ΑΕΚ

Χαμένοι στα… συστήματα στην ΑΕΚ

Χαμένοι στα… συστήματα στην ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Είτε χωρίς καθόλου δουλειά στην τακτική, είτε με φουλ της τακτικής, οι παίκτες της ΑΕΚ έχουν κληθεί φέτος να ανταποκριθούν σε κάτι… εξωπραγματικό για την ποδοσφαιρική λογική. Το Sport24 έχει το ρεπορτάζ

Έχει αγωνιστικές παθογένειες, έχει ελλείμματα στην τακτική, έχει και ένα σωρό δυσλειτουργίες. Έχει τραυματισμούς, έχει και ελλείψεις στο ρόστερ. Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται και στην αγωνιστική εικόνα της φετινής ΑΕΚ αλλά κυρίως στα αποτελέσματά της. Καταρχήν στα επίσημα παιχνίδια, αλλά ακόμα και στα φιλικά όπως το χθεσινό (19/11) με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ. Και μπορεί το αγωνιστικό πρόβλημα της ΑΕΚ να είναι εξαιρετικά σύνθετο. Ωστόσο είναι ηλίου φαεινότερο πως μια από τις πηγές τους, είναι και το γεγονός πως οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης, έχουν κληθεί από την αρχή της φετινή προετοιμασίας και μέσα σε πέντε μήνες, να ανταποκριθούν σε κάτι που είναι εντελώς έξω από κάθε ποδοσφαιρική λογική.

Οι παίκτες της ΑΕΚ φλερτάρουν με κάτι, που πιθανόν να συνιστά παγκόσμιο (αρνητικό) ρεκόρ. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της φετινής, έχουν κληθεί να εφαρμόσουν σχεδόν όλα τα σύστημα που υπάρχουν στα βιβλία της προπονητικής. Και όπως είναι λογικό, έχουν… χαθεί καθώς λείπει ένας σταθερός αγωνιστικός προσανατολισμός. Ένα σύστημα σταθερό, που θα αποτελεί την βάση του αγωνιστικού πλάνου. Ούτε ο Κετσπάγια είχε κάτι τέτοιο, αλλά όπως φαίνεται σ’ αυτόν τον έναν μήνα που κάθεται στον πάγκο της ΑΕΚ ο Μοράις, δεν έχει ούτε και αυτός.

ΑΠΟ 4-2-3-1 ΣΕ 4-3-3, ΜΕ ΟΛΙΓΟΝ 3-5-2

Στην καλοκαιρινή προετοιμασία ο Τιμούρ Κετσπάγια έδειχνε να προσανατολίζεται στο 4-2-3-1 ως βάση για την ΑΕΚ που ήθελε να φτιάξει. Κάτι λογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως οι περισσότεροι παίκτες ήταν και στο περσινό ρόστερ και το συγκεκριμένο σχήμα το ήξεραν καλύτερα από κάθε άλλο. Στην πορεία άρχισε ο Κετσπάγια να προσθέτει όλο και περισσότερο το 4-3-3 στις επιλογές του. Ενώ σε κάποια ματς επιστράτευσε σύστημα με τριάδα στην άμυνα. Και λίγο πριν απομακρυνθεί από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, αποφάσισε να πάει ξανά σ’ ένα 4-1-4-1. Όλα αυτά τα συστήματα όμως, τα επέλεγε και τα εφάρμοζε, χωρίς σχεδόν καθόλου δουλειά πάνω στην τακτική. Τα… σχεδίαζε επί χάρτου και ζητούσε από τους ποδοσφαιριστές του να τα εφαρμόσουν επί… χόρτου. Πρώτα στο δίτερμα στην προπόνηση και μετά στα ματς. Κάποιες φορές, ακόμα και απευθείας στα παιχνίδια. Με τα γνωστά… αποτελέσματα.

ΑΠΟ ΤΟ 4-1-4-1 ΣΤΟ 4-4-2, ΜΕ... ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ 4-2-3-1

Όταν ο Ζοσέ Μοράις ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, παρέλαβε μια ομάδα όχι μόνο αδούλευτη ως προς την τακτική, αλλά και χωρίς κανένα σταθερό αγωνιστικό πλάνο. Χωρίς κανένα σταθερό σύστημα. Ο Πορτογάλος τεχνικός αρχικά συνέχισε με 4-1-4-1, με το οποίο είχε παίξει η ΑΕΚ στο τελευταίο ματς του Κετσπάγια και μάλιστα το είχε κερδίσει. Δεν το κράτησε όμως για πολύ. Επιστράτευσε για λίγο το 4-2-3-1, το οποίο θεωρητικά οι παίκτες του γνώριζαν καλύτερα από το καθένα, ενώ στη συνέχεια έβαλε στο… ρεπερτόριο των «κιτρινόμαυρων» και το 4-4-2. Σχήμα δηλαδή με δυο σέντερ φορ. Με παίκτη, δίπλα στον Αλμέιδα. Μ’ αυτό το σχήμα παρέταξε ο Μοράις την ΑΕΚ στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος απέναντι στον Ατρόμητο.

Χωρίς πάντως εντυπωσιακά αποτελέσματα. Και μετά από δυο εβδομάδες διακοπής, ο Πορτογάλος τεχνικός επέστρεψε στο 4-1-4-1, στο χθεσινό (19/11) φιλικό με τον Ατρόμητο. Βεβαίως ο Μοράις, σε αντίθεση με τον Κετσπάγια, δουλεύει στην τακτική από την πρώτη στιγμή της κάθε προπόνησης, μέχρι και την τελευταία. Όμως παρόλα αυτά, ακόμα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, πάνω σε ποιο σχήμα θέλει να βασιστεί και να δουλέψει. Ποιο θα αποτελέσει την βάση της δικής του ΑΕΚ. Είναι ερωτηματικό ακόμα και το σύστημα με το οποίο θα δουλέψει μέσα στην εβδομάδα ο Μοράις και με το οποίο θα παρατάξει την Ένωση στο παιχνίδι πρωταθλήματος του προσεχούς Σαββάτου (26/11) με τον Πλατανιά.

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ;
Μπαίνουν σε σειρά τα μετεγγραφικά της ΑΕΚ
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ