GREXIT

Αποσύρθηκε το "εσωτερικές" όπως ήθελαν UEFA-FIFA

Αποσύρθηκε το "εσωτερικές" όπως ήθελαν UEFA-FIFA
Ινφαντίνο, Κοντονής INTIME SPORTS

Ο Σταύρος Κοντονής, διάβασε τη νέα διατύπωση και αποσύρθηκε η λέξη "εσωτερικές" από το επίμαχο άρθρο 15, όπως επιθυμούσε UEFA και FIFA. Οι αντιδράσεις των Κομμάτων και οι δηλώσεις του υφυπουργού.

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, απέσυρε τη λέξη "εσωτερικές" από το επίμαχο άρθρο 15, όπως ήταν η επιθυμία της UEFA και της FIFA, ώστε να μην υπάρξει ποδοσφαιρικό Grexit και να συνεχίσουν οι ομάδες μας να αγωνίζονται στις διεθνείς διοργανώσεις.

Ιδού το άρθρο με την αλλαγή:

Αποσύρθηκε το "εσωτερικές" όπως ήθελαν UEFA-FIFA

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο Ιωάννης Γκιόκας του ΚΚΕ, εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Κοντονή, λέγοντας πως έκανε οπισθοχώρηση και γι' αυτό το Κόμμα του θα καταψηφίσει το άρθρο: ''Θέσαμε μια προϋπόθεση, να μην αλλάξει το άρθρο 15. Και άλλαξε. Δεν είναι θέμα εννοιών. Προκύπτει η εικόνα ότι νομοθετεί η UEFA. Είναι η εκδοχή της UEFA που επικράτησε.

Προτίμησε το δεύτερο δρόμο, παρά τη στήριξή μας. Προβλέπουμε ότι είναι εικόνες από το μέλλον για τη μεγάλη διαπραγμάτευση. Η θέση μας στο άρθρο 15 είναι άρθρο καταψήφισης''.

Ύστερα απ' αυτή την εξέλιξη, ο κ. Κουκοδήμος ανέφερε πως το Κόμμα του αποσύρει την ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 15, διατηρώντας την για το άρθρο 5, για το οποίο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μέσω του Παύλου Χαϊκάλη διατηρούν ενστάσεις: "Στο άρθρο 5 είναι το μεγάλο πρόβλημα. Η φράση 'τριετή θητεία' είναι που δεν επιθυμεί η ΕΠΟ και η UEFA".

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: ''Αυτό που μας διαβάσατε κ. Υπουργέ δεν απέχει να φέρει τη χρυσή τομή στο άρθρο 15. Αλλά στο άρθρο 5 υπάρχει αντισυνταγματικότητα. Το ζήτημα έχει συζητηθεί με το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου; Έχει την αποδοχή των δικαστικών αρχών του τόπου; Αυτό που έχω μπροστά μου δεν μου επιτρέπει να το ψηφίσω".

Κοντονής: "Υλοποιούνται αυτά για τα οποία δίναμε μάχη 3 μήνες"

Ο Σταύρος Κοντονής, είπε στην δήλωσή του από το βήμα της Βουλής: "Η ισπανική ομοσπονδία αποφάσισε να βάλει λουκέτο στις 16 του μήνα, διότι η κυβέρνηση, που δεν είναι της αριστερά, αποφάσισε από τα έσοδα της ομοσπονδίας να πηγαίνει στα ταμεία το 4,55%. Εδώ δεν έχουμε παρέμβαση. Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση που κατά κύριο λόγο έχει να κάνει με εσωτερικά ζητήματα. Εδώ έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά με το πώς κρίνει ο καθένας και πώς επεμβαίνει. Ας προβληματιστούμε από αυτήν την άποψη και την απόφαση που πήρε η ισπανική βουλή.

Βρίσκουμε μια χρυσή τομή στα θέματα που έχουμε διαφωνία, μας λέτε ότι κάναμε κωλοτούμπα. Όταν φέρνουμε νομοσχέδια, μας καλείτε να τα αποσύρουμε. Μας λέτε είναι σωστές οι διατάξεις, αλλά δεν πρέπει να τις ψηφίσουμε για να μην υπάρχει κίνδυνος Grexit, μην ενοχληθεί κανένας. Την ίδια στιγμή εσείς οι ίδιοι μας προτρέπεται να παρέμβουμε σε θέματα εκλογής των διοικητικών οργάνων της ΕΠΟ γιατί πράγματι υπάρχει πρόβλημα, που όμως αυτά είναι ο πυρήνας του αυτοδιοίκητου. Μας κατηγορείτε ότι το νομοσχέδιο είναι κενό περιεχομένου. Και τα άλλα έχετε ψηφίσει και αυτό δηλώσατε ότι θα υπερψηφίσετε πάρα πολλά άρθρα. Είμαστε σε κατάσταση πολιτικής σχιζοφρένειας;

Πράγματι έγινε μια βελτιωτική τροπολογία την τελευταία στιγμή γιατί από χθες είχαμε δηλώσει ότι εννοιολογικά δεν υπάρχει διαφοροποίηση όσον αφορά στην κατάργηση της αυτονομίας και του αυτοδιοίκητου. Εάν υπήρχε, η κυβέρνηση δεν θα το έπαιρνε πίσω. Ακούσατε την ΕΠΟ και τις διεθνείς ομοσπονδίες. Δέχονταν την επιβολή προστίμων; Τι έλεγαν για τακτικούς δικαστές; Συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν οριζοντίως και καθέτως Το δεύτερο, αλλά έγινε το πρώτο. Τι ίσχυε μέχρι σήμερα για το αυτοδιοίκητο; Ισχύει ένα απαράδεκτο για την έννομη πολιτική τάξη και το Σύνταγμα καθεστώς αυτονομίας ειδικά της ΕΠΟ. Καταργείται αυτό και αντικαθίσταται με τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 15.

Επομένως, σε αυτά που είπαν τα επίδικα και πάνω σε αυτά είχε γίνει η σύγκρουση. Σε αυτά δεν κάναμε βήμα πίσω. Θεωρούμε ότι εξαντλήσαμε από μεριά μας οποιοδήποτε περιθώριο. Ό,τι συμβεί πλέον, έχουν ευθύνη άλλοι, διότι εμείς θέλαμε να καταδείξουμε ότι σκοπός του νομοθετήματος δεν είναι να βρεθούν οι σύλλογοι και η Εθνική εκτός πρωταθλημάτων. Σκοπός μας ήταν και παραμένει να μπει μια τάξη σε αυτό το καθεστώς ανομίας που επικρατεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Με το νομοσχέδιο αυτό γίνεται ένα πρώτο βήμα, δεν είπαμε ότι λύνονται τα θέματα. Δεν είπαμε ότι λύνονται οι παθογένειες, ούτε ότι τελειώσαμε. Γίνεται πρώτο βήμα σε όλα τα επίπεδα.

Η κυβέρνηση μπροστά στο φαινόμενο απάνθρωπης βίας που πλήττει ακόμα και παιδικά πρωταθλήματα είχε 2 δρόμους: τον έναν τον ακολουθούμε, να νομοθετήσουμε βήμα βήμα παράλληλα με το έργο της δικιαιοσύνης. Ο άλλος δρόμος ήταν η μετωπική σύγκρουση με όλους, ακόμα κι αυτούς που δεν φταίνε. Προτιμήσαμε τον πρώτο δρόμο, ας μας γίνει κριτική. Νομίζουμε ότι υλοποιούνται αυτά για τα οποία δίναμε μάχη 3 μήνες. Καμία υπερεξουσία δεν αναλαμβάνει ο υπουργός. Αντιθέτως, αναλαμβάνει όλες τις εξουσίες που έχουν όλοι οι άλλοι υπουργοί στη χώρα.

Γιατί μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα ο υπουργός εργασίας και να επιβάλλει πρόστιμα σε μία εταιρία για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας; Επανέρχεται η νομιμότητα. Υπάρχει μια διαδικασία ενώπιον του ειδικού ανακριτή που είχε καθυστερήσει αρκετά. Σήμερα αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό την παθογένεια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Με βάση όσα γνωρίζουμε, θεωρούμε ότι επιτελούμε το καθήκον μας και φέρνουμε στο προσκήνιο τα προβλήματα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και βάζουμε μπροστά σε αυτά και τις διεθνείς ομοσπονδίες που έχουν ευθύνη για εδώ που φτάσαμε.

Σας καλούμε να υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο με την ευρύτατη πλειοψηφία που έγινε δεκτό επί της αρχής. Θα είμαστε σε μία συνεχή διαβούλευση και με τα κόμματα και με τις διοικητικές οργανώσεις για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε".

TAGS GREXIT
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ