ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

Τα αιώνια ντέρμπι του Μαρινάκη στην έδρα του Παναθηναϊκού

Τα αιώνια ντέρμπι του Μαρινάκη στην έδρα του Παναθηναϊκού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr παρουσιάζει τι έχει συμβεί στα αιώνια ντέρμπι με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό τα χρόνια που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο του Ολυμπιακού ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Από το ήρεμο ξεκίνημα το 2010 μέχρι την περσινή αναβολή έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι. (VIDEOS)

Την έβδομη σεζόν του στην ηγεσία του Ολυμπιακού διανύει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος το 2010 ανέλαβε την διοίκηση της ΠΑΕ, διαδεχόμενος τον επί 17 χρόνια πρόεδρο και μεγαλομέτοχο του συλλόγου, Σωκράτη Κόκκαλη. Οι σχέσεις του νυν ισχυρού άνδρα των Πειραιωτών με τον αιώνιο αντίπαλο Παναθηναϊκό πέρασε από χίλια κύματα και στα έξι αιώνια ντέρμπι που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα με γηπεδούχο το τριφύλλι, έχουμε δει τα πάντα. Από το πολιτισμένο κλίμα της πρώτης χρονιάς, στα περσινά έκτρωπα.

Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει τι έχει συμβεί σε ΟΑΚΑ και "Απόστολος Νικολαΐδης" στα έξι αυτά παιχνίδια, με την ελπίδα το φετινό παιχνίδι να γίνει κάτω από ομαλές συνθήκες, να μην υπάρξει κανένα παρατράγουδο πριν, κατά την διάρκεια και μετά το φινάλε του ντέρμπι και φυσικά να μιλάμε για ποδόσφαιρο και όχι για "ντου", ξύλο, συλλήψεις και οτιδήποτε παραπέμπει σε αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ και όχι σε αθλητικό. Τουλάχιστον αυτές τις μέρες επικρατεί ηρεμία, δεν έχει συμβεί τίποτα που να δυναμιτίζει το κλίμα και μακάρι αυτό να ισχύσει μέχρι και την Κυριακή το βράδυ που ο Κομίνης θα σφυρίξει τη λήξη της αναμέτρησης.

Στα έξι προηγούμενα ντέρμπι, υπήρξε διακοπή για σοβαρά επεισόδια μετά το γκολ του Αμπντούν την σεζόν 2011-12, στην δεύτερη σεζόν της επιστροφής στη Λεωφόρο είχαμε το "ντου" οπαδών μετά την παρουσία του Βίτορ Περέιρα στο τέρμα μπροστά στην Θύρα 13 (ήταν το γούρι του αυτό και συνήθιζε να το κάνει και στην Πορτογαλία), ενώ πέρυσι ένα καπνογόνο βρήκε τον Φινμπόγκασον στο σώμα, το ντέρμπι αναβλήθηκε και ακολούθησαν άνευ προηγουμένου ασχήμιες στη Λεωφόρο, με την κατάσταση να βγαίνει εκτός ελέγχου.

30/10/2010: ΜΕ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟΥ ΟΑΚΑ

Το πρώτο αιώνιο ντέρμπι με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο πηδάλιο του Ολυμπιακού, ήταν αυτό της 30ης Οκτωβρίου 2010, όπου ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε στο ΟΑΚΑ και επικράτησε 2-1 με ανατροπή. Ο Μιραλάς είχε ανοίξει το σκορ στο 37', αλλά ο Σισέ στο 57' και στο 63' έφερε τούμπα το ματς και χάρισε τους τρεις βαθμούς στους "πράσινους". Οι Πειραιώτες είχαν παράπονα από την διαιτησία του Τάσου Κάκου σε εκείνο το ματς, όμως η κατάσταση δεν ξέφυγε σε κανένα σημείο και το ντέρμπι πέρασε σχετικά αναίμακτα.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης φιλοξενήθηκε στα επίσημα του ΟΑΚΑ, παρακολούθησε το ντέρμπι εκεί, αλλά εξαιτίας ενός δακρυγόνου που έπεσε κάποια στιγμή και δυσκόλευε στο να πάρει ανάσα, σηκώθηκε και πήγε να βρει τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής του Ολυμπιακού στη σουίτα που τους είχε παραχωρηθεί. Μάλιστα, ο ίδιος ρωτήθηκε για το περιστατικό αυτό και το υποβάθμισε, μη θεωρώντας ότι υπήρξε ευθύνη της πράσινης ΠΑΕ και πως ήταν μεμονωμένο περιστατικό.

Ήταν ένα παιχνίδι που κατά κύριο λόγο ασχοληθήκαμε με τα αγωνιστικά δρώμενα και όχι με τα εξωαγωνιστικά, ενώ και οι δυο διοικήσεις φέρθηκαν όπως έπρεπε και όπως αρμόζει στο μέγεθος και στην ιστορία τους. Οι σχέσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον άλλοτε αδελφικό του φίλο, Νικόλα Πατέρα, δεν ήταν εκείνη την περίοδο στα καλύτερά τους, για να γίνουν ανύπαρκτες στην συνέχεια.

"Είμαι χαρούμενος γιατί είδα την ομάδα μου στο πρώτο ημίχρονο να παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο και πανηγύρισα ένα φανταστικό γκολ. Κατά την γνώμη μου είναι το πιο ωραίο γκολ μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα. Από 'κει και πέρα, στο δεύτερο ημίχρονο είδαμε ορισμένα λάθη και από την ομάδα μου. Θέλω να τα ξαναδώ, για να είμαι πιο προσεκτικός, γιατί δεν μπόρεσα να δω τις φάσεις καλά στα ριπλέι. Από τα τηλέφωνα που έχω δεχτεί και από τους ανθρώπους που έχω μιλήσει ως τώρα, θεωρούν ότι υπήρξαν διαιτητικά λάθη εναντίον του Ολυμπιακού.

Από 'κει και πέρα, εμείς προχωράμε, πιστεύουμε ότι θα πάμε ακόμα καλύτερα και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα", είπε μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Μαρινάκης στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα, ενώ ερωτηθείς για το αν έμεινε ικανοποιημένος από την φιλοξενία, απάντησε χαμογελώντας: " Σε γενικές γραμμές, ναι".

18/3/2012: ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, το ντέρμπι του ΟΑΚΑ για τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο Δημήτρης Γόντικας ήταν στην ηγεσία του Παναθηναϊκού και η κατάσταση ήταν... μπαρούτι εξαιτίας και των όσων είχαν συμβεί ένα χρόνο πριν στο Φάληρο (το ντέρμπι με το γκολ του Κατσουράνη που ακυρώθηκε και τα όσα ακολούθησαν μετά το τελευταίο σφύριγμα του Καλόπουλου).

Τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει 1,5 ώρα πριν την πρώτη σέντρα, με ρίψεις δακρυγόνων και αναταραχή. Επίσης, για να φτάσει το πούλμαν του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, χρειάστηκε να κλείσει για περίπου 20 λεπτά η Λεωφόρος Κηφισίας (στο ύψος του γηπέδου) και προς τις δύο κατευθύνσεις της. Λίγη ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, άνδρες των ΜΑΤ μπήκαν στη θύρα των οργανωμένων του Παναθηναϊκού και προκλήθηκε μεγάλη ένταση, με καπνογόνα, φωτοβολίδες και χημικά. Οι "πράσινοι" οπαδοί πήραν για λάφυρο μια ασπίδα ενός άνδρα των ΜΑΤ.

Την ίδια ώρα οι τερματοφύλακες του Ολυμπιακού που βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο για ζέσταμα, δέχθηκαν "βροχή" αντικειμένων και φωτοβολίδων από τους οργανωμένους του "τριφυλλιού". Επιπλέον, κάποιοι οπαδοί του Παναθηναϊκού πέρασαν από το σπίτι του Γιάννη Βαρδινογιάννη με μηχανάκια, σταμάτησαν για να φωνάξουν συνθήματα εναντίον του και αποχώρησαν. Λίγα λεπτά πριν το πρώτο σφύριγμα, νέα αντικείμενα από την εξέδρα προς τους παίκτες του Ολυμπιακού, που αποχωρούσαν μετά το ζέσταμα για τα αποδυτήρια. Ένα από αυτά βρήκε στον ώμο τον Τάσο Μητρόπουλο, που συνόδευε τους ποδοσφαιριστές των "ερυθρολεύκων". Φωτοβολίδες δέχθηκε ο Μέγκιερι όταν πήρε τη θέση του κάτω από τα δοκάρια για να αρχίσει το ματς.

Με τη λήξη του πρώτου μέρους, άρχισε νέος "χορός" επεισοδίων, που διήρκεσε για περίπου μία ώρα. Συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και σε οπαδούς του Παναθηναϊκού, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και στις εξέδρες. Φωτοβολίδες και καθίσματα εκτοξεύθηκαν προς το μέρος τους. Επίσης, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στη θύρα αριστερά από τα επίσημα. Από τις πάνω θύρες δέχθηκαν καθίσματα από τους οπαδούς. Η θύρα δίπλα από τα επίσημα άδειασε, καθώς οι φίλαθλοι έφυγαν από εκεί για να προστατευθούν. Υπήρξε ένταση και στο πέταλο των οργανωμένων. Τα ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα!

Κάποιοι φίλαθλοι για να γλιτώσουν από τα επεισόδια μπήκαν και στον αγωνιστικό χώρο, ενώ στο ταρτάν βρέθηκαν κάποιοι οργανωμένοι και έβριζαν τον Βαρδινογιάννη. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έκαναν κίνηση να τους απομακρύνουν. Κάπου εκεί η κατάσταση εκτονώθηκε και αφού πήρε το "ΟΚ" από την Αστυνομία, ο Τάσος Κάκος διέταξε την επανέναρξη του αγώνα μετά από καθυστέρηση 55 λεπτών.

Κι ενώ το 2ο ημίχρονο ξεκίνησε τελικά, με τον Ολυμπιακό να σκοράρει με τον Αμπντούν στο 51', το αποκορύφωμα ήρθε στο 83ο λεπτό, όταν εκτοξεύθηκαν νέες φωτοβολίδες στον αγωνιστικό χώρο, με συνέπεια ο Τάσος Κάκος να μαζέψει και πάλι τους βοηθούς του και τους ποδοσφαιριστές και να αποχωρήσει εκ νέου για τα αποδυτήρια. Ο ρέφερι από την Κέρκυρα είχε απειλήσει νωρίτερα πως σε περίπτωση που συνέβαινε ξανά το παραμικρό, θα διέκοπτε οριστικά το ντέρμπι και αυτό έπραξε.

9/12/2012: ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΓΚΟΛ

Εννέα μήνες μετά, για το επόμενο πρωτάθλημα και με τους Χουάν Ραμόν Ρότσα και Λεονάρντο Ζαρντίμ να βρίσκονται στους πάγκους των δυο ομάδων, όλα κύλησαν ήρεμα και δεν συνέβη το παραμικρό. Το ντέρμπι του ΟΑΚΑ είχε ρυθμό, φάσεις, γκολ, ανατροπές, θέαμα αλλά δεν ανέδειξε νικητή (2-2). Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με τον Μαυρία και ισοφάρισε τα δύο σερί γκολ του Τζεμπούρ με τον Τοτσέ, ενώ και η διαιτησία του Μάνταλου ήταν εξαιρετική και ουδείς ασχολήθηκε μαζί του. Ένα ματς όπως θα έπρεπε να είναι όλα τα αιώνια ντέρμπι, ανεξαρτήτως έδρας. Άπαντες ασχολήθηκαν μονάχα με τα όσα διαδραματίστηκαν στο χορτάρι. Ο Γιάννης Αλαφούζος λίγους μήνες πριν είχε αναλάβει τον Παναθηναϊκό και ακόμα η κόντρα του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη δεν είχε φτάσει στην σημερινή κατάσταση.

2/11/2013: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΣΤΟ 90'

Την επόμενη σεζόν, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην φυσική του έδρα και όσο 'να ναι, υπήρχε ανησυχία για επεισόδια. Παρ' όλα αυτά, δεν συνέβη κάτι αξιοσημείωτο στο παιχνίδι αυτό, ούτε έγιναν άσχημα γεγονότα στην κερκίδα. Τουλάχιστον τίποτα απ' αυτά που δεν έχουμε δει στην Ελλάδα ή που δεν θεωρούμε φυσιολογικό για ελληνικό αιώνιο ντέρμπι. Το παιχνίδι δεν ήταν καλό ποιοτικά, ο αγωνιστικά ανώτερος Ολυμπιακός αντιμετώπισε δυσκολίες, όλα έδειχναν λευκή ισοπαλία, αλλά ο Μήτρογλου στο 90' χάρισε μια τεράστια νίκη στην ομάδα του. Ακόμα και μετά το γκολ στο συγκεκριμένο λεπτό, ο κόσμος δεν ξέφυγε, ούτε υπήρξε κάτι το επιλήψιμο. Ίσα ίσα, χειροκροτήθηκαν οι παίκτες του "τριφυλλιού" για την προσπάθειά τους και όλα κύλησαν ομαλά.

22/2/2015: "ΝΤΟΥ" ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΕΝΤΡΑ

Τον Φλεβάρη του 2015, το ντέρμπι του "Απόστολος Νικολαΐδης" βάφτηκε πράσινο μεν (νίκη του Παναθηναϊκού με 2-1), αλλά τα γεγονότα που συνέβησαν έφεραν αυστηρή τιμωρία για τον Παναθηναϊκό, καθώς το "τριφύλλι" έχασε τους βαθμούς που πήρε στον αγωνιστικό χώρο. Πολύ σοβαρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν στη Λεωφόρο, περίπου 1,5 ώρα πριν τη σέντρα. Για τέσσερα δευτερόλεπτα βγήκε από την φυσούνα στον αγωνιστικό χώρο ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης και έπεσαν φωτοβολίδες με προς το μέρος του. Άμεσα μπήκε στη φυσούνα και επέστρεψε στα αποδυτήρια.

Στην αναγνωριστική βόλτα από τους τερματοφύλακες του Ολυμπιακού έπεσαν φωτοβολίδες. Λίγο αργότερα μπήκαν στο γήπεδο οπαδοί του Παναθηναϊκού και η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Έπεσε ξύλο με τα ΜΑΤ και οι παίκτες του Ολυμπιακού έτρεξαν για τα αποδυτήρια. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Sport24.gr, ο τότε τεχνικός του Ολυμπιακού, Βίτορ Περέιρα, είπε σε έναν φίλο του Παναθηναϊκού "μπες μέσα, χτυπήστε εμένα", καθώς είχε λεκτική διαμάχη μαζί του, άνοιξε μια πόρτα και έγινε... ντου. Κάποιοι μάλιστα προσπάθησαν να χτυπήσουν τον Αντώνη Νικοπολίδη. Έγινε χρήση χημικών από την Αστυνομία, ενώ κατά την αναγνωριστική τους βόλτα στον αγωνιστικό χώρο οι παίκτες του Παναθηναϊκού επιχείρησαν να εκτονώσουν την ένταση.

Η παρουσία της Αστυνομίας στο γήπεδο έγινε πλέον εντονότατη. Άλλες δυο διμοιρίες προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Στις 18.57 βγήκαν για προθέρμανση οι παίκτες του Ολυμπιακού και λίγο μετά ο Βαγγέλης Μαρινάκης ξαναμπήκε στον αγωνιστικό χώρο, κάνοντας βόλτα. Του πέταξαν διάφορα αντικείμενα, τον προστάτεψαν οι άνδρες ασφαλείας του και μπήκε μετά μέσα στη φυσούνα. Η κατάσταση ηρέμησε περίπου μισή ώρα πριν ξεκινήσει το ματς.

21/11/2015: Η ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ ΣΤΟΝ "ΦΙΝΜΠΟ" ΚΑΙ Η ΖΟΥΓΚΛΑ

Στις 21 Νοεμβρίου 2015, το αιώνιο ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό δεν ξεκίνησε ποτέ. Αιτία ήταν η φωτοβολίδα που εκσφενδονίστηκε από την κερκίδα και σημάδεψε τον Άλφρεντ Φινμπόγκασον, αναγκάζοντας τον διαιτητή Ανδρέα Παππά να αναβάλει το ντέρμπι. Μετά το περιστατικό εκείνο, η Λεωφόρος μετατράπηκε σε ζούγκλα, με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να ξεσπούν και να πετούν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους και τις δυνάμεις των ΜΑΤ να αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Σημειώθηκαν συνολικά 17 τραυματισμοί αστυνομικών, εκ των οποίων οι 13 όλως ελαφρά και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες αποχώρησαν, ο ένας παρέμεινε στο 401 νοσοκομείο για νοσηλεία, ενώ οι υπόλοιποι τρεις μετέβησαν στον υπηρεσιακό ιατρό για τα περαιτέρω. Σε 8 αστυνομικούς σημειώθηκαν φθορές σε δημόσια είδη από εκτοξεύσεις αντικειμένων από φιλάθλους, όπως ασπίδες, κράνη, περικνημίδες, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε 4 υπηρεσιακά οχήματα (λεωφορεία) από ρίψεις πετρών σίδερων, καθισμάτων, κροτίδων, μολότοφ. Τέλος καταγράφηκαν φθορές σε 4 ΙΧ αυτοκίνητα, σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας. Όσο για το γήπεδο, θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο την επόμενη μέρα.

TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ