ΕΛΛΑΔΑ

Κούγιας: "Συγχαίρω Βόλο και Καβάλα για την παραμονή τους"

Κούγιας: "Συγχαίρω Βόλο και Καβάλα για την παραμονή τους"
INTIME SPORTS

Δηλώσεις Κούγια για τις αποφάσεις της ΕΠΟ, τους Μπέο και Ψωμιάδη αλλά και για τον αν τον ικανοποιούν οι τελευταίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο.

Τις αποφάσεις της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για την παραμονή του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας στην Superleague σχολίασε ο πρόεδρος της Παναχαϊκής, Αλέξης Κούγιας μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του Sentra 103,3.

Ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τοποθετήθηκε για την δήλωση του κ. Γερουλάνου ενώ κατέθεσε και την άποψη του για τους Μπέο και Μάκη Ψωμιάδη.

Αναλυτικά τα όσα είπε:


Για τις αποφάσεις της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ:

Εκείνο που πρέπει να κάνουν οι αποφάσεις είναι να εξασφαλίζουν την κοινωνική ειρήνη και να ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα. Αν αυτό επιτυγχάνεται, είναι κάτι το οποίο το καταλαβαίνεις στην ατμόσφαιρα. Πάντοτε βλέπεις πως εξελίσσονται τα πράγματα. Αν στο νέο πρωτάθλημα δούμε κάτι καλύτερο από αυτό που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, τότε θα πούμε ότι η απόφαση είναι επιτυχημένη. Αν όμως δούμε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο και ότι συνεχίζονται οι ίδιες συμπεριφορές, τότε θα πούμε ότι η απόφαση ήταν ατυχής. Εγώ προσωπικά συγχαίρω τς δυο ομάδες για την παραμονή τους στην κατηγορία.


Αν θα έπρεπε να παραμείνουν στην κατηγορία η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός, σε περίπτωση που υποβιβάζονταν ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα:

Δεν έχει σχέση το πως νιώθεις όταν η ομάδα σου υποβιβάζεται για τις συμπεριφορές ενός φυσικού προσώπου. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα έφτασαν εδώ που είναι καταπατώντας κάθε αίσθημα δικαίου. Ευτυχώς δεν τους βρήκα μπροστά ως ιδιοκτήτης της Παναχαϊκής. Εκείνο που θα με στεναχωρούσε είναι να υποβιβαστούν αυτές οι ομάδες και να παραμείνουν ομάδες που νομικά δεν έπρεπε να μείνουν. Θα ήταν άδικο να μείνουν στη Super League η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός.


Σε περίπτωση που έπεφταν ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα θα έπρεπε να τους αντικαταστήσουν ομάδες από την Footrball League. Από τη μια μεριά θα είχαμε μια απόφαση που θα ικανοποιούσε κάποιους οι οποίοι έλεγαν ότι έτσι έπρεπε να γίνει, γιατί οι συγκεκριμένες ομάδες έστηναν παιχνίδια για να ανέβουν. Η κατηγορία που αφορούσε τον Ολυμπιακό Βόλο και την Καβάλα δεν αφορά παιχνίδια της Super League, που δεν γνωρίζω αν και εκεί υπήρχαν στημένα. Σίγουρα, όμως, υπήρχαν στημένα παιχνίδια στην διαδικασία που ακολούθησαν για να ανέβουν από τη Football League στη Super League και από η Football League 2 στη Football League.


Η άποψή του για τους Μπέο, Ψωμιάδη και Τσακογιάννη:

Η άποψη μου ήταν και θα είναι ότι άνθρωποι σαν τον Μπέο και τον Ψωμιάδη μπαίνουν στο ποδόσφαιρο για να κερδίσουν με κάθε τρόπο χρήματα. Δεν έχουν επάγγελμα. Αν κάτι μπορεί να κάνει το ποδόσφαιρο και η αθλητική δικαιοσύνη είναι να εξασφαλίσει ότι δεν θα ασχοληθούν ξανά με το ποδόσφαιρο ο Μπέος, ο Ψωμιάδης και ο Τσακογιάννης και ότι δεν θα βάλουν μπροστά κάποιους αχυρανθρώπους. Είναι ψέμα ότι η διοίκηση του Ολυμπιακού Βόλου αγόρασε τις μετοχές. Έχω διερευνήσει το θέμα και δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Και από την άλλη μεριά να είναι ο γιος του Ψωμιάδη και ο Ψωμιάδης από πίσω του με το τηλέφωνο ή το πιστόλι ή οτιδήποτε άλλο και να καθορίζει το τι θα γίνει.


Για την ποινή της αφαίρεσης βαθμών:

Αυτές οι δυο ομάδες είναι καταδικασμένες ότι συμμετείχαν σε στημένα παιχνίδια και γι' αυτό ήταν αυτονόητη η τιμωρία από την ΟΥΕΦΑ. Ο νόμος δεν προβλέπει υποχρεωτικά τον υποβιβασμό. Η αντικοινωνική συμπεριφορά των ιδιοκτητών και των ομάδων ερμηνεύτηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι στην περίπτωση αφαίρεσης βαθμών. Οι -10 και οι -8 βαθμοί δεν καλύπτονται.


Τρέφω απεριόριστη εκτίμηση στον κ. Θέμελη. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να επηρεάστηκε ώστε να κάνει κάτι ενάντια στη συνείδησή του. Δεν το έχει κάνει για υποθέσεις που διακυβεύονταν εκατομμύρια ευρώ. Είναι άνθρωπος που έχει δοκιμαστεί σε όλες τις συνθήκες.


Δεν είναι συνηθισμένη εικόνα οι “παντοδύναμοι”, αυτά τα μπραβάκια που έγιναν ξαφνικά αρχιμπράβοι και ιδιοκτήτες ομάδων, να οδηγούνται στα δικαστήρια με χειροπέδες. Έπρεπε να πηγαίνατε σε ένα συμβούλιο της Football League και της Super League για να δείτε τι γινόταν από αυτούς τους ανθρώπους. Κάθε εβδομάδα το έγκλημα το είχαν αναγάγει σε επιστήμη, απειλώντας, τρομοκρατώντας ή και προστατεύοντας.


Χρησιμοποίησαν και τη λέξη προστασία, δηλαδή αυτό που έκαναν σε όλη τους τη ζωή, να προστατεύουν δηλαδή καταστηματάρχες και επιχειρηματίες. Άκουσα τον Μπέο να λέει ότι είναι ένας νέος παράγοντας και χρειάζεται να τον προστατέψουν. Υπάρχουν, τουλάχιστον, τρεις άνθρωποι στη φυλακή. Δεν ξέρουμε τι θα κάνει στο μέλλον η ποινική δικαιοσύνη, αλλά το βέβαιο είναι ότι αυτοί που γνωρίζουν δεν είπαν τι άδικο που είναι που μπήκαν φυλακή. Όλοι ήξεραν τι έκαναν.


Αν θα έπρεπε να “δεθεί” καλύτερα το κατηγορητήριο:

Δεν είναι εύκολο να δέσεις σε επίπεδο κατηγορητηρίου μια κατηγορία δωροδοκίας ή στησίματος ενός αγώνα γιατί δεν είσαι μπροστά και δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες. Στις αθλητικές υποθέσεις οι αθλητικοί δικαστές λειτουργούν πάντοτε με ενδείξεις. Άκουσα να λέγεται ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις. Ο νομικός όρος είναι ότι τα εγκλήματα αποδεικνύονται με ενδείξεις, με μάρτυρες, με έγγραφα, με απολογίες, με ομολογία, με πραγματογνωμοσύνες ή με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο. Εδώ ο Έλληνας δικαστής, είτε αθλητικός, είτε κοινός, είναι παντοδύναμος. Κατά τη συνείδησή του ερμηνεύει τα αποδεικτικά μέσα και τα αξιολογεί.


Για την δήλωση του κ. Γερουλάνου:

Καλό είναι να μιλούν για τα θέματα αυτά οι ειδικοί και να μην γίνεται πολιτική εκμετάλλευση κάποιων κοινωνικών εκδηλώσεων. Καλά έκανε και παρενέβη η Πολιτεία. Οι Μητρόπουλος και Γκαγκάτσης είχαν διακηρύξει το αυτοδιοίκητο. Είχαν φτάσει στο σημείο να λένε ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι κρατικές επιχορηγήσεις και είχε φτάσει στο σημείο η ΕΠΟ να χρωστάει 40 εκ. ευρώ.


Αυτοί και οι φίλοι τους έζησαν πολύ καλά αυτά τα χρόνια στο ποδόσφαιρο. Ήρθε η σημερινή διοίκηση, η οποία έβαλε την Πολιτεία στο ποδόσφαιρο. Το θέμα είναι, όμως, να μην πάμε στο άλλο άκρο. Να μην πάμε στον κυβερνητικό επίτροπο των πρώτων χρόνων του ΠΑΣΟΚ. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα κοπούν οι κρατικές επιχορηγήσεις.


Επίσης, είμαι βέβαιος ότι τα υπόλοιπα πρωταθλήματα θα είναι καλύτερα γιατί όλοι ξέρουν, πλέον, ότι υπάρχει ο κοριός. Μπορεί, βέβαια, να επικοινωνούν αλλιώς, αλλά εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι όλοι θα τους κοιτούν με καχυποψία. Δεν είναι συνηθισμένο να αποβάλλεται μια ομάδα από τα Κύπελλα Ευρώπης, κάτι που σημαίνει ότι είναι... καραστημένη ομάδα.


Αν αισθάνεται ικανοποίηση μετά τις εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου:

Εκείνο που θέλω να πιστεύω είναι ότι η συμπεριφορά μου μπορεί να βρει μιμητές. Θέλεις να είσαι πρόεδρος ή ιδιοκτήτης μια ομάδας; Είναι πιο όμορφο να τη χτίζεις μόνος σου και να έχεις την αγωνία της νίκης ή της ήττας. Να χαίρεσαι και να λυπάσαι πραγματικά. Να μην είναι ένα προσχεδιασμένο παιχνίδι και να έχεις αγωνία αν θα σε πιάσουν.


Τι θα πεις στο παιδί σου; Τι δουλειά έκανες, ότι έστηνες παιχνίδια; Θα δώσω την αγωγή που έδωσε ο Μάκης Ψωμιάδης στο γιο του, που είναι ένα παιδί με σπουδές στην Αγγλία και που τώρα ζει με περιοριστικούς όρους; Τι κληροδότησαν οι Μπέος και Τσακογιάννης στα παιδιά τους; Ότι μπήκαν στο πάνθεον κάνοντας μια όμορφη γιορτή στημένο παιχνίδι; Φρόντισαν να ξεχνιέται η διαδρομή και η σταδιοδρομία μου και με παρουσίασαν ως γραφικό και τρελό. Νιώθω μια ικανοποίηση γιατί βγήκαν οι αποφάσεις με ονοματεπώνυμα.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ