ΑΕΚ

ΑΕΚ-ΚΠΡ: Δυο ιστορίες, που έγραψαν την ιστορία

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0 ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0 ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σαν σήμερα, πριν από 39 χρόνια η ΑΕΚ απέκλεισε την ΚΠΡ, πήγαινε στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ και το Sport24.gr παρουσιάζει δυο ιστορίες που έφεραν την μεγάλη ανατροπή.

Στο μεγάλο βιβλίο της ιστορίας της ΑΕΚ, "χρυσές" σελιδες υπάρχουν πολλές. Πάρα πολλές. Όμως μια βραδιά σαν αυτή της 16ης Μαρτίου του 1977, έχει "γράψει" ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Στην ιστορία και της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδόσφαιρου. Άλλωστε η ανατροπή και πρόκριση μετά από ήττα 3-0 σε ευρωπαϊκό ματς και η παρουσία στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, είναι επιτεύγματα που μοιάζουν έτσι κι αλλιώς με θαύμα. Ένα θαύμα που το έκανε η ΑΕΚ του Φάντροκ, του Μαύρου, του Παπαϊωάννου, του Μαύρου, του Τάσου, του Στεργιούδα αλλά και του Χρηστίδη. Η ήττα από την ΚΠΡ στο Λονδίνο με 3-0, έγινε φύλλο και φτερό στη Νέα Φιλαδέλφεια, σαν σήμερα, πριν από 39 χρόνια. Πρώτα με νίκη 3-0 της ΑΕΚ στην κανονική περίοδο και μετά με νίκη στα πέναλτι. Το Sport24.gr παρουσιάζει δυο ιστορίες, που έγραψαν την ιστορία εκείνης της μυθικής βραδιάς για την ΑΕΚ.

"Με κοίταζε περίεργα ο επόπτης"

Έτσι κι αλλιώς η ΑΕΚ είχε κάνει ένα μικρό θαύμα, ανατρέποντας το 3-0 του πρώτου αγώνα και στέλνοντας το ματς στην παράταση. Εκεί όμως ο Φράντισεκ Φάντροκ έκανε κάτι ασύλληπτο. Κράτησε την μια από τις δυο αλλαγές, για να αλλάξει τερματοφύλακα για την διαδικασία των πέναλτι. «Με το που ξεκινάει η παράταση μου λέει ο Φάντροκ «σήκω μπαίνεις». Το ματς πήγαινε στα πέναλτι και όταν κάναμε προπόνηση στα πέναλτι ήμουν καλός.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0 .Η ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΣΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟΥ ΗΣΤΟΝ .ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0 .Η ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΣΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟΥ ΗΣΤΟΝ .ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Συνήθως είχα έξι στα δέκα" θυμάται ο Νίκος Χρηστίδης που ετοιμάστηκε να μπει στην θέση του Λάκη Στεργιούδα. "Πήγα στην γραμμή για αλλαγή και μόλις είπα στον επόπτη ότι μπαίνω στην θέση του «ένα» με κοίταζε περίεργα. Δεν πίστευε ότι κάναμε αλλαγή τερματοφύλακα. Μπήκα, έπιασα τα πέναλτι και προκριθήκαμε Απλώς την δουλειά μου έκανα». Δυο πέναλτι απέκρουσε ο Χρηστίδης.

"Άσε θα πάω εγώ"

Την τεράστια πρόκριση της ΑΕΚ στην διαδικασία των πέναλτι, δεν την σφράγισαν μόνο οι αποκρούσεις του Χρηστίδη. Ήταν και η εύστοχη τελευταία εκτέλεση του Μίμη Παπαϊωάννου. Το εντυπωσιακο είναι πως ο σπουδαίος Μίμης Παπαϊώαννου δεν ήθελε να εκτελεί πέναλτι. Γι αυτό άλλωστε δεν είχε μπει το όνομα του στην πρώτη πεντάδα με τους εκτελεστές. Όμως έτσι όπως πήγε η διαδικασια, είχαν απομείνει ως επιλογές ο Παπαϊωάννου, ο Νικολάου και μετά ο Μαύρος.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0 .Η ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΣΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟΥ ΗΣΤΟΝ .ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0 .Η ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΣΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟΥ ΗΣΤΟΝ .ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ανδρέας Σταματιάδης προσπαθούσε να πείσει τον Παπαϊωάννου να εκτελέσει."Ο τερματοφύλακας είναι κρεμανταλάς, αν επιλέξεις γωνία κι σουτάρεις χαμηλά, το έβαλες". Ο Νικολάου ήταν έτοιμος να εκτελέσει αν χρειαστεί. Αλλά τελικά ο Παπαϊωάννου έβγαλε την φόρμα του, φώναξε "άσε, θα πάω εγώ" και πήγε προς την άσπρη βούλα. Μάλιστα ο Σταματιάδης ήταν τόσο σίγουρος πως ο Παπαϊωάννου θα ευστοχούσε και θα έδινε την πρόκριση, που γύρισε στον Μαύρο που θα ήταν επόμενος και είχε πρόλημα τραυματισμού και του είπε. "Εντάξει Θωμά, δεν θα χρειαστεί να εκτελέσεις. Τώρα θα προκριθούμε". Όπερ και εγένετο. Το εύστοχο κτύπημα του Παπαϊωάννου έδωσε την πρόκριση στην ΑΕΚ, στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ. Εκεί που η Γιουβέντους έκοψε τον δρόμο της Ένωσης για τον τελικό.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ