ΑΕΚ

Κοστίζει στην ΑΕΚ η αφλογιστία του Αλμέιδα

Κοστίζει στην ΑΕΚ η αφλογιστία του Αλμέιδα
Αλμέιδα-ΑΕΚ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η συνεχιζόμενη απουσία του Ούγκο Αλμέιδα από το σκοράρισμα, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της ΑΕΚ. Το Sport24.gr αναλύει την κατάσταση με τον Πορτογάλο στράικερ.

Είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν, πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ισχύει το «δείξε μου τα χαφ σου, να σου πω τι ομάδα έχεις». Από την άλλη μεριά, διαχρονικά η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, ήταν, είναι και θα είναι, το γκολ. Και ομάδα που δεν έχει το εύκολο γκολ, όσο καλή και αν είναι, δεν μπορεί να κερδίσει.

Κάτι άλλωστε που το φανερώνουν και οι αριθμοί και τα στατιστικά, τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και στα μεγάλα ευρωπαϊκά. Η ΑΕΚ για να πάρει τα γκολ που χρειαζόταν, επένδυσε το περασμένο καλοκαίρι στον Ούγκο Αλμέιδα. Και η συνεχιζόμενη (μη) αποδοτικότητα αυτής της επένδυσης, αποτελεί έναν από τους λόγους, που η Ένωση δυσκολεύεται να πάρει νίκες ακόμα και σε ματς που παίζει καλά, όπως αυτό με την Κέρκυρα.

ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ 600 ΛΕΠΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΚΟΛ

Ο Αλμέιδα χρειάστηκε μόλις την δεύτερη επαφή του με την μπάλα, στο πρώτο δίτερμα που έπαιξε στα Σπάτα, για να βρει δίχτυα. Χρειάστηκε επίσης μόλις 16 λεπτά στον πρώτο του αγώνα πρωταθλήματος με την φανέλα της ΑΕΚ, για να σκοράρει δυο φορές. Και δικαιολόγησε απόλυτα το παρατσούκλι Ουγκολ, το οποίο τον συνοδεύει. Όμως από εκείνο το ματς με την Ξάνθη, ακολούθησαν άλλα 558 αγωνιστικά λεπτά στο πρωτάθλημα, που ο Αλμέιδα δεν έχει καταφέρει να πετύχει γκολ. Και έχει «κολλήσει» σ’ αυτά τα δυο, του πρώτου ματς.

Μάλιστα το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι πως δεν είναι καν απειλητικός για την αντίπαλη εστία. Τελικές προσπάθειες μέχρι τώρα σε ματς πρωταθλήματος, έχει σχεδόν ίδιες με τον Χρήστο Αραβίδη, παρόλο που έχει παίξει πολύ περισσότερο. Ενώ έχει πολύ λιγότερες και από τον Πέτρο Μάνταλο και από τον Τάσο Μπακασέτα. Παρόλο που ως σέντερ φορ, θα έπρεπε να έχει αυτός τις περισσότερες. Είναι χαρακτηριστικό, πως στο ματς με την Κέρκυρα, είχε μόλις μια τελική προσπάθεια. Λιγότερες από Μάνταλο, Αραβίδη, Γιόχανσον, ακόμα και τον στόπερ Λαμπρόπουλο.

"ΑΛΕΠΟΥ" ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ... ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Αλμέιδα και ένας (ίσως ο βασικός) από τους λόγους που η ΑΕΚ τον επέλεξε το περασμένο καλοκαίρι, είναι πως έχει όλα τα χαρακτηριστικά σέντερ φορ, που οι Άγγλοι περιγράφουν ως «fox on the box» (αλεπού στο κουτί). Ίσως όμως η εξήγηση για την αφλογιστία του Πορτογάλου φορ, είναι πως σπανίως στα ματς μένει μέσα στο… κουτί. Δηλαδή μέσα στην μεγάλη περιοχή. Είτε διότι με τον τρόπο που παίζει η ΑΕΚ η μπάλα δεν περνάει με τίποτα μέσα στην περιοχή, είτε από υπερβάλλοντα ζήλο να βοηθήσει την επιθετική λειτουργία, ο Αλμέιδα σχεδόν επί μονίμου βάσεως, παίζει πολύ μακριά από τον χώρο δράσης του. Μάλιστα αυτό το γεγονός, είχε αποτελέσει αφορμή για ένα θερμό επεισόδιο του Πορτογάλου με τον Κετσπάγια. Κατά την διάρκεια ενός διπλού, ο Γεωργιανός τεχνικός έβαλε τις φωνές στον Αλμέιδα, διότι έβγαινε έξω από την περιοχή.

Και ο Πορτογάλος απάντησε «μία μου λες να μπαίνω στην περιοχή, μία μου λες να βγαίνω έξω και να σπάω την μπάλα, αποφάσισε τι θέλεις». Κάτι που ενδεχομένως είναι και ένα δείγμα, για την διαχείριση που είχε γίνει στον Αλμέιδα από τον Κετσπάγια. Βεβαίως ο Πορτογάλος εξακολουθεί και επί Μοράις να παίζει μακριά από την περιοχή. Όμως στο ματς με την Κέρκυρα, ήταν και πάλι αυτές οι οδηγίες, για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά το δίδυμο της επίθεσης. Αφενός να δώσει πλάτος για να ανοίξει η αντίπαλη άμυνα, αφετέρου να καλύπτονται τα κενά στα άκρα στο ανασταλτικό κομμάτι. Όπως και να έχει όμως, ο Αλμέιδα έξω από την περιοχή, δεν μπορεί να γίνει επικίνδυνος.

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ... ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Έτσι κι αλλιώς η υπόθεση γκολ για έναν σέντερ φορ, περνάει μέσα από την ψυχολογία. Και πολύ περισσότερο στην περίπτωση του Αλμέιδα, που πέρασε πολύ δύσκολα τα τελευταία δυο χρόνια και αυτό τον επηρέασε καταλυτικά. Ο Πορτογάλος φορ είναι πιεσμένος και αυτό φαίνεται στις αντιδράσεις του. Ακόμα και στον τρόπο που λειτούργησε από τον πάγκο, κατά την διάρκεια του ματς με τον Πλατανιά πριν από μια εβδομάδα, όταν φώναζε συνεχώς στους συμπαίκτες του, για να μπορέσει να τους βοηθήσει. Δεν είναι καλά ψυχολογικά ο Αλμέιδα και αυτό φαίνεται ακόμα και στις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην αρχή της σεζόν που ήταν σε μεγάλες φόρμες, «πόσταρε» συνεχώς για την ομάδα και τώρα ανέβασε το περιβόητο αινιγματικό ποστ με τον… κροκόδειλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η ΑΕΚ είναι "υποχρεωμένη" να προχωρήσει με τον Μοράις
Άλλη ΑΕΚ περίμενε ο κόσμος
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ