ΕΛΛΑΔΑ

Το καλεντάρι της ντροπής

Το καλεντάρι της ντροπής
πίνακας

Ο Κώστας Κατσούλης έχασε τη μάχη με τον θάνατο και το όνομα του προστέθηκε στη μακρά λίστα των θυμάτων της τυφλής οπαδικής βίας. Το Sport24.gr θυμάται και... ντρέπεται.

Κάθε φορά που μαθαίνουμε για τον τραγικό θάνατο ενός συμπολίτη/συνανθρώπου μας κουνάμε στωικά το κεφάλι και σκεφτόμαστε για τα λάθη που έγιναν και κόστισαν μία ανθρώπινη ζωή. Και αυτό ήταν. Τίποτε άλλο. Συνεχίζουμε κανονικά τη ζωή μας και περιμένουμε το επόμενο... χτύπημα.

Το επόμενο χτύπημα, λοιπόν, ήρθε και ακούει στο όνομα "Κώστας Κατσούλης". Ο άτυχος φίλαθλος του Εθνικού πήγε να παρακολουθήσει τον αγώνα της αγαπημένης του ομάδας και λίγες ημέρες αργότερα έπεσε νεκρός.

Έχει σημασία να αναλύσουμε ποιοι είναι οι υπεύθυνοι/συνυπεύθυνοι της τυφλής οπαδικής βίας; Καλύτερα να μην το αναλύσουμε γιατί ΟΛΟΙ θα... κοκκινίσουμε από ντροπή.

Το γεγονός όμως παραμένει και ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα της βίας στον ελληνικό αθλητικό. Στην περίπτωση του ποδοσφαίρου, όλα ξεκίνησαν (σε τέτοια έκταση) πριν από περίπου 30 χρόνια.

Το πρώτο αίμα

Ο κύκλος του αίματος της οπαδικής βίας μόνο τραγικά θα μπορούσε να ξεκινήσει στην Ελλάδα. Λάθος. Ο κύκλος του αίματος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1986, με ένα απίθανο παιχνίδι της μοίρας, που λες και είχε σχεδιάσει το θλιβερό σκηνικό και έψαχνε απλά τα πιόνια για να κάνει το παιχνίδι της.

Στην προκειμένη περίπτωση "θύμα" της έπεσε ο 29άχρονος Χαράλαμπος Μπλιώνας από το Λουτρό Ελασσόνας. Ο άτυχος άνδρας μετέβη στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να κανονίσει τον αρραβώνα με την αγαπημένη του. Για κακή του τύχη, κι ενώ είχε τελειώσει τις δουλειές του, τη μέρα που ήταν να αναχωρήσει για την Λάρισα (και στη συνέχεια να επιτρέψει στην Αθήνα), κάτι προέκυψε και έχασε το λεωφορείο των ΚΤΕΛ.

Έτσι, για να "σκοτώσει" την ώρα του μέχρι το επόμενο δρομολόγιο, πήγε να δει τον αγώνα ΑΕΛ - ΠΑΟΚ. Ο νεαρός, καθηγητής στο επάγγελμα, βρέθηκε στη θύρα 1 του Αλκαζάρ και κάθισε σε μία ήσυχη γωνία για να παρακολουθήσει το ματς.

Το καλεντάρι της ντροπής
Μπλιώνας

Τότε ήταν που ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δυο ομάδων. Μία φωτοβολίδα, αρκετή ώρα πριν τη σέντρα, εκτοξεύτηκε από τη μία πλευρά στην άλλη, χτύπησε στα κάγκελα, άλλαξε πορεία και καρφώθηκε στον λαιμό του αδικοχαμένου άνδρα.

Μάταια οι φίλαθλοι/οπαδοί προσπάθησαν να τον βοηθήσουν, όμως η φωτοβολίδα έκαιγε ακόμα καρφωμένη στο σώμα του άτυχου καθηγητή, με αποτέλεσμα να γίνει το κακό. Ασθενοφόρο δεν υπήρχε στο γήπεδο, οπότε τον φόρτωσαν πάνω στην καρότσα ενός αγροτικού, κουβαλώντας τον αρχικά πάνω σε μία διαφημιστική πινακίδα.

Δυστυχώς ο Χαράλαμπος Μπλιώνας δεν άντεξε και εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Τότε ήταν που για πρώτη φορά "μπήκε το μαχαίρι στο κόκαλο".

Μετρήστε τώρα μαζί μας πόσες ακόμα φορές έφτασε το μαχαίρι κόκκαλο από τότε μέχρι και σήμερα, τη μέρα που ο άτυχος φίλαθλος του Εθνικού έφυγε από τη ζωή.

Το καλεντάρι της ντροπής

1991: Οπαδοί του Ολυμπιακού κατευθύνονται προς το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, για το ματς με την ΑΕΚ, όταν ο 17άχρονος, Γιώργος Παναγιώτου, δολοφονήθηκε από φωτοβολίδα που τον βρήκε στο στομάχι.

Ένας μήνας μετά: Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί τον Αθηναϊκό. Οι φιλοξενούμενοι ισοφαρίζουν σε 2-2 με τον Χρήστο Δημόπουλο (είχε φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού), ο οποίος πανηγύρισε το γκολ του. Οι οπαδοί έκαναν ντου στον αγωνιστικό χώρο και ξυλοκόπησαν τον άτυχο ποδοσφαιριστή όπως και τον διαιτητή. Ο τότε πρόεδρος των κόκκινων, Αργύρης Σαλιαρέλης είχε πει το απίθανο: "Οι οπαδοί μας είναι επιστήμονες".

1992: Ο ΠΑΟΚ τιμωρείται με διετή αποκλεισμό από την Ευρώπη, καθώς οι οπαδοί του έκαψαν την Τούμπα στο ματς με την Παρί Ζεν Ζερμέν (στο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ έχανε με 3-0).

1997: Με τη λήξη του αγώνα Ιωνικός - Ολυμπιακός, ο συγχωρεμένος Νίκος Κανελάκης, χαστούκισε τον διαιτητή Παπαχίντζιο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πανδαιμόνιο. Οπαδοί, ποδοσφαιριστές, παράγοντες έλαβαν μέρος σε ένα απίστευτο ξύλο με πολλούς τραυματίες.

Την ίδια χρονιά: Χούλιγκαν του Παναθηναϊκού καίνε πούλμαν των ΜΑΤ έξω από το γήπεδο με αποτέλεσμα το ματς με την Προοδευτική να γίνει κόλαση. Άγριες συγκρούσεις οπαδών - Αστυνομικών και σοβαρά επεισόδια.

1998: Ο διαιτητής Παπαπέτρου και ο βοηθός του δέχονται επίθεση από μανιασμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ για ακυρωθέν γκολ του Τάκολα.

Το καλεντάρι της ντροπής
Παπαπέτρου

2001: Ο Ηλίας Σολάκης (ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής τότε) θα δεχθεί χτυπήματα οπαδών του ΟΦΗ μετά τη νίκη της ομάδας του στην Κρήτη.

2002: Ο διαιτητής Ευθυμιάδης θα δεχθεί επίθεση από οπαδούς και παράγοντες του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο, για καταλογισμό πέναλτι στο 92ο λεπτό υπέρ του Ολυμπιακού.

2003: Το ντέρμπι της Ριζούπολης. Βροχή από φωτοβολίδες και κλίμα τρομοκρατίας εναντίον των παικτών του Παναθηναϊκού. Κάποιοι δέχθηκαν επιθέσεις ακόμα και στη φυσούνα.

2005: Το ματς Πανιώνιος - Ολυμπιακός στην Νέα Σμύρνη δεν θα ξεκινήσει ποτέ εξαιτίας επεισοδίων εντός και εκτός του γηπέδου. Οι ερυθρόλευκοι τιμωρούνται με αφαίρεση βαθμών, που επέστρεψαν τελικά λίγο διάστημα αργότερα, πρόστιμο και τιμωρία της έδρας.

Την ίδια χρονιά: Οπαδοί του Άρη έκαναν ντου στον αγωνιστικό χώρο στον τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο Παμπελοποννησιακό. Σοβαρά επεισόδια και ανταλλαγές αντικειμένων.

2006: Φροντιστής του Ολυμπιακού δέχεται σφαίρες από αεροβόλο σε αγώνα μπάσκετ με τον Παναθηναϊκό.

Μάρτιος του 2007: Ο Μιχάλης Φιλόπουλος δολοφονείται σε προκαθορισμένο ραντεβού οπαδών Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού.

2008-2014: Η λίστα της ντροπής είναι μεγάλη. Επεισόδια σε χάντμπολ, βόλεϊ γυναικών, αγώνες Νέων μεταξύ ΠΑΟΚ - Άρη, αγώνες για την Ευρώπη σε διάφορα αθλήματα, ακόμα και βία μεταξύ αθλητών του πόλο.

Το 2010 μία γυναίκα της φύλαξης του ΟΑΚΑ έχασε δυο δάχτυλα από κροτίδα σε ματς του Παναθηναϊκού, ενώ τρία χρόνια αργότερα, εργαζόμενος της NOVA παραλίγο να καεί ζωντανός στο ματς βαν του συνδρομητικού καναλιού. Η γάγγραινα της βίας έχει προχωρήσει σε ολόκληρο των αθλητικό οργανισμό.

* Η λίστα είναι ενδεικτική, αφού υπάρχουν εκατοντάδες περιστατικά τυφλών επιθέσεων.

Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο

Το καλεντάρι της ντροπής
Κατσούλης

Ο Κώστας Κατσούλης, ο άτυχος φίλαθλος του Εθνικού με τις δυο διαφορετικές διαγνώσεις από τους γιατρούς, έχασε τη μάχη με το θάνατο το πρωί της Δευτέρας 29/9/2014. Και αυτός εξαιτίας της τυφλής οπαδικής βίας.

Αν θα παρθούν σκληρά μέτρα δεν γνωρίζουμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως γι' ακόμα μία φορά, "το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο" και ο κόσμος θα κουνήσει το κεφάλι του σε μία κίνηση μάλλον από συνήθεια.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ