ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η λάμψη του Μουντιάλ όταν ο λαός στενάζει...

Η λάμψη του Μουντιάλ όταν ο λαός στενάζει...

Οι κοινωνικές προεκτάσεις του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Ο λαός βγαίνει στις δρόμους διαδηλώνοντας για τις ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια με φόντο το Μουντιάλ. Πολυτέλεια ή ευκαιρία για αλλαγή το παγκόσμιο Κύπελλο (videos);

Τον περασμένο Ιούνιο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας διαμαρτυρόμενοι για τις ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, την αστυνομική βία και την κυβερνητική διαφθορά.

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους μεγάλων πόλεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Σάο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο, Μπέλο Οριζόντε και Μπραζίλια.

Αν και ειρηνικές, οι διαδηλώσεις είχαν στόχο να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών σχετικά με την οικονομία της χώρας, τον υψηλό πληθωρισμό και την έξαρση των εγκλημάτων βίας.

Οι πορείες ξεκίνησαν τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, ως μια μικρή διαδήλωση στο Σάο Πάολο σχετικά με την αύξηση των εισιτηρίων στα αστικά λεωφορεία, αλλά σύντομα εξελίχθηκαν σε μαζικές διαμαρτυρίες πολιτών.

Αφορμή στάθηκαν οι βίαιες τακτικές που χρησιμοποίησε η αστυνομία προκειμένου να διαλύσει τις αρχικές διαδηλώσεις.

Ένας πολίτης έχασε την ζωή του, στην πολιτεία του Σάο Πάολο.

Η λάμψη του Μουντιάλ όταν ο λαός στενάζει...

Το κίνημα κοινωνικής δυσαρέσκειας διεκδίκησε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες καταγγέλλοντας τις υπέρογκες δαπάνες για την διοργάνωση του Μουντιάλ 2014 και τα πανάκριβα εισιτήρια του, παρά μια μείωση στις τιμές των εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς που πέτυχε.

"Οι διαδηλωτές παλεύουν για την υγεία και την εκπαίδευση. Χρειαζόμαστε ενότητα. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία και ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο. Φυσικά και δεν είμαστε χαρούμενοι όταν βλέπουμε βία", είχε δηλώσει ο αρχηγός της "σελεσάο" Νταβίντ Λουίζ.

Η λάμψη του Μουντιάλ όταν ο λαός στενάζει...

Πράγματι, οι πολίτες μπορεί να συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά με αφορμή την αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων στα ΜΜΜ του Σάο Πάουλο, ωστόσο οι αντιδράσεις αφορούσαν στη διοργάνωση του Μουντιάλ, με τους Βραζιλιάνους πολίτες να θεωρούν ότι η διοργάνωση ωφελεί την πλούσια τάξη και στερεί κονδύλια από το κράτος που θα μπορούσαν να καλύψουν άλλες κοινωνικές ανάγκες.

"Σήμερα βρίσκομαι σε μία προνομιούχα κοινωνική θέση, αλλά δεν ξεχνώ ότι προέρχομαι από ένα φτωχό περιβάλλον. Έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται.

Αυτό που λένε και αυτό που ελπίζουν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να τους ακούσουμε. Η Βραζιλία χρειάζεται να προχωρήσει σε πολλούς τομείς και γι' αυτό πρέπει να τους στηρίξουμε. Γνωρίζουμε ότι λένε την αλήθεια", εξήγησε ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Ζενίτ, Χουλκ.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κυμάνθηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρονάλντο. Το "φαινόμενο" αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους του Μουντιάλ.

People protest against rising public transport costs and demanding better public services in Sao Paulo, Brazil, on October 25, 2013.  TOPSHOTS AFP PHOTO / Nelson ALMEIDA
People protest against rising public transport costs and demanding better public services in Sao Paulo, Brazil, on October 25, 2013. TOPSHOTS AFP PHOTO / Nelson ALMEIDA AFP

"Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως το 90% των Βραζιλιάνων είναι υπέρ της διοργάνωσης του Μουντιάλ. Μέσω του Μουντιάλ μπορούμε να κάνουμε περισσότερες επενδύσεις.

Ο κόσμος έχει κάθε δικαίωμα να διαδηλώνει όταν αυτό γίνεται δίχως βία. Πρέπει να διαδηλώνουμε για μία καλύτερη Βραζιλία.

Μία μικρή μερίδα αντιτίθεται στο Μουντιάλ. Το 70% πιστεύει μάλιστα πως η διοργάνωση είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της χώρας μας".

Η λάμψη του Μουντιάλ όταν ο λαός στενάζει...

Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ρικάρντο Τράντε διατηρεί χαμηλούς τόνους αναφέροντας πως οι Βραζιλιάνοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν αρκεί να μην δημιουργήσουν προβλήματα στους τουρίστες.

Απομένουν περίπου εφτά μήνες για την διεξαγωγή του Μουντιάλ, του πρώτου που διοργανώνει η Βραζιλία μετά το 1950.

Το κόστος του ξεπερνά τα 11.2 δισ. ευρώ την στιγμή που οι πολίτες της χώρας εξακολουθούν να εκφράζουν την οργή τους για το γεγονός πως η κυβέρνηση την ίδια στιγμή δεν διαθέτει χρήματα για τις δημόσιες υπηρεσίες.

"Οι διαδηλώσεις είναι δημοκρατικές σε μία δημοκρατική χώρα. Κανείς όμως δεν θέλει να δει βία", τόνισε ο Τράντε.

Στην Βραζιλία ο βασικός μισθός είναι 234 ευρώ. To εισιτήριο του λεωφορείου κοστίζει ένα ευρώ και αν είσαι τυχερός θα επιβιβασθείς στον προβλεπόμενο χρόνο.

Οι Βραζιλιάνοι παραμένουν ψηλά στη λίστα με τις χώρες που ταλανίζονται από διαφθορά και γραφειοκρατία. Καθημερινά 13.000.000 άνθρωποι δίνουν μάχη για ένα πιάτο φαί. Το Μουντιάλ αποτελεί πολυτέλεια για αυτούς. Αν είναι τυχεροί θα το παρακολουθήσουν από την τηλεόραση...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ