EUROPA LEAGUE

Ο Ολυμπιακός, ο Μάκης και οι βομβαρδισμοί

Ο Ολυμπιακός, ο Μάκης και οι βομβαρδισμοί

Το Sport24.gr εξασφάλισε δηλώσεις του Σέρβου μπακ της Μέταλιστ Χάρκιβ, Μίλαν Ομπράντοβιτς. Γιατί δεν ξεχνά τον Μάκη Ψωμιάδη, τα ελληνικά που είπε στον ρέφερι Κάκο, το εργοστάσιο παραγωγής μανιταριών και η βόμβα που εξερράγη σε απόσταση αναπνοής από το διαμέρισμα του!

O Mίλαν Ομπράντοβιτς μέχρι το 2006 είχε αλλάξει πέντε ομάδες σε διάστημα οχτώ ετών.

Στο Χάρκοβο έμελλε να βρει την ποδοσφαιρική Ιθάκη του καθώς έχει συμπληρώσει αισίως έξι σεζόν φορώντας τη φανέλα της Μέταλιστ.

Τελευταίος σταθμός του 34χρονου άσου πριν από το ταξίδι στην Ουκρανία ήταν ο Ακράτητος. Ο Ομπράντοβιτς θυμάται με ανάμικτα συναισθήματα το πέρασμα του από την Ελλάδα.

“Η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν ασαφής. Ο πρόεδρος του Ακράτητου, ο οποίος πλέον έχει συλληφθεί καθοδηγούσε παλαιότερα την ΑΕΚ. Ήταν ένας καλός άνθρωπος που προσπαθούσε να συγκροτήσει μία ισχυρή ομάδα, όμως από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να πληρώνει τους παίκτες.

Είχα συμβόλαιο για δύο χρόνια, όμως αγωνίστηκα για οχτώ ή εννιά μήνες γιατί η διοίκηση παραιτήθηκε των καθηκόντων της.

Δεν ήθελα να μείνω στην Ελλάδα ως τουρίστας που θα έκανε ηλιοθεραπεία στην παραλία. Δεν είχα αυτή την επιθυμία, έτσι λύσαμε το συμβόλαιο και ανταλλάξαμε χειραψία και αποχώρησα”.

Ο Ολυμπιακός, ο Μάκης και οι βομβαρδισμοί

Ο δεύτερος αρχηγός της Μέταλιστ, μιλάει πέντε γλώσσες. Γερμανικά, αγγλικά, ρωσικά, λίγα ιταλικά αλλά και ελληνικά. Μάλιστα αναφέρθηκε σε ένα πρόσφατο περιστατικό όπου εξέπληξε με τις γνώσεις του, τον Έλληνα ρέφερι Τάσο Κάκο.

“Το ματς με την PSV Αϊντχόφεν τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν αρκετά σκληρό. Οι παίκτες συνεχώς διαμαρτύρονταν στον διαιτητή (σ.σ.:Κάκος) και έκεινος έδειχνε νευρικός.

Αποφάσισα να τον ηρεμήσω λέγοντας του μερικές προτάσεις στα ελληνικά, όπως “χαλάρωσε φίλε, μην ανησυχείς’. Χαμογέλασε και μου είπε κάτι. Μετά τη λήξη της αναμέτρησης, ο διαιτητής κατευθύνθηκε προς το μέρος μου και με ρώτησε που αγωνιζόμουν στο παρελθόν και πως έμαθα ελληνικά. Ήταν ευχάριστες στιγμές”.

Ο Μίλαν Ομπράντοβιτς έζησε από πρώτο χέρι τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς στο Βελιγράδι. Στις 23 Απριλίου του 1999, στις 02:06 τα ξημερώματα, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έπληξαν το κτίριο της RTS, όπου στεγάζονταν το τμήμα μεταδόσεων (Master).

Το κτίριο κατέρρευσε και στα ερείπιά του βρήκαν τραγικό θάνατο 16 τεχνικοί, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την κανονική ροή του προγράμματος.

Ο Ολυμπιακός, ο Μάκης και οι βομβαρδισμοί
COPYRIGHT: ALL RIGHTS RESERVED

“Ήμασταν προετοιμασμένοι για τις αεροπορικές επιδρομές όμως δεν διακόπταμε τις προπονήσεις κάθε φορά που ηχούσαν οι σειρήνες που μας προειδοποιούσαν για τους βομβαρδισμούς.

Εκείνη την εποχή η ενωμένη Γιουγκοσλαβία περνούσε μεγάλη κρίση. Η οικονομία ήταν νεκρή. Τα πάντα γινόντουσαν με δυσκολία. Το γεγονός αυτό επηρέασε και τον αθλητισμό.

Ένα πράγμα θα θυμάμαι σε όλη τη ζωή μου. Εκείνη την εποχή νοίκιαζα ένα διαμέρισμα, ήθελα να νιώθω ανεξάρτητος. Ήθελα ουσιαστικά να προετοιμαστώ για μία ενδεχόμενη μετανάστευση στο εξωτερικό.

Έτσι έμενα σε ένα μικρό σπίτι σε απόσταση περίπου 600-800 μέτρα από την δημόσια τηλεόραση της χώρας.

Ένα βράδυ ενώ παρακολουθούσα τηλεόραση σπίτι, ξαφνικά άκουσα έναν ήχο που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Οι βόμβες ‘σφύριζαν’ και ο ήχος ήταν ολοένα και πιο δυνατός κάθε δευτερόλεπτο που περνούσε.

Έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα απόλυτης ηρεμίας, ακούστηκε μία τεράστια έκρηξη που συντάραξε την γύρω περιοχή.

Το διαμέρισμα μου ήταν ρετιρέ, όμως φοβόμουν να κατευθυνθώ στην ταράτσα προκειμένου να δω τι είχε συμβεί. Στη συνέχεια συνειδητοποίησα τι πραγματικά έγινε εκείνο το βράδυ”.

Ο Ολυμπιακός, ο Μάκης και οι βομβαρδισμοί

Ο έμπειρος ποδοσφαιριστής δεν κρύβει την ικανοποίηση του από την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ο ουκρανικός σύλλογος.

Το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας αποδεικνύει πως η Μέταλιστ βελτιώνεται συνεχώς. Η ομάδα έχει χαρακτήρα, φαίνεται αυτό. Δεν θέλω να σκέφτομαι αυτή τη σεζόν ή την επόμενη αλλά θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Στοχεύουμε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και σε κάθε αγώνα καταθέτουμε την ψυχή μας μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να νικήσουμε”.

Παράλληλα με το ποδόσφαιρο ο άλλοτε άσος της Γκλάντμπαχ διευθύνει στην πατρίδα του εργοστάσιο παραγωγής μανιταριών.

“Στη Σερβία έχω ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής μανιταριών που απασχολεί 30 εργαζόμενους, οι οποίοι παίρνουν καλούς μισθούς.

Όσοι έχουν δοκιμάσει τα προϊόντας μας είναι ικανοποιημένοι. Νομίζω πως στο Χάρκοβο τα μανιτάρια είναι εισαγόμενα γιατί υπάρχει άλλου τύπου γραφειοκρατία. Μία άλλη ιδέα που έχω είναι να ανοίξω στην Οδησσό, εστιατόριο με σερβική κουζίνα”.

Ο Ομπράντοβιτς εξηγεί γιατί τον αποκαλούν οι συμπαίκτες του “Daddy”.

“Το παρατσούκλι μου είναι ’Daddy’. Θα πρέπει να ρωτήσετε γι’αυτό τον Μάρκο Ντέβιτς. Πέρασα πολλά στη ζωή μου και αγωνίστηκε σε πολλές διαφορετικές ομάδες. Ο Μάρκο είναι έξυπνος τύπος και πάντα ζητούσε τη συμβουλή μου”.

O 34χρονος μπακ είχε ως πρότυπο τον Μαραντόνα, ωστόσο λόγω θέσης δεν θα μπορούσε παρά να ξεχωρίζει Ιταλούς ποοδσφαιριστές.

Όταν ήμουν νεαρός είχα τον Μαραντόνα ως το απόλυτο πρότυπο μου. Θυμάμαι στο Μουντιάλ 1990 το ματς που η Γιουγκοσλαβία ηττήθηκε στα πέναλτι από την Αργεντινή.

Έπειτα άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο πιο σοβαρά. Υπήρξαν φορές που ήθελα να μοιάσω στον Μαλντίνι, τον Κοστακούρτα και τον Μπαρέζι”.

Ο Ολυμπιακός, ο Μάκης και οι βομβαρδισμοί

Ο Ομπράντοβιτς στη δύση της καριέρας του επιθυμεί μία διάκριση με την Μέταλιστ Χάρκιβ στο Europa League. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο ουκρανικός σύλλογος να υπερκεράσει το εμπόδιο του Ολυμπιακού.

"Ο Ολυμπιακός διαθέτει μία πολύ καλή ομάδα. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια. Έχουμε αντιμετωπίσει ξανά τον Ολυμπιακό, αλλά δεν νομίζω πως μπορούμε να συγκρίνουμε τα προσεχή ματς, αφού και οι δύο ομάδες έχουν αλλάξει πολύ από τότε.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να περάσουμε στην επόμενη φάση" .

Δείτε πως απέκλεισε η Μέταλιστ Χάρκιβ στη φάση των "32" την Σάλτσμπουργκ.

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ