ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κόστα Ρίκα - Ελλάδα 1-1 (5-3 πεν.)

Κόστα Ρίκα - Ελλάδα 1-1 (5-3 πεν.)
INTIME SPORTS

Κρίμα και άδικο! Η Εθνική μας ομάδα αποκλείστηκε στην διαδικασία των πέναλτι από την Κόστα Ρίκα (5-3 πεν. και 1-1 ο αγώνας). Ψηλά το κεφάλι και ΠΑΝΤΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για την Ελλάδα που έφτασε στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου! Ευχαριστούμε για τις απίστευτες στιγμές. Την επόμενη φορά θα τους Τ-Ρ-Ε-Λ-Α-Ν-Ο-Υ-Μ-Ε!

Δεν άξιζε τέτοιο πικρό φινάλε σε αυτή την ομάδα. Η Εθνική μας τα έδωσε όλα απέναντι στην Κόστα Ρίκα, άξιζε να περάσει στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με βάση την εικόνα της στο ματς και τις ευκαιρίες που δημιούργησε στα 120 λεπτά του αγώνα, αλλά τελικά λύγισε στην διαδικασία των πέναλτι.

Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος έπεσαν μαχόμενοι και με το κεφάλι ψηλά και σε κάθε περίπτωση ήταν ένα υπέροχο ταξίδι, το οποίο ολοκληρώθηκε στα γήπεδα της Βραζιλίας. Δεν χρειάζονται δάκρυα για την "γαλανόλευκη", που τα έδωσε όλα, όμως οι επεμβάσεις του Νάβας σε καίριες στιγμές του ματς και η απόκρουση στο πέναλτι του Γκέκα καθόρισαν την τύχη του αγώνα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, η Εθνική προκρίθηκε σε δεύτερη φάση ενός Μουντιάλ και ο Φερνάντο Σάντος αφήνει σοβαρή παρακαταθήκη στον διάδοχό του, τον Κλάουντιο Ρανιέρι, ο οποίος καλείται να συνεχίσει το έργο του, το οποίο σε κάθε περίπτωση κρίνεται πέρα για πέρα επιτυχημένο. Τελευταίο ματς στον ελληνικό πάγκο για τον Φερνάντο Σάντος, ενώ αυτό ήταν και το "κύκνειο άσμα" του Γιώργου Καραγκούνη.

Στο αγωνιστικό σκέλος, ο Ρουίς άνοιξε το σκορ στο 52', ο Παπασταθόπουλος ισοφάρισε στο 91', δεν άλλαξε κάτι στο ημίωρο της παράτασης, αλλά στα πέναλτι οι Κοσταρικανοί ευστόχησαν και στις πέντε εκτελέσεις τους και πέρασαν στα προημιτελικά, όπου το Σάββατο θα αντιμετωπίσουν την Ολλανδία, έχοντας διαγράψει ήδη μια εκπληκτική πορεία.

RECIFE, BRAZIL - JUNE 29:  Greece pose for a team photo prior to the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Costa Rica and Greece at Arena Pernambuco on June 29, 2014 in Recife, Brazil.  (Photo by Paul Gilham/Getty Images)
Οι εκλεκτοί του Φερνάντο Σάντος με την Κόστα Ρίκα GETTY IMAGES

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: "Αρένα Περναμπούκο"

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Νάβας, Ντίας, Γκαμπόα (77' Ακόστα), Γκονζάλες, Ντουάρτε, Ουμάνια, Μπόρχες, Τεχέδα (66' Κουμπέρο), Μπολάνιος (83' Μπρένες), Ρουίς, Κάμπελ.

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης (78' Κατσουράνης), Καραγκούνης , Σάμαρης (58' Μήτρογλου), Σαλπιγγίδης (69' Γκέκας), Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς.

Γκολ: 52' Ρουίς, 91' Παπασταθόπουλος

Κάρτες: 36' Σάμαρης, 42' Ντουάρτε, 48' Τεχέδα, 56' Γρανάδος, 70' Ρουίς, 72' Μανωλάς, 90' Νάβας / Κόκκινη κάρτα: 66' Ντουάρτε

Το Κόστα Ρίκα - Ελλάδα σε εικόνες

Δείτε ΕΔΩ το live του αγώνα

Αποτελέσματα και υπόλοιπο πρόγραμμα

RECIFE, BRAZIL - JUNE 29: Giorgos Samaras of Greece controls the ball against Oscar Duarte of Costa Rica during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Costa Rica and Greece at Arena Pernambuco on June 29, 2014 in Recife, Brazil.  (Photo by Ian Walton/Getty Images)
Πολύ ωραίο κοντρόλ από τον Γιώργο Σαμαρά GETTY IMAGES

Όχι δάκρυα γι' αυτή την ομάδα

Με την σκέψη πως 11άδα που κερδίζει, δεν αλλάζει, ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε την Εθνική με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό όπως και στον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού. Μοναδική διαφοροποίηση η παρουσία του Σάμαρη αντί του τραυματία Κονέ, με τον Σαμαρά και πάλι στην κορυφή της επίθεσης, την ώρα που ο Χόρχε Λουίς Πίντο ακολούθησε την ίδια πεπατημένη με τον Κάμπελ σε θέση φορ και τους Ρουίς και Μπολάνιος στις πτέρυγες.

Χωρίς ιδιαίτερο ρυθμό τα πρώτα λεπτά, με τις δυο ομάδες να προσπαθούν να επιβάλουν το παιχνίδι τους και να κοιτάζουν πρωτίστως τα μετόπισθεν και μπροστά να χτυπήσουν σε κάποια κόντρα. Mε 4-2-3-1 η Ελλάδα σε φάση επίθεσης και τον Καραγκούνη πιο μπροστά από τους Μανιάτη - Σάμαρη, με τον Σαμαρά να κινείται αρκετά χωρίς την μπάλα, αναζητώντας την τροφοδότηση.

Ένα σουτ του Μπολάνιος (8') από πλάγια θέση αποτέλεσε το πρώτο "καμπανάκι κινδύνου", με την Εθνική να έχει να αντιπαρατάξει κάποια μακρινά σουτ από τον Χριστοδουλόπουλο (2' και 12'). Οι Κοσταρικανοί είχαν μια ελαφριά κατοχή, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται σε ευκαιρίες, με τον Κάμπελ να είναι καλά κλεισμένος από τον Μανωλά και να μην απειλεί ιδιαίτερα, την στιγμή που τα πρώτα σοβαρά "αχ" ακούστηκαν από την ελληνική πλευρά με το πλασέ του Σαλπιγγίδη (37') και την εκπληκτική επέμβαση του Νάβας.

Τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα συνέβαινε στο 52ο λεπτό, όταν και η Εθνική μας βρέθηκε πίσω στο σκορ. Οι παίκτες του Πίντο άλλαξαν αριστοτεχνικά την μπάλα, ο Ρουίς ως κρυφός κυνηγός βρέθηκε στο ύψος της περιοχής και με αδύναμο πλην φαλτσαριστό πλασέ έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Καρνέζη. Πλέον, ο Σάντος έπρεπε να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του.

Το σύστημα άλλαξε σε 4-4-2 με την επιστράτευση του Μήτρογλου αντί του Σάμαρη, ενώ αργότερα μπήκε και ο Γκέκας στο πλάι του, παίρνοντας την θέση του Σαλπιγγίδη, με τον Σαμαρά να πηγαίνει στα άκρα. Η αριθμητική υπεροχή της Εθνικής μας (66' αποβολή του Ντουάρτε) έφερε πίεση προς την εστία των Κοσταρικανών, που λογικό ήταν να γυρίσουν πίσω. Το γύρισμα του Χριστοδουλόπουλο στον Γκέκα (88') αποτέλεσε το πρώτο "μήνυμα", για να έρθει ο Παπασταθόπουλος στο 91' και να ενεργήσει σαν στράικερ, λυτρώνοντας την Ελλάδα και στέλνοντας το ματς στην παράταση. Το μομέντουμ ήταν πλέον "γαλανόλευκο"...

Στο ημίωρο της παράτασης, η Εθνική μας έπαιξε με παίκτη παραπάνω, έκανε τέσσερις καλές φάσεις για να σκοράρει (93' Γκέκας, 100' Κατσουράνης, 113' Χριστοδουλόπουλος, 121' Μήτρογλου), αλλά δεν τα κατάφερε. Η Κόστα Ρίκα ήταν λογικό πως θα έπαιζε άμυνα και προσπαθούσε κυρίως σε αντεπίθεση να βρει κενό χώρο και να απειλήσει, με το 1-1 να μην αλλάζει και οι δυο ομάδες οδηγήθηκαν στη "ρώσικη ρουλέτα" των πέναλτι.

RECIFE, BRAZIL - JUNE 29:  Lazaros Christodoulopoulos of Greece and Junior Diaz of Costa Rica compete for the ball during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Costa Rica and Greece at Arena Pernambuco on June 29, 2014 in Recife, Brazil.  (Photo by Ian Walton/Getty Images)
RECIFE, BRAZIL - JUNE 29: Lazaros Christodoulopoulos of Greece and Junior Diaz of Costa Rica compete for the ball during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Costa Rica and Greece at Arena Pernambuco on June 29, 2014 in Recife, Brazil. (Photo by Ian Walton/Getty Images) GETTY IMAGES

Η διαδικασία των πέναλτι:

Μπόρχες-ΕΥΣΤΟΧΟ

Μήτρογλου-ΕΥΣΤΟΧΟ

Ρουίς-ΕΥΣΤΟΧΟ

Χριστοδουλόπουλος-ΕΥΣΤΟΧΟ

Γκονσάλες-ΕΥΣΤΟΧΟ

Χολέβας-ΕΥΣΤΟΧΟ

Κάμπελ-ΕΥΣΤΟΧΟ

Γκέκας-ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ

Ουμάνια-ΕΥΣΤΟΧΟ

Η φάση του αγώνα

Η επέμβαση του Νάβας στο 121' ήταν εκπληκτική στο κοντινό πλασέ του Μήτρογλου, κρατώντας το 1-1. Αυτή η φάση έστειλε το ματς στα πέναλτι και εκεί ο Κοσταρικανός γκολκίπερ έπιασε την εκτέλεση του Γκέκα.

Κόστα Ρίκα - Ελλάδα 1-1 (5-3 πεν.)
INTIME SPORTS

Ο διαιτητής

Ο Αυστραλός ρέφερι, Μπέντζαμιν Ουίλιαμς, έχασε την φάση με το χέρι του Τοροσίδη στο 55', αλλά από εκεί και πέρα ήταν κοντά στις φάσεις, με καλά τρεξίματα και σωστός στον πειθαρχικό έλεγχο. Οι βοηθοί του είχαν τις κατάλληλες θέσεις και είδαν σωστά τις περιπτώσεις οφσάιντ που υπήρξαν.

Κόστα Ρίκα - Ελλάδα 1-1 (5-3 πεν.)
Ο ρέφερι του αγώνα της Εθνικής μας, Μπέντζαμιν Ουίλιαμς INTIME SPORTS

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Ο Νάβας ήταν ο κορυφαίος του αγώνα με τις πολλές και καλές επεμβάσεις που έκανε τόσο στα δυο ημίχρονα, όσο και στην παράταση. Κράτησε όρθια την ομάδα του, ενώ και στη ρώσικη ρουλέτα απέκρουσε την εκτέλεση του Γκέκα. Ακόμα και στο γκολ που δέχτηκε, έχει προηγηθεί πολύ καλή του επέμβαση.

RECIFE, BRAZIL - JUNE 29:  Goalkeeper Keylor Navas of Costa Rica gestures during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Costa Rica and Greece at Arena Pernambuco on June 29, 2014 in Recife, Brazil.  (Photo by Ian Walton/Getty Images)
RECIFE, BRAZIL - JUNE 29: Goalkeeper Keylor Navas of Costa Rica gestures during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Costa Rica and Greece at Arena Pernambuco on June 29, 2014 in Recife, Brazil. (Photo by Ian Walton/Getty Images) GETTY IMAGES

Μας άρεσε

Η Εθνική μας για πολλοστή φορά έδειξε ότι έχει ψυχή και δεν τα παρατάει. Για μια ακόμη φορά "χτύπησε" στο τέλος ενός αγώνα που έπρεπε να σκοράρει και σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση. Η αυταπάρνηση των παικτών του Σάντος δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Κόστα Ρίκα - Ελλάδα 1-1 (5-3 πεν.)
Ένα κουβάρι οι παίκτες μας στο γκολ του "Πάπα" INTIME SPORTS

Δεν μας άρεσε

Ο Τζόελ Κάμπελ κλείστηκε καλά από την ελληνική άμυνα. Ο Μανωλάς τον πήγε μια χαρά και πέρασε απαρατήρητος στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Αν και είναι γνωστές οι ικανότητές του και το τι μπορεί να κάνει και παρά το ότι έφαγε "ξύλο" και έδωσε τις μάχες του, δεν τον ένιωσε πολύ η ομάδα μας.

Κόστα Ρίκα - Ελλάδα 1-1 (5-3 πεν.)
INTIME SPORTS

Κόστα Ρίκα - Ελλάδα 1-1 (5-3 πέν.) [highlights]

Τα γκολ ξεχωριστά

Όλη η διαδικασία των πέναλτι

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ