STOIXIMAN SUPER LEAGUE

"Θα αφανίζονταν οι ομάδες"

"Θα αφανίζονταν οι ομάδες"
INTIME SPORTS

Η αδειοδότηση των ομάδων και η βία στα γήπεδα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης της αντιπροσωπείας της Super League με τους εκπροσώπους του Τύπου

Τα θέματα της αδειοδότησης των ΠΑΕ και της βίας στα γήπεδα ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε αντιπροσωπεία της Super League την Πέμπτη (29/3).

Σε ότι αφορά το θέμα της αδειοδότησης των ΠΑΕ οι εκπρόσωποι της Λίγκας αναφέρθηκαν στους λόγους που άλλαξαν οι ποινές ώστε να μην υποβιβάζονται οι ομάδες, ενώ για την βία στα γήπεδα ανέφεραν με στοιχεία πως έχει μειωθεί κατά 70%, ενώ ευθύνες κατά 80% έχουν η Πολιτεία και η Αστυνομία.

Την Super League εκπροσώπησαν οι κ.κ. Γιώργος Μποροβήλος (αναπληρωτής πρόεδρος), Μιχάλης Αναγνώστου (γενικός διευθυντής), Γιάννης Οικονομάκης (νομικός σύμβουλος), Ζώης Σωτηρόπουλος (εκπρόσωπος εταιρείας ορκωτών λογιστών), Γιάννης Μώραλης (αντιπρόεδρος Ολυμπιακού), Βαγγέλης Πέτσος (επιχειρησιακός διευθυντής Παναθηναϊκού) και Ζήσης Βρύζας (πρόεδρος ΠΑΟΚ).

Στην αρχική του ομιλία ο Γιώργος Μποροβήλος αρχικά ανέφερε μεταξύ άλλων: " Το ποδόσφαιρο βάλλεται πανταχόθεν, ίσως επειδή είναι ο εύκολος στόχος. Πουλάνε τα θέματα του ποδοσφαίρου και διογκώνονται. Πολλές φορές κάνουμε δηλώσεις που τραυματίζουν το άθλημα.

Το ποδόσφαιρο δεν έχει καμία επιχορήγηση. Ούτε ένα ευρώ δεν εισπράττει από το κράτος. Αντίθετα, το ποδόσφαιρο πληρώνει πολλούς φόρους, ΦΠΑ, ποσοστά από εισιτήρια, 10% στην ΕΛ.ΑΣ. κτλ. Η χορηγία του ΟΠΑΠ είναι ανταποδοτική, με μια εταιρία που ανήκει κατά 70% σε ιδιώτες".

Για το θέμα της αδειοδότησης των ΠΑΕ και την αλλαγή των ποινών (αντί για υποβιβασμός, απαγόρευση μεταγραφών), ο Γιώργος Μποροβήλος είπε πως: " Οι ποινές άλλαξαν γιατί βρεθήκαμε προ διλήμματος. Βλέπουμε μεγάλες ομάδες να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αν ο κανονισμός δεν άλλαζε και οι ομάδες έπεφταν, τότε θα αφανίζονταν.

Κρίναμε ότι αυτή η απόφαση έχει τα λιγότερα αρνητικά στοιχεία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι λύνει το πρόβλημα, δεν είναι ιδανική η απόφαση, αλλά τι πρωτάθλημα θα βλέπαμε του χρόνου αν υποβιβάζονταν οι περισσότερες ομάδες; Ποια θα ήταν η ποιότητα; Ποια θα είναι η εμπορική του αξία χωρίς μεγάλες ομάδες;", είπε και ο Γιάννης Μώραλης και πρόσθεσε:

" Πριν από δύο μήνες ψηφίσαμε οι ομάδες που δεν παίρνουν άδεια να πέφτουν και μας ασκούσατε κριτική. Μετά από δύο μήνες αποφασίσαμε να αλλάξει η απόφαση, γιατί με βάση την ενημέρωση της ΕΠΟ, 7-8 ομάδες κινδύνευαν να μην αδειοδοτηθούν. Θα υπήρχε πρωτάθλημα χωρίς 7-8 ομάδες;

Με ποιον τρόπο θα γινόταν η εξυγίανση; Αποφασίσαμε λοιπόν να αλλάξουν οι κυρώσεις και να εισπράττει η Λίγκα το 20% των συμβολαίων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Ίσως αυτό οδηγήσει στην εξυγίανση. Η άλλη λύση ποια θα ήταν; Θα βρίσκαμε στη Football League 7-8 ομάδες να πληρούν τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ; Δεν θα βρίσκαμε. Είπαμε να πάμε ένα χρόνο έτσι και μετά βλέπουμε".

Για την βία στα γήπεδα ο Βαγγέλης Πέτσος ανέφερε: " Έχουμε ως πρόσφατο παράδειγμα το ντέρμπι. Συνεργαζόμαστε με εταιρείες που έχουν συγκεκριμένη άδεια και ακολουθούνται οι σωστές διαδικασίες. Στον Παναθηναϊκό η εταιρεία που ανέλαβε τη φύλαξη επιλέχθηκε από ανοιχτό διαγωνισμό. Δεν είναι όλοι οπαδοί του Παναθηναϊκού.

Κακώς στους σεκιούριτι έχει δοθεί η έννοια φύλαξη. Βοηθούν τόσο στη φύλαξη, όσο και στην προστασία. Όταν σε 80 οπαδούς αντιστοιχεί ένας σεκιούριτι, αυτός ο άνθρωπος είναι επιφορτισμένος για την προστασία και για την εκκένωση του γηπέδου όταν αυτό είναι απαραίτητο. Δεν δέχομαι ότι είναι μόνο διακοσμητικοί".

Ο Γιώργος Μποροβήλος είπε: " Είναι ένα έντονο φαινόμενο τα επεισόδια, αλλά επεισόδια γίνονται και στο κέντρο της Αθήνας και σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Ένα μεγάλο κομμάτι εισέρχεται και στα γήπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και το ποδόσφαιρο δεν έχει δική του βία. Εμείς είμαστε υπέρ της τιμωρίας των φυσικών προσώπων. Είμαστε υπέρ των συλλήψεων και της απόδοσης ευθυνών. Θέλουμε η βία να έχει ονοματεπώνυμο".

Παράλληλα ο Γιώργος Μποροβήλος παρουσίασε στοιχεία που αφορούν συλλήψεις σε Ελλάδα και Αγγλία: " Το 2007-08, έγιναν 165 συλλήψεις για αθλητικούς λόγους στην Ελλάδα και στην Αγγλία 3.422. Το 2008-09, 124 στην Ελλάδα και 3.467 στην Αγγλία. Το 2009-10 393 στην Ελλάδα και 3.391 στην Αγγλία, ενώ το 2010-11 146 στην Ελλάδα και 3.089 στην Αγγλία. Για αυτό λέμε ότι το φυσικό πρόσωπο πρέπει να έχει ευθύνες. Δεν μπορεί να τιμωρείται για όλα η ομάδα", ενώ επισημάνθηκε από τους παρευρισκόμενους πως το 80% των ευθυνών για την βία ανήκει στην αστυνομία και την πολιτεία.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ