ΑΕΚ

Όταν η ΑΕΚ έχανε τον "Παππού" της

Όταν η ΑΕΚ έχανε τον "Παππού" της

Σαν σήμερα, πριν από 35 χρόνια, έφυγε από την ζωή μια εμβληματική μορφή στην προπονητική ιστορία της ΑΕΚ. Το Sport24.gr θυμάται τον Φράντισεκ Φάντροκ (PHOTOS).

Πριν έρθει στην ΑΕΚ, "έφτιαξε" την εθνική Ολλανδίας που δίδαξε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, σ’ ολόκληρη την δεκαετία του ’70. Ακόμα και χωρίς αυτόν στον πάγκο. Όταν ήρθε στην ΑΕΚ, την πήρε από το χέρι και την οδήγησε μέχρι και τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Όταν έφυγε από την ΑΕΚ, άφησε μια ομάδα που κατέκτησε το πρώτο της μεταπολεμικό νταμπλ. Έστω και χωρίς αυτόν στον πάγκο.

Ο Φράντισεκ Φάντροκ άλλαξε την ροή της ιστορίας της ΑΕΚ. Όπως έκανε και με την ιστορία της εθνικής ομάδας της Ολλανδίας. Ήταν εμβληματική μορφή των πάγκων. Ήταν αυτός, που έφερε στην Ελλάδα ποδοσφαιρικές τακτικές άγνωστες μέχρι τότε, όπως το τεχνητό οφσαιντ. Ήταν ο «Παππούς» της ΑΕΚ. Σαν σήμερα, πριν από 35 χρόνια, ο Φάντρονκ «έφυγε» ξαφνικά για το μεγάλο ταξίδι. Και το Sport24.gr θυμίζει μέσα από ιστορίες, την πολύτιμη ποδοσφαιρική κληρονομιά, που άφησε πίσω του.

Όταν η ΑΕΚ έχανε τον "Παππού" της

Τα "κόλπα" του "Παππού"

Ο Φάντροκ κάθισε στον πάγκο της ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1974. Θεωρήθηκε τεράστια κίνηση από τον Λουκά Μπάρλο, με δεδομένα τα κατορθώματα του Τσεχο-ολλανδού προπονητή, ακόμα και ως βοηθός στον πάγκο της εθνικής Ολλανδίας. Ο Μπάρλος ζήτησε από τον Φάντροκ να φτιάξει μια ομάδα που θα άφηνε το στίγμα της στην Ευρώπη. Όπερ και εγένετο. Τη σεζόν 1976-77, ο «Παππούς» οδήγησε την ΑΕΚ στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Και εκτός από την ομάδα που έπαιζε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, στην ιστορία έμειναν ακόμα και τα κόλπα του Φάντρονκ. Όπως η περίφημη ερώτηση που έκανε στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ μετά την ήττα με 3-0 από την ΚΠΡ στο πρώτο ματς στο Λονδίνο.

«Πιστεύει κανείς πως δεν μπορούμε να περάσουμε;» φώναξε και όταν δεν απάντησε κανείς, επαναλάμβανε την ερώτηση ξανά και ξανά, ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής. Δεν απάντησε κανείς εκείνη την ώρα. «Θέλαμε να του απαντήσουμε στην ρεβάνς και μέσα στο γήπεδο και το κάναμε», θυμάται βασικός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ. Όσο για την ρεβάνς, η ΑΕΚ έκανε μυθική ανατροπή αλλά πήρε την πρόκριση πάλι μ’ ένα κόλπο του «Παππού». Αλλαγή τερματοφύλακα, μόνο για την διαδικασία των πέναλτι. «Σήκω, μπαίνεις» θυμάται πως άκουσε μόνο ο Νίκος Χρηστίδης, μπήκε ως αλλαγή στην παράταση και έπιασε τα πέναλτι που έφεραν την ΑΕΚ στα ημιτελικά.

Όταν η ΑΕΚ έχανε τον "Παππού" της

Η τεράστια "θυσία" του "Παππού"

Ο Φάντροκ είχε καταφέρει να φτιάξει στην ΑΕΚ μια ομάδα που έπαιζε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και που έγραψε την πιο χρυσή σελίδα (στην μέχρι τώρα) ιστορία της. Όμως μ’ αυτή την ομάδα, ο «Παππούς» δεν κατάφερε να πανηγύρισε την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος. Έστω και αν αυτή η ομάδα, η δική του ομάδα, πήρε το νταμπλ τη σεζόν 1977-78. Το πρώτο μεταπολεμικό νταμπλ της ΑΕΚ είχε την σφραγίδα του Φάντρονκ, αλλά όχι και τον Φάντρονκ στον πάγκο. Στο ξεκίνημα της σεζόν, στις 18 του Σεπτέμβρη, η Ένωση έχασε στο Καραϊσκάκη από τον Ολυμπιακό με 1-0.

Τότε ο Λουκάς Μπάρλος πήρε την απόφαση να απομακρύνει τον «Παππού» από τον πάγκο. Όχι όμως και από την ομάδα. «ο Φάντρονκ έγινε από στρατηγός, στρατιώτης. Θυσιάστηκε για το καλό της ομάδας» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη του ο Μίμης Παπαϊωάννου. Ο «Παππούς» έφυγε από τον πάγκο, έμεινε για λίγο στην θέση του τεχνικού συμβούλου και στη συνέχεια ανέλαβε πόστο στις Ακαδημίες της ΑΕΚ. Και η ομάδα με τον Τσαϊκόφσκι πλέον στον πάγκο, έφτασε στο νταμπλ.

Όταν η ΑΕΚ έχανε τον "Παππού" της

Τα δυο σπουδαία "παιδιά" του "Παππού"

Από τα προπονητικά χέρια του Φάντροκ, έχουν περάσει τεράστιοι ποδοσφαιριστές. Και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και της ΑΕΚ. Όμως για τον «Παππού», δυο ήταν τα αγαπημένα του παιδιά. Ο Γιόχαν Κρόϊφ και ο Μίμης Παπαϊωάννου. Μάλιστα στο γραφείο του προπονητή στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, είχε μια φωτογραφία με τους δυο παίκτες μαζί, από ένα ματς της εθνικής Ελλάδας με την εθνική Ολλανδίας. «Αυτά είναι τα δυο παιδιά μου» έλεγε με περηφάνια σ’ όποιον έδειχνε την φωτογραφία.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ