ΑΕΚ

Επιλογή με παρόν και μέλλον

Επιλογή με παρόν και μέλλον
Γιάννης Ανέστης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Ανέστης μπήκε στον τελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κατάκτηση του και άλλαξε και τον προγραμματισμό της ΑΕΚ για τη νέα σεζόν.

Αρκετές μέρες πριν τον τελικό, υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις πως ο Στέλιος Μανωλάς ετοίμαζε κάποια κίνηση έκπληξη. Υπήρχε μια αίσθηση στα Σπάτα, πως ο τεχνικός της ΑΕΚ θα έβγαζε έναν «άσο» από το μανίκι του. Όπερ και εγένετο.

Με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Η αιφνιδιαστική κίνηση του Μανωλά, ήταν στην θέση του «άσου». Λίγοι περίμεναν πως ο Γιάννης Ανέστης, χωρίς ούτε ένα αγωνιστικό λεπτό από τις αρχές Φλεβάρη και μετά, θα έπαιρνε θέση βασικού κάτω από τα δοκάρια της ΑΕΚ και μάλιστα σ’ έναν τελικό. Κι όμως έγινε.

Κι όμως, ο Ανέστης φώναξε «παρών» και «έτοιμος» και το φώναξε δυνατά και πειστικά. Δυο δύσκολες αποκρούσεις, με το ματς στο εύθραυστο 1-0, ήταν η σημαντική συνεισφορά του Έλληνα τερματοφύλακα, στην κατάκτηση του κυπέλλου. Αυτός ο χαρακτήρας που έδειξε ο Ανέστης στον τελικό, έχει πολύ… παρελθόν και όπως όλα δείχνουν και πολύ… μέλλον. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Τοfeelingτου Πογέτ και η δουλειά

Ο Ανέστης έπαιξε για τελευταία φορά σε επίσημο ματς της ΑΕΚ, στις 7 Φλεβάρη στον Ατρόμητο. Σ’ εκείνο το παιχνίδι δέχθηκε το πρώτο του γκολ, μετά από τρια σερί ματς που είχε κρατήσει το μηδέν και με δυο αποκρούσεις πέναλτι στο ενεργητικό του. Ακολουθούσε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Λίγο πριν την σέντρα ο Γκας Πογέτ ανακοινώνει στον Ανέστη πως θα προτιμήσει τον Αλάιν Μπαρόχα για την βασική ενδεκάδα. «Δεν έχω κάτι να απαντήσω, είχα έναfeelingκαι γι αυτό το έκανα» είναι η απάντηση που δίνει ο Ουρουγουανός τεχνικός μετά τη συνέντευξη Τύπου εκείνου του ντέρμπι, που όμως λόγω της νίκης το παράλογο του πράγματος περνά στα ψηλά. Αυτό το…feelingτου Πογέτ θα κρατήσει για τρεις μήνες. Μέχρι δηλαδή να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Ακόμα και στα τελευταία ματς πρωταθλήματος, ο Πογέτ επιμείνει με τον Μπαρόχα. Ο Ανέστης παρόλα αυτά συνεχίζει να δουλεύει στα Σπάτα πάνω στο πρόγραμμα του προπονητή τερματοφυλάκων Κώστα Καμπόλη και να δείχνει στα διπλά και στις ασκήσεις πως παραμένει σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας.

Οι κρίσιμες προπονήσεις και τα πέναλτι στα Σπάτα

Όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ ο Στέλιος Μανωλάς, δεν ήθελε να διαταράξει τις αγωνιστικές ισορροπίες της ομάδας με σαρωτικές αλλαγές. Εξάλλου ήδη η ομάδα ήταν ταλαιπωρημένη από τις εξελίξεις. Στα δυο ματς των ημιτελικών με τον Ατρόμητο, ο Μανωλάς κράτησε τον Μπαρόχα κάτω από τα δοκάρια. Το ίδιο και στην πρεμιέρα των πλέι οφ. Όμως ο τελικός ήταν μια άλλη ιστορία. Ο τεχνικός της ΑΕΚ μαζί με τον προπονητή τερματοφυλάκων, έδιναν μεγαλύτερο βάρος στην δουλειά με τον Ανέστη. Και εκείνος ανταποκρινόταν άψογα στις… προσκλήσεις. Στις ασκήσεις στις στημένες φάσεις αλλά ακόμα και στα πέναλτι. Μάλιστα, σε μια από τις δυο τελευταίες προπονήσεις, ο Ανέστης είχε τόσο εντυπωσιακό ποσοστό στις αποκρούσεις πέναλτι, που οι συμπαίκτες του έκαναν και την σχετικά καζούρα.

Η απόφαση και οι δυο φάσεις – κλειδί

Ο Ανέστης, όπως και ο Μπαρόχα, πήγαν στο ξενοδοχείο την παραμονή του αγώνα, χωρίς κανένας από τους δυο να γνωρίζει ποιος θα είναι κάτω από τα δοκάρια του τελικού. Την οριστική του απόφαση για τον βασικό τερματοφύλακα του τελικού, την ανακοίνωσε μαζί μ’ ολόκληρη την ενδεκάδα που έπαιζε στο ματς. Ο Ανέστης έπαιρνε τα γάντια μετά από ακριβώς 3,5 μήνες και σ’ έναν τελικό κυπέλλου. Και υπήρχαν δυο φάσεις, που ήταν κλειδί για την ψυχολογία του και για την εμφάνιση του. Η πρώτη ήταν η αντίδραση του σ’ ένα στημένο του Ολυμπιακού στο 13λεπτό, με την μπάλα να περνά απ’ όλους, να κάνει γκελ μπροστά του και εκείνος να την πετά κόρνερ. Και μπορεί ο Σιδηρόπουλος να σταμάτησε την φάση με επιθετικό φάουλ, αλλά για την ψυχολογία του Ανέστη έπαιξε καθοριστικό ρόλο η απόκρουση. Ενώ ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο, έπαιξε η αντίδραση στην εξ επαφής κεφαλιά του Κασάμι, με το ένα χέρι, στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου. Και κατόπιν ακολούθησαν η απόκρουση πάλι σε σουτ του Κασάμι, αλλά και το άγγιγμα με τα ακροδάκτυλα πριν η μπάλα πάει στο δοκάρι στο σουτ του Μαζουακού.

Αλλάζει και τα δεδομένα

Η εμφάνιση και κυρίως ο χαρακτήρας που έδειξε ο Ανέστης στον τελικό, δεν ήταν απλώς σημαντικός για την κατάκτηση του κυπέλλου. Ούτε απλώς δίνει (πιθανότατα) στον Έλληνα τερματοφύλακα τα γάντια του βασικού για το υπόλοιπο των πλέι οφ. Είναι εξαιρετικά πιθανό να αλλάξει ακόμα και τα δεδομένα που υπάρχουν στον προγραμματισμό της ΑΕΚ για τη νέα σεζόν, στη θέση του τερματοφύλακα. Υπήρχε ήδη από πέρυσι η σκέψη για να επενδύσει η ομάδα πάνω στον Ανέστη. Ως νεαρό, εξελίξιμο και με τεράστια προσόντα Έλληνα τερματοφύλακα. Η σκέψη δεν υλοποιήθηκε πέρυσι. Αλλά είναι πολύ πιθανό αυτό να γίνει φέτος. Ειδικά αν ο Ανέστης πραγματοποιήσει εμφανίσεις ανάλογες του τελικού και στα πλέι οφ.

PHOTO CREDIT: ACTION IMAGES

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ