ΑΕΚ

Ο απολογισμός της προετοιμασίας της ΑΕΚ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΠΝΕΙ ΣΑΧΝΙΝ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΠΝΕΙ ΣΑΧΝΙΝ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ επιστρέφει σήμερα (16/07) στη βάση της και το Sport24.gr "ακτινογραφεί" τη δουλειά που έκαναν ο Μανόλο Χιμένεθ και οι παίκτες του, στις 17 ημέρες παραμονής στην Πολωνία.

Ούτε μια, ούτε δυο, αλλά 17 ολόκληρες ημέρες έμειναν στο Κίελτσε ο Μανόλο Χιμένεθ και οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Έδωσαν τέσσερα φιλικά, δούλεψαν φουλ στην τακτική, είχαν και τα… τυχερά τους αλλά και τις ατυχίες τους, έπαιξαν το… μπάσκετ τους, αλλά κυρίως έβαλαν τις βάσεις για τη νέα ΑΕΚ.

Το Sport24.gr παρακολούθησε από κοντά ολόκληρη τη δουλειά που έκαναν "κιτρινόμαυροι" τις 17 ημέρες στην Πολωνία και σήμερα (16/07), με αφορμή την επιστροφή της Ένωσης στην Αθήνα, ανοίγει το φάκελο… Κίελτσε.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΠΝΕΙ ΣΑΧΝΙΝ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΠΝΕΙ ΣΑΧΝΙΝ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η δουλειά στο Κίελτσε, ξεκίνησε με προσανατολισμό σε επιμέρους στοιχεία που ο Μανόλο Χιμένεθ ήθελε να βάλει στο παιχνίδι της νέας ΑΕΚ. Όπως για παράδειγμα το πρέσινγκ χαμηλά στην άμυνα του αντιπάλου ή την ανάπτυξη από τα άκρα. Το σύστημα, το οποίο θα αποτελέσει την βάση της νέας ΑΕΚ, ο Χιμένεθ άρχισε να το δουλεύει μετά τις πρώτες τέσσερις ημέρες εδώ στην Πολωνία. Όμως ήταν απολύτως ξεκάθαρο αυτό που έχει στο μυαλό του ο Ισπανός τεχνικός.

Η βάση θα είναι πάντα το 4-4-1-1. Και από εκεί και πέρα, ο Χιμένεθ επιλέγει διάφορες εκδοχές του ίδιου συστήματος, που κυρίως αφορούν τον σχηματισμό στην επίθεση. Είτε δηλαδή θα μοιάζει περισσότερο με 4-2-3-1 ή με κλασικό 4-4-2. Επίσης στο… μπλοκάκι του Μανόλο Χιμένεθ, υπάρχει και το 4-3-3. Ωστόσο ο Ισπανός τεχνικός το θεωρεί και αυτόν τον σχηματισμό, ως παραλλαγή του 4-4-1-1.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ

Θα ήταν σχεδόν μάταιο να αναζητήσει κανείς διαφορές στο φετινό βασικό στάδιο της προετοιμασίας της ΑΕΚ, σε σχέση με το περσινό. Διότι πολύ απλά, το μόνο που ήταν ίδιο, ήταν το… μέρος. Όλα τα υπόλοιπα ήταν διαφορετικά. Ο Μανόλο Χιμένεθ είχε εντελώς διαφορετικό πλάνο δουλειάς σε σχέση με τον Τιμούρ Κετσπάγια. Με τον Ισπανό οι παίκτες της ΑΕΚ μέσα στις πρώτες ημέρες εδώ στο Κίελτσε, είχαν δουλέψει τόσο στην τακτική, όσο και δεν το είχαν κάνει ολόκληρο το… καλοκαίρι πέρυσι. Επίσης ο Χιμένεθ κρατούσε μεγάλες χρονικές αποστάσεις, ανάμεσα στις δυο προπονήσεις μέσα στην μέρα, ενώ έβαλε και πολύ περισσότερη δουλειά στο γυμναστήριο, σε σχέση με πέρυσι. Και φυσικά δεν υπήρχαν τα παιχνίδια στο δάσος που έκανε φέτος ο Ισπανός τεχνικός.

ΟΙ "ΝΕΟΙ"

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά βασικού σταδίου της προετοιμασίας, που ήρθαν και ενσωματώθηκαν στην αποστολή, συνολικά τέσσερις μεταγραφές. Πρώτος έφτασε ο Βίκτωρ Κλωναρίδης, ακολούθησε ο Μάρκο Λιβάγια, στη συνέχεια ήταν ο Άρνορ Τρίστασον και τελευταίος ο Ούρος Τσόσιτς. Και οι τέσσερις πρόλαβαν να δουλέψουν αρκετές ημέρες στο Κίελτσε, αλλά και να παίξουν και στα τέσσερα φιλικά ματς. Εκτός από τον Κλωναρίδη, τον Λιβάγια, τον Τρίστασον και τον Τσόσιτς, "νέοι" στην προετοιμασία ήταν και ο Γιώργος Γιακουμάκης, ο Έλντερ Λόπες και ο Παναγιώτης Τσιντώτας. Παίκτες που είχαν αποκτηθεί πριν η αποστολή ταξιδέψει στην προετοιμασία.

Επίσης το πρώτο τους βασικό στάδιο προετοιμασίας με την ΑΕΚ έκαναν τόσο ο Αστρίτ Αϊντάρεβιτς και ο Όγκνιεν Βράνιες με τον Βινίσιους, οι οποίοι είχαν πάρει μεταγραφή τον περασμένο Γενάρη, όσο και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, ο Ούγκο Αλμέιδα και ο Πατίτο Ροντρίγκες, που πέρυσι το καλοκαίρι δεν είχαν προλάβει να δουλέψουν στο Κίελτσε, καθώς είχαν αποκτηθεί αργότερα. Φυσικά την πρώτη τους προετοιμασία με την ΑΕΚ, έκαναν και οι πιτσιρικάδες Μεληκιώτης, Βλαχομήτρος, Αντωνίου, Γιούσης, Μπάμπης, Γιαννούτσος αλλά και ο Μανωλάς.

Ο MVP

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΚΑΡΠΑΤΙ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΚΑΡΠΑΤΙ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Με το σπαθί του και πέραν πάσης αμφιβολίας, ο τίτλος πηγαίνει στον Μιχάλη Μπακάκη. Ήταν μακράν του δεύτερου, ο κορυφαίος τόσο στις προπονήσεις, όσο και στα φιλικά. Άλλωστε ήταν και ο μοναδικός για τον οποίο αναφέρθηκε ονομαστικά ο Μανόλο Χιμένεθ, χωρίς να υπάρξει σχετική ερώτηση, ενώ ήταν αυτός που πήρε και τα περισσότερα "μπράβο" από τον Ισπανό τεχνικό τόσο στις προπονήσεις, όσο και στα φιλικά παιχνίδια. Δικαιολογημένα, καθώς ο Έλληνας ακραίος μπακ, είχε εξαιρετική παρουσία και ανταποκρινόταν στον ρόλο του δεξιού ακραίου, ακριβώς όπως ήθελε ο Χιμένεθ.

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΠΝΕΙ ΣΑΧΝΙΝ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΠΝΕΙ ΣΑΧΝΙΝ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Αυτή τη φορά ο Μανόλο Χιμένεθ πήρε στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας πολύ… πιτσιρικαρία. Αντίθετα με τον Κετσπάγια πέρυσι, που είχε πάρει μόνο τον Γαλανόπουλο. Φέτος ο Ισπανός τεχνικός συνειδητά επέλεξε να έχει και τον Αντωνίου και τον Γιουση και τον Βλαχομήτρο και τον Μπάμπη και τον Γιαννούτσο. Με τον Χιμένεθ να θεωρεί πως η δουλειά που έγινε με τους μικρούς σ’ αυτή την προετοιμασία, θα είναι η βάση για να αξιοποιηθούν αυτοί οι παίκτες σε βάθος χρόνου. Άλλωστε τόσο ο Αντωνίου, όσο και ο Γιαννούτσος, είχαν πολύ καλή αγωνιστική εικόνα.

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Δύσκολα μπορεί να βρει κανείς ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ που να μην ανταποκρίθηκε στην δουλειά που έγινε εδώ στο Κίελτσε. Και προς… τέρψη του Χιμένεθ, δεν υπήρχε κανείς που να τον απογοητεύσει με την εικόνα του. Ακόμα και ο Κώστας Μανωλάς, τον οποίο φάνηκε σχετικά νωρίς και εδώ στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας πως ο Ισπανός τεχνικός δεν τον υπολογίζει, το πάλεψε για να ανταποκριθεί στη δουλειά που γινόταν.

ΟΙ ΑΤΥΧΟΙ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η αλήθεια είναι πως το τετραήμερο ανάμεσα στην 7η Ιουλίου και στην 11η, ήταν του… διαβόλου εδώ στο Κίελτσε για τον Μανόλο Χιμένεθ. Και αυτό διότι έβλεπε τους τραυματισμούς να "κτυπούν" το έναν μετά τον άλλον, τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Πρώτα ήταν ο Πατίτο που είχε ένα τράβηγμα, μετά ο Βράνιες δέχθηκε ένα δυνατό κτύπημα στο μετατάρσιο, ενώ ακολούθησε η θλάση (που τελικά ήταν περισσότερο οίδημα) του Σιμόες και τελευταίες ήρθαν οι ενοχλήσεις του Τσιγκρίνσκι στον προσαγωγό.

Όλοι τους χρειάστηκε να χάσουν κάποιες ημέρες από την δουλειά εδώ στην Πολωνία. Όμως το σημαντικό ήταν πως όλοι τους απέφυγαν τα χειρότερα. Και με εξαίρεση τον Βράνιες, όλοι οι υπόλοιποι ξεπέρασαν τα προβλήματα τους ήδη από την Πολωνία. Αλλά ακόμα και ο Βόσνιος στόπερ, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να μπει και αυτός ξανά στους κανονικούς ρυθμούς προπονήσεων.

Η ΣΤΙΓΜΗ

Αν ισχύει μια φορά για τους απλούς ανθρώπους το όσα φέρνει η στιγμή, δεν τα φέρνει ο χρόνος, ισχύει 100 για τους ποδοσφαιριστές. Και σε μια στιγμή, πήγε να μετατραπεί σε τραγωδία, η φετινή προετοιμασία της ΑΕΚ. Το "δολοφονικό" τάκλιν κάποιου… Γκαούτσο που δηλώνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της Μπνέι Σαχνιν, λίγο έλειψε να κόψει την καριέρα του Γαλανόπουλου. Κυριολεκτικά. "Θα του διέλυε το γόνατο και θα του έκοβε την μπάλα" έλεγε ο γιατρός της ΑΕΚ Άλκης Καλιακμάνης μετά το ματς. Ευτυχώς ο Γαλανόπουλος στάθηκε τυχερός και την γλίτωσε με κάκωση.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Τέσσερα φιλικά έπαιξε και πάλι η ΑΕΚ στην Πολωνία. Αυτή την φορά με διαφορετικό πρόγραμμα. Όλα με ομάδες πρώτης κατηγορίας στις χώρες τους και με εξαίρεση τους ισραηλινούς, πιο έτοιμες από την Ένωση καθώς τα πρωταθλήματα τους ξεκινούσαν άμεσα. Η ΑΕΚ στο πρώτο φιλικό ήρθε ισόπαλη με την Καρπάτι, με τον Γιώργο Γιακουμάκη σκόρερ. Στο δεύτερο κέρδισε την Κορόνα Κίελτσε με 1-0 με γκολ του Βίκτωρα Κλωναρίδη.

Στο τρίτο φιλικό με την Μπάνικ Οστράβα, η ΑΕΚ βρέθηκε να χάνει με 1-0, αλλά με γκολ του Λόπες, του Μάνταλου και του Αλμέιδα με πέναλτι, γύρισε το ματς και κέρδισε με 3-1. Μάλιστα έχασε και πέναλτι ο Λιβάγια. Ενώ το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, έκλεισε με τη νίκη με 2-0 επί της Μπνέι Σαχνίν με τα γκολ του Χριστοδουλόπουλου και του Γαλανόπουλου.

ΤΑ... ΤΥΧΕΡΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ ζορίστηκαν ψυχολογικά σ’ αυτό το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Οι 17 ηημέρες δεν ήταν και λίγες άλλωστε. Ωστόσο είχαν και τα… τυχερά τους. Ο Χιμένεθ δυο φορές τους έδωσε μισά ρεπό, δηλαδή τους άφησε χωρίς απογευματινή προπόνηση. Ενώ μια φορά, έδωσε και ρεπό για ολόκληρη μέρα. Το έκανε να φανεί ως… επιβράβευση, καθώς στην απογευματινή προπόνηση της προηγούμενης ημέρας, ο Χιμένεθ είχε χάσει τον σταυρό που φορούσε στον λαιμό, μέσα στο γήπεδο.

Έβαλε τους παίκτες να ψάξουν και είχε υποσχεθεί πως αν το βρουν, θα έδινε ολόκληρο ρεπό. Ο Λιβάγια τον βρήκε τον σταυρό και ο Χιμένεθ κράτησε την υπόσχεση του. Μάλιστα επέτρεψε στους παίκτες να κάνουν και μια βόλτα στην πόλη, αλλά να πιούν και μια μπύρα. "Μια και μικρή" όπως τους είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός τεχνικός.

Η... ΑΤΡΑΞΙΟΝ

Όχι μια, αλλά δυο ατραξιόν, είχε το φετινό στάδιο της προετοιμασίας. Η πρώτη ήταν το τραγούδι των… νέων, μετά το βραδινό φαγητό. Με τον Γιακουμάκη να κάνει την αρχή τραγουδώντας Παντελίδη. Και τον Κλωναρίδη να συνεχίζει. Ακολούθησαν κάθε βράδυ όλοι οι "νέοι". Με τα τραγούδια του Παντελίδη, να έχουν πάντα την τιμητική τους. Η δεύτερη ατραξιόν, ήταν το… μπάσκετ στο δάσος. Το έκανε ο Χιμένεθ για συνολικά τέσσερα πρωινά και οι παίκτες το απόλαυσαν αρκούντως. Με τρομερές ατάκες περί Λεμπρόν, περί Τζαμπάρ και περί φώτα που σβήνουν.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ