ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κλήσεις με λογική από Ρανιέρι

Κλήσεις με λογική από Ρανιέρι
INTIME SPORTS

Η κλήση του Μπακάκη αποτελεί συνέχεια της λογικής του Ρανιέρι να δώσει ευκαιρίες σε νέους παίκτες, ενώ η επιλογή του Γκέκα έναντι του Μήτρογλου φαντάζει αμιγώς αξιοκρατική. Το Sport24.gr αναλύει.

Για πολλά πράγματα μπορεί να (κατα)κρίνει κάποιος τον Κλάουντιο Ρανιέρι. Τα αποτελέσματα δεν έρχονται ως τώρα για την Εθνική, που σε έναν θεωρητικό εύκολο όμιλο είναι ήδη "στριμωγμένη", δεν έχει καταφέρει να περάσει την φιλοσοφία του και οι παίκτες αδυνατούν μέχρι στιγμής να υπηρετήσουν τον τρόπο παιχνιδιού που θέλει να περάσει στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ακόμα και ο πιο αδαής, αυτά μπορεί να τα αντιληφθεί...

Από 'κει και πέρα όμως, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός πως δίνει ευκαιρίες σε νέους παίκτες, έχει βάλει "νέο αίμα" στην "γαλανόλευκη', προσπαθεί να επιβάλει μια αξιοκρατία στις επιλογές του. Προφανώς υπάρχουν πολλοί που έχουν τις ενστάσεις τους, αλλά είναι γνωστό πως πάντα καλύτερος παίκτης είναι αυτός που δεν παίζει.

Απέναντι στα Νησιά Φερόε, έναν αντίπαλο πολύ υποδεέστερο, που η Εθνική εύκολα ή δύσκολα θα καταφέρει να φτάσει στο θετικό αποτέλεσμα, διότι πολύ απλά... δεν γίνεται να μη νικήσει για πολλούς λόγους, ο Ιταλός κόουτς αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία σε έναν ακόμη παίκτη να φορέσει την φανέλα με το εθνόσημο.

Ο Μπακάκης παίρνει την ευκαιρία του

Ο λόγος για τον Μιχάλη Μπακάκη, με τον δεξιό μπακ της "Ένωσης", ο οποίος έχει την ευχέρεια να παίξει όλη την πλευρά, να καλείται από τον Ρανιέρι, ο οποίος βλέπει την εξέλιξή του, τις προδιαγραφές του και το ότι στέκεται πολύ καλά ως βασικός σε μια ομάδα των απαιτήσεων και του μεγέθους της ΑΕΚ, σε συνέχεια βέβαια των πολύ καλών εμφανίσεων τα δυο προηγούμενα χρόνια στον Παναιτωλικό. Τον έχει δει μάλιστα ο Γιώργος Καραγκούνης από κοντά, δεν ήρθε τυχαία η κλήση του στην "γαλανόλευκη".

Ο 23χρονος αποφάσισε να παίξει φέτος στην Football League, βλέποντας την προοπτική της ΑΕΚ, που δεν έχει ρόστερ γι' αυτή την κατηγορία, ούτε και οι φιλοδοξίες της... περιχαρακώνονται εκεί. Η ποιότητά του είναι δεδομένη, μπορεί να αποτελέσει ιδανικό "κούμπωμα" του Βασίλη Τοροσίδη στο δεξί άκρο, είναι σε μια ηλικία που δεν θεωρείται πλέον μικρός και επιπλέον σιγά την τεράστια διαφορά με την Super League, ώστε να μην μπορεί να κληθεί ένας παίκτης σε ματς με τα... Νησιά Φερόε ή στο φιλικό που ακολουθεί με την Σερβία.

Η απόφαση του προπονητή θα μπορούσε να παραξενέψει κάποιον, αν ήταν η πρώτη. Επειδή όμως έχει δείξει διάθεση να βάλει παίκτες στην ομάδα που μπορούν να υπηρετήσουν την φιλοσοφία του, ουσιαστικά ο ίδιος συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε με ποδοσφαιριστές όπως ο Μάνταλος ή ο Καρέλης, που πρωταγωνιστούν στις ομάδες τους, είναι νέοι, ταλαντούχοι, έχουν περιθώρια περαιτέρω εξέλιξης και ταιριάζουν στο ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει η Εθνική ομάδα.

Οι δυο τελευταίοι κλήθηκαν εκ νέου από τον Ρανιέρι. Αμφιβάλει κανείς ότι έχουν θέση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα; Βασικοί στις ομάδες τους, κάνουν πολύ καλή σεζόν σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό αντίστοιχα, με τον προπονητή να τους καθιερώνει σιγά-σιγά, δείχνοντας πως η αρχική κλήση τους δεν ήταν απλά μια "φωτοβολίδα", αλλά συνειδητή απόφαση. Ο πρώτος γίνεται για πολλούς ο νέος ηγέτης της Ένωσης (τον... έχρισε μέχρι και ο Ντέμης Νικολαΐδης), ενώ ο δεύτερος έχει πάρει φανέλα βασικού και έχει απόδοση πάνω από το μέσο όρο του "τριφυλλιού".

Αξιοκρατική η κλήση του Γκέκα

Πάμε τώρα και στην περιβόητη κλήση του Φάνη Γκέκα, ο οποίος πήρε την θέση του Κώστα Μήτρογλου. Αξιοκρατικά κρίνοντας κάποιος και παραμερίζοντας τα όποια οπαδικά "πιστεύω" ή την δεδομένη κλάση του φορ του Ολυμπιακού, ο άσος της Ακχισάρ δεν μπορούσε να μείνει εκτός. Σκοράρει συνεχώς στην Τουρκία, βρίσκεται σε εκπληκτική φόρμα την δεδομένη στιγμή και θα ήταν εκτός κάθε ποδοσφαιρικής λογικής να μην είναι στις επιλογές του, αποτελώντας τον παρτενέρ του -επίσης φορμαρισμένου- Στέφανου Αθανασιάδη. Καλώς ή κακώς, στην Εθνική πρέπει να παίζουν εκείνοι που την περίοδο εκείνη είναι σε φόρμα και μπορούν να προσφέρουν.

Ο Μήτρογλου ψάχνει ακόμα τον καλό του εαυτό, τα πατήματά του και δεν είναι ο Μήτρογλου που θαυμάζαμε όλοι το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η πολύμηνη αποχή του φαίνεται στο παιχνίδι του και έχει δρόμο για να θυμίσει τον φορ εκείνο που σκορπούσε πανικό στις αντίπαλες άμυνες. Το σίγουρο είναι πως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής και θα κληθεί σίγουρα μόλις ανεβάσει την απόδοσή του. Δεν χωράει αμφιβολία πως πρόκειται για έναν προικισμένο επιθετικό, ο οποίος τώρα δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από Κλάους ή Γκέκα. Είναι απλά τα πράγματα...

Το ίδιο ισχύει και για τον Γιώργο Σαμαρά, ο οποίος επίσης έμεινε εκτός των επιλογών του προπονητή. Ο άσος της Γουέστ Μπρομ δεν δικαίωσε τον προπονητή τις προηγούμενες φορές που κλήθηκε και χρησιμοποιήθηκε, δεν είναι σε καλή κατάσταση, βρίσκεται πολύ πίσω από τους υπόλοιπους και θα ήταν άδικο την δεδομένη χρονική στιγμή να πάρει την θέση από κάποιον άλλον διεθνή, ο οποίος την αξίζει περισσότερο.

Η κριτική στο πρόσωπο του Ρανιέρι

Τα παραπάνω δεν αναιρούν το ότι ο προπονητής έχει κάνει λάθη και μάλιστα πολλά. Προφανώς, το ότι η Εθνική έχει... έναν πόντο σε τρία ματς, με τα δυο να είναι εντός έδρας (τα έχασε και τα δυο!), το ότι έχει πετύχει ένα γκολ, δεν παίζει μπάλα και δεν έχει ορθολογικό τρόπο παιχνιδιού με εξαίρεση το πρώτο ημίχρονο στο Ελσίνκι, είναι θέματα που αφορούν τον κόουτς και τον βαραίνουν.

Δεν έχει περάσει αυτά που θέλει και είναι δουλειά του να το κάνει. Αν δεν μπορεί, είναι θέμα δικό του είτε να βρει τους παίκτες που μπορούν να υπηρετήσουν το πλάνο του ή να το αλλάξει, αν βλέπει ότι δεν βγαίνει. Απλά, δεν πρέπει να κριτικάρεται και τις φορές εκείνες που δίνει ευκαιρίες σε νέους παίκτες ή που αφήνει εκτός εκείνους που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Απλά, θα πρέπει κάποια στιγμή να έρθουν και τα αποτελέσματα. Άμεσα μάλιστα...

Αναλυτικά η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Ορέστης Καρνέζης (Ουντινέζε), Παναγιώτης Γλύκος (ΠΑΟΚ), Στέφανος Καπίνο (Μάιντς)

Αμυντικοί: Βασίλης Τοροσίδης (Ρόμα), Αβραάμ Παπαδόπουλος (Τραμπζονσπόρ), Κώστας Μανωλάς (Ρόμα), Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Ντόρτμουντ), Βαγγέλης Μόρας (Ελλάς Βερόνα), Χοσέ Χολέμπας (Ρόμα), Νίκος Καράμπελας (Λεβάντε), Μιχάλης Μπακάκης (ΑΕΚ)

Μέσοι: Γιάννης Μανιάτης (Ολυμπιακός), Αλέξανδρος Τζιόλης (ΠΑΟΚ), Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα), Πέτρος Μάνταλος (ΑΕΚ), Παναγιώτης Κονέ (Ουντινέζε), Κώστας Φορτούνης (Ολυμπιακός)

Επιθετικοί: Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ), Χάρης Μαυρίας (Σάντερλαντ), Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (Ελλάς Βερόνα), Νίκος Καρέλης (Παναθηναϊκός), Στέφανος Αθανασιάδης (ΠΑΟΚ), Φάνης Γκέκας (Ακχισάρ).

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ