ΕΠΟ

Σαρρής: "Θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία"

Σαρρής: "Θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία"
INTIME SPORTS

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (28/3) από την ΕΠΟ το σεμινάριο για το σύστημα αδειοδότησης και το Financial Fair Play της UEFA, παρουσία του προέδρου Γιώργου Σαρρή και του υπεύθυνου της UEFA Αντρέας Τραβέρσο. Διαβάστε τι ειπώθηκε

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (28/3) σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας από την ΕΠΟ το σεμινάριο για το σύστημα αδειοδότησης και το Financial Fair Play της UEFA.

Το παρών μάλιστα εκτός από τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή, έδωσε υπεύθυνος της UEFA Αντρέας Τραβέρσο ο οποίος έκανε και μια αναλυτικά παρουσίαση του Financial Fair Play.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής στην ομιλία του αποκάλυψε πως φέτος η Ομοσπονδία θα αλλάξει τακτική και όταν οι αποφάσεις των οργάνων της που ελέγχουν τους φακέλους των ΠΑΕ αμφισβητούνται, τότε θα περνά στην αντεπίθεση και θα δημοσιοποιεί τα στοιχεία.

Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Σαρρή:

" Η διαδικασία αδειοδότησης των ομάδων, ειδικώς αυτών της Super League, δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, μια στιγμιαία υπόθεση που περιλαμβάνει απλώς έναν έλεγχο στοιχείων, μια εισήγηση του Τμήματος και μια απόφαση του αρμόδιου οργάνου. Δεν είναι ούτε καν υπόθεση ενός χρονικού διαστήματος δυο–τριών μηνών.

Πρόκειται για μια διαδικασία που οργανώνεται και εξελίσσεται σε όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και αντανακλά, σε κάθε φάση, το συνολικό επίπεδο της οικονομικής, διοικητικής, αγωνιστικής, νομικής κατάστασης της εταιρείας, καθώς και τις λογικές προοπτικές που αυτή έχει.

Στο πλαίσιο αυτό η περίοδος της τυπικής αδειοδότησης είναι ένα μόνο τμήμα, ίσως το περισσότερο εύκολο να διαχειριστεί, οργανωτικά, κάποιος.

Αυτή την οργάνωση και διαχείριση έχει αναλάβει, στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, το Τμήμα Αδειοδότησης Ομάδων.

Υπηρεσία, που είναι σε άμεση επαφή με την αντίστοιχη της UEFA, διαθέτει όλες τις απαραίτητες αναγνωρίσεις, εγγυάται την απόλυτη αντικειμενικότητα των ελέγχων και οι εισηγήσεις της αντανακλούν την καθαρή πραγματικότητα των στοιχείων, που η ίδια, η ενδιαφερόμενη ΠΑΕ καταθέτει.

Η παρουσία σήμερα, ανάμεσά μας, του κ. Τραβέρσο, υπευθύνου του αντίστοιχου Τμήματος της UEFA, υποδηλώνει την άριστη σχέση των δύο Τμημάτων και την πλήρη εμπιστοσύνη της UEFA προς την Ε.Π.Ο.

Για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ο ρόλος της αδειοδότησης είναι, ήδη, σημαντικός και μπορεί να εξελιχθεί σε καθοριστικό, αν βελτιωθούν πλευρές της λειτουργίας του, με σημαντικότερη την απόφαση των ίδιων των ΠΑΕ να συμμορφωθούν με τα δεδομένα και να μην επιχειρούν, με κάθε μέσο, να ανατρέψουν την πραγματικότητα των στοιχείων, όταν αυτή δεν συμφωνεί με τις επιδιώξεις τους.

Κι επειδή πολύς λόγος έγινε τα τελευταία χρόνια για τη σχέση της αλήθειας των στοιχείων (τα οποία επαναλαμβάνω η ίδια η ενδιαφερόμενη ΠΑΕ καταθέτει) με τις επιθυμίες των διοικήσεων των εταιρειών, η Ε.Π.Ο. αλλάζει από φέτος τρόπο αντιμετώπισης.

Σε κάθε περίπτωση, που κάποιος (φυσικό πρόσωπο ή ΠΑΕ) επιχειρήσει να αμφισβητήσει τις εισηγήσεις του Τμήματος Αδειοδότησης και των αρμοδίων Οργάνων, η Ομοσπονδία θα δημοσιοποιεί αμέσως τα έγγραφα δεδομένα που ο ίδιος κατέθεσε στο Τμήμα, προς αποκατάσταση της απόλυτης αλήθειας.

Η Ε.Π.Ο. δεν επιθυμεί να φτάσει σε ανάλογες επιλογές, αλλά δεν εξαρτάται από αυτή. Οι περίοδοι, που μόνο η Ομοσπονδία τηρούσε την εχεμύθεια των στοιχείων και επέτρεπε σε όλους να διαγκωνίζονται σε ένα απολύτως επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, πέρασαν οριστικά.

Διαισθάνομαι, πως η φετινή περίοδος θα είναι η καλύτερη τόσο για τις ΠΑΕ, όσο και για την Ομοσπονδία στο ζήτημα της αδειοδότησης των Ομάδων.

Υποστηρίζω, ότι η αδειοδότηση είναι μια εντελώς ποδοσφαιρική υπόθεση και δεν πρόκειται να γίνει μια κρατική υπόθεση ή – το χειρότερο – μια υπόθεση "μονίμων υπαλλήλων του Υφυπουργείου Αθλητισμού", όπως κάποιοι ονειρεύονται να την μετατρέψουν.

Είμαι βέβαιος, πως με την πλήρη υλοποίηση των προβλέψεων των κανονισμών το ελληνικό ποδόσφαιρο θα δει καλύτερες μέρες.

Σύντομα, μάλιστα, οι Κανονισμοί θα προβλέπουν αδειοδότηση και σε ερασιτεχνικές κατηγορίες, με ειδικές ρήτρες, που θα αντιστοιχούν στα επίπεδα της κατηγορίας στην οποία προσβλέπουν οι ομάδες".

Στόχος η βιωσιμότητα των ομάδων

Στην συνέχεια ο Αντρέας Τραβέρσο ανέλυσε το Financial Fair Play που για πρώτη φορά θα ισχύσει φέτος στη χώρα μας, τονίζοντας πως στόχος είναι η μείωση των εξόδων όλων των ομάδων της Ευρώπης ώστε να είναι βιώσιμες και οι οποίες ομάδες θα ελέγχονται από ειδική Επιτροπή της UEFA.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ Γιάννης Παπακωνσταντίνου και ο νομικός σύμβουλος Θόδωρος Κουρίδης.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Δημητρίου υπεύθυνος ΕΠΟ για αδειοδοτήσεις σε ερώτηση αν θα υπάρξουν αλλαγές είπε: " Το σύστημα θα ισχύει όπως και πέρσι. Ένα πρωτοβάθμιο όργανο και μία δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων, η οποία από τριμελής θα γίνει πενταμελής, θα προστεθούν δύο μέλη που θα προταθούν από τη λίγκα".

Επίσης, σε ερώτηση προς τον κ. Τραβέρσο, για το ποια χαρακτηριστικά κάνουν την Ελλάδα (σύμφωνα με γράφημα που ο ίδιος παρουσίασε) επικίνδυνη χώρα σχετικά με την εξέλιξη αδειοδότησης είπε: " Δεν είναι η ομοσπονδία σε επικίνδυνη θέση, αλλά οι ομάδες".

TAGS ΕΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ