ΑΕΚ

Μοντανιέ: Ο Γάλλος "μεταρρυθμιστής"

Μοντανιέ: Ο Γάλλος "μεταρρυθμιστής"

Ο Φιλίπ Μοντανιέ έχει πάντα δουλειά, φθάνει με τις ομάδες του σε επιτυχίες, τις οποίες όμως δεν απολαμβάνει καθώς αναζητά νέους προορισμούς, αναδεικνύει τα next big things. Το Sport24.gr σκιαγραφεί το προφίλ του υποψήφιου νέου τεχνικού της ΑΕΚ.

Οδήγησε την Μπουλόν στην άνοδο κι όταν αυτή δεν κατέστη δυνατή λόγω οικονομικών προβλημάτων έμεινε κι επέμεινε. Την οδήγησε στη Ligue 2, μετά στη Ligue 1 αλλά το ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος το έκανε με τη Βαλανσιέν. Πήρε το δρόμο για την Ισπανία, έβγαλε τη Σοθιεδάδ στο Champions League αλλά δεν "κούνησε σεντόνι" για να επιστρέψει στη Γαλλία και τη Ρεν. Ο 51χρονος Γάλλος τεχνικός, Φιλίπ Μοντανιέ, είναι μια ανάσα από το να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ και το Sport24.gr σας παρουσιάζει την πορεία του και τους παίκτες που έχει αναδείξει.

Το σύστημα

Στην φετινή σεζόν στη Ligue 1, δεν έθεσε ποτέ εν αμφιβόλω το 4-5-1 με τον Ουσμάν Ντεμπελέ στα άκρα ή πίσω από τον Ζερεμί Μπογκά ή τον Ζιοβανί Σιό. Και τη σεζόν 2014/2015, ο Φιλίπ Μοντανιέ είχε ξεκάθαρη προτίμηση στο να αγωνίζεται με ένα επιθετικό στην κορυφή. Όχι με 4-2-3-1, αλλά με 4-1-4-1 και ενισχυμένα τα άκρα (Πέδρο Ενρίκε - Ντεπ), αν και ξεκίνησε εκείνη τη σεζόν με 4-3-3.

Παρόμοια ήταν και η φιλοσοφία του στη Ρεάλ Σοθιεδάδ, αλλά σε σχηματισμό 4-3-3. Με τον Μεξικανό φορ, Κάρλος Βέλα, στην κορυφή, τον Γκριεζμάν και τον Γκονσάλο Κάστρο στα άκρα. Γενικά ο Μοντανιέ, αλλάζει τα πρόσωπα στις θέσεις της επίθεσης, αλλά προτιμά να έχει ένα σταθερό σχηματισμό. Και να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα άκρα.

Μαζί με Φουρνιέ

Ο Φιλίπ Μοντανιέ ξεκίνησε την καριέρα του από την Μπουλόν έχοντας στο πλάι του, ως βοηθό, τον πρώην συμπαίκτη του στην Καέν κι άλλοτε άσο της Λιόν, Ουμπέρ Φουρνιέρ. Η πρώτη χρονιά του συνοδεύτηκε κι από μαθηματική άνοδο από τη Ligue National στη Ligue 2. Μάλιστα, σε εκείνη την ομάδα είχε και τον Καλιφά Σανκαρέ νυν αμυντικό του Αστέρα και πρώην των Ολυμπιακού Βόλου και Άρη. Ωστόσο η άνοδος ποτέ δεν ήρθε και τυπικά, καθώς η ομάδα της Βουλώνης αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα με τη γαλλική ομοσπονδία να της θέτει απαγορευτικό.

Μοντανιέ: Ο Γάλλος "μεταρρυθμιστής"

Τερματίζει στην έκτη θέση της τρίτης τη τάξει κατηγορίας του γαλλικού πρωταθλήματος την επόμενη σεζόν, αλλά η επιμονή και υπομονή δικαιώνονται και τη σεζόν 2006-2007, ο Μοντανιέ οδηγεί την Μπουλόν στη δεύτερη θέση και την άνοδο.

Και δεν σταματά εκεί. Ο Μεσιέ Φιλίπ στην πρώτη του σεζόν στη δεύτερη κατηγορία οδηγεί την ομάδα της Βουλώνης στην τρίτη θέση και την άνοδο στην πρώτη (Ligue 1), για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ιστορικό επίτευγμα τόσο για την ομάδα, όσο και για τον ίδιο τον πρωτάρη (τότε) Γάλλο τεχνικό.

Στη Ligue 1 με τη Βαλανσιέν

Ωστόσο η πρώτη του σεζόν στο Σαμπιονά δεν ήταν με την Μπουλόν, αλλά με την Βαλανσιέν. Εκεί βρήκε τον Μισέλ Τρουάν, κι από τότε είναι αχώριστοι. Πηγαίνουν "πακέτο" πάντα, ο Φιλίπ όπου και να πάει έχει ως βοηθό του πάντα τον Μισέλ.

Την περίοδο 2009-2010 στο "Σταντ Νινζεσέ" θα οδηγήσει την ομάδα στη 10η θέση της συνολικής κατάταξης, η καλύτερή της από τη σεζόν 1979-1980. Αλλά δεν είναι μόνο το βαθμοθηρικό μέρος. "Βγάζει" νέα, πολλά υποσχόμενα, παιδιά στο ρόστερ. Όπως ο Σέρβος κεντρικός αμυντικός, Μίλαν Μπίσεβατς, ο οποίος εν συνεχεία πέρασε από Παρί Σεν-Ζερμέν και Λιόν και τώρα βρίσκεται στη Λάτσιο, ο Καμερουνέζος αριστερός μπακ, Γκαετάν Μπονγκ, ο οποίος εν συνεχεία ήρθε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, πριν μετακομίσει στην Αγγλία για λογαριασμό των Γουίγκαν και Μπράιτον, αλλά κι ο διεθνής Κολομβιανός αμυντικός μέσος, Κάρλος Σάντσες, ο οποίος ύστερα από ένα πέρασμα από την Έλτσε, από το 2014 αγωνίζεται στην Premier League με τη φανέλα της Άστον Βίλα (υποβιβάστηκε φέτος).

Μοντανιέ: Ο Γάλλος "μεταρρυθμιστής"

Η δεύτερη και τελευταία του σεζόν στην ομάδα του γαλλικού Βορρά θα βρει αυτή στην 12η θέση, με τον Ματιέ Ντοσεβί, διεθνή Κονγκολέζο μέσο, ο οποίος στη συνέχεια πέρασε από τον Ολυμπιακό και τώρα βρίσκεται στη Λιέγη, για τη Σταντάρ.

Από Γάλλος... Βάσκος

Και ύστερα, στη Χώρα των Βάσκων, στη γειτονική (για τη Γαλλία), Ισπανία και το Σαν Σεμπαστιάν. Η πρώτη του σεζόν (2011-2012) στη La Liga, θα βρει τη Σοθιεδάδ να τελειώνει το πρωτάθλημα στην 11η θέση της συνολικής κατάταξης. Αλλά και πάλι, από εκείνη την ομάδα ξεπηδούν παίκτες - μέχρι τότε άγνωστοι - οι οποίοι στη συνέχεια αποκτούν τη δική τους αξία στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Όπως ο Χιλιανός διεθνής γκολκίπερ, Κλαούντιο Μπράβο, ο οποίος τώρα είναι βασικός στην Μπαρτσελόνα. Όπως ο Ασιέρ Ιγιαραμέντι, ο οποίος για δύο σεζόν φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Μοντανιέ ανέδειξε τον Ιγιάρα, όπως και τον Ίνιγκο Μαρτίνεθ. Όπως ο Τσάμπι Πριέτο, η πλέον εμβληματική φυσιογνωμία της ομάδας σήμερα.

Μοντανιέ: Ο Γάλλος "μεταρρυθμιστής"

Δεύτερη σεζόν στο "Ανοέτα". Ο Μοντανιέ πλέον προσαρμοσμένος στην ισπανική πραγματικότητα, κάνει μια εκπληκτική πορεία με τη Σοθιεδάδ και την οδηγεί στην τέταρτη θέση και την έξοδο στο Champions League. Και δεν σταματά να βγάζει συνεχώς παίκτες. Ο Αντουάν Γκριεζμάν με τον Φιλίπ στον πάγκο εκτοξεύεται, στρέφει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.

Επιστροφή στη Γαλλία

Δεν θα μείνει στο "Σαν Σεμπαστιάν". Ο ίδιος επιθυμεί την επιστροφή στη Γαλλία. Και θα το κάνει για τη Ρεν. Την πρώτη του σεζόν στο "Σταντ Ρουτ ντε Λοριάν" οδηγεί την ομάδα στην 12η θέση της Ligue 1. Με τον Καμερουνέζο πρώην μέσο του Ολυμπιακού και νυν της Αντάλιασπορ, Ζαν Μακούν, ως βασικό μοχλό της μεσαίας γραμμής. Πέρυσι (2014/15), τα πήγε καλύτερα σε σχέση με την πρώτη χρονιά - τερμάτισε στην 9η θέση - και την τρέχουσα σεζόν αντικαταστάθηκε το Γενάρη, κατά τη διάρκεια αυτής, από τον Ρολάν Κουρμπίς.

Μοντανιέ: Ο Γάλλος "μεταρρυθμιστής"

Μάλιστα ήταν αυτός που προώθησε από τη δεύτερη ομάδα τον 19χρονο επιθετικό, Ουσμάν Ντεμπελέ. Αποτέλεσμα; Αυτός πέτυχε 12 γκολ σε 26 συμμετοχές - θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα του γαλλικού ποδοσφαίρου στην ηλικία του - και πωλήθηκε στην Ντόρτμουντ έναντι 15.000.000 ευρώ. Μάλιστα της σεζόν 2013-2014 έφθασε στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας, αλλά απώλεσε το τρόπαιο από την Γκινγκάμπ.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ