ΑΕΚ

Ο Τιμούρ τον έκανε… ακραίο

Ο Τιμούρ τον έκανε… ακραίο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μετά την ΑΕΚ, ο Μπακασέτας πλέον άλλαξε θέση και στην εθνική ομάδα. Πως το πείραμα έγινε μόνιμο και ο ρόλος του Κετσπάγια. Το Sport24 έχει το ρεπορτάζ.

Στην αρχή ξεκίνησε ως μια από τις πολλές δοκιμές, οι οποίες σχεδόν επιβάλλονται στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας μιας ομάδας. Και μάλιστα ως επιλογή, έμοιαζε και ακραία. Στη συνέχεια άρχισε αυτή η δοκιμή να γίνεται όλο και συχνότερη από τα οικογενειακά διπλά, εως και τα φιλικά.

Μέχρι που μεταφέρθηκε ακόμα και στις επιλογές του ομοσπονδιακού προπονητή. Αυτή είναι η μικρή άλλα άκρως ενδιαφέρουσα διαδρομή του Τάσου Μπακασέτα, από ελεύθερο ρόλο πίσω από τον σέντερ φορ, στα άκρα της επίθεσης. Μια διαδρομή που έγινε με οδηγό τον Τιμούρ Κετσπάγια. Και που πλέον τείνει να αλλάξει τον ποδοσφαιρικό προσανατολισμό του Μπακασέτα, αλλά και τον ρόλο που θα έχει τόσο στην ΑΕΚ, όσο και στην εθνική ομάδα. Το Sport24 έχει το ρεπορτάζ.

Η αφετηρία

Η αλήθεια είναι πως όταν αποκτήθηκε ο Μπακασέτας από την ΑΕΚ και μόλις κόπασε ο λογικός ενθουσιασμός για την απόκτηση ενός από τους κορυφαίους παίκτες του περσινού πρωταθλήματος, προέκυψε το ερώτημα για την θέση στην οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Βλέπετε, τα εντυπωσιακά πράγματα στην περσινή σεζόν, τα είχε κάνει παίζοντας πίσω από τον σέντερ φορ. Θέση η οποία στην ΑΕΚ είναι καπαρωμένη από τον Πέτρο Μάνταλο. Ο Τιμούρ Κετσπάγια είχε εικόνα για τις αρετές του Μπακασέτα, πριν καν ξεκινήσει η καλοκαιρινή προετοιμασία. Αλλά από τις πρώτες προπονήσεις στο Κίελτσε, διαπίστωσε πως είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει προσόντα τέτοια, τα οποία οπωσδήποτε θα πρέπει να τα αξιοποιήσει. Και για να τα αξιοποιήσει, θα έπρεπε να του βρει θέση στην ενδεκάδα. Ο Αλμέιδα δεν είχε αποκτηθεί ακόμα. Ως εκ τούτου η πρώτη σκέψη του Κετσπάγια ήταν να δοκιμάσει τον Μπακασέτα στην κορυφή της επίθεσης. Το έκανε στο φιλικό με την Κορόνα Κίελτσε και ήταν πείραμα που απέτυχε παταγωδώς. Το επανέλαβε και στα δυο ματς με την Σεντ Ετιέν και μάλιστα στην ρεβάνς της Αθήνας από την αρχή. Και πάλι απέτυχε. Όμως στο μυαλό του Κετσπάγια ήδη από την Πολωνία, υπήρχε και η εναλλακτική να δοκιμάσει τον Μπακασέτα στα άκρα της επίθεσης.

Το πλεονέκτημα

Η πρώτη δοκιμή με τον «Μπάκα» ως εξτρέμ, είχε γίνει στο Κίελτσε. Όμως ο Κετσπάγια άρχισε να την δουλεύει αυτή την σκέψη πολύ περισσότερο, όταν η ομάδα επέστρεψε στην Αθήνα και μετά τον αποκλεισμό την Σεντ Ετιέν. Ο Μπακασέτας ως ακραίος δυσκολευόταν πολύ, διότι όπως και την θέση του φορ, την είχε παίξει ελάχιστες φορές σ’ όλη του την καριέρα. Ωστόσο ξεκινώντας τις προσπάθειες του από τα άκρα, είχε ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Μπορούσε να αξιοποιήσει το φαρμακερό του σουτ. Και να απειλήσει. Κάτι που ο Κετσπάγια το θέλει πολύ. «Να σουτάρετε, θέλω να σουτάρετε» φώναζε καθ’ όλη την διάρκεια του βασικού σταδίου στο Κίελτε. Και όταν ο Μπακασέτας βρίσκει τρόπο και χώρο για να σουτάρει, τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα για την αντίπαλη άμυνα.

Η εθνική και η Ξάνθη

Ο Μπακασέτας πήγε σ’ αυτές τις κλήσεις της εθνικής ομάδας, έχοντας παίξει περισσότερο ως εξτρέμ και πολύ λιγότερο ως δεύτερος επιθετικός. Μάλιστα ο Μίκαελ Σκίμπε παρακολούθησε ιδίοις όμασι τον «Μπάκα» να παίζει στα άκρα, στο φιλικό με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Προφανώς είδε και αυτός όπως και ο Κετσπάγια, πράγματα που του άρεσαν από τον Μπακασέτα ως εξτρέμ. Και του έδωσε αυτόν τον ρόλο και στην εθνική ομάδα, στο ματς με το Γιβραλτάρ. Στην βασική ενδεκάδα μάλιστα. Ο Μπακασέτας πλέον επιστρέφει στην ΑΕΚ μετά τις υποχρεώσεις του με την εθνική. Και έστω και αν εκκρεμούν οι δοκιμές ενδεκάδας του Κετσπάγια για το ματς της Κυριακής (11/7) με την Ξάνθη. Φαβορί για να καλύψει την μια εκ των δυο θέσεων στα άκρα της επίθεσης, είναι και πάλι ο Μπακασέτας. Που σημαίνει, πως αρχίζει να μονιμοποιείται ως ακραίος.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ