ΑΕΚ

Η συνταγή Δέλλα στην πράξη

Η συνταγή Δέλλα στην πράξη
INTIME SPORTS

Το παιχνίδι, αλλά πολύ περισσότερο η νίκη επί του Πλατανιά, είχε ξεχωριστή σημασία για την ΑΕΚ. Ο Τραϊανός Δέλλας είναι ο πρώτος που αντιλαμβάνεται αυτή την ιδιαιτερότητα.

Όμως ο τεχνικός της ΑΕΚ έχει και έναν λόγο παραπάνω να χαμογελά για όσα είδε το βράδυ του Σαββάτου (22/8) στο ΟΑΚΑ. Όλα όσα δούλεψε σκληρά και επίμονα στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Πολωνία, όλα για τα οποία «μάλλιασε» η γλώσσα του να δίνει οδηγίες στις προπονήσεις, βγήκαν στο ματς με τον Πλατανιά. Και έφεραν και το αποτέλεσμα αλλά κυρίως την εξαιρετική αγωνιστική εικόνα. Το Sport24.grαναλύει την… συνταγή του Δέλλα.

Υπομονή

Γρήγορο αλλά όχι βιαστικό παιχνίδι ζητούσε πάντα από τους παίκτες του ο Δέλλας. Και δούλεψε σκληρά στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Οπαλένιτσα, προκειμένου να εμπεδώσουν οι παίκτες του την διαφορά και να βάλουν την υπομονή ως βασική αρχή στους παιχνίδι τους. Αν δεν μπορούμε να βγούμε γρήγορα μπροστά, έχουμε υπομονή και κοιτάμε να βρούμε τους κατάλληλους χώρους για να πάμε μπροστά» έλεγε συνεχώς ο Δέλλας στην προετοιμασία. Οι ποδοσφαιριστές του, το τήρησαν κατά γράμμα στο ματς με τον Πλατανιά. Είχαν υπομονή απέναντι στην μαζική άμυνα του αντιπάλου και την κατάλληλη στιγμή βρήκαν τους χώρους για να κτυπήσουν.

Ανοικτό παιχνίδι

«Ανοίξτε το γήπεδο» ήταν η φράση που ο Δέλλας είπε στην Πολωνία περισσότερες φορές και από «καλημέρα». Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ όμως το εμπέδωσαν. Το έκαναν βίωμα τους. Και τους βγήκε όταν χρειάστηκε. Ήταν εντυπωσιακός ο τρόπος που οι «κιτρινόμαυροι» άνοιγαν το παιχνίδι τους, στο ματς με τον Πλατανιά. Και μ’ αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να ανοίξουν και την μαζική άμυνα των Κρητικών.

Τα "τριγωνάκια"

Η ΑΕΚ (ειδικά) στο πρώτο γκολ αλλά και στο τρίτο, σχεδόν «έκρυψε» την μπάλα. Οι ποδοσφαιριστές της έκαναν «τρίγωνα» και άλλαξαν πάσες σε πολύ μικρό χώρο με αποτέλεσμα να ξεχαρβαλώσουν την αμυντική λειτουργία του Πλατανιά. Αυτές οι ασκήσεις ήταν στο μενού των προπονήσεων στην Οπαλένιτσα επί καθημερινής βάσης. Ακόμα και το «κορόιδο» που καθημερινά και αδιαλείπτως έβαζε ο Δέλλας τους ποδοσφαιριστές του να παίζουν, αυτό ακριβώς το νόημα είχε. Μάλιστα σε κάποιες φάσεις στο παιχνίδι με τον Πλατανιά, οι παίκτες της ΑΕΚ έπαιζαν τόσο γρήγορα, που έδειχναν σαν να έχουν σκεφτεί που θα στείλουν την μπάλα, πριν καν φτάσει στα πόδια τους. Άλλωστε όπως έλεγε ο Δέλλας στην προετοιμασία: «Σε μικρό χώρο πρέπει να αποφασίζουμε τι θα κάνουμε πριν έρθει η μπάλα στα πόδια μας. Όταν έρθει πια η μπάλα, είναι αργά».

Οι πλαγιοκοπήσεις

Οι ακραίοι, τόσο οι μπακ όσο και οι χαφ, παίζουν ρόλο κλειδί στο μοντέλο παιχνιδιού που θέλει ο Δέλλας. Το δούλεψε πολύ κατά την διάρκεια της προετοιμασίας. Και στις ασκήσεις τακτικής και στα τελειώματα φάσεων. Γι αυτό και ήδη από το πρώτο ματς πρωταθλήματος, οι δυο ακραίοι μπακ (Γκάλο και Σοϊλέδης) έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Ενώ επί της ουσίας και οι τρεις παίκτες που έπαιζαν πίσω από τον επιθετικό, γινόντουσαν εξτρέμ και έβγαιναν από τα άκρα. Το ίδιο έκανε και ο Μπουονανότε όταν μπήκε στο γήπεδο. Έπαιξε ως ελεύθερος στον άξονα, αλλά την μοναδική φορά που απείλησε, το έκανε από τα άκρα.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ