ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ρανιέρι: "Να αφήσω κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο"

Ρανιέρι: "Να αφήσω κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο"
INTIME SPORTS

Η πρόκριση στην τελική φάση του EURO 2016 και η εκπόνηση ενός πλάνου για τις εθνικές ομάδες είναι οι στόχοι που έθεσε ο νέος προπονητής της εθνικής ανδρών, Κλάουντιο Ρανιέρι.

Η... εποχή Ρανιέρι ξεκίνησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Κλάουντιο Ρανιέρι ο νέος προπονητής της εθνικής ποδοσφαίρου ανέλυσε τα πλάνα διάκρισης για τη "γαλανόλευκη" και της βελτίωσης όλων των εθνικών ομάδων.

Πρώτος στόχος είναι η πρόκριση στην τελική φάση του EURO 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας και η άνοδος της εθνικής στην παγκόσμια κατάταξη.

"Είδα την Εθνική στο Μουντιάλ. Οι δύο προηγούμενοι προπονητές είχαν κάνει πολύ δουλειά. Αυτήν τη στιγμή η ομάδα είναι στο χέρι μου. Δεν είναι εύκολο, αλλά όχι και δύσκολο. Σκοπός είνα να πάμε στη Γαλλία. Έχω πολλούς καλούς παίκτες που έχουν δώσει πολλά και πρέπει να συνεχίσουν και να δίνουν τον καλύτερο εαυτό", σχολίασε ο 62χρονος πρώην τεχνικός της Τσέλσι, της Γιουβέντους και της Ίντερ που αναλαμβάνει για πρώτη φορά εθνική ομάδα.

Άνετος, φιλικός και μαυρισμένος ο Ρανιέρι μίλησε για τις επιλογές του στον αγώνα με τη Ρουμανία για την προκριματική φάση του EURO 2016, τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις του: " Στο πρώτο κάλεσμα, κάλεσα παίκτες που ήταν στην Εθνική κι άλλους που είχαν παίξει πριν από το Μουντιάλ. Ένας τεχνικός εθνικής δεν έχει χρόνο γι' αυτό χρησιμοποιεί έναν κύριο κορμό στον οποίο βασίζεται. Ξεκινάμε με ένα δύσκολο παιχνίδι δίχως κόσμο, στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε ανάλογα. Μετά ακολουθεί η Φινλανδία, πολύ δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι. Έχουμε τη θέληση, την όρεξη για να δουλέψουμε σωστά και καλά".

Ρανιέρι: "Να αφήσω κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο"
INTIME SPORTS

"Θέλω τους καλύτερους στην εθνική"

Ο μεγάλος στόχος είναι η δυνατότητα να δει περισσότερους νέους ποδοσφαιριστές στην εθνική ομάδα, να τους δώσει ευκαιρία για να αποδείξουν ότι μπορούν, αναφέροντας για παράδειγμα τον Τζον Τέρι στην Τσέλσι.

" Υπάρχουν πολλοί νεαροί, αλλά τώρα κοιτάμε μόνο να νικήσουμε. Κάλεσα τον Σαμαρά που ευτυχώς βρήκε ομάδα διότι είναι πολύ σημαντικός για την Εθνική. Το ίδιο και ο Φορτούνης. Έχουμε μιλήσει με τους προπονητές της κ-21, αλλά επειδή υπάρχουν κι αρκετές υποχρεώσεις των μικρότερων ομάδων, βασίστηκα σε έναν κορμό. Στη συνέχεια θα υπάρχουν κι άλλες ευκαιρίες με νεαρούς, που πιστεύω πολύ. Είδα και τον Μάνταλο και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε κι άλλους παίκτες, να κάνουμε μία μίξη μεταξύ νέων και παλιών. Θέλω να γνωρίσω όλη την ελληνική πραγματικότητα. Θέλω να φέρω τους καλύτερους παίκτες στην Εθνική. Σκοπός είναι να κερδίσουμε. Δεν έχει σημασία οι παίκτες εάν έχουν υψηλούς μισθούς, εάν είναι τραυματίες, νέοι ή παλιοί. Έχω αναδείξει νέους παίκτες, στη Νάπολι τον Τζόλα που δεν τον ήξερε κανείς, στην Τσέλσι το ίδιο με τον Τζον Τέρι παρότι είχα δύο παγκόσμιους πρωταθλητές, τον Λεμπέφ και τον Ντεσαγί".

Θα υπάρχει συνέχεια, συνεργασία μεταξύ των εθνικών ομάδων και η διάθεση από τον Ρανιέρι να δουλεύει ορισμένες φορές την εβδομάδα με τους μικρούς διεθνείς, κίνηση που επίσης δεν έχουμε ξαναδεί.

Θυμηθείτε πως καλύψαμε LIVE τη συνέντευξη Τύπου του Ρανιέρι

" Μίλησα στο συμβούλιο της ΕΠΟ για τα σχέδιά μου να δουλέψω με τα νέα παιδιά, το μέλλον της Εθνικής και σύμφωνα με τον σχεδιασμό να έχω τη δυνατότητα να εργάζομαι 2-3 φορές την εβδομάδα με τους νέους. Έχω μιλήσει με τους προπονητές των μικρών εθνικών. Μαζί θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα πλάνο. Θα βάλω την εμπειρία και τις γνώσεις μου για να βοηθήσω και να αφήσω κάτι και στο μέλλον. Αν υπάρξει κάποιος άλλος προπονητής, να έχει πάρει κάτι και από εμένα. Είμαι ένα θετικό άτομο κι όταν βάζω κάτι στο μυαλό μου δίνω τον καλύτερο εαυτό για να το πραγματοποιήσω".

Ίσως δε για πρώτη φορά στην ιστορία της εθνικής ομάδας ο ομοσπονδιακός προπονητής θα επιχειρήσει να έχει ανοιχτή επικοινωνία με τους προπονητές των συλλόγων.

" Θα το συζητήσω με ομάδες, με σκοπό 1-2 φορές τον μήνα να έχω τη δυνατότητα να τους προπονήσω, να τους δω, κυρίως τους νέους, για να έχω άποψη. Θεωρώ ότι θα είναι θετικό και για τους συλλόγους. Σε συνεργασία με τους προπονητές των ομάδων, κάθε τεχνικός να μου υποδείξει ποιοι νέοι είναι καλύτεροι για να τους δουλέψω και να τους δω. Μαζί με συνεργάτες μου, θα δούμε και μικρές Εθνικές και μετά από τη Ρουμανία, ώστε να έχω άποψη. Θέλω να περάσω το μήνυμα ότι ο προπονητής είναι εδώ, έχει όραμα, θέληση, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί. Υπάρχει παίκτης στη Γιουβέντους, ο Δώνης, αυτό θα κάνω, θα κοιτάω νέους για να μπορώ να δουλέψω πάνω σ' αυτούς".

Τι θέλει ο Ρανιέρι

* Πρόκριση στα τελικά του EURO 2016

* Να δει νέα πρόσωπα στην εθνική ποδοσφαίρου

* Να δουλέψει ο ίδιος προσωπικά με εξελίξιμους ποδοσφαιριστές

* Να έχει ανοιχτή επικοινωνία με τους προπονητές των συλλόγων και να ακούει τις προτάσεις τους

* Οι διεθνείς θα επιλέξουν τον αρχηγό

* Η εθνική να συνεχίσει να δίνει τα πάντα στις δύσκολες στιγμές

"Θα θυμώσω αν δεν υπάρχει σεβασμός"

Ξεκαθάρισε πως αν χρειαστεί θα δείξει σκληρότητα μέσα στα αποδυτήρια και στην επικοινωνία με τους δημοσιογράφους, αν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ δεν δείξουν το σεβασμό που απαιτεί μια ομάδα ποδοσφαίρου. Θυμήθηκε και τον θείο του που ήταν δημοσιογράφος.

" Σκληρός με τους παίκτες, ναι στα αποδυτήρια. Το να φτάσω σε σημείο να είμαι έξαλλος και να μην καλέσω κάποιον, πάει να πει ότι αυτός δεν συμβαδίζει με την Εθνική. Θέλω να δω εκτός από τον κορμό που θα έχει η εθνική είναι κι άλλους παίκτες από προβλήματα που θα μπορούν να δημιουργηθούν, Θέλω και δεύτερες και τρίτες επιλογές για να είναι έτοιμες να τους καλέσω στην εθνική.

Με τους δημοσιογράφους μπορώ να θυμώσω μόνο εάν δεν υπάρχει σεβασμός. Ο θείος μου ήταν δημοσιογράφος και από μικρός έχω συνηθίσει να έχω σχέση με δημοσιογράφους. Το μόνο πρόβλημα που θα μπορούσε να υπάρξει είναι το ζήτημα του σεβασμού σε εμένα και στην εθνική".

Ρανιέρι: "Να αφήσω κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο"
INTIME SPORTS

Χαρακτήρισε "καταστροφή" τον αποκλεισμό από το "EURO 2016". Δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για το σύστημα που θα αγωνίζεται η εθνική ομάδα και επαίνεσε τον προκάτοχο του, τον Φερνάντο Σάντος: " Είδα τον κ. Σάντος που έπαιζε 4-3-3 ή 4-2-3-1. Δεν είναι βασικό το σύστημα, βασικό είναι οι παίκτες. Θέλω να βρω το καλύτερο σύστημα, με το υλικό που έχω. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θέλω να αλλάξει ο τρόπος παιχνιδιού και να φέρουμε σε δύσκολη θέση τον αντίπαλο. Από όσο είδα, ο κ. Σάντος χρησιμοποίησε αυτές τις αλλαγές, άλλαζε συστήματα κι οι παίκτες θα προσαρμοστούν πιο εύκολα". Κοιτάζει σε ένα σχήμα με τρεις αμυντικούς, αναφέροντας τους Σωκράτη Παπασταθόπουλο, Κυριάκο Παπαδόπουλο και Κώστα Μανωλά που βρίσκονται στις κλήσεις του.

Δίπλα του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Μανώλης Σαρρής καλωσόρισε τον Ρανιέρι: "Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να φέρουμε προπονητή επιπέδου Ρανιέρι. Όταν μιλήσαμε με κ. Ρανιέρι σταματήσαμε κάθε άλλη συνομιλία. Είναι πολύ σημαντικό που ένας τέτοιος προπονητής αναλαμβάνει την Εθνική, διότι έχει βαριά κληρονομιά με δύο πολύ πετυχημένους τεχνικούς τα προηγούμενα χρόνια. Με τον κ. Ρανιέρι μπορούμε να ανεβούμε επίπεδο. Σήμερα ήρθε στο ΔΣ της ΕΠΟ και είπε το πώς σκέφτεται τη δουλειά του στην Ελλάδα και στο τέλος της διετίας θα φανούν τα αποτελέσματα".

Ο διάδοχος του Καραγκούνη

Αν έχει στο μυαλό του ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης της εθνικής ομάδας, εκείνος που θα διαδεχθεί τον Καραγκούνη στο γήπεδο, ο Ρανιέρι είπε " ο Καραγκούνης είναι ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής. Το ξέρω. Όλη η ομάδα θα μπορέσει να αναλάβει τις ευθύνες που αναλάμβανε ο Καραγκούνης. Είμαι βέβαιος ότι έχει σπείρει καλά ο Καραγκούνης και θα υπάρχουν διάδοχοι ώστε κάποιος από την Εθνική να πάρει τη θέση του".

Ρανιέρι: "Να αφήσω κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο"
INTIME SPORTS

Η επιλογή του αρχηγού δεν θα οριστεί από τους ίδιους τους παίκτες: " Θα πω στους παίκτες αυτό που θα πω και σε εσάς. Για μένα ο αρχηγός είναι μεγάλη υπόθεση. Αντιπροσωπεύει την ομάδα, την Εθνική και τη χώρα. Επιλέξτε τον εσείς. Το πρόσωπο που είναι πιο υπεύθυνο, που έχει το χάρισμα".

Το ελληνικό πνεύμα που βγαίνει και ανταποκρίνεται στις δύσκολες στιγμές απομόνωσε από το ελληνικό ποδόσφαιρο:

" Είναι δύσκολο να απαντήσω γιατί μία τέτοια απάντηση πρέπει να είναι σωστή. Είναι διαφορετικά όταν έχω δει και διαφορετικά όταν έχω δουλέψει με τους παίκτες. Μου αρέσουν κάποια πράγματα και κάποια άλλα λιγότερο. Το θετικό είναι το ελληνικό πνεύμα στις δύσκολες στιγμές. Μια ομάδα που έχει μάθει να μάχεται, να παλεύει μέχρι τη λήξη του αγώνα. Το παιχνίδι με τη Ρουμανία, μετά από το 1-1, για παράδειγμα, μου άρεσε το πώς η ομάδα αντέδρασε, το πώς έγινε επιθετική κι έπεφτε στους αντιπάλους. Θέλω να το βλέπω αυτό πάντοτε. Εξαρτάται πολύ βέβαια κι από τη φυσική κατάσταση. Μπορεί να κάνεις υψηλό πρέσινγκ. Αυτό το πνεύμα θέλω, της μάχης του αγώνα, να δίνει τα πάντα στο γήπεδο. Μπορώ να δεχθώ οποιοδήποτε λάθος, αλλά θέλω να δω τους παίκτες να δίνουν τα πάντα. Να είναι υπεύθυνοι, δυνατοί και να δίνουν τα πάντα για την ομάδα".

Ρανιέρι: "Να αφήσω κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο"
INTIME SPORTS
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ