ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

Οι πρωτάρηδες σε "αιώνιο" ντέρμπι

Οι πρωτάρηδες σε "αιώνιο" ντέρμπι

Ελάχιστοι ποδοσφαιριστές απ' όσους θα παραταχθούν το βράδυ του Σαββάτου (02/11, 19:30) στο γήπεδο της Λεωφόρου έχουν ιδέα το τι σημαίνει "Παναθηναϊκός vs. Ολυμπιακός", αφού 29 ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων δεν έχουν αγωνιστεί ξανά σε "αιώνιο" ντέρμπι. Δείτε ποιοι είναι αυτοί και ποια είναι τα κατορθώματα άλλων... πρωτάρηδων της τελευταίας πενταετίας.

Άγνωστη φαντάζει για τους περισσότερους παίκτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού η έννοια "αιώνιο ντέρμπι".

Υπάρχουν 29 ποδοσφαιριστές από τις δύο ομάδες που δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ τους σε "αιώνιο ντέρμπι" σε επίπεδο ανδρών.

Ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός έχει 17 ποδοσφαιριστές που ίσως να μπουν στη "μάχη" με τον Ολυμπιακό. Υπάρχει ένας παλιός, ο Στέφανος Κοτσόλης, ο οποίος όμως δεν έχει βρεθεί ποτέ στον αγωνιστικό χώρο κόντρα στους "ερυθρόλευκους", ενώ τέσσερις νεαροί του "τριφυλλιού", οι Χουχούμης, Λαγός, Μαρινάκης και Ρισβάνης έχουν αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό μόνο στα πρωταθλήματα υποδομής.

Οι 17 υποψήφιοι πρωτάρηδες του Παναθηναϊκού: Στέφανος Κοτσόλης, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, Διαμαντής Χουχούμης, Γιώργος Κουτρουμπής, Τάσος Λαγός, Νίκος Μαρινάκης, Γκόρντον Σίλντενφελντ, Σπύρος Ρισβάνης, Νταβίντ Μέντες, Βίκτωρ Κλωναρίδης, Αμπντούλ Ατζαγκούν, Μεχντί Αμπεΐντ, Ντάνιελ Πράνιτς, Μαριάνο Νάνο, Μάρκους Μπεργκ, Νίκος Καρέλης, Θανάσης Ντίνας.

Στον Ολυμπιακό, 12 ποδοσφαιριστές πιθανόν να αγωνιστούν για πρώτη φορά κόντρα στον Παναθηναϊκό το προσεχές Σάββατο στη Λεωφόρο. Όλοι αποκτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και εξ αυτών μόνο ο Ανδρέας Σάμαρης είναι Έλληνας. Μάλιστα είναι και ανάμεσα στους τέσσερις που κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκονται στην αρχική ενδεκάδα των "ερυθρολεύκων", μαζί με τους Ρομπέρτο, Σαβιόλα και Κάμπελ.

Οι 12 υποψήφιοι πρωτάρηδες του Ολυμπιακού: Ρομπέρτο Χιμένεθ, Γκαετάν Μπονγκ, Λεάντρο Σαλίνο, Καρλ Μετζανί, Ντελβέν Εντινγκά, Ανδρέας Σάμαρης, Σαμπού Γιαταμπαρέ, Βλάντιμιρ Βάις, Χαβιέρ Σαβιόλα, Τζόελ Κάμπελ, Αλεχάνδρο Ντομίνγκες, Μάρκο Στσέποβιτς.

* Μιλάμε πάντα για τους ποδοσφαιριστές που έχουν πιθανότητες να βρεθούν στην αποστολή των ομάδων τους. Για παράδειγμα, το όνομα του Μιγκέλ Τόρες απουσιάζει, διότι είναι σχεδόν αδύνατο να συμπεριληφθεί στην αποστολή του Ολυμπιακού, όπως και αυτό του τραυματία Μάικλ Ολαϊτάν. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και με τους Αλέξη Ταμπάκη, Εμίρ Μπαϊράμι, Αλέξανδρο Μουζακίτη και Μαρτίν Μπαλμπόα από πλευράς Παναθηναϊκού.

Πρωτάρηδες που έκαναν τη διαφορά την τελευταία πενταετία

Τη σεζόν 2009-10, ο Κώστας Μήτρογλου πήρε το βάπτισμα του πυρός σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα, αφού είχε αγωνιστεί για 9 λεπτά στο 4-0 του Κυπέλλου τον Ιανουάριο του 2008. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού ήταν αυτός που είχε... σκοτώσει τους "πράσινους", αφού με δύο δικά του γκολ, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν επικρατήσει με 2-0. Ντεμπούτο σε "αιώνιο" ντέρμπι είχε κάνει εκείνη τη μέρα και ο Ζαουάντ Ζαϊρί, ο οποίος είχε δώσει τη μία ασίστ στον Μήτρογλου.

Την ίδια χρονιά, στο ντέρμπι του 2ου γύρου, ήταν η σειρά του Ματ Ντάρμπισιρ να βάλει τη σφραγίδα του στο ντέρμπι με τους "πράσινους". Σε μία γιορτινή ατμόσφαιρα, αφού ο Παναθηναϊκός ήταν μία ανάσα από την κατάκτηση του τίτλου, ο Άγγλος κατάφερε να παγώσει το ΟΑΚΑ και να χαρίσει στους Πειραιώτες τη νίκη με 1-0.

Τον αντίστοιχο ρόλο προσπάθησε να διεκδικήσει την επόμενη σεζόν (2010-11) ο Κέβιν Μιραλάς, που άνοιξε το σκορ στο ΟΑΚΑ με ένα καταπληκτικό γκολ, αλλά τελικά ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 1-2. Σ' εκείνο το ματς, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος βρέθηκε για πρώτη φορά στην αρχική ενδεκάδα κόντρα στον Ολυμπιακό και σέρβιρε το γκολ της ισοφάρισης στον Τζιμπρίλ Σισέ.

Στον επεισοδιακό αγώνα του 2ου γύρου, στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με 2-1 στο 88ο λεπτό, με τον Ραφίκ Τζεμπούρ να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ, μόλις στο πέμπτο του επίσημο παιχνίδι με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Το πρώτο ντέρμπι της σεζόν 2011-12 άνηκε στους "πράσινους" πρωτάρηδες, με τον Κουίνσι Οβούσου Αμπέγιε να πασάρει και τον Ζοζέ Ζέκα να ανοίγει το σκορ στο Φάληρο, αλλά το παιχνίδι να ολοκληρώνεται με 1-1. Σπουδαία εμφάνιση είχε πραγματοποιήσει σε εκείνο το παιχνίδι και ο 17χρονος τότε Στέφανος Καπίνο.

Το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ δεν τέλειωσε ποτέ, με τον Ολυμπιακό να παίρνει τη νίκη στα χαρτιά με 3-0. Προηγουμένως, ο Τζαμέλ Αμπντούν, που στο ματς του 1ου γύρου αγωνίστηκε μόλις 6 λεπτά στο τέλος, είχε πετύχει ένα πανέμορφο γκολ, δίνοντας το έναυσμα στους οπαδούς του Παναθηναϊκού να ξεκινήσουν τα επεισόδια, που οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα.

Ενδιαφέρον το πρώτο παιχνίδι της σεζόν 2012-13, με τον Χάρη Μαυρία να κάνει τρομερά πράγματα, καθώς πέτυχε ένα ωραίο γκολ κι έδωσε μία ασίστ στον Χοσέ Τοτσέ, ο οποίος επίσης έκανε ένα ξεχωριστό ντεμπούτο σε αρχική ενδεκάδα ενός "αιώνιου" ντέρμπι, καθώς την προηγούμενη χρονιά είχε βρεθεί μόλις για 8 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο, οι "πράσινοι" δεν πήραν τη νίκη, αφού ο αγώνας έληξε ισόπαλος με 2-2.

Τέλος, στο περσινό ματς του "Καραϊσκάκης", ο Λουσιάνο Φιγκερόα έδειξε την κλάση του, ανοίγοντας το σκορ για τον Παναθηναϊκό, που όμως δεν πήρε τη νίκη, αφού ισοφάρισε για τον Ολυμπιακό ο Μήτρογλου.

TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ