ποδόσφαιρο θα συγκινεί τους φίλαθλους, όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

1. ΤΟ ΧΑΤ ΤΡΙΚ ΤΟΥ ΕΒΑΡΙΣΤΟ

FC BARCELONA – REAL MADRID 4-0

7η αγωνιστική 1958-59 (26/10/1958)

Σκόρερ: Evaristo (22’, 68’, 70), Tejada (84’)

Τα μεγάλα clásicos του "Camp Nou"

Λάζλο Κουμπάλα, ο φυσικός ηγέτης της Μπαρτσελόνα.

Η πρώτη νίκη των «μπλαουγκράνα» επί της Ρεάλ μέσα στο «Καμπ Νόου» ήρθε ένα χρόνο μετά τα επίσημα εγκαίνια του καινούργιου γηπέδου της Μπαρτσελόνα και ήταν εμφατική. Οι «μερένγκες», τρεις φορές σερί Πρωταθλητές Ευρώπης και με όλα τα μεγάλα αστέρια τους στη σύνθεσή τους, υποκλίθηκαν στη μεγάλη βραδιά των Κουμπάλα και Τσίμπορ και στην εκτελεστική δεινότητα του Εβαρίστο που πέτυχε χατ τρικ. Ο Τεχάδα με ένα ακόμα γκολ στο τέλος του παιχνιδιού έδωσε διαστάσεις θριάμβου στο τελικό αποτέλεσμα. Χρειάστηκε να περάσουν 36 χρόνια για να πετύχουν οι «μπλαουγκράνα» μεγαλύτερη σε εύρος νίκη επί της Ρεάλ μέσα στο «Καμπ Νόου».

FC Barcelona (Herrera): Ramallets, Olivella, Rodri, Gracia, Flotats, Segarra, Tejada, Kubala, Evaristo, Suárez, Czibor.

Real Madrid (Carniglia): Alonso, Marquitos, Santamaría, Lesmes II, Santisteban, Zárraga, Kopa, Rial, Di Stéfano, Puskas, Gento.

Κουμπάλα και Σανταμαρία διεκδικούν τη μπάλα, ενώ ο Μαρκίτος (δεξιά) παρακολουθεί.

Τα μεγάλα clásicos του "Camp Nou"

2. Η ΠΡΩΤΗ «MANITA» ΤΩΝ ΜΕΡΕΝΓΚΕΣ

FC BARCELONA – REAL MADRID 3-5

12η αγωνιστική 1960-61 (4/12/1960)

Σκόρερ: Martínez (28’), Villaverde (34’), Kubala (89’) / Di Stéfano (3’, 81’), Del Sol (15’), Gento (43’, 79’)

Τα μεγάλα clásicos του "Camp Nou"

Κουμπάλα και Πούσκας δίνουν τα χέρια μετά τη λήξη του αγώνα.

Δυο χρόνια μετά την τεσσάρα που είχαν δεχτεί μέσα στο «Καμπ Νόου», οι «μερένγκες» έγιναν η πρώτη ομάδα που πέτυχε σε clásico πέντε γκολ εκτός έδρας! Σε ένα εκπληκτικό παιχνίδι που πήγαινε προς τη λήξη του ημιχρόνου με το σκορ στο 2-2, ο Χέντο έδωσε προβάδισμα στη Ρεάλ. Μέσα σε ένα δίλεπτο προς το τέλος του ματς, Χέντο και Ντι Στέφανο πέτυχαν ακόμα δυο τέρματα, για να μειώσει ο Κουμπάλα διαμορφώνοντας το τελικό 3-5. Κορυφαίος του γηπέδου ο «στρατηγός» Χέντο.

FC Barcelona (Brocic): Ramallets, Olivella, Garay, Gracia, Vergés, Segarra, Kubala, Evaristo, Martínez, Villaverde, Tejada.

Real Madrid (Muñoz): Vicente, Miche, Santamaría, Casado, Vidal, Ruiz, Canario, Del Sol, Di Stéfano, Puskas, Gento.

Ο Ραμαγέτς μπλοκάρει τη μπάλα μπροστά από τον Ντι Στέφανο.

Τα μεγάλα clásicos του "Camp Nou"

3. Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΣΚΑΣ

FC BARCELONA – REAL MADRID 1-5

18η αγωνιστική 1962-63 (27/1/1963)

Σκόρερ: Ré (34’) / Puskas (π. 24’, 35’, 71’), Di Stéfano (47’), Gento (67’)

Τα μεγάλα clásicos του "Camp Nou"

Ο Πούσκας ανοίγει το σκορ από το σημείο του πέναλτι.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της Ρεάλ στην έδρα της Μπαρτσελόνα. Η θρυλική ομάδα των «μερένγκες» της δεκαετίας του ’60 διέλυσε κυριολεκτικά τους «μπλαουγκράνα», δημιουργώντας ένα τρομερό ρεκόρ που άντεξε 11 χρόνια (μέχρι το 1974, όταν ο Κρόιφ και η παρέα του πέτυχαν το 0-5 στο «Μπερναμπέου»). Ο «καλπάζων συνταγματάρχης» πέτυχε χατ τρικ, ενώ οι Ντι Στέφανο και Χέντο συμπλήρωσαν τη «manita» (δεύτερη πεντάρα μέσα σε δυο χρόνια για τη Ρεάλ στο «Camp Nou»).

FC Barcelona (Gonzalvo): Sadurní, Foncho, Garay, Eladio, Vergés, Gensana, Ré, Fusté, Pereda, Villaverde, Kocsis.

Real Madrid (Muñoz): Vicente Traín, Isidro, Santamaría, Casado, Muller, Pachín, Amancio, Félix Ruiz, Di Stéfano, Puskas, Gento.

Ντι Στέφανο, Πούσκας και Χέντο πέτυχαν τα πέντε γκολ της Ρεάλ.

Τα μεγάλα clásicos του "Camp Nou"

4. ΤΟ ΧΑΤ ΤΡΙΚ ΤΟΥ ΛΙΝΕΚΕΡ

FC BARCELONA – REAL MADRID 3-2

25η αγωνιστική 1986-87 (31/1/1987)

Σκόρερ: Lineker (2’, 5’, 47’) / Valdano (61’), Hugo Sánchez (π. 80’)

Τα μεγάλα clásicos του "Camp Nou"

Ο Λίνεκερ ανάμεσα στους Καμάτσο και Γκορδίγιο.

Ο πρώτος σκόρερ του Mexico ’86, Γκάρι Λίνεκερ, άργησε λίγο να πάρει μπροστά στα ισπανικά γήπεδα, όμως φύλαξε το καλύτερο για το πρώτο του clásico, φορτώνοντας με τρία γκολ την εστία του Μπούγιο και δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του σε ένα από τα πιο όμορφα ντέρμπι της δεκαετίας του ’80. Η Ρεάλ προσπάθησε για την ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο, πετυχαίνοντας απλά να μειώσει στο τελικό 3-2. Στους 11 της Μπάρτσα και ο «δικός μας» Βίκτορ Μουνιόθ.

FC Barcelona (Venables): Zubizarreta, Gerardo, Migueli, Moratalla, Manolo, Víctor Muñoz, Roberto (83’ Pedraza), Calderé, Carrasco, Lineker, Marcos (72’ Esteban).

Real Madrid (Beenhakker): Buyo, Chendo, Salguero (67’ Pardeza), Sanchís, Camacho, Michel, Gallego, Gordillo, Hugo Sánchez, Butragueño, Valdano.

Βίντεο: FC Barcelona – Real Madrid 3-2 (31-1-1987)

5. ΤΟ ΠΡΩΤΟ «PASILLO»

FC BARCELONA – REAL MADRID 2-0

35η αγωνιστική 1987-88 (30/4/1988)

Σκόρερ: Carrasco (1’), Lineker (70’)

Τα μεγάλα clásicos του "Camp Nou"

Το πρώτο pasillo στην ιστορία των ισπανικών clasicos. Διακρίνονται οι Ραφαέλ Μαρτίν Μπάθκεθ, Ούγκο Σάντσες και Μπούγιο να εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο, ενώ ο Θουμπιθαρέτα (αριστερά) χειροκροτάει.

Η σημασία αυτού του clásico έγκειται στο ότι σε αυτόν τον αγώνα είχαμε το πρώτο pasillo της ιστορίας ανάμεσα στους «αιώνιους» του ισπανικού πρωταθλήματος. 18 χρόνια μετά τον πρώτο «διάδρομο» του Σαν Μαμές, η Ρεάλ επισκέφθηκε τη Βαρκελώνη, έχοντας εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο της πρωταθλήτριας 4 αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της Πριμέρα Ντιβισιόν. Η Μπαρτσελόνα βρισκόταν στην 9η (!) θέση του πρωταθλήματος και οι κερκίδες του Καμπ Νόου πριν το ματς «έβραζαν». Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα παρατάχθηκαν στον αγωνιστικό χώρο και χειροκρότησαν τους παίκτες της Ρεάλ, οι οποίοι ανταπέδωσαν το χειροκρότημα, τη στιγμή που ο κόσμος στην κερκίδα αποδοκίμαζε και τους 22 ποδοσφαιριστές! Στο τέλος πάντως του αγώνα, επήλθε η «συμφιλίωση», αφού η Μπαρτσελόνα κέρδισε 2-0 με γκολ των Καράσκο και Λίνεκερ.

FC Barcelona (Aragoné s): Zubizarreta, Gerardo, Migueli, Alesanco, Julio Alberto, Víctor Muñoz (53’ Urbano), Roberto, Schuster, Calderé, Carrasco, Lineker.

Real Madrid (Beenhakker): Buyo, Gordillo, Tendillo, Sanchís, Camacho, Michel, Maqueda, Gallego, Martín Vázquez, Aldana, Hugo Sánchez.

Ο Λίνεκερ σε μια προσπάθειά του στη διάρκεια του αγώνα.

Τα μεγάλα clásicos του "Camp Nou"

6. Η DREAM TEAM ΤΟΥ ΓΙΟΧΑΝ ΚΡΟΙΦ

FC BARCELONA – REAL MADRID 5-0

18η αγωνιστική 1993-94 (8/1/1994)

Σκόρερ: Romario (24’, 56’, 81’), Koeman (47’), Iván Iglesias (86’)

Τα μεγάλα clásicos του "Camp Nou"

Η περίφημη "cola de vaca" (η ουρά της αγελάδας), η ντρίμπλα σήμα κατατεθέν του Ρομάριο.

Η «dream team» του Γιόχαν Κρόιφ στη μεγαλύτερη στιγμή της εντός συνόρων. Ο κορμός των Ισπανών παικτών πλαισιωμένος από τους Ρομάριο, Λάουντρουπ, Στόιτσκοφ και Κούμαν, φιλοδώρησε με 5 «τεμάχια» τη «σειρά του Μπουίτρε» στέλνοντας στα ουράνια τους Καταλανούς. Η ήττα αυτή σηματοδότησε το τέλος της μεγάλης Ρεάλ των Μίτσελ και Μπουτραγκένιο και βύθισε την ομάδα της Μαδρίτης σε μια παρατεταμένη κρίση, από την οποία την έβγαλε ο Βαλντάνο ένα χρόνο αργότερα. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Ρομάριο με «χατ τρικ».

FC Barcelona (Cruyff): Zubizarreta, Ferrer, Koeman, Nadal, Sergi, Bakero (75’ Iván Iglesias), Guardiola, Stoichkov (47’ Laudrup), Amor, Romario, Goicoechea.

Real Madrid (Floro): Buyo, Llorente, Alcorta, Sanchís, Lasa, Michel, Prosinecki, Milla (55’ Butragueño), Luis Enrique, Zamorano, Alfonso (24’ Hierro).

Βίντεο: FC Barcelona – Real Madrid 5-0 (8-1-1994)

7. Ο ΡΙΜΠΟ ΚΑΙ Ο ΖΙΟ

FC BARCELONA – REAL MADRID 3-0

28η αγωνιστική 1997-98 (7/3/1998)

Σκόρερ: Anderson (69’), Figo (80’), Giovanni (85’)

Τα μεγάλα clásicos του "Camp Nou"

Ριβάλντο και Ζιοβάνι ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του αγώνα.

Η μεγάλη βραδιά της πιο βραζιλιάνικης τριάδας στην ιστορία των «μπλαουγκράνα». Οι κατόπιν παίκτες του Ολυμπιακού, Ριβάλντο και Ζιοβάνι, μαζί με τον τρίτο της παρέας, Άντερσον, χόρεψαν σάμπα τη Ρεάλ στο δεύτερο ημίχρονο. Τα τρία γκολ ήρθαν στο τελευταίο εικοσάλεπτο με τον Ζίο να διαμορφώνει το τελικό 3-0 στο 85’ (ήταν το δεύτερο και τελευταίο τέρμα του σε clásico). Ο Ρίμπο δεν σκόραρε, αλλά ήταν ο κορυφαίος παίκτης του γηπέδου με τις συνεχείς επινοήσεις του.

FC Barcelona (Van Gaal): Hesp, Nadal, Ferrer, Bogarde, Sergi, Luis Enrique, Celades, Giovanni (88’ Oscar García), Rivaldo, Figo, Anderson (83’ Amor).

Real Madrid (Heynckes): Illgner, Panucci, Sanchís, Hierro, Roberto Carlos, Karembeu, Redondo, Seedorf, Savio (60’ Víctor), Raúl (53’ Jaime), Mijatovic (76’ Morientes).

Βίντεο: FC Barcelona – Real Madrid 3-0 (7-3-1998)

8. ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΜΕΣΙ!

FC BARCELONA – REAL MADRID 3-3

26η αγωνιστική 2006-07 (10/3/2007)

Σκόρερ: Messi (10’, 27’, 88’) / Van Nistelrooy (4’, π. 12’), Ramos (72’)

Τα μεγάλα clásicos του "Camp Nou"

Ο Μέσι πανηγυρίζει ένα από τα τρία του γκολ.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές παραστάσεις των τελευταίων χρόνων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι 27 παίκτες που αγωνίστηκαν στο Καμπ Νόου πρόσφεραν απλόχερα θέαμα σε χιλιάδες θεατές και εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Τρεις φορές προηγήθηκε η Ρεάλ και ισάριθμες φορές απάντησε ο Μέσι, εμποδίζοντας με τη φοβερή του απόδοση τους «μερένγκες» να φύγουν με το διπλό από τη Βαρκελώνη. Ήταν τα πρώτα τέρματα που σημείωσε ο Αργεντίνος σε clásico εναντίον της Ρεάλ, προερχόμενος μάλιστα από τραυματισμό!

FC Barcelona (Rijkaard): Valdés, Oleguer, Puyol, Thuram, Márquez (81’ Gudjohnsen), Deco (71’ Belletti), Xavi, Iniesta, Messi, Ronadinho, Eto’o (46’ Sylvinho).

Real Madrid (Capello): Casillas, Salgado, Ramos, Helguera, Diarra, Torres, Gago, Raúl (61’ Robinho), Guti (82’ De La Red), Higuaín, Van Nistelrooy.

Βίντεο: FC Barcelona – Real Madrid 3-3 (10-3-2007)

9. SPECIAL ONE, 2, 3, 4, 5!

FC BARCELONA – REAL MADRID 5-0

13η αγωνιστική 2010-11 (29/11/2010)

Σκόρερ: Xavi (10’), Pedro (18’), Villa (55’, 58’), Jeffrén (90’)

Τα μεγάλα clásicos του "Camp Nou"

Ο Τζεφρέν κλείνει το σκορ πετυχαίνοντας το πέμπτο γκολ της Μπαρτσελόνα.

Η πρώτη επίσκεψη του Μουρίνιο στη Βαρκελώνη ως προπονητή της Ρεάλ, συνοδεύτηκε από τη μεγαλύτερη ήττα του στην προπονητική του καριέρα. Μια ισοπεδωτική Μπαρτσελόνα, σε μια από τις κορυφαίες «παραστάσεις» της ιστορίας της, εξαφάνισε τους «μερένγκες» με το εξωπραγματικό 5-0! Η ποδοσφαιρική «μηχανή» του Πεπ Γουαρδιόλα έκανε ότι ήθελε μέσα στο γήπεδο απέναντι στα χρυσοπληρωμένα αστέρια της Ρεάλ που δέχτηκαν γκολ ακόμα και από τον Τζεφρέν που μπήκε αλλαγή στο 86»!

FC Barcelona (Guardiola): Valdés, Alves, Piqué, Puyol, Abidal, Busquets, Xavi (86’ Keita), Iniesta, Pedro (86’ Jeffrén), Messi, Villa (75’ Bojan).

Real Madrid (Mourinho): Casillas, Ramos, Carvalho, Pepe, Marcelo (60’ Arbeloa), X. Alonso, Khedira, Di María, Ozil (45’ Lass), C. Ronaldo, Benzema.

Βίντεο: FC Barcelona – Real Madrid 5-0 (29-11-2010)

Πηγές: Marca, As, Mundo Deportivo

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες βρίσκονται στα λευκώματα Classic, Classics que fan historia & Cien años de leyenda

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ