ΑΕΚ

Δέλλας: "Να φύγουμε γρήγορα από τη Γ' Εθνική"

Δέλλας: "Να φύγουμε γρήγορα από τη Γ' Εθνική"
INTIME SPORTS

Ο Τραϊανός Δέλλας αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της ΑΕΚ, στη συνέντευξη που παραχώρησε κατά την τελευταία ημέρα της προετοιμασίας του "Δικεφάλου" στο Πήλιο.

Αναλυτικά η συνέντευξή του προπονητή της ΑΕΚ:

Πρώτη προετοιμασία ως προπονητής, είμαστε πλέον κοντά στην ολοκλήρωση του βασικού σταδίου, είχατε δουλέψει και στην Αθήνα. Η πρώτη εικόνα που έχεις για την ομάδα;

" Και έπεται συνέχεια! Υπάρχει ένας μήνας ακόμα μπροστά, που λογίζεται ως προετοιμασία. Στόχος είναι η ομάδα να είναι έτοιμη στο πρώτο επίσημο παιχνίδι και μια γενική εικόνα του πρώτου μήνα γιατί κλίνουμε ένα μήνα σχεδόν, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από αυτό που βλέπω, από τη διάθεση των παιδιών, από τη δουλειά που κάνουν, από την ποιότητα που έχουν κάποιοι παίκτες και δεν μιλάω για τους παίκτες που γνωρίζαμε ότι θα έχουν ποιότητα, αλλά από τα παιδιά που πιστεύουμε και θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες φέτος, για να καταφέρουν να στελεχώσουν την ομάδα όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια. Γιατί για εμάς ναι μεν η Γ’ Εθνική είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία σαν ομάδα και όταν εννοώ ομάδα τους βάζω όλους μέσα. Για μένα ομάδα είναι το ποδοσφαιρικό τμήμα, η διοίκηση και ο κόσμος. Αυτά τα τρία στοιχεία δηλαδή ζουν πρωτόγνωρες στιγμές, δύσκολες στιγμές, αλλά μέσα από αυτές τις δύσκολες στιγμές νομίζω ότι θα βγάλουμε κάτι καλό".

Ανέλαβες πέρυσι την ομάδα σε μια στιγμή που ήταν πολύ περίεργη. Ίσως και ήταν βιαστική η απόφαση ή συναισθηματική. Το καλοκαίρι όταν σε φώναξε ο Μελισσανίδης τι ήταν αυτό που σε έκανε να πεις το ναι;

" Αυτό που με έκανε να πω το ναι ήταν η προοπτική, γιατί δεν είναι ότι με φώναξε μόνο ο Κύριος Μελισσανίδης και μου ανέθεσε κάτι τέτοιο, ήταν και αυτό που ήθελα και εγώ να φτιάξουμε την ΑΕΚ από την αρχή πάνω όμως σε βάσεις και σε πιστεύω που είχα εγώ ως παίκτες, ως άνθρωπος και τώρα ως προπονητής. Οι βάσεις αυτές έχουν να κάνουν με την πειθαρχία που πρέπει να υπάρχουν μέσα σε μια ομάδα, με το να γνωρίζουν οι ποδοσφαιριστές σε ποια ομάδα βρίσκονται, να γνωρίζουν τι αντιπροσωπεύει η ΑΕΚ. Βασικό στοιχείο ήταν ότι η ομάδα δεν μπορεί να χτιστεί από τα κεραμίδια και σε αυτό συμφωνούν και οι Κύριοι Μελισσανίδης και Μπάγεβιτς που είναι επικεφαλής αυτού του πρότζεκτ. Δηλαδή να φτιάξουμε μια πρώτη ομάδα και από κάτω να μην υπάρχει τίποτα. Όπως έχετε δει οι Ακαδημίες αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάρα πολύ καλά και έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν έτσι, με σκοπό να βγάζουμε δικά μας παιδιά με τις αρχές που θέλουν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ, ώστε στο μέλλον να μπορούμε να βασιστούμε σε αυτά τα παιδιά και να χτίζουμε την ομάδα μας με αυτά τα παιδιά. Από εκεί και πέρα σίγουρα η παρουσία του Κύριου Μελισσανίδη δίνει το ειδικό βάρος που χρειάζεται να έχει η ΑΕΚ, είναι ένας επιχειρηματίας μεγάλου βεληνεκούς, αλλά όπως ξέρετε με τα λεφτά μόνο δεν χτίζονται η ομάδες, χρειάζονται και άλλα πράγματα. Χρειάζονται πράγματα και ποδοσφαιριστές που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ομάδας αυτής και όχι ποδοσφαιριστές που να έρχονται και να παρέρχονται. Στόχος μας είναι να έχουμε σωστούς ποδοσφαιριστές, όχι μόνο παίκτες".

Έχεις περάσει μεγάλες και δύσκολες προκλήσεις στην καριέρα σου. Πιστεύεις ότι το να είσαι επικεφαλής στο χτίσιμο της ΑΕΚ από την αρχή είναι η δυσκολότερη;

"Θα πρέπει να διαχωρίσουμε δύο πράγματα, μέχρι πρότινος ήμουν ποδοσφαιριστής, άλλη είναι η δουλειά του ποδοσφαιριστή και άλλες οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει και άλλες αυτές του προπονητή. Ο ποδοσφαιριστής ίσως είναι και λίγο αμέτοχος σε ότι γίνεται μέσα στην ομάδα, σε εισαγωγικά, ο προπονητής όμως πρέπει να είναι συμμέτοχος στα πάντα και επομένως όντως είναι πιο δύσκολη πρόκληση και ίσως είναι και η πρώτη μεγάλη πρόκληση που έχω να αντιμετωπίσω. Σαν άνθρωπος γενικά δεν φοβάμαι τις προκλήσεις , έχω μάθει να παλεύω, να παλεύω τίμια, να παλεύω με τις αρχές μου σαν άνθρωπος πάνω από όλα. Μην ξεχνάτε ότι και ένας προπονητής και ένας ποδοσφαιριστές είναι πάνω από όλα άνθρωποι και λάθη θα κάνουν και έχουν και τα θετικά τους και τα αρνητικά τους. Εγώ δεν λέω ότι έχω μόνο θετικά, σίγουρα έχω και αρνητικά από εκεί και πέρα όμως η όλη προσπάθεια που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ πέρα βασίζεται πάνω σε αυτό στο ότι είμαστε τίμιοι άνθρωποι, ξέρουμε τι είναι η ΑΕΚ, έχουμε δουλέψει για αυτήν, έχουμε ιδρώσει αυτή τη φανέλα όλοι όσοι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε πόστα καίρια μέσα στην ομάδα. Από εκεί και πέρα εμείς είμαστε αγαπημένοι, είμαστε μονιασμένοι αυτό θέλουμε να μεταφέρουμε και στην ομάδα, θέλουμε να φτιάξουμε μια οικογένεια δηλαδή ποδοσφαιρική με τα καλά της και τα κακά της, από εκεί και πέρα υπάρχει από πίσω μια ισχυρή διοίκηση και ένας τεράστιο λαός που στηρίζει αυτή την ομάδα. Σίγουρα και για αυτούς είναι δύσκολο και το κατανοώ, να αντιληφθούν ότι η ομάδα είναι στην Γ’ Εθνική. Πολλές φορές δεν σας κρύβω ότι και εμείς οι ίδιοι πέφτουμε στην παγίδα να σκεφτόμαστε την ομάδα στην Α’ Εθνική, αυτό όμως δεν πρέπει να μας βγάζει εκτός στόχου. Πρώτος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να βγούμε από αυτή την κατηγορία γρήγορα και πρώτοι και από εκεί και πέρα πάνω σε αυτό εδώ να χτίσουμε και ποδοσφαιριστές. Είναι ένας δύσκολος συνδυασμούς γιατί χτίζεται η ομάδα από την αρχή και τα συναισθήματα είναι περίεργα αυτή τη στιγμή, αλλά από εκεί και πέρα εμείς δεν έχουμε πανικό μέσα μας, έχουμε δουλέψει και σε δυσκολότερες καταστάσεις. Η ομάδα αποπνέει υγεία και αυτό θέλουμε να το κρατήσουμε μέχρι το τέλος. Η δική μου φιλοσοφία, αλλά και του κυρίου Μπάγεβιτς και του Νίκου Λυμπερόπουλου αλλά και του προέδρου ταυτίζεται απόλυτα σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε".

Έχεις αποφασίσει το τι θα γίνει με το ρόστερ; Έχεις ήδη 29 παιδιά, έχεις πάρει αποφάσεις; Ο Λύμπε είπε χθες ότι έχετε αποφασίσει για τρεις μεταγραφές. Μπορείς να μας πεις τα χαρακτηριστικά που θέλεις να έχουν;

"Έχουμε αποφασίσει να γίνουν κάποιες προσθήκες, ως αναφορά το ρόστερ της ΑΕΚ αυτή τη στιγμή βρίσκονται και κάποια παιδιά από την κ17. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον της ΑΕΚ, αλλά θα βρίσκονται και μαζί μας και στις Ακαδημίες. Ήθελα να τους πάρω μαζί μου για να καταλάβουν και να τους βάλω στο νόημα της πρώτης ομάδας και παράλληλα να είναι πρεσβευτές της πρώτης ομάδας στις Ακαδημίες, ώστε να δίνουν κίνητρα στα παιδιά να δουλεύουν περισσότερο στο χαρακτήρα τους, πάνω στο ποδόσφαιρο που θέλουμε να κάνουμε ούτως ώστε να μπολιάσουμε αυτό με τις Ακαδημίες. Τα παιδιά που θα παίζουν και εκεί και εδώ, αυτό είναι το ένα κομμάτι. Σε ότι έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά των μεταγραφών ο στόπερ είναι μια έμπειρη λύση που να ξέρει και το ελληνικό πρωτάθλημα και την ομάδα μας, έχουμε καταλήξει σε κάποια ονόματα αλλά δεν μπορώ να σας το πω κάτι παραπάνω. Οι ρόλοι και οι θέσεις είναι διακριτοί. Ο Λύμπε και ο Μπάγεβιτς είναι υπεύθυνοι για αυτό και έχω κάνει και εγώ τις εισηγήσεις μου και ξέρω ότι αυτά που έχουμε πει θα τα βρούμε.. Σχεδόν πάντως έχουμε βρει αυτά που θέλουμε. Σίγουρα μέσα στην περίοδο θα υπάρχουν και προβλήματα. Οι παίκτες που θέλω να δουλεύω δεν θέλω να είναι πάρα πολλοί και είναι δύσκολο να μεταδώσεις αυτό που θέλεις σε όλους τους παίκτες. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ένα ρόστερ, έτσι ώστε να είναι διαχειρίσιμο. Το σκεπτικό μου είναι η ομάδα που θα αγωνίζεται να μπορεί να αγωνίζεται με τους ίδιους παίκτες σε διαφορετικά συστήματα και σχηματισμούς. Συνήθως το να βάλεις μια ομάδα οι παίκτες σε διάφορες θέσεις και να μην μπορείς να κάνεις αλλαγές νομίζω ότι δεν βολεύει τον προπονητή. Εγώ θέλω παίκτες που ανά πάσα στιγμή να μπορώ να διαμορφώνω συστήματα και σχηματισμούς μέσα στο παιχνίδι".

Η βασική διάταξη που έχεις αποφασίσει ποια είναι, έχεις δοκιμάσει τρία διαφορετικά συστήματα στον αγωνιστικό χώρο.

" Να ξεχωρίσω κάτι. Τα συστήματα δεν είναι πολλά, οι σχηματισμοί είναι. Δεν έχουμε αλλάξει σχηματισμούς αλλά πρόσωπα. Ήθελα να δω κάποιους παίκτες πως ανταποκρίνονται σε κάποιος σχηματισμούς και θα συνεχίσω να το κάνω και στη συνέχεια, ούτως ώστε όταν θα είμαστε στην αρχή του πρωταθλήματος σιγά σιγά να μοντάρεται μια ομάδα με ένα σύστημα ή έναν άλλον σχηματισμό αλλά περισσότερο θέλω να δω πως ανταποκρίνονται οι ποδοσφαιριστές. Ξέρετε κάποιος ποδοσφαιριστής μπορεί να σου δώσει κάτι που δεν το περιμένεις και σε κάποια άλλη θέση. Αυτό ενδείκνυται να γίνεται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας να δοκιμάζεις πρόσωπα σε θέσεις που ίσως κάποιος δεν περιμένει, γιατί κάποιος ποδοσφαιριστής μπορεί να σου δώσει κάτι που δεν το περιμένεις και σε μια άλλη θέση εκεί που νομίζεις ότι δεν μπορεί. Επομένως όλη αυτή η περίοδος μέχρι τώρα αλλά και οι επόμενες ημέρες θα δοκιμάζω πράγματα. Στο μυαλό μου έχω το βασικό κορμό αλλά από εκεί και πέρα σας είπα θέλω να δοκιμάσω και άλλα πράγματα, χωρίς πειραματισμούς".

Από το βασικό κορμό είσαι ικανοποιημένος, γιατί είδαμε μεγάλο μέρος του κορμού στο φιλικό.

" Διέκρινα έναν πανικό από όλους πάνω στην εμφάνιση στο παιχνίδι με την Καλαμαριά. Ξέρετε η περίοδος προετοιμασίας είναι επίπονη για έναν ποδοσφαιριστή και είναι δύσκολο να βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό σε ένα φιλικό. Από εκεί και πέρα συζητάμε με τα παιδιά. Το καλό είναι ότι οι ίδιοι αναγνωρίζουν τα λάθη που έχουν κάνει. Σας είπα ότι με προβληματίζει που γίνονται επαναλαμβανόμενα λάθη, αυτά προσπαθούμε να διορθώσουμε και στις προπονήσεις. Τώρα αν δούμε ότι ένας παίκτης κάνει συνεχόμενα επαναλαμβανόμενα λάθη συνεχόμενα, τότε υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο".

Είπες για τον έμπειρο στόπερ να ξέρει το ελληνικό πρωτάθλημα και την ΑΕΚ, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει ξαναπεράσει από την ΑΕΚ;

" Δεν θα μπω σε κάτι τέτοιο, μην κάνετε σενάρια. Σας είπα ο Νίκος είναι υπεύθυνος για αυτό το κομμάτι σας είπα θα ενημερωθείτε από αυτόν Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία όλο το τιμ. Ο καθένας έχει το πόστο του ούτε ο Νίκος μπλέκεται στα δικά μου προπονητικά, ούτε εγώ στα δικά του ούτε στου προέδρου. Καθένας έχει έναν διακριτικό ρόλο και σε αυτά τα πλαίσια λειτουργούμε και έτσι θέλουμε να λειτουργούμε".

Θα σε ενδιέφερε αν βρεθεί και κάτι καλό μεταγραφικά για άλλη θέση;

" Δεν έχουμε συζητήσει κάτι τέτοιο, δεν έχουμε δει κάποια αδυναμία κάπου αλλού. Από εκεί και πέρα σας είπα εγώ θέλω να δοκιμάζω παίκτες που μπορούν να μου δώσουν κάτι και σε άλλες θέσεις, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε και εσωτερικές μεταγραφές. Σίγουρα όπως σας είπα και πριν ο κόσμος έχει την εικόνα ή τουλάχιστον δεν θέλει να προσαρμοστεί στην Γ’ Εθνική. Νομίζω ότι το ρόστερ της ΑΕΚ για την Γ’ Εθνική αυτή τη στιγμή είναι υπερπλήρης. Από εκεί και πέρα το ζητούμενο για μένα και για τους παίκτες είναι πολύ πολύ γρήγορα να προσαρμοστούμε σε αυτό το δεδομένα. Εάν δεν προσαρμοστούμε τότε μπορεί να υπάρξει πρόβλημα".

Δεν είναι δύσκολο να δημιουργήσεις μια ομάδα που δεν θα την δουλεύεις ξανά από την αρχή; Δηλαδή κάθε χρόνο να έχεις έναν κορμό και να κάνεις 2-3-5 προσθήκες όχι δέκα.

"Ο στόχος μας είναι αυτός και για αυτό σας εξήγησα πιο είναι το γενικό πλάνο που έχουμε στο μυαλό μας. Δεν θέλουμε ούτε εγώ ούτε ο Κύριος Μπάγεβιτς, ούτε ο Νίκος να χτίζουμε και να γκρεμίζουμε κάθε χρόνο. Στόχος μας είναι σιγά σιγά να χτίσουμε μια ομάδα και με προσθήκες σωστές και εκεί που πονάει πραγματικά η ομάδα και όχι να κάνουμε μεταγραφές για να κάνουμε και δεν θέλουμε να φέρουμε παίκτες γιατί το ζητάνε κάποιοι. Θέλουμε να φέρουμε άτομα και μεταγραφές που θα βοηθήσουν την ομάδα. Πάνω από όλους μας είναι η ομάδα. Για μένα όλα αυτά τα χρόνια η ΑΕΚ είχε τεράστιο πρόβλημα με την προσωπολατρία, αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι κανένας Δέλλας, κανένας Λυμπερόπουλος είναι η ΑΕΚ. Αυτή είναι πάνω από όλους μας, αυτή είναι η ομάδα".

Ο κόσμος σε πιστεύει, σε λατρεύει σαν ποδοσφαιριστή. Η αγάπη του κόσμου δεν αλλάζει και φαίνεται καθημερινά. Είναι πεποίθηση του ότι ο Δέλλας θα πετύχει σας ποδοσφαιριστής. Το ότι η ΑΕΚ ξεκινάει από τη Γ’ Εθνική είναι για σένα κάτι σαν να ξεκινάς να κάνεις το αγροτικό σου; Κάποια λάθη που θα ανακαλύψεις ότι θα κάνεις δεν θα είναι τόσο ανώδυνα για την ΑΕΚ;

"Το ποδοσφαιριστής έχει τελειώσει. Το αγροτικό θα το κάνεις σε ένα χωριό. Εγώ αυτή τη στιγμή είμαι στην πρωτεύουσα, δεν μπορείς να κάνεις αγροτικό στην πρωτεύουσα. Επομένως αναλαμβάνοντας την ευθύνη για να πάρω την ομάδα στα χέρια μου, ξέρω και τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες όσο και αν πιστεύετε ότι είναι εύκολο. Αλλά από εκεί και πέρα επειδή είναι ο χαρακτήρας μου τέτοιος και δεν τα παρατάω εύκολα και επειδή πιστεύω στον εαυτό μου και με τις γνώσεις που έχω πάρει από τη σχολή. Και να ανοίξω μια παρένθεση για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στην ελληνική σχολή προπονητών. Είναι διαφορετικό να βλέπεις το ποδόσφαιρο απέξω και διαφορετικό να βλέπεις πως γίνεται από μέσα. Πραγματικά αισθάνομαι τυχερός που έχω παρακολουθήσει σεμινάρια και έχω πάρει τα διπλώματα από αυτή τη σχολή, απομένουν και άλλα. Πραγματικά είναι μια πάρα πολύ καλή δουλειά αλλά από εκεί και πέρα δεν φοβάμαι, δεν κωλώνω πουθενά, ξέρω τι κάνω, έχω ανθρώπους γύρο μου που με βοηθάνε πάρα πολύ και ο Κύριος Μπουρουτζίκας και ο Αντώνης ο Κέζος αλλά και ο Βασίλης ο Μπορμπόκης. Σίγουρα δεν το κρύβω συζητάω πολύ και με τον Κύριο Μπάγεβιτς που για μένα είναι πετυχημένος στη θέση του προπονητή. Αλλά από εκεί και πέρα εγώ θέλω να χτίσω τη δική μου καριέρα πάνω στα δικά μου πιστεύω και πάνω στη δική μου φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο και δεν εννοώ μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και έξω από αυτό. Για μένα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο χαρακτήρας που έχει ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ".

Πόσο εύκολο είναι να δώσεις στα παιδιά που θα παίξουν στην Γ’ Εθνική να καταλάβουν τι ακριβώς είναι η ΑΕΚ;

" Αυτό είναι και το δύσκολο κομμάτι γιατί θα πρέπει να τους δώσεις να καταλάβουν δύο πράγματα. Πρέπει να τους δώσεις να καταλάβουν και σε ποια ομάδα ανήκουν, αλλά και σε ποια κατηγορία παίζουν πλέον. Νομίζω ότι το έργο μου θα ήταν ευκολότερο αν η ομάδα ήταν στην Α' Εθνική. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι μέρα με την ημέρα τους δίνω τα ερεθίσματα και με τα ομιλίες, αλλά και μέσα από την προπόνηση του τι θα αντιμετωπίσουμε. Θέλω να πιστεύω ότι οι παίκτες και αυτό που βλέπω ανταποκρίνεται σε αυτό που τους ζητάω, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Αλλά σας είπα είναι πολύ βιαστικό να κρίνουμε σε μια περίοδο προετοιμασίας που οι πιέσεις είναι πολύ μεγάλες. Αυτό που κρατάω και που μ’ αρέσει από τα παιδιά είναι η διάθεση που δείχνουν, κανείς δεν υστερεί και αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να το κρατήσουμε σαν κόρη οφθαλμού μέχρι το τέλος".

Ξεκινάει μια περίεργη σεζόν. Ποιος είναι ο στόχος για να χαρακτηριστεί πετυχημένη η σεζόν;

" Το αυτονόητο. Να βγούμε πρώτοι στην κατηγορία να φύγουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται από αυτή την κατηγορία. Από εκεί και πέρα ξέρω ότι ο κόσμος της ΑΕΚ δεν τον ενδιαφέρει μόνο να κερδίζει, τον ενδιαφέρουν και άλλα πράγματα. Να κερδίζει τίμια, να βλέπει μια ομάδα που θα προσπαθεί μέσα στο γήπεδο, να βλέπει μια ομάδα που θα παίζει καλό ποδόσφαιρο. Πάνω σε αυτά δουλεύουμε, αυτά θέλω και εγώ να δω μέσα στο γήπεδο, αλλά δεν περιμένω να τα δω σε περίοδο προετοιμασίας και φιλικών".

Δεν σε αγχώνει πάντως ότι ο πρόεδρος έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη. Είπε «και εγώ να παίξω θα την πάρω την κατηγορία», άρα ο στόχος δεν είναι μόνο η άνοδος, αλλά το ωραίος ποδόσφαιρο και να τραβήξεις τον κόσμο στο γήπεδο κόντρα σε άσημους αντιπάλους. Είναι κάτι που σε αγχώνει αυτό;

" Εντάξει μην παίζουμε με τις λέξεις ή με μια λέξη που μπορεί να είπε ο πρόεδρος. Στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι δεδομένα. Εάν δεν προσπαθήσεις, εάν δεν δείξεις το ίδιο πάθος και την ίδια δύναμη που θα δείξει ο αντίπαλος γιατί θα παίζει με την ΑΕΚ. Επειδή λέγεσαι ΑΕΚ ή επειδή έχεις παίξει Σούπερ Λίγκ δεν νομίζω ότι θα σου χαριστεί κανείς. Πιστεύω ότι ένα λάθος που υπήρχε πέρυσι στη νοοτροπία ήταν ότι είμαστε ΑΕΚ και δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. Νομίζω ότι αν πέσουμε στην ίδια παγίδα θα έχουμε πρόβλημα. Από εκεί και πέρα με τα παιδιά, με τις ομιλίες και με αυτά που συζητάμε και εδώ και στην Αθήνα νομίζω έχουν καταλάβει τι σημαίνει Γ’ Εθνική και δεν θα τους χαριστεί κανείς. Όλοι θέλουν να παίξουν απέναντι στην ΑΕΚ το παιχνίδι της ζωής τους".

Έχεις συνεργαστεί με πολλούς προπονητές. Από ποίους έχεις επηρεαστεί περισσότερο και τι είδους ποδοσφαίρου θέλεις να εφαρμόσεις. Τι μοντέλο;

" Εδώ νομίζω ότι θα ήταν και το λάθος. Εγώ θέλω να φτιάξουμε ένα μοντέλο ποδοσφαίρου Ελληνικό. Είναι πολύ δύσκολο και δεν έχει πετύχει πάρα πολύ να προσπαθείς να φέρεις το ισπανικό μοντέλο στην Ελλάδα. Το Ισπανικό έχει τους κατάλληλους παίκτες, τις κατάλληλες Υποδομές για να παιχτεί, όπως και το Ιταλικό, δεν είναι τόσο ελκυστικό όσο το Ισπανικό αλλά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Εγώ θέλω μέσα από την εμπειρία και από αυτά που έχω μάθει στη σχολή να χτίσω μια ομάδα όπου θα έχει καλή κατοχή της μπάλας, αυτό που δουλεύουμε δηλαδή, γιατί νομίζω ότι λείπει αυτό από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το μια ομάδα να έχει την κατοχή της μπάλας και να βγαίνει οργανωμένα μπροστά. Σίγουρα δε θα είναι εύκολο με ομάδες που θα είναι ταμπουρωμένες πίσω, αλλά νομίζω ότι η ποιότητα των παικτών που έχουμε για αυτή την κατηγορία ενδείκνυται για α παίξεις τέτοιο ποδόσφαιρο. Από εκεί και πέρα σαν προπονητής και σαν ποδοσφαιριστής πάντα κοιτούσα να πάρω θετικά από όποιον προπονητή συνεργαζόμουν. Έστω και ένα. Αν μπορούσα να πάρω έστω και ένα πράγμα από κάποιον προπονητή για μένα αυτός ο προπονητής ήταν καλός. Έχω συλλέξει εμπειρίες από όλους τους προπονητές και συμπεριφορές και προσπαθώ να φτιάξω το δικό μου χαρακτήρα και προσωπικότητα σαν προπονητής".

Από ποιον πήρες τα πιο πολλά;

" Νομίζω ότι στον τρόπο σκέψεις από τον Κύριο Φερέρ. Βέβαια, και αυτός σαν άνθρωπος μπορεί να είχε κάποια αρνητικά αλλά το αφήνω στην άκρη. Από όλους νομίζω ότι έχω πάρει, ακόμα και στα 36 μου από τον Χιμένεθ".

Πώς βιώνεις την μετάβαση από ποδοσφαιριστής σε προπονητής;

" Παλεύω λίγο μέσα μου δεν το κρύβω αυτό. Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα σκοτώσω τον ποδοσφαιριστή μέσα μου τόσο πιο εύκολο θα είναι για μένα. Παλεύω με την έννοια ότι κάποιες φορές μπορεί να τσατίζομαι με κάτι που γίνεται αλλά από την άλλη κατανοώ ότι δεν μπορεί ένα παιδί 17 και 18 χρονών να κάνει κάτι ένας ποδοσφαιριστής που θα έκανε ένας ποδοσφαιριστές 35-36 χρονών. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι ένας προπονητής πρέπει καθημερινά να μεταδίδει μηνύματα προς τους παίκτες. Τώρα οι παίκτες που ξεχωρίζουν είναι αυτές που λαμβάνουν πιο γρήγορα τα μηνύματα αυτά".

Μετά το ματς με τον Πανθρακικό είπες ότι η ΑΕΚ θα ξαναπάει ψηλά και να το θυμάσαι. Έχοντας ζήσει όλη την καταστροφή θεωρείς ότι έπρεπε η ΑΕΚ να φτάσει στο μηδέν για να ξανά ανέβει;

"Από ότι φαίνεται ναι γιατί το να συντηρείται μια κατάσταση αρρωστημένη όλα αυτά τα χρόνια τουλάχιστον και να μην υπάρχει ιατρικά ή τουλάχιστον να υπάρχει μεγάλο ψέμα προς τον κόσμο. Για μένα η ΑΕΚ είναι ο κόσμος της. Για μένα τα πρόσωπα θα φύγουν ο κόσμος όμως θα είναι εκεί πάντα και αυτό το σήμα. Το να υπάρχει μια αρρωστημένη κατάσταση και να γυρίζουμε συνέχεια στη μετριότητα νομίζω ότι δεν ωφελεί κανέναν και νομίζω δεν θα είναι ευχαριστημένοι οι φίλαθλοι της ΑΕΚ. Από εκεί και πέρα δεν μπορείς να χτίζεις πάντα σε κάτι σάπιο πάνω, αυτό απλά και ένα σπίτι παλιό αν έχεις πρέπει να το ρίξεις να χτίσεις καινούργιο. Το θέμα είναι με τι υλικά θα το χτίσεις και πάνω σε τι βάσεις. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και οι βάσεις σας είπα ξανά δεν είναι τα κεραμίδια, το σπίτι ποτέ δεν το χτίζεις από πάνω, μπαίνουν οι βάσεις με γνώμονα την ιστορία, το τι αντιπροσωπεύει η ομάδα, από πού έχει ξεκινήσει αυτή η ομάδα. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Το νούμερο ένα για μένα ήταν ότι άσχετο αν βρισκόμαστε στην Γ’ Εθνική η ομάδα δεν πρέπει να χάσει τον επαγγελματισμό της, αυτό το είχα μεταφέρει και στον πρόεδρο και είχε συμφωνήσει. Εάν η ΑΕΚ έχανε αυτό νομίζω θα έχανε τα πάντα. Η ΑΕΚ λειτουργεί αυτή τη στιγμή πιο επαγγελματικά από ποτέ. Έτσι θεωρώ εγώ, σε όλα τα επίπεδα".

Αν είχες απέναντί σου έναν οπαδό της ΑΕΚ τι θα του έλεγες για όλο αυτό που υπάρχει τώρα στην ΑΕΚ;

"Ο κόσμος αν και δύσκολα συνειδητοποιεί το τι έχει συμβεί και θα το συνειδητοποιήσει ακόμα περισσότερο όταν ξεκινήσουν τα παιχνίδια. Κάποιους του παραξενεύει, κάποιοι αισθάνονται άσχημα τώρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσει να χωνέψει κάτι τέτοιο από εκεί και πέρα όμως νομίζω ότι αυτό που γίνεται θα κάνει τον κόσμο της ΑΕΚ κάποια στιγμή πολύ χαρούμενος που θα έχει περάσει αυτή η περίοδος και θα δει την ομάδα του εκεί που της αξίζει και όπως πρέπει. Νομίζω ότι ο κόσμος τα τελευταία δεν ήταν χαρούμενος γιατί υπήρχε πολύ ψέμα".

Επειδή ποδόσφαιρο είναι και όλα γίνονται. Η Εθνική Ελλάδος πήρε Euro, πως θα πρέπει να διαχειριστείς ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα; Υπάρχει η εντύπωση ότι ΑΕΚ, Γ' Εθνική, 30 νίκες.

"Όπως θα διαχειριστώ και μια νίκη με 5-0. Με την ίδια ψυχραιμία, με τη λογική γιατί όπως είπες είναι ποδόσφαιρο. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει όλα αυτά να τα εκμηδενίσουμε με την πάροδο του χρόνο και όσο πλησιάζουμε προς τα εκεί να μην αφήσουμε ούτε μια πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. Εγώ είμαι από τη φύση μου ψύχραιμος και πάντα θυμάμαι μια κουβέντα που μου είχε πει ο Φερέρ να έχουμε όλοι μας έλεγχο συναισθημάτων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ούτε στις νίκες να πετάμε στα σύννεφα, ούτε στις ήττες να κρυβόμαστε στο χώμα. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να ελέγχεις τα συναισθήματά σου και όχι μόνο εμείς που βρισκόμαστε μέσα στην ομάδα, αλλά πολύ περισσότερο ο κόσμος".

Η ΑΕΚ έχει αυτή τη στιγμή στο ρόστερ της παίκτες επιπέδου Σούπερ Λίγκα που ήρθαν γιατί απλά ήταν η ΑΕΚ. Πιστεύεις ότι μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία τους και την απόδοσή τους το πρωτάθλημα που θα συναντήσουν στην πορεία;

"Σας είπα και πριν πρέπει πολύ γρήγορα και μέσα από τις συζητήσεις και τις προπονήσεις, που γίνονται σκληρές και δυνατές πρέπει ο ποδοσφαιριστής να καταλάβει τι θα αντιμετωπίσει. Τα παιχνίδια δεν παίζονται την Κυριακή παίζονται όλοι την εβδομάδα, για αυτό προσπαθούμε να καταλάβουν από τώρα το τι θα αντιμετωπίσουν. Στις προπονήσεις παίζονται τα παιχνίδια. Αν ο ποδοσφαιριστής περιμένει να πάει Κυριακή και δεν είναι αυτό που πρέπει να είναι στην προπόνηση, δυνατός, συγκεντρωμένος, όταν θα φτάσει το παιχνίδι δεν θα είναι έτοιμος και εκεί θα υπάρξει το πρόβλημα. Προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε όλοι γύρο από την ομάδα. Ποδοσφαιριστές Σούπερ Λίγκ και Γ’ Εθνικής δεν υπάρχουν, όλοι κρίνονται μέσα στο γήπεδο, όπως και εγώ θα κριθώ στο γήπεδο. Πιο πολύ εγώ είμαι υπεύθυνος για μένα να αποδείξω στον εαυτό μου αν είμαι ή δεν είμαι καλός προπονητής. Έτσι ήμουν και σαν ποδοσφαιριστές. Το να λένε «ο Δέλλας είναι προπονητάρα» δεν μου λέει τίποτα. Μέσα στο γήπεδο, στην προπόνηση, στα παιχνίδια εκεί θα αποδεικνύουμε τι είμαστε όχι στα λόγια. Πολλά χρόνια τώρα στην ΑΕΚ μέναμε στα λόγια. Παιχτάρα ο ένας, προπονητάρα ο άλλος, δημιουργούσαν στο κόσμο μια ψευδαίσθηση. Προτιμώ να λέμε τα χειρότερα για όλους, αλλά μέσα στο γήπεδο που είναι ο καθρέφτης όλων να είμαστε αυτό που πρέπει".

Τα έμπειρα παιδιά επιπέδου Σούπερ Λίγκ είναι πιο δύσκολο να προσαρμοστούν τα νέα δεδομένα;

" Όχι, νομίζω ότι όλα είναι συνειδητοποιημένα παιδιά, σας είπα άλλωστε και πριν ότι οι χαρακτήρες παίζουν μεγάλο ρόλο. Προσωπικά κι εμένα ως προπονητή με ενδιαφέρει και ο χαρακτήρας ενός ποδοσφαιριστή, το πόσο εύκολα προσαρμόζεται σε μια ομάδα, το τι δίνει σε αυτήν. Όλοι όπως είπα είναι συνειδητοποιημένοι, κανείς δεν έχει το μυαλό του πάνω από το κεφάλι και θέλω να πιστεύω ότι αυτοί είναι που θα τραβήξουν την ομάδα και τα νέα παιδιά που έχει από πίσω, στη δύσκολη χρονιά που θα έχουμε".

Είναι ο χαρακτήρας βασικό κριτήριο στις μεταγραφές;

" Δεν μπορεί να είναι μόνο αυτό, είναι μια παράμετρος".

Όσον αφορά για το αν έχει συνειδητοποιήσει και ο ίδιος ότι είναι ένα ειδικό στοίχημα για την ΑΕΚ να πετύχει ως προπονητής που βγαίνει από τα σπλάχνα της ομάδας

"Κατ’ αρχήν ποτέ δεν αισθάνθηκα σταρ, ούτε σαν ποδοσφαιριστής ούτε τώρα ως προπονητής και δεν με ενδιαφέρει αυτό. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, δεν με ενδιαφέρει η δημοσιότητα, ούτε το τι γράφουν για μένα θετικά και αρνητικά. Πάντα προσπαθώ να είμαι ήρεμος γιατί μόνο με ηρεμία μπορείς να πάρεις σωστές αποφάσεις.

Ο πρώτος που θέλει να πετύχει είμαι εγώ. Είμαι συνειδητοποιημένος ότι η θέση του προπονητή πάντα είναι επισφαλής και πάντα πρέπει να αποδεικνύει, όπως και ένας ποδοσφαιριστής, δεν έχει σημασία τι έκανες χτες, σήμερα ή αύριο. Κάθε μέρα θα πρέπει να αποδεικνύουμε γιατί βρισκόμαστε εδώ, τι δουλειά έχουμε να κάνουμε, και πως μπορούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά καλύτερα.

Ποτέ δεν το έπαιξα ΑΕΚάρα και δεν με ενδιαφέρει να το παίξω ΑΕΚάρα. Γι’ αυτήν την ομάδα έχω παίξει πολλά χρόνια, έχω συνδεθεί με τον κόσμο της ομάδας, και νομίζω ότι ο κόσμος δεν αγάπησε τον ποδοσφαιριστή Δέλλα επειδή ήταν παιχτάρα αλλά αναγνώρισε ότι τουλάχιστον σε κάθε παιχνίδι έδινε το 100%. Το να δίνεις το 100% γι’ αυτούς που έρχονται να σε δουν, νομίζω ότι είναι η καλύτερη ανταμοιβή για τον κόσμο και είναι και αυτό που αναγνωρίζει πλέον. Δύσκολα μπορείς να ξεγελάσεις τον κόσμο με το να φιλάς την φανέλα ή να πηγαίνεις στην κερκίδα, ποτέ δεν το έκανα γιατί δεν είναι ο χαρακτήρας μου. Εγώ πρέπει να αποδεικνύω πλέον ως προπονητής μέσα στο γήπεδο, το ποιος είμαι και το τι κάνω".

Πού εκτιμάς ότι χάθηκε η αλήθεια και άρχισαν τα ψέματά τις περασμένες χρονιές στην ΑΕΚ;

"Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια συντηρούνταν μια κατάσταση με το “έρχεται ο ένας, έρχεται ο άλλος, θα έρθει, δεν θα έρθει”, και στην ουσία το διαπιστώσατε κι εσείς ότι όλα ήταν ψέματα. Δεν υπήρξε κανείς που να είχε πραγματικό ενδιαφέρον να πάρει την ΑΕΚ, δεν υπήρξε κάποιος που πραγματικά ήθελε να επενδύσει στην ομάδα αυτή. Τους λόγους που συντηρούταν όλο αυτό, δεν μπορούσα να τους καταλάβω ποτέ. Κάποιοι προφανώς ήθελαν να καλύψουν την καρέκλα τους γιατί ήταν γλυκιά, κάποιοι απλά ήθελαν να καλύψουν τις αδυναμίες που υπήρχαν μέσα στην ομάδα. Από εκεί και πέρα το να γυρνάμε στο παρελθόν και να λέμε τι έγινε τότε, είναι κάτι που δεν πρέπει να το κάνω εγώ, ούτε πρέπει να ασχολούνται οι ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν άνθρωποι και όργανα που πρέπει να ασχοληθούν κάποια στιγμή για να μάθει ο κόσμος πραγματικά τι έχει συμβεί στην ομάδα, γιατί νομίζω το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου έχει μείνει με την απορία αυτή".

Η δική σου άποψη για όλο αυτό;

"Όλοι έχουμε μία άποψη για το τι μπορεί να έχει συμβεί. Ποτέ δεν με ενδιέφερε να ασχολούμαι με διοικητικά θέματα, σαν ποδοσφαιριστής. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ με το δικό μου μυαλό είναι ότι υπήρξε μία ενέργεια ηθελημένη από κάποιους να δημιουργούνε καταστάσεις για να παίρνουν χρόνο. Τους λόγους βέβαια δεν τους κατάλαβα ποτέ".

Αυτή ήταν η βασική αιτία που είχες αρνηθεί να αναλάβεις την ομάδα παλιότερα;

"Και γιατί δεν αισθανόμουν έτοιμος από θέμα εμπειριών και γιατί οι καταστάσεις και τα πρόσωπα δεν με ενέπνεαν να γυρίσω στην ομάδα. Όσον αφορά για τον λόγο που γύρισα ως προπονητής στα τελευταία δύο παιχνίδια, είναι γιατί πίστευα ότι θα μπορέσω να αλλάξω λίγο την ψυχολογία των παικτών. Ήθελα να τους επηρεάσω θετικά με όλα αυτά που είχαν συμβεί τις προηγούμενες μέρες. Η ομάδα ήταν πολύ πιεσμένη και οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούσαν να διαχειριστούν το βάρος της ευθύνης να σώσουν την ΑΕΚ τη δεδομένη χρονική στιγμή παρ’ ότι η προσπάθεια που κάνανε ήταν φιλότιμη".

Για το αν μετάνιωσε που δεν είχε έρθει νωρίτερα να αναλάβει την ομάδα και να την σώσει

"Δεν μπορώ να μπω σε μια υποθετική κουβέντα για το αν είχα αναλάβει και τι θα γινόταν. Δεν πήγα, πήγα μετά, δεν σώθηκε η ομάδα, και πάντα να ξέρετε στο ποδόσφαιρο το αποτέλεσμα μετράει και ίσως να έχω κι εγώ μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό. Ποτέ δεν θα κρυφτώ πίσω από τις ευθύνες μου και να πω φταίγανε αυτοί και δεν έφταιγα εγώ. Πάντα θα είμαι με τους ποδοσφαιριστές, και πάντα θέλω να είμαι μπροστά στους ποδοσφαιριστές σαν ασπίδα. Οι ίδιοι βέβαια θα πρέπει σε κάθε αγωνιστική να αποδεικνύουν γιατί βρίσκονται στην ΑΕΚ. Δεν θα υπάρξει ποδοσφαιριστής που θα κοροϊδέψει, θα ξεγελάσει ή που δεν θα κάνει αυτό που θέλουμε εμείς. Απλά θα αποχωρεί από την ομάδα. Μπορεί να είμαστε ερασιτεχνικό σωματείο αυτή την στιγμή στη Γ’ Εθνική, ωστόσο η ομάδα θα λειτουργεί επαγγελματικά σε όλα τα επίπεδα".

Φέρνοντας στο μυαλό σου εκείνο το βράδυ με τον Πανθρακικό, τι είναι αυτό που σε κάνει πιο έξαλλο;

"Η απουσία όλων! Δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου να βιώσω τέτοιο πράγμα, το να τρέχεις επίσης δεξιά και αριστερά να προσπαθείς να πείσεις όλους να γίνει το παιχνίδι δεν… Είναι μελανά σημεία τα οποία θα πρέπει να διαλευκανθούν, όχι για μένα, αλλά για τον κόσμο. Έβλεπα ανθρώπους να κλαίνε, όπως και στο τελευταίο παιχνίδι με τον Ατρόμητο μια ολόκληρη ομάδα να κλαίει".

Ποιο είναι το όνειρο σου, ως προπονητής της ΑΕΚ;

"Δεν κάνω όνειρα γιατί ξέρω πως είναι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Ξέρω ότι κάθε μέρα είναι διαφορετική και δεν έχει σχέση το τι έκανες χτες. Το τι θα κάνουμε σήμερα με ενδιαφέρει, αλλά πάντα σε σωστές βάσεις, όχι γιατί έτυχε και το κάναμε αλλά γιατί δουλέψαμε για να γίνει".

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ