ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πώς θα ήταν τα Μουντιάλ του 2014 και του 2026 με 48 ομάδες

Πώς θα ήταν τα Μουντιάλ του 2014 και του 2026 με 48 ομάδες

Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχει πλέον 48 ομάδες και ως εκ τούτου αλλάζουν πολλά. Πώς θα ήταν η διοργάνωση του 2014 με αυτήν τη μορφή και πώς θα είναι εκείνη του 2026; Πού θα βρισκόταν η Ελλάδα;

Η απόφαση της FIFA να αυξήσει τον αριθμό των φιναλίστ στο Παγκόσμιο Κύπελλο από 32 σε 48 αλλάζει πολλά από τα δεδομένα που υπήρχαν για την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Η παγκόσμια ομοσπονδία προχώρησε σε αυτήν την κίνηση για την αύξηση των εσόδων του τουρνουά, ωστόσο μαζί αυξάνεται και το... μπέρδεμα με τον τρόπο διεξαγωγής.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι ομάδες από την Ευρώπη θα είναι 16, οι ομάδες από την Αφρική 8+1, από την Ασία άλλες τόσες, από τη Νότια Αμερική 6+1, από τη Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική 6+1 και από την Ωκεανία 1.

Εάν κάνουμε τη... μετατροπή στα δεδομένα που είχαμε στο τελευταίο Μουντιάλ, αυτό της Βραζιλίας, η εικόνα είναι κάπως έτσι:

Πώς θα ήταν τα Μουντιάλ του 2014 και του 2026 με 48 ομάδες

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, πρωτοπόροι τέθηκαν οι κορυφαίες ομάδες του FIFA ranking συν τη διοργανώτρια Βραζιλία.

Από τους 16 ομίλους που προκύπτουν, προκρίνονται απευθείας οι δύο πρωτοπόροι και από εκεί και πέρα αρχίζει η νοκ άουτ φάση με 32 ομάδες.

Η Ελλάδα θα κληρωνόταν σε όμιλο μαζί με Ουρουγουάη και Ουζμπεκιστάν, με συνέπεια η πρόκριση να έμοιαζε αρκετά πιθανή.

Πώς θα ήταν τα Μουντιάλ του 2014 και του 2026 με 48 ομάδες

Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί η κατάταξη της FIFA για τη σχηματοποίηση ομίλων για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026, με τις ΗΠΑ διοργανώτριες μιας και είναι το φαβορί, η κατάσταση θα ήταν κάπως έτσι:

Όπως φαίνεται, δεν υπάρχει το όνομα της Ελλάδας, αφού η χώρα μας αυτήν τη στιγμή βρίσκεται μόλις στην 42η θέση της κατάταξης (Δεκέμβριος 2016) και 24 μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Παρ' όλα αυτά, τα προκριματικά δεν αλλάζουν μορφή και ως εκ τούτου, το παραπάνω παράδειγμα δεν σημαίνει ότι η χώρα μας δεν θα μπορεί να προκριθεί στην τελική φάση του Μουντιάλ σε εννέα χρόνια, αν δεν βελτιώσει τη θέση της στο FIFA ranking.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οριστικό: Μουντιάλ με 48 ομάδες απ' το 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ