ΑΕΚ

Γκρέταρσον: "Με είχε καλέσει ο Κιντής"

Γκρέταρσον: "Με είχε καλέσει ο Κιντής"
Γκρέταρσον INTIME SPORTS

Προσωπική επιλογή του πρώην προέδρου της ΠΑΕ, Γιώργου Κιντή, ήταν ο Άρναρ Γκρέταρσον, όπως αποκάλυψε ο τεχνικός διευθυντής σε συνέντευξη του. Τι είπε για το συμβόλαιο του, το τμήμα σκάουτινγκ, τον Μανωλά, τον Σκόκο, τον Χέλγκασον και την ΑΕΚ.

Ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, Άρναρ Γκρέταρσον, παραχώρησε συνέντευξη στο aekvoice.gr και αναφέρθηκε σχεδόν σε όλα τα ζητήματα στα οποία έχει εμπλακεί ο ίδιος, είτε για τις προσωπικές του επιλογές, είτε για τις αρμοδιότητες τους, είτε για την κριτική που του ασκείται από την μέρα που ανέλαβε την συγκεκριμένη θέση στην Ένωση.

Διαβάστε εδώ για την προσφυγή του Μανόλο Χιμένεθ στην FIFA, με την ΑΕΚ να πρέπει να πληρώσει πλέον τα διπλάσια από το συνολικό ποσό που του χρωστούσε αρχικά.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

- Με την ΑΕΚ ποια ήταν η πρώτη επαφή; Προϋπήρχε γνωριμία με τον Σταύρο Αδαμίδη;

"Όχι. Η πρώτη φορά που ήρθα στην Ελλάδα ήταν ένα χρόνο πριν υπογράψω στην ΑΕΚ. Με είχε καλέσει ο Γιώργος Κιντής την περίοδο που ήταν πρόεδρος της ΠΑΕ. Ένα χρόνο μετά μου τηλεφώνησε ξανά ο Κιντής. Μου είπε ότι παραιτήθηκε και πως θα αναλάμβανε την προεδρία ο Σταύρος Αδαμίδης και ότι ήθελε να συναντηθούμε. Η συνάντηση έγινε τον Γενάρη. Ο Σταύρος έγινε πρόεδρος τον Μάρτιο. Μέχρι τότε μιλούσαμε συνέχεια. Τον Απρίλιο ανέλαβα το πόστο μου και βρισκόμασταν σε καθημερινή επαφή. Είχαμε καλή συνεργασία. Σίγουρα είχαμε και κάποιες διαφωνίες αλλά αυτά συμβαίνουν παντού. Δουλεύαμε συνέχεια μαζί αλλά όλες τις σοβαρές αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν τις έπαιρνε το Δ.Σ."

- Έχεις κατηγορηθεί για το γεγονός ότι λείπεις από το γραφείο στα Σπάτα κατά τη διάρκεια των μεταγραφικών περιόδων. Τι απαντάς;

"Η δουλειά μου δεν γίνεται συγκεκριμένα από ένα μέρος. Γίνεται από παντού και έχει συνεχή διάρκεια. Σε ότι αφορά τις μέρες που έγιναν αναφορές στον Τύπο ότι έλειψα, ήταν για δύο μέρες. Από την 1η μέχρι την 3η Ιανουαρίου. Ακόμα και στην οικογένειά μου με ρώτησαν γιατί μιλάω όλη τη μέρα στο τηλέφωνο. Δεν έχει να κάνει αν είμαι στο γραφείο ή όχι. Μπορώ να δουλέψω από όπουδήποτε χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή ή το κινητό μου τηλέφωνο. Η δικιά μου αρμοδιότητα δεν είναι να υπογράφω τα συμβόλαια. Η δουλειά μου είναι να κλείνω συμφωνίες. Εγώ εξετάζω τους όρους που έχουν προσυμφωνηθεί. Η υπογραφή των συμβολαίων είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε προέδρου. Στην προκειμένη περίπτωση, του Σταύρου Αδαμίδη".

- Αρκετά μεγάλη κουβέντα έγινε μετά την αυτόματη ανανέωση του συμβολαίου σου. Τι ακριβώς συνέβη;

"Στην αρχή λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η ομάδα, ένα δεκαπεντάμηνο συμβόλαιο το οποίο θα μετρούσε από τον Απρίλιο. Η υπογραφή του 15μηνου συμβολαίου είχε ως αποτέλεσμα να λήγει μέσα στη μεταγραφική περίοδο. Το θέμα της αυτόματης ανανέωσης έπρεπε να γίνει τρεις μήνες πριν τη λήξη για να μπορώ να προγραμματίσω και εγώ τις κινήσεις μου. Μην ξεχνάτε ότι βρίσκομαι σε ξένη χώρα και πρέπει να ξέρω πώς θα ρυθμίσω τις υποχρεώσεις της οικογένειάς μου. Η κατάσταση στην ομάδα τότε δεν ήταν πολύ καλή. Ακόμα και ο πρόεδρος δεν γνώριζε αν θα παραμείνει στη θέση του. Για αυτό συμφωνήσαμε ότι σε περίπτωση που μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα λάμβανα ειδοποίηση της επέκτασης του συμβολαίου μου, τότε το συμβόλαιο θα ενεργοποιούνταν για έναν ακόμα χρόνο. Έτσι και έγινε".

- Για τον Έλφαρ Χέλγκασον έχουν γραφτεί πολλά και είσαι ο πλέον αρμόδιος για να μιλήσει για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή τον οποιο γνώριζες από την Ισλανδία.

"Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι ο Έλφαρ είναι παίκτης της ΑΕΚ. Όχι του Άρναρ. Θεωρώ ότι είναι άδικο να προσπαθούν να επιτεθούν σε μένα κάποιοι θίγουν το ίδιο το παιδί. Δεν είναι σωστό. Σίγουρα η απόφαση είναι του προπονητή. Νομίζω ότι είναι άδικο, θέλοντας να επιτεθούν ορισμένοι σε μένα να επιτίθενται σε ένα περιουσιακό στοιχείο της ΑΕΚ. Ο Χέλγκασον είναι ποδοσφαιριστής μας, όπως ο Κοντοές, ο Μπουγαϊδης και τα άλλα παιδιά".

- Είχες παρουσιαστεί από αρκετούς, αρνητικός στην πώληση του Νάτσο Σκόκο το περασμένο καλοκαίρι.

"Ο Σκόκο είναι ένας καταπληκτικός ποδοσφαιριστής. Αλίμονο. Ποιος δεν θα ήθελε τον Σκόκο στην ομάδα του; Ωστόσο δεν ήμουν κατά της πώλησής του. Ήμουν υπέρ για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε το συμβόλαιο που είχαμε υπογράψει νωρίτερα. Αν δεν καταφέρναμε να τον πουλήσουμε θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα γιατί όλα τα προβλήματα της ομάδας θα ανέβαιναν αναγκαστικά καθώς να σήμαινε ότι θα ανεβάζαμε τον πήχη. Θα είχαν απαιτήσεις οι άλλοι ποδοσφαιριστές και οι μάνατζερ. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η ΑΕΚ περνάει τραγική κατάσταση αυτή τη στιγμή γιατί κάποτε υπέγραφε συμβόλαια στα οποία δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει. Για παράδειγμα η περίπτωση του Σκόκο μοιάζει με την περίπτωση του Μανωλά. Δεν θα μπορούσαμε να τον πληρώσουμε και θα τον χάναμε ελεύθερο. Αυτό θα έπρεπε να γίνει κατά τη γνώμη μου και με τον Μανωλά. Να τον πουλούσαμε νωρίτερα από τη στιγμή που δεν έχουμε τη δυνατότητα να τον πληρώσουμε και θα χαθεί ελεύθερος".

- Μία από τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί πιθανή πώλησή τους η ΑΕΚ είναι αυτή του Κώστα Μανωλά. Η συγκεκριμένη τακτική επιβαρύνει τη θέση της ΠΑΕ στην ΟΥΕΦΑ.

"Με τον Μανωλά ήρθαμε σε συμφωνία από το περασμένο καλοκαίρι. Συμφωνήσαμε για τριετές συμβόλαιο το οποίο θα ξεκινούσε από 200.000 ευρώ και θα ανέβαινε κλιμακωτά μέχρι τις 300.000 ευρώ. Η πλευρά του παίκτη ζήτησε 150.000 ευρώ προκαταβολή. Συμφωνήσαμε με αυτό. Αλλά δεν είχαμε τα λεφτά. Αν είχαμε τα χρήματα θα ήταν διαφορετικά γιατί θεωρώ ότι αν συνέβαινε αυτό θα μπορούσαμε να τον πουλήσουμε μέχρι και με 2 εκατ. ευρώ".

- Με την Έβερτον τι είχε γίνει;

"Εγώ θεωρούσα ότι ο ποδοσφαιριστής έπρεπε να πωληθεί από τη στιγμή που δεν υπήρχε μέχρι τότε κάποια προοπτική να πάρει χρήματα η ΑΕΚ από μεταγραφή του. Ωστόσο τις αποφάσεις τις παίρνει η διοίκηση. Και η απόφαση που πήρε ήταν να αφήσει τον ποδοσφαιριστή να αποφασίσει μόνος του. Εκείνος αποφάσισε ότι δεν θέλει να πάει και έτσι έμεινε στην ΑΕΚ. Νομίζω ότι από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρά οικονομικά προβλήματα έπρεπε να πωληθεί στην Αγγλία. Σε διαφορετική περίπτωση θα ήθελα να μείνει".

- Έχει αναφερθεί και το ενδεχόμενο της ανανέωσης του ποδοσφαιριστή από την ΑΕΚ. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο με τα υπάρχοντα δεδομένα;

"Πιστεύω ότι με τα νέα δεδομένα και το ενδιαφέρον που υπάρχει σε συνδυασμό με τα χρήματα που του έχουν προσφέρει θα είναι απίθανο να καταφέρουμε να ανανεώσουμε τον Μανωλά. Αυτή είναι η άποψή μου και νομίζω ότι είναι ρεαλιστική. Μακάρι να συμβεί το αντίθετο αλλά...".

- Δύσκολες οι διαμορφωμένες συνθήκες για τον τεχνικό διευθυντή της ΑΕΚ;

"Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι την εποχή που ήρθα το μπάτζετ της ομάδας ήταν 17 εκατ. ευρώ και η εφορία στο 20%. Στη συνέχεια το μπάτζετ πήγε στα 15 εκατ., μετά στα 12 εκατ. και φέτος στα 8.5 εκατ. ευρώ".

- Έχεις νιώσει περιορισμένος ως προς την τέλεση των καθηκόντων σου λόγω της οικονομικής κατάστασης της ΠΑΕ;

"Όταν ήρθα στην ομάδα υπήρχε μόνο ένας σκάουτερ. Ο Τόνι Σαβέβσκι. Δεν υπήρχε ούτε σύστημα σκάουτινγκ. Όταν ανέλαβα καθήκοντα, ήμουν εγώ, ο Τόνι, ο Κλιτσίδης, ο Ράσελ (σκάουτερ σε Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία ο οποίος πληρωνόταν από την ΑΕΚ). Προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τον τρόπο λειτουργίας μας. Πήραμε ένα πολύ καλό σύστημα, το Scout Seven, στο οποίο παρακολουθούσαμε την εξέλιξη αρκετών ποδοσφαιριστών οι οποίοι θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν. Την περασμένη αγωνιστική σεζόν, τον Ιανουάριο είχαμε φτιάξει μία πολύ μεγάλη λίστα παικτών που μας ενδιέφεραν. Όμως εμείς δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μεταγραφή. Ψάξαμε κυρίως ελεύθερους παίκτες. Και για να κλείσεις ελεύθερο παίκτη πρέπει να έρθεις σε συμφωνία μαζί του από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο. Δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να το κάνουμε αυτό και έτσι πήγαμε σε άλλες επιλογές. Πλέον έχουμε χάσει και το Scout Seven. Είναι κλειστό από τον Ιούνιο. Έχουν φύγει οι σκάουτερ που είχαμε, είτε επειδή δεν μπορούσαμε να τους πληρώσουμε, είτε επειδή δεν ήθελαν να συνεχιστεί η συνεργασία μας. Έχουμε μείνει μόνο εγώ και ο Τόνι αλλά και πάλι δεν υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και για ταξίδια. Μέσα από τη μείωση του κόστους είναι αναπόφευκτο να συγκεκριμενοποιούνται οι επιλογές μας. Κοιτάγαμε ποδοσφαιριστές που μένουν ελεύθεροι ή παίκτες που βρίσκονταν στον πάγκο της προηγούμενης ομάδας τους. Και οι ποδοσφαιριστές που πήραμε προέρχονταν από τις παραπάνω κατηγορίες που ανέφερα".

- Πώς αντιμετωπίζεις το γεγονός ότι ορισμένες φορές έχεις βρεθεί στο στόχαστρο;

"Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος θεωρεί ότι ήρθα εδώ για τα χρήματα. Η αλήθεια είναι ότι θεώρησα μεγάλη τιμή που η ΑΕΚ ενδιαφέρθηκε για μένα και δέχτηκα αμέσως. Και τώρα αν γύριζα τον χρόνο πίσω το ίδιο θα έκανα. Παρά το γεγονός ότι είμαι απλήρωτος εδώ και αρκετούς μήνες".

- Οι παρούσες συνθήκες δείχνουν ότι η επόμενη μέρα της ΑΕΚ προβλέπεται πιο δύσκολη από κάθε άλλη φορά. Μαύρο μέλλον;

"Πιστεύω ότι οι δυνατότητες της ΑΕΚ είναι τεράστιες. Έχει μεγάλη Ιστορία και την αγαπάει αρκετός κόσμος. Έχει φτιαχτεί ήδη ένα προπονητικό κέντρο. Ελπίζω να καταφέρουμε να φτιάξουμε και γήπεδο. Έχουμε μειώσει αρκετά το μπάτζετ και στόχος είναι να πιστέψει ο κόσμος ότι σε δύο τρία χρόνια θα μπορούμε να φτιάξουμε μία νεανική ομάδα την οποία όλοι οι φίλαθλοι θα θέλουν να δουν".

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ