ΑΕΚ

Καθαρή προς όλους η ΑΕΚ της Γ' Εθνικής

Καθαρή προς όλους η ΑΕΚ της Γ' Εθνικής
INTIME SPORTS

Διαβάστε την έρευνα για το πως ο Μελισσανίδης παραλαμβάνει την Ένωση με μηδενικά χρέη! Παράθυρο μέσω ΕΠΟ - Μακεδονικού και Ηρακλή για την ΑΕΚ να αποφύγει την αποπληρωμή ποδοσφαιριστών ακόμα κι αν προσφύγουν στη FIFA!

Όλα έχουν ακουστεί, όλα έχουν γραφτεί, αλλά πουθενά δεν είναι ξεκάθαρο τι γίνεται στην περίπτωση των χρεών προς ποδοσφαιριστές. Νομικοί που έχουν πάρει σβάρνα τα ραδιόφωνα αναφέρουν πως μένουν μόνο οι οφειλές προς ποδοσφαιριστές, μάνατζερ και άλλους οι οποίοι έχουν προσφύγει στη FIFA.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ξεκάθαρο, ούτε δεδομένο, αντιθέτως υπάρχουν περιπτώσεις δεδικασμένων που ανοίγουν "παράθυρο" για την ΑΕΚ ώστε να μην υποχρεούται να πληρώσει έστω ένα ευρώ στον οποιονδήποτε λόγω του νομικού πλαισίου της χώρας μας...

Διαβάστε την έρευνα του aek1924.gr για το πως ο Μελισσανίδης παραλαμβάνει την Ένωση με μηδενικά χρέη!

Η δικαίωση του Μακεδονικού

Το πρώτο τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό του Μακεδονικού στον οποίο λόγω οφειλής σε ποδοσφαιριστή (Τσίπεφ) που είχε προσφύγει στην FIFA, δεν επιτράπηκε η συμμετοχή στο Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα το (Δ' εθνική τότε).

Ο Μακεδονικός υποβιβάστηκε αγωνιστικά τον Οκτώβριο του 2011 και από ΠΑΕ που ήταν, έγινε ερασιτεχνικό σωματείο. Στη συνέχεια όμως, την επόμενη χρονιά, ενώ έδωσε το πρώτο ματς του πρωταθλήματος στην Δ' (ερασιτεχνική) κατηγορία, έλαβε μία βδομάδα μετά τον αγώνα έγγραφο από την ΕΠΟ το οποίο ενημέρωνε με λίγα λόγια ότι:

" Οφείλετε χρήματα στον Τσίπεφ, η FIFA βάσει των κανονισμών της δεν ξεχωρίζει Ερασιτέχνη από ΠΑΕ και θεωρεί ότι έχετε τα ίδια χρέη, οπότε δεν μπορείτε να συμμετάσχετε στο πρωτάθλημα".

Έτσι λοιπόν ο Μακεδονικός τοποθετήθηκε στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα και ουσιαστικά από τη δεύτερη αγωνιστική υποβιβάστηκε στο τοπικό της Θεσσαλονίκης (Α1).

Την επόμενη περίοδο η ομάδα απευθύνθηκε στην Ένωση Μακεδονίας και αγωνίστηκε κανονικά στο τοπικό. Μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΠΟ και Μακεδονικού και μεταξύ ΕΠΟ και FIFA, η ομάδα της Θεσσαλονίκης δικαιώθηκε και από την εφετινή χρονιά, θα συμμετάσχει κανονικά στο πρωτάθλημα της Γ' Ερασιτεχνικής, όπως ενημέρωσε η ΕΠΟ τη διοίκηση της ομάδας. Η είδηση μάλιστα έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον Τύπο της Θεσσαλονίκης.

Τι συνεπάγεται η συγκεκριμένη εξέλιξη; Ότι η FIFA δεν μπορεί να τιμωρήσει το νέο ΑΦΜ του Μακεδονικού και αυτομάτως η οφειλή προς τον Τσίπεφ μετακυλίεται στο πρόσωπο που ήταν στην κεφαλή της διοίκησης (πρόεδρος/διευθύνων σύμβουλος) και είχε βάλει την υπογραφή του στο συμβόλαιο του βούλγαρου ποδοσφαιριστή!

Η περίπτωση του Ηρακλή

Ο Ηρακλής μετά τους υποβιβασμούς που υπέστη, βρέθηκε στην Δ' Εθνική (Ερασιτεχνικό). Από Superleague και ΠΑΕ, μεταλλάχθηκε σε Ερασιτεχνικό και ΤΑΠ. Έγινε εκκαθάριση της εταιρείας και το ΑΦΜ της ΠΑΕ αφέθηκε... στη μοίρα του (υπό καθεστώς εκκαθάρισης). Ο Ηρακλής ξεκίνησε τη νέα χρονιά από τη Δ' με το ΑΦΜ του Ερασιτέχνη.

Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011 ο Ηρακλής ήταν στην Δ' κατηγορία και από τον Γενάρη του 2012, έγινε ΑΕΠ Ηρακλής αγοράζοντας το ΑΦΜ των Ποντίων Βέροιας και συνέχισε το υπόλοιπο μισό της χρονιάς από την Γ' κατηγορία. Ο λόγος που έγινε αυτό, ήταν για να κερδίσουν ένα χρόνο και να ανέβει η ομάδα της Θεσσαλονίκης γρηγορότερα.

Η FIFA και το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας

Με λίγα λόγια και όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται. Η FIFA κυνήγησε τον Μακεδονικό για τα χρέη σε παίκτη που είχε προσφύγει, γιατί δεν ξεχωρίζει τους συλλόγους σε ΠΑΕ και Ερασιτέχνες, αλλά ουσιαστικά μεταθέτει τις ευθύνες σε όνομα και έμβλημα.

Η ΕΠΟ όμως δεν μπορεί να κάνει δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα της FIFA γιατί βάσει του νομικού πλαισίου της χώρας μας, πρόκειται για δύο διαφορετικές εταιρείες και ως αποτέλεσμα αυτού δεν μπορεί να δεχθεί ότι τα χρέη της ΠΑΕ φορτώνονται στον Ερασιτέχνη ή το αντίθετο.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει όταν μια ομάδα γίνεται Ερασιτεχνική, καθώς απαλλάσσεται από το ΑΦΜ που στην προκειμένη περίπτωση (της ΑΕΚ) είναι επιβαρυμένο με τα χρέη προς Δημόσιο, παίκτες, υπαλλήλους κτλ. Για ένα χρόνο επιστρέφει το ποδοσφαιρικό σωματείο στον Ερασιτέχνη και έχει το ΑΦΜ του Ερασιτέχνη και στην περίπτωση που επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες, γίνεται σύσταση νέας εταιρίας με νέο ΑΦΜ.

Έτσι λοιπόν ούτε σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί η ΕΠΟ να αξιώσει τα χρέη της εταιρείας που βρέθηκε σε εκκαθάριση στις 7/6/2013 από τη νέα εταιρεία που που θα συσταθεί σε ένα χρόνο από τώρα, με την άνοδο της ΑΕΚ στην Football League.

Σύμφωνα με πληροφορίες του aek1924.gr μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται στα γραφεία της ΕΠΟ επίσημο έγγραφο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το οποίο αποδέχεται και σέβεται τους νόμους στην Ελλάδα.

Τι συμβαίνει λοιπόν με τα χρέη προς ποδοσφαιριστές;

Όσα οφείλει η τωρινή ΠΑΕ ΑΕΚ (το υπάρχον δηλαδή ΑΦΜ της εταιρείας) σε ποδοσφαιριστές είτε είναι Έλληνες, είτε είναι ξένοι, είτε έχουν κάνει προσφυγή στην FIFA, είτε όχι μετά την εκκαθάριση, δεν επιβαρύνουν την επόμενη κατάσταση.

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας, οι ποδοσφαιριστές δεν δικαιούνται να ζητήσουν ή διεκδικήσουν τα χρήματα από την ΑΕΚ που θα έχει δικό της νέο εταιρικό ΑΦΜ. Μοιραία βάσει του Εργατικού δικαίου της χώρας μας, θα κινηθούν εναντίον προσώπων (πρόεδρων/ διευθυνόντων σύμβουλων) κατά τη θητεία των οποία είχαν επικυρωθεί οι συμφωνίες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Αντώνης Ρέμος, αλλά περισσότερα γι αυτό θα διαβάσετε στο δεύτερο κομμάτι της έρευνας...

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ