ΑΕΚ

Χείμαρρος… Τιμούρ Κετσπάγια

Χείμαρρος… Τιμούρ Κετσπάγια
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κετσπάγια ξεκίνησε με τον απολογισμό της δουλειάς στο Κίελτσε, αλλά κάλυψε όλα τα ζητήματα που αφορούν την ΑΕΚ και τον ίδιο, το παρελθόν και το μέλλον. (video)

Η διαδικασία καθιερωμένη και σχεδόν τυπική. Στο φινάλε του βασικού σταδίου της προετοιμασίας και λίγο πριν την επιστροφή στη βάση, ο προπονητής κάνει τον απολογισμό της δουλειάς.

Τις περισσότερες φορές, ο απολογισμός αυτός είναι τόσο τυπικός, όσο και η ίδια η διαδικασία. Όχι όμως με την Τιμούρ Κετσπάγια. Ο τεχνικός της ΑΕΚ μίλησε για κάτι λιγότερο από μια ώρα. Και μέσα σε κάτι λιγότερο από τέσσερις χιλιάδες λέξεις, δεν άφησε ζήτημα που να μην το… πιάσει. Μίλησε για το αγωνιστικό μοντέλο που έχει στο μυαλό του.

Για τον προσανατολισμό που θα έχει η νέα ΑΕΚ και για την επιδίωξη της να παίρνει πάνω απ’ όλα τα αποτέλεσμα. Ανέλυσε με λεπτομέρειες ζητήματα δουλειάς, νοοτροπίας ακόμα και τακτικής. Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική, στο στοίχημα, στον χρόνο που δεν υπάρχει και στην πίεση.

Ακόμα και για τις προτιμήσεις του για την κλήρωση της Παρασκευής (15/7) μίλησε. Φυσικά και αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μεταγραφικής ενίσχυσης, επαναλαμβάνοντας περισσότερες από μια φορές την ανάγκη να γίνει ποιοτική κίνηση, την υπομονή και τον μήνα… Αύγουστο.

Ακόμα και τη Νέα Φιλαδέλφεια, που λείπει πολύ από την ΑΕΚ έβαλε στην κουβέντα. Ενώ άφησε και ουκ ολίγες αιχμές για το πέρασμα του από τον πάγκο του Ολυμπιακού.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κετσπάγια:

- Απ’ όσα βλέπεις την ομάδα, έχει πίστη για πρωτάθλημα, κύπελλο και πορεία στην Ευρώπη;

Πρώτα θέλω να ευχαριστήσω τους πάντες που ήμασταν εδώ όλες αυτές τις μέρες. Δεν έχω παράπονο από κανέναν. Κάθε άλλο. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, διότι δούλεψαν όλοι πολύ σκληρά, όλοι οι παίκτες και να είμαστε τόσες μέρες εδώ και να μην έχει γίνει το παραμικρό, λέει πολλά. Έχουμε πολύ καλό κλίμα στην ομάδα, έχουμε πολύ καλά παιδιά που έχουν όρεξη για να δουλέψουν.

Και πιστεύω πως αυτές οι μέρες πέρασαν τόσο γρήγορα, διότι πράγματι είχαμε αυτή την καλή συνεργασία. Πιστεύω πως είχαμε εδώ καλή προετοιμασία και καλή ξεκούραση. Αυτό δώσαμε και στους ποδοσφαιριστές εδώ. Να ξεκουράζονται και είναι καλά και στην πρωινή και στην απογευματινή προπόνηση. Είχαμε χρόνο, σίγουρα από την αρχή λίγο μας δυσκόλεψε ο καιρός, αλλά τώρα άλλαξε και δουλεύουμε καλά.

Όσον αφορά την ετοιμότητα, είμαι ευχαριστημένος διότι έχουμε μια ομάδα που έχουμε κρατήσει κορμό από την περσινή σεζόν. Παίξαμε σε έξι μέρες τρία φιλικά συν προπονήσεις διπλές, αυτό δεν ήταν εύκολο. Είδα πολλά παιχνίδια της ΑΕΚ στην περσινή σεζόν. Η ομάδα ήταν πολύ καλά στημένη αμυντικά και περίμενε την ευκαιρία να πάρει το αποτέλεσμα. Και δεν εννοώ μόνο την τετράδα πίσω.

Ολόκληρη ομάδα είχε αυτό το πλάνο και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που πέτυχε. Οι φιλοδοξίες δεν ήταν υψηλές όμως στο τέλος το κερασάκι στην τούρτα, ήταν πως η ομάδα κατέκτησε το κύπελλο. Αυτό πιστεύω πως φέτος ακόμα πιο πολύ δυσκολεύει εμάς, γιατί οι απαιτήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Συν το ευρωπαϊκό παιχνίδι το οποίο ξεκινάει νωρίς.

Αυτό το ευρωπαϊκό παιχνίδι πέρυσι, δεν υπήρχε. Η ΑΕΚ είχε χρόνο τότε για να προετοιμαστεί και αγωνιστικά και μεταγραφικά. Και τώρα αν πούμε πως η μεταγραφική περίοδος τελειώνει τον Αύγουστο, είναι πάρα πολύς ο χρόνος. Και εγώ είχα πει και από την αρχή, πως οι καλοί ποδοσφαιριστές που είναι ελεύθεροι, περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή, για να πάρουν απόφαση στο τέλος των μεταγραφών.

Τώρα να βγω και να πω εγώ τι στόχους έχει, η ΑΕΚ είναι μια μεγάλη ομάδα, ανεξάρτητα αν ταλαιπωρήθηκε εδώ και χρόνια και ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και επέστρεψε στην θέση της. Έχουμε κρατήσει την ομάδα, ήρθαν κάποιοι παίκτες και ελπίζουμε πως μέχρι να τελειώσουν οι μεταγραφές, θα έρθουν και άλλοι να βοηθήσουν την ομάδα.

Οι στόχοι είναι ίδιοι. Για να είμαι ειλικρινής, δεν φοβάμαι μήπως δεν πετύχω. Το θέμα είναι πόσο χρόνο θα έχω για να πετύχω. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δυστυχώς στην Ελλάδα, τα περιθώρια του χρόνου είναι στενά.

Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια θα δείξουν πόσο έτοιμοι είμαστε και τι ομάδα έχουμε. Πιστεύω πως έχουμε καλή ομάδα με καλούς ποδοσφαιριστές και θα γίνει και ενίσχυση και θα πάμε πολύ καλά.

"Αυτό που πάντα μετράει, είναι το αποτέλεσμα"

- Απ’ αυτές τις 16 μέρες δουλειάς στην Πολωνία, ποιο είναι το σημαντικότερο στοιχείο που κρατάς για τη συνέχεια και ποιο είναι αυτό που θα πρέπει να διορθωθεί;

Η ΑΕΚ ήταν στημένη πέρυσι να παίζει περισσότερο αμυντικά. Εμείς δουλέψαμε αυτές τις μέρες για να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε περισσότερο την μπάλα. Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε ματς που θα παίξουμε, θα προσπαθούμε να έχουμε μόνο κατοχή.

Θα υπάρχουν ματς που θα πρέπει να παίξουμε επιθετικά, που θα πρέπει να κρατάμε την μπάλα γιατί αυτό είναι σημαντικό, αλλά υπάρχουν και κάποια ματς που θα πρέπει να παίξουμε αμυντικά και καλά οργανωμένοι και να περιμένουμε την ευκαιρία. Δεν θα πω από σήμερα, πως θα παίζουμε σε κάθε ματς ή αν θα παίζουμε συνέχεια επίθεση.

Μελετάμε τις άλλες ομάδες, ξέρουμε την δική μας ομάδα και θα δούμε με τους αντιπάλους που θα παίξουμε και θα βάλουμε το πλάνο για το παιχνίδι που θα παίξουμε για να πάρουμε το αποτέλεσμα. Έτσι όπως είναι το ποδόσφαιρο, μόνο το αποτέλεσμα μετράει. Έχεις αποτέλεσμα, τα έχεις όλα. Όλοι είναι ευχαριστημένοι, έρχονται λεφτά, έρχονται χορηγίες τα έχεις όλα.

Δεν έχεις αποτέλεσμα, δεν έχεις τίποτα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Και πιο μεγάλο παράδειγμα είναι το Euro. Έχω ήδη ξεχάσει τι έχει γίνει. Σαν μην υπήρχε Euro. Έτσι το ποδόσφαιρο που είδαμε, ήταν μια ομάδα που δεν είχε κερδίσει στο 90άλεπτο ούτε ένα παιχνίδι και πήρε το ευρωπαϊκό. Και γύρισαν πίσω στην πατρίδα τους ήρωες και μπράβο τους. Όπως έγινε και με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ωραίο.

Αλλά καλύτερα έτσι, παρά τίποτα. Ναι, καλό παιχνίδι και μας αρέσει, αλλά μετά πας σπίτι και βλέπεις το αποτέλεσμα και διαπιστώνεις πως έχασες. Άρα τίποτα. Εμείς πάντως θα προσπαθήσουμε εκεί που πρέπει να είμαστε επιθετικοί, να ελέγχουμε το παιχνίδι και να πηγαίνουμε μπροστά. Αλλά το πηγαίνουμε μπροστά, δεν σημαίνει πως ξεχνάμε και την αμυντική λειτουργία.

Και αυτό για μένα είναι σημαντικό, να δω μια ομάδα. Να μην βασίζεται σ’ έναν ή δυο ή τρεις παίκτες. Διότι κάποια στιγμή αυτοί οι παίκτες, μπορεί να μην είναι σε καλή μέρα ή δεν παίζουν. Δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ομάδα. Και πιστεύω πως έχουμε ομάδα.

Έχουμε μια οικογενειακή κατάσταση στην ομάδα που μ’ ευχαριστεί πολύ. Γι αυτό και πέρασαν πολύ ομαλά αυτές οι μέρες εδώ στην προετοιμασία. Χωρίς να συμβεί κανένα παρατράγουδο. Και επιστρέφουμε για να ετοιμαστούμε για το πρώτο ευρωπαϊκό ματς.

Χείμαρρος… Τιμούρ Κετσπάγια
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Περί φιλικών, τακτικής και ρόστερ

- Μήπως η ΑΕΚ έπρεπε να δοκιμαστεί σε πιο δυνατά φιλικά, για να φανούν περισσότερο οι αδυναμίες;

Αδυναμίες βλέπεις πολλές φορές, πολύ περισσότερο, στα ματς με τους αδύναμους αντιπάλους. Στα μικρά παιχνίδια και όχι στα μεγάλα παιχνίδια. Αυτό δείξαμε και εμείς εδώ στην προετοιμασία. Όταν πήγαμε να παίξουμε με ομάδα από την πρώτη κατηγορία της Πολωνίας ήμασταν καλοί, κάναμε ευκαιρίες, είχαμε πάθος. Όταν παίζεις απέναντι σε μεγάλες ομάδες, πάνω στον ενθουσιασμό, μπορεί να παρασυρθείς.

Βεβαίως προσπαθήσαμε να παίξουμε με κάποιες μεγάλες ομάδες. Δεν το καταφέραμε. Οι συνθήκες εδώ ήταν πολύ καλές πάντως. Τώρα γυρίζουμε πίσω, δεν θα αντιμετωπίσουμε και εκεί κάποιο μεγάλο αντίπαλο και εκεί υπήρχε ένα πρόβλημα. Αλλά τι να κάνουμε; Αυτό είναι το πρόγραμμα, αυτοί είναι οι αντίπαλοι. Δεν σημαίνει πως επειδή δεν παίξαμε με δυνατό αντίπαλο, θα είμαστε αδιάβαστοι.

Θα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, θα δούμε και την ομάδα που θα αντιμετωπίσουμε στα προκριματικά και θα κάνουμε το πλάνο μας. Διότι η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που θέλει ευρωπαϊκό ταξίδι, που θέλει ευρωπαϊκά παιχνίδια. Έλλειψε από την ΑΕΚ αυτό.

Και εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε στους ομίλους. Αλλά δεν μπορείς να το πεις και με βεβαιότητα. Διότι είμαστε και στους αδύναμους στην κλήρωση. Έχουμε χάσει πολλά χρόνια και βλέπουμε και κάποιες χώρες που είναι μπροστά μας διότι έχουν πάρει σημαντικούς βαθμούς.

- Όσο περνά ο καιρός, θα βάζετε και περισσότερο τακτική στην δουλειά σας, με δεδομένο πως εδώ δουλέψατε περισσότερο στην φυσική κατάσταση;

Δυστυχώς πολύς θόρυβος γίνεται γύρω από την τακτική. Με ικανοποιεί αυτά που λέμε και στην προπόνηση, να βγαίνει και στο γήπεδο. Δεν θέλω να κάθομαι με τις ώρες στο γήπεδο και να κουράζω τους ποδοσφαιριστές. Προτιμώ στην αίθουσα που τους μιλάω για τακτική και μετά αυτό να το βλέπω στο γήπεδο. Αυτό με ενδιαφέρει.

Δεν θέλω να καθίσω στο γήπεδο για να δείξω σ’ εσάς πως κάνω πολλή τακτική και να ταλαιπωρήσω τους ποδοσφαιριστές. Εμένα δεν μου αρέσει αυτό. Μου αρκεί αυτό που ζητάμε και θέλουμε, να το βλέπω στον αγωνιστικό χώρο. Και μιλάμε για παίκτες έμπειρους και όχι μικρά παιδιά, να τους μάθουμε μπάλα από το μηδέν.

- Αριθμητικά, πόσο θέλεις να είναι το ρόστερ; Με πόσους θέλεις να δουλεύεις;

Δουλεύω με 25 παίκτες. Δυο – τρεις να είναι οι τερματοφύλακες και 22 οι ποδοσφαιριστές. Θέλουμε να κάνουμε ευχάριστη προπόνηση. Όσο περισσότεροι παίκτες είναι, τόσο πολύ δυσκολεύει το πράγμα. Στις προπονήσεις θα παίξουμε όσο πιο πολύ γίνεται με την μπάλα. Κάποια πράγματα που είναι σημαντικά.

Δεν είναι και αρκετός ο χρόνος που είμαστε εδώ. Σε δυο εβδομάδες πρέπει να τα τελειώσουμε όλα και από την ώρα που θα επιστρέψουμε στην Αθήνα, με μονή προπόνηση, να πάμε σε 12 μέρες για το πρώτο ματς. Ότι ήταν να κάνουμε στην φυσική κατάσταση, το κάναμε εδώ και είμαστε ικανοποιημένοι.

"Θέλω να βλέπω ομάδα στο γήπεδο"

- Οι ποδοσφαιριστές έχουν αρχίσει να αφομοιώνουν την αγωνιστική φιλοσοφία που θέλεις να περάσεις στην ομάδα;

Είμαστε σε μια μεγάλη ομάδα και όλοι καταλαβαίνουν τι ζητά ο κόσμος. Εμείς θέλουμε να παίξουμε επιθετικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλοι πάμε μπροστά και αφήνουμε την αμυντική γραμμή. Περισσότερο απ’ όλες τις ομάδες, η Μπαρτσελόνα κρατά περισσότερο απ’ όλους την μπάλα. Αλλά γενικώς σε 5 δευτερόλεπτα χάνεται η μπάλα.

Και όταν χάνεται η μπάλα, πρέπει να είσαι έτοιμος για να κάνεις την μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα. Και μετά από την άμυνα στην επίθεση. Αυτό προσπαθούμε να έχουμε στην ομάδα. Αυτά τα παιδιά κέρδισαν πέρυσι το κύπελλο και έχουν πλέον μεγαλύτερη δίψα για να πάνε πολύ καλύτερα την επόμενη σεζόν και την βλέπουν με αισιοδοξία.

Υπάρχει και το ευρωπαϊκό παιχνίδι, που είναι πολύ καλό μπόνους για τους ποδοσφαιριστές για να δείξουν πως μπορούν να τα καταφέρουν. Εγώ μέσα στο γήπεδο θέλω να βλέπω ομάδα. Και μέχρι τώρα σ’ αυτά τα φιλικά, αυτό το είδα. Αυτό είναι για μένα πολύ σημαντικό. Όταν έχεις την ομάδα, κάνεις προσθήκες και βελτιώνεσαι.

"Λείπει από την ΑΕΚ η Νέα Φιλαδέλφεια"

- Τι διαφορετικό έχει η ΑΕΚ σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες που έχει καθίσει στον πάγκο;

Έχω καθίσει σε ομάδες που ήθελαν πρωτάθλημα και η ΑΕΚ θέλει πρωτάθλημα. Έχω μάθει στα δύσκολα. Όλες οι ομάδες που είχα δουλέψει είχαν στόχους και είχαν δύσκολες προκλήσεις και είχαμε πετύχει. Δεν φοβάμαι να κάνουμε την δουλειά μας. Απλώς ζητάμε αυτό που είναι δύσκολο. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που ο κόσμος θυμάται τις εποχές που έπαιξε καλό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Για κάποια χρόνια είχε χάσει αυτή την επαφή με την κορυφή.

Τώρα που γύρισε και μπορώ να πω ότι απότομα γύρισε, λόγω του κυπέλλου. Αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε γίνει η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Πρέπει να προσγειωθούμε, να δουλέψουμε σκληρά, για να είμαστε έτοιμοι. Διότι η επόμενη σεζόν θα είναι πιο δύσκολη, διότι οι απαιτήσεις θα είναι πολύ περισσότερες. Ξέρω και εγώ και το ξέρουν και οι ποδοσφαιριστές ότι η ομάδα έχει στο dna της να πρωταγωνιστεί, ανεξάρτητα αν είναι έτοιμη γι αυτό ή όχι.

Και θα πρωταγωνιστήσει. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Δεν μου αρέσει να λέω μεγάλα λόγια. Σίγουρο δεν είναι τίποτα. Από την στιγμή που θα δω τους παίκτες μου να δίνουν τα πάντα, θα είμαι ευχαριστημένος. Θέλω να βλέπω παίκτες να δίνουν τα πάντα. Πολλές φορές υπάρχουν περιπτώσεις που έχεις παίξει πολύ καλά και δεν έχεις κερδίσει το παιχνίδι.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν έχεις κάνει τίποτα και κέρδισες μ’ ένα γκολ. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Ειδικά τώρα, που έχουν αλλάξει πολλά στο ποδόσφαιρο. Πριν από χρόνια είχες καλύτερη ομάδα, έμπαινες στο γήπεδο και ήξερες πως θα κερδίσεις. Ειδικά όταν παίζαμε εμείς και είχαμε και την Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί ένιωθα πως όποια ομάδα και αν ερχόταν ως αντίπαλος, θα την κερδίζαμε. Λόγω της ατμόσφαιρας.

Έμπαινα μέσα και έλεγα πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσουμε. Και γι αυτό πιστεύω πως αυτό που λείπει τώρα από την ομάδα είναι το γήπεδο. Είναι πολύ σημαντικό μια ομάδα που έχει μεγάλους στόχους, να έχει το δικό της γήπεδο. Το ΟΑΚΑ είναι ένα ωραίο γήπεδο, ένα μεγάλο γήπεδο, για μεγάλα παιχνίδι, για Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά όχι για να είναι η έδρα μιας μεγάλης ομάδας.

- Σας έχει πει κάτι ο πρόεδρος για το γήπεδο;

Έχω ακούσει πολλά και πολλά προβλήματα γι αυτό το θέμα. Το όνειρο όλων μέσα στην ομάδα και ειδικά του προέδρου, είναι να κάνει αυτό το γήπεδο. Διότι πιστεύω πως για να πρωταγωνιστήσει τόσα χρόνια ο Ολυμπιακός, εκτός απ’ όλα αυτά γύρω – γύρω, πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε και το Καραϊσκάκη. Είναι τόσο μεγάλο πλεονέκτημα για μια ομάδα, που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό.

"Στην κλήρωση του Γιουρόπα προτιμώ…"

- Έχεις αρχίσει να μετράς αντιπάλους ενόψει της ευρωπαϊκής κλήρωσης; Θεωρεί πως η εμπειρία σου σε προκριματικά, θα βοηθήσει;

Πιστεύω πως έχουμε αυτή την εμπειρία. Έχουμε παίξει πολλές φορές και με καλύτερες ομάδες και πήραμε το αποτέλεσμα και αυτό θα μας βοηθήσει. Σίγουρα μελετάμε τους πιθανούς αντιπάλους και έχουμε τις ομάδες που θέλουμε να αποφύγουμε.

Σ’ αυτή την περίοδο δεν παίζει τόσο πολύ ρόλο σ’ αυτή την περίοδο το ρόστερ που έχει μια ομάδα, όσο το πόσο έτοιμη θα είναι. Αυτό είναι σημαντικό.

Σίγουρα είναι λιγότερες αυτές οι ομάδες που θέλουμε να αποφύγουμε. Μπορεί να είναι κάποιες ομάδες που θέλεις να αποφύγεις όχι επειδή είναι καλύτερες, αλλά επειδή έχουν παίξει ήδη 15-20 επίσημα παιχνίδια. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Προτιμώ να παίξω με κάποιες ομάδες που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει το πρωτάθλημα και είναι στο ίδιο στάδιο μ’ εμάς. Παρά με κάποιες ομάδες που ήδη έχουν παίξει πολλά παιχνίδια και είναι πολύ περισσότερο έτοιμοι από εμάς.

- Κτίζεις μια ομάδα για να κριθεί τον Αύγουστο ή στο τέλος της σεζόν;

Η λογική λέει στο τέλος της σεζόν. Και ο προπονητής και η ομάδα. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πως μπορεί να κριθούμε από ένα ματς. Εδώ στην Ελλάδα, ένα ματς θεός και ένα ματς είσαι ο χειρότερος. Ένα μπορεί να σε κάνει τον καλύτερο στον κόσμο και ένα άλλο τον χειρότερο. Είμαι έτοιμος και γι αυτό.

Πέρυσι στον ΑΠΟΕΛ έκανε την καλύτερη σεζόν στην ιστορία της ομάδας. Περισσότερα γκολ, περισσότερες νίκες, αλλά έπρεπε να φύγω. Είμαι έτοιμος για όλα. Τίποτα δεν είναι καινούργιο. Εδώ μια ομάδα που ήταν διαλυμένη, την βάλαμε να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο τέλος μας έβγαλαν και τα μάτια μας.

Χείμαρρος… Τιμούρ Κετσπάγια
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Περί μεταγραφών και αποχωρήσεων

- Για τις μεταγραφές μπορούμε να πούμε πως η βασική στόχευση από εδώ και πέρα είναι για τέσσερις παίκτες, δηλαδή φορ, εξτρέμ, στόπερ και αμυντικό χαφ;

Γύρω απ’ αυτό το μεταγραφικό, υπάρχει η αίσθηση πως ο κόσμος το θέλει πολύ περισσότερο να γίνουν μεταγραφές παρά εμείς. Αυτοί που ασχολούνται με τα μεταγραφικά, θέλουν πολύ περισσότερο να κάνουν τις μεταγραφές. Αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε μεταγραφές, απλώς για να τις κάνουμε. Δεν είναι εύκολο.

Η δουλειά μου είναι να ασχοληθώ με τους παίκτες που έχουν. Και υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ασχολούνται με τις μεταγραφές και ασχολούνται, πιστέψτε με, 24 ώρες το 24ώρο. Και αν δεν γίνει πριν το ευρωπαϊκό ματς, έχουμε ακόμα 1,5 μήνα και ελπίζω πως θα γίνουν οι μεταγραφές και η ομάδα θα ενισχυθεί. Όσο για τις θέσεις, ποτέ δεν λες σίγουρα για κάτι.

Εκεί που λές ότι έκλεισες, αν βρεις κάτι καλό να το κάνεις. Δεν θα πεις όχι. Μπορεί να γίνουν τρεις, μπορεί τέσσερις, μπορεί παραπάνω. Κανείς δεν ξέρει. Δεν είναι κάτι το καινούργιο. Ένας που ήρθε τώρα μαζί μας, ήρθε στην θέση κάποιου άλλου. Αυτό είναι νορμάλ.

- Η συνεργασία σου με τους ανθρώπους της ομάδας, πως είναι;

Έχω καλή επικοινωνία μ’ όλους. Έχω ανθρώπους είχα συναντήσει και παλαιότερα στην ομάδα. Είναι ο Ντούσκο, ο Βασίλης (σ.σ. Δημητριάδης), είναι ο Μπράνκο (σ.σ. Μιλοβάνοβιτς), ο Ντε Μπαρτόλο. Άνθρωποι που 24 ώρες ασχολούνται με την ομάδα. Δεν πιστεύω πως όλοι αυτοί, δεν θέλουν να κάνουν μεταγραφές.

Κάποιες φορές, κάποια πράγματα, δυσκολεύουν. Δεν είναι εύκολο. Ελπίζω κάποια πράγματα θα γίνουν. Δεν είναι εύκολο να είσαι σε μια ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ, που έχει και ιστορικό βάρος όχι μόνο ποδοσφαιρικό.

Προσπαθούν, δεν είναι εύκολο. Ξέρω πως ο κόσμος δεν έχει υπομονή. Αλλά είναι καλύτερα να κάνεις υπομονή για να κάνεις την κίνηση που πρέπει και όχι κάτι για τα μάτια του κόσμου.

- Έχεις θέσει κάποιο βέτο, για να μην φύγει κάποιος ποδοσφαιριστής από το ρόστερ;

Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αν μου πουν ότι θα φύγει ένας και θα έρθουν τρεις καλύτεροι, καλύτερα να γίνει έτσι. Δεν έχει σημασία πάντα τι θέλουμε εμείς. Αν ένας παίκτης δεν θέλει να μείνει και θέλει να φύγει, εγώ θέλω παίκτες που να έχω στην ομάδα να θέλουν να παίξουν στην ομάδα.

Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να κρατήσω κανέναν με το ζόρι στην ομάδα. Όπως έγινε και με την περίπτωση του Άρθο. Ήρθε και μου είπε πως θέλω να φύγω, διότι βρήκα κάτι καλύτερο. Αφού θέλει να φύγει, δεν μπορώ να τον κρατήσω με το ζόρι. Εγώ θέλω όσοι είναι εδώ, να θέλουν να παίξουν για την ομάδα.

"Θα παίζει πάντα και μόνο ο καλύτερος"

- Σ’ έχει εκπλήξει κάποιος παίκτης από το ρόστερ;

Βλέπω πως όλοι οι παίκτες έχουν περιθώρια βελτίωσης. Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που θα γυρίσουμε πίσω, θα μιλήσουμε και θα δούμε. Δεν θα έλεγα πως κάποιοι παίκτες με εξέπληξαν. Αλλά είδα πως υπάρχουν παίκτες που έχουν θέληση για δουλειά. Όταν πηγαίνεις για πρώτη φορά σε μια ομάδα, διαπιστώνεις πως υπάρχει μουρμούρα.

Εδώ δεν υπήρχε κάτι τέτοιο, παρόλο που ήταν σκληρές οι προπονήσεις. Όλοι οι παίκτες με εξέπληξαν ευχάριστα που έχουν αυτή την όρεξη για δουλειά, χωρίς να προσπαθήσει να «κλέψει» κάποιος καθόλου και όλοι δούλεψαν όπως πρέπει.

- Έχεις αποφασίσει για να τον κορμό της νέας ΑΕΚ;

Στο μυαλό μας, έχουμε ποια είναι η ομάδα και ποιος θα είναι ο βασικός κορμός. Στο χθεσινό φιλικό θέλαμε να παίξουν όλοι. Δεν είμαι από τους προπονητές που επειδή κερδίσαμε, στο επόμενο παιχνίδι θα είναι και πάλι η ίδια ομάδα και να περιμένω πότε θα χάσω ένα παιχνίδι για να αλλάξω την ομάδα. Και έχουμε και 25 παίκτες.

Βλέπεις καθημερινά πως δουλεύουν. Και όλοι περιμένουν μια ευκαιρία. Εγώ θέλω να δώσω την ευκαιρία. Αλλά για να δώσω αυτή την ευκαιρία, πρέπει να μου δείξουν πως την αξίζουν. Όχι απλώς να θέλουν να παίξουν. Είμαστε σε δύσκολη θέση εμείς οι προπονητές.

Έχουμε 25 παίκτες στο ρόστερ, αλλά παίζουν έντεκα. Μακάρι να έπαιζαν και οι 25. Για να μην έχει κανείς παράπονο. Αλλά πρέπει να επιλέξουμε έντεκα. Δεν λέω πως στις αποφάσεις που θα πάρω θα είμαι 1000% σωστός. Εκείνο που θέλω είναι να καταλάβουν οι ποδοσφαιριστές ότι δεν υπάρχει περίπτωση επειδή ήρθε ένας καινούργιος ή κάποιος είναι μεγαλύτερο όνομα ή παίρνει περισσότερα λεφτά, αυτός θα είναι και ο λόγος που θα παίζει στην ενδεκάδα.

Αν μου δείξεις πως αξίζεις να παίξεις, είτε είσαι μεγάλος, είτε είσαι μικρός, θα παίξεις. Θα παίξει αυτός που αξίζει. Αυτό θέλω να καταλάβουν οι παίκτες. Εγώ υπέφερε απ’ αυτές τις καταστάσεις σαν ποδοσφαιριστής. Ειδικά στην Αγγλία. Και δεν θέλω κανένας παίκτης, να νιώθει αυτά που ένιωθα εγώ. Και αν το καταφέρω θα είμαι ευτυχής.

Περί… συστήματος

- Τελικά ο προπονητής έχει έναν σχηματισμό στο μυαλό του και ανάλογα εισηγείται παίκτες ή φτιάχνει τον σχηματισμό ανάλογα με το υλικό που έχει;

Πολλές φορές ακούω προπονητές που λένε ότι εγώ έχω στο μυαλό μου τι ποδόσφαιρο θα παίξω. Μα δεν είναι τι ποδόσφαιρο έχει ο καθένας στο μυαλό του να παίξει. Είναι τι υλικό έχω και τι ποδόσφαιρο πρέπει να παίξω, για να κερδίσουμε. Όχι ένα ματς. Για να κερδίσουμε σ’ όλη τη σεζόν.

Πόσες ομάδες προσπάθησαν να παίξουν το ποδόσφαιρο που έπαιζε η Μπαρτσελόνα. Απέτυχαν όλες. Γιατί δεν είχαν τους συγκεκριμένους παίκτες με τους οποίους έπαιζε η Μπαρτσελόνα αυτό το ποδόσφαιρο. Το ίδιο και η εθνική Ισπανίας που είχε αυτούς τους ποδοσφαιριστές.

Και σε δυο διοργανώσεις, αφού έφυγαν αυτοί οι ποδοσφαιριστές ή αφού μεγάλωσαν και δεν είχαν πλέον την όρεξη και τα τρεξίματα, απέτυχαν και έμειναν έξω νωρίς. Σημαίνει πως και αυτοί χρειάζεται να παίξουν ένα διαφορετικό στιλ, για να κερδίσουν κάτι. Δεν είναι τι θέλω εγώ να παίξω. Είναι τι πρέπει να παίξω για να κερδίσω.

Αν δεν έχω το υλικό, δεν μπορώ να παίξω ένα σύστημα. Και δεν θέλω να πιέσω κανέναν παίκτη να κάνει κάτι που δεν μπορεί, γιατί δεν θα έχει αποτέλεσμα. Εμείς θα ζητάμε πράγματα, αλλά όταν δεν θα μπορούν να τα κάνουν οι παίκτες, θα χρειαστεί να παίξουμε διαφορετικά. Εγώ θέλω να είμαστε πιο οργανωμένοι αμυντικά όταν έχουμε την μπάλα.

Διότι όταν δεν έχουμε την μπάλα, ξέρουμε τι να την κάνουμε. Αλλά όταν την έχουμε την μπάλα καμιά φορά παρασυρόμαστε, βγαίνουμε μπροστά και όταν την χάνουμε την μπάλα είμαστε ανοργάνωτοι. Θέλω και όταν έχουμε την μπάλα, να είμαστε οργανωμένοι αμυντικά.

Η πίεση του κόσμου και οι αιχμές για Ολυμπιακό

- Την πίεση του κόσμου και τις απαιτήσεις του και την γκρίνια, τα φοβάσαι;

Όχι τα φοβάμαι, τα περιμένω. Και μπορεί να γίνει αυτό. Όλες οι ομάδες που είχα δουλέψει, είχαν γκρίνια. Εδώ όταν ήμουν ξανά προπονητής στην Ελλάδα (σ.σ. στον Ολυμπιακό), πέντε νίκες, μια ισοπαλία, μπήκαν Champions League, πήραν τα εκατομμύρια και μετά με κυνηγούσαν. Ότι και να κάνεις…

Αυτό είναι πολύ ψυχοφθόρο. Δουλεύεις και δεν έχεις το μομέντουμ να απολαύσεις κάτι. Εκεί που πετυχαίνεις, μπορεί να σου μηδενίσουν τα πάντα. Δεν σου δίνεται η δυνατότητα να ευχαριστηθείς. Είμαι έτοιμος γι αυτό. Προτιμώ να είμαι σ’ αυτή την κατάσταση, παρά να είμαι στο σπίτι και να περνάει ο χρόνος.

- Το μετάνιωσες το πέρασμα από τον Ολυμπιακό;

Ήξερα πως θα υπήρχε αντίδραση αλλά θεωρούσα πως αν περνούσαμε Champions League, θα ηρεμούσαν τα πράγματα. Όμως ήμουν καταδικασμένος από την πρώτη στιγμή που πήγα εκεί. Αυτό ήταν.

Ήξερα πως θα υπήρχε αντίδραση, αλλά μετά θα πηγαίναμε ομάδα, αν περνούσαμε Champions League. Ίσως και να ήταν σημαδιακό.

Ήταν να παίξουμε με την ΑΕΚ και αναβλήθηκε το παιχνίδι. Και μετά παίξαμε ευρωπαϊκό. Μετά την Καβάλα φύγαμε και ακούσαμε και μετά και κάτι πράγματα…

Χείμαρρος… Τιμούρ Κετσπάγια
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

- Θεωρείς πως η ΑΕΚ που θα κτίσεις, μπορεί να μπει στις ίδιες βάσεις, όπως όταν έπαιζες εσύ;

Δεν ήταν και τότε όλα ρόδινα. Είχε και γκρίνια και τότε. Στην Ελλάδα όλα είναι υπερβολικά. Και χαρά και λύπη και πίεση. Τώρα τουλάχιστον είναι μακριά οι κερκίδες από το γήπεδο. Μπορεί να είναι και… καλό.

- Πως αισθάνθηκες όταν στο φιλικό με την Κορόνα άκουσες και πάλι μετά από πολλά χρόνια το όνομα σου από τον κόσμο;

Είναι όμορφο. Ειδικά όταν είσαι ποδοσφαιριστής όμως. Χίλιες φορές καλύτερο να είσαι ποδοσφαιριστής από προπονητής. Δύσκολη δουλειά. Όσο περνάνε τα χρόνια η δουλειά γίνεται πιο δύσκολη. Όταν παίζαμε εμείς, για να πάρουμε λεφτά, έπρεπε να παίξουμε 15 χρόνια. Τώρα παίζει ένα χρόνο και είναι εξασφαλισμένος για όλη τη ζωή του.

Δεν φτάνει πια να φέρεις έναν καλό παίκτη. Πρέπει να φέρεις και έναν καλό χαρακτήρα. Δεν μπορείς να φέρεις έναν παίκτη και να σου διαλύσει την ομάδα. Πρέπει να ταιριάζει στην ομάδα.

Γι αυτό και προτιμώ να φέρνω παίκτες που έχουν την όρεξη να δείξουν κάτι, παρά τους κορεσμένους που έχουν περάσει τα πάντα και απλώς η Ελλάδα είναι μια ωραία χώρα για να περάσεις καλά με νυχτερινή ζωή και παραλίες. Και φραπεδάκι. Είχε και παίκτες που είχαν πεθυμήσει… φραπεδάκι.

- Υπάρχουν ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της ΑΕΚ που να μπορούν να κάνουν τόσο μεγάλα βήματα στην καριέρα τους, όπως έκανες εσύ;

Υπάρχουν, ναι. Και πιστεύω πως ως προπονητής, μαζί μου ένας παίκτης έχει την δυνατότητα να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Και τα μικρά παιδιά. Παίκτες που δεν περίμεναν να φτάσουν σ’ ένα επίπεδο έφτασαν ψηλά. Και παίκτες που κανείς δεν τους ήξερε στην Ελλάδα, πήραν πρωτάθλημα στην Κύπρο και έπαιξαν Champions League.

Έχουμε παίκτες στην ομάδα τώρα που έχουν φιλοδοξίες. Έχω και εγώ φιλοδοξίες ως προπονητής. Από πολύ χαμηλά ξεκίνησα ως ποδοσφαιριστής και έφτασα εκεί που έφτασα.

Χωρίς καμία βοήθεια. Μόνος μου. Και σαν προπονητής, έχω φιλοδοξία να φτάσω πολύ ψηλά. Πόσο ευκαιρία ή χρόνο θα έχω, θα το δείξει ο χρόνος.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ