ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η 10άδα του Μουντιάλ 2014

Η 10άδα του Μουντιάλ 2014

Δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της διοργανώτριας, Βραζιλίας, έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ 2014. Δείτε ποιες είναι αυτές, την κατάσταση σε όλες τις ηπείρους με 22 εισιτήρια ακόμη διαθέσιμα και διάφορα ρεκόρ αυτής της εβδομάδας

Την Τρίτη (10/09) οι χώρες που έχουν εξασφαλίσει θέση στα τελικά του Μουντιάλ 2014 διπλασιάστηκαν, καθώς από 5 έγιναν 10.

Πρώτη φυσικά ήταν η διοργανώτρια Βραζιλία όταν το 2007 την ανατέθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ τον περασμένο Ιούνιο πήραν το εισιτήριο 4 ομάδες από την Ασία, οι Ιαπωνία, Αυστραλία, Ιράν και Νότιος Κορέα.

Από την πεντάδα που προκρίθηκε στην Τρίτη, οι δύο πρώτες ομάδες ήταν από την Ευρώπη, η Ολλανδία και η Ιταλία.

Ακολούθησαν από την Β.Αμερική οι ΗΠΑ και Κόστα Ρίκα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα (λίγο πριν τις 7 το πρωί της Τετάρτης στην Ελλάδα), η Αργεντινή έγινε η 10η της... βραζιλιάνικης παρέας.

Η 10άδα του Μουντιάλ 2014

Για τα υπόλοιπα 22 εισιτήρια

Θα ξεκινήσουμε από την Ασία όπου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ιαπωνία, Αυστραλία, Ιράν και Νότιος Κορέα προκρίθηκαν παίρνοντας τις 2 πρώτες θέσεις των δύο ομίλων. Ιορδανία και Ουζμπεκιστάν τερμάτισαν 3ες, έπαιξαν μπαράζ και χτες στην ρεβάνς η Ιορδανία πήρε την πρόκριση στα πέναλτι, έτσι θα είναι αυτή που θα παίξει νέο μπαράζ με την 5η της Νοτίου Αμερικής, για μία θέση στο Μουντιάλ.

***κάντε κλικ εδώ για να δείτε video από την πρόκριση της Ιορδανίας στα πέναλτι

Πάμε λοιπόν στη Νότιο Αμερική, όπου 5η και αντίπαλος της Ιορδανίας στο μπαράζ θα είναι μία από τις Ουρουγουάη, Εκουαδόρ, Χιλή και Κολομβία. Η Αργεντινή με το 5-2 στην Παραγουάη προκρίθηκε και μαθηματικά, ενώ φαντάζει δύσκολο να μην ακολουθήσουν απευθείας Κολομβία και Χιλή, με τις Εκουαδόρ και Ουρουγουάη να δίνουν "μάχη" για την 4η θέση, παίζοντας μάλιστα μαζί στην προτελευταία αγωνιστική.

***δείτε εδώ την ανασκόπηση για την Νότιο Αμερική με videos και βαθμολογία

ΗΠΑ και Κόστα Ρίκα μετά τα ματς τους με Μεξικό και Τζαμάικα, αντίστοιχα, έπρεπε να περιμένουν να μην νικήσει ο Παναμάς στην Ονδούρα για να εξασφαλίσουν την πρόκριση και τελικά αυτό έγινε (2-2).

Η Ονδούρα ισοφαρίστηκε μάλιστα στο 92', χάνοντας τεράστια ευκαιρία για να αγκαλιάσει την 3η θέση και την απευθείας πρόκριση, όμως παραμένει το μεγάλο φαβορί, με Μεξικό και Παναμά να "μάχονται" για την 4η.

Την προτελευταία αγωνιστική το Μεξικό υποδέχεται τον Παναμά, ενώ θυμίζουμε πως αυτός που θα τερματίσει 4ος θα παίξει με τη Νέα Ζηλανδία (Ωκεανία) μπαράζ για μία θέση στο Μουντιάλ.

***δείτε εδώ την ανασκόπηση της Βορείου - Κεντρικής Αμερικής & Καραϊβικής με το υπόλοιπο πρόγραμμα

Πριν ολοκληρώσουμε με Ευρώπη η αναφορά στην Αφρική, όπου η φάση των ομίλων ολοκληρώθηκε και τις πρώτες θέσεις πήραν Αιθιοπία, Πράσινο Ακρωτήρι, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Μπουρκίνα Φάσο, Νιγηρία, Αίγυπτος, Αλγερία και Σενεγάλη, περνώντας στην επόμενη φάση.

Θα γίνει κλήρωση, θα δημιουργηθούν 5 ζευγάρια (μέσα-έξω τα ματς) και οι νικητές θα παίξουν Μουντιάλ.

***δείτε εδώ την ανασκόπηση της τελευταίας αγωνιστικής και τα πιθανά groups δυναμικότητας για την κλήρωση

Ολλανδία και Ιταλία πήραν τα πρώτα 2 από τα 13 ευρωπαϊκά εισιτήρια. Βέλγιο, Γερμανία και Ελβετία φαντάζει σίγουρο ότι θα πάρουν επίσης την πρώτη θέση στον όμιλό τους, ενώ η Ισπανία έχει προβάδισμα επί της Γαλλίας.

Θυμίζουμε πως οι 9 ομάδες που κατακτούν την κορυφή στους ομίλους προκρίνονται άμεσα, ο χειρότερος δεύτερος βγαίνει νοκ-άουτ και οι άλλοι 8 δεύτεροι παίζουν μπαράζ για τα υπόλοιπα 4 εισιτήρια.

***δείτε εδώ αποτελέσματα, βαθμολογίες και videos από τα ματς της Τρίτης

****δείτε εδώ όλα τα σενάρια σε κάθε όμιλο ξεχωριστά

*****δείτε εδώ τα σενάρια για την εθνική Ελλάδος και τους πιθανούς αντιπάλους της στα μπαράζ

Η 10άδα του Μουντιάλ 2014

Ρεκόρ και αριθμοί της εβδομάδας

Η Γαλλία με το πέναλτι του Ριμπερί κατάφερε να σκοράρει μετά από 526 λεπτά (!), ενώ ο Άντερς Σβένσον (φωτό παραπάνω) έγινε ο πρώτος Σουηδός διεθνής που έφτασε τις 144 συμμετοχές.

Ο Μίροσλαβ Κλόζε την περασμένη Παρασκευή κόντρα στην Αυστρία έφτασε τα 68 γκολ με την Γερμανία και τον Γκερτ Μίλερ στην κορυφή του πίνακα των σκόρερς των "πάντσερ".

Το Λουξεμβούργο νίκησε 3-2 την Β.Ιρλανδία, παίρνοντας εντός έδρας νίκη σε προκριματικά Μουντιάλ μετά από 41 χρόνια!

Η Ιταλία με την πρόκρισή της εξασφάλισε συμμετοχή στα τελικά για 14η συνεχόμενη φορά, με τον Τζανλουίτζι Μπουφόν στο ματς με την Τσεχία να φτάνει τις 136 διεθνείς συμμετοχές, όσες και ο Φάμπιο Καναβάρο.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε τα 43 διεθνή γκολ την Παρασκευή με το χατ-τρικ του, ξεπερνώντας τον Εουζέμπιο που έχει 41, ενώ θέλει άλλα 4 για να πιάσει τον Παουλέτα (πρώτος σκόρερ της Πορτογαλίας με 47).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ