STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Οι παίκτες-βαρόμετρα ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Οι παίκτες-βαρόμετρα ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Το ντέρμπι του ΟΑΚΑ είναι προ των πυλών και το Sport24.gr ακτινογραφεί τον παίκτη-κλειδί για κάθε ομάδα: τον Γιόχανσον που παίζει καλά σχεδόν... πάντα και τον Χαρίση παρά τα μόλις 330 λεπτά συμμετοχής.

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ διασταυρώνουν τα ξίφη τους το απόγευμα της Κυριακής στο ΟΑΚΑ με στόχο την νίκη που δεν θα τονώσει μόνο το γόητρο αλλά και θα προσφέρει τρεις σημαντικότατους βαθμούς στη μάχη για την 2η θέση και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τους παίκτες που έχουν ξεχωρίσει για τους δύο "Δικεφάλους": τον Γιάκομπ Γιόχανσον από πλευράς "κιτρινόμαυρων" κα τον Χάρη Χαρίση για τους "ασπρόμαυρους".

Ο παίκτης βαρόμετρο του ΠΑΟΚ

Ο Χαρίσης παρά τα μόλις 330 λεπτά συμμετοχής

Αν υπάρχει μία έλλειψη στον φετινό ΠΑΟΚ, αυτή είναι σε παίκτες με έντονη προσωπικότητα που με την παρουσία τους μπορούν να κρατάνε όρθια την ομάδα ακόμη και στην κακή της μέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΠΑΟΚ του Τούντορ παίζει πολύ καλά (π.χ. με Παναθηναϊκό στην Τούμπα) ή “βυθίζεται” (π.χ. με Καλλονή στο ματς Κυπέλλου της Μυτιλήνης) ως σύνολο. Όλοι μαζί στα πάνω, όλοι μαζί στα κάτω.

Έχοντας αυτή τη διαπίστωση στην άκρη του μυαλού μας, ο ποδοσφαιριστής στον οποία θα εστιάσουμε στο σημερινό ντέρμπι είναι ο Χάρης Χαρίσης. Θα αναρωτηθείτε; “Γίνεται ένας 21άχρονος, με μόλις 330 λεπτά συμμετοχής στη φετινή Σούπερ Λϊγκα, να θεωρείται παίκτης βαρόμετρο για τον ΠΑΟΚ;”.

Φυσικά, αυτός ο χαρακτηρισμός θα μπορούσε να πάει σε έναν από τους επιθετικούς (Μπερμπάτοφ, Κλάους, Μακ) που με ένα γκολ μπορούν να δώσουν προβάδισμα νίκης στον ΠΑΟΚ, όμως, η απάντηση στο ερώτημα είναι: "Ναι, γίνεται". Κι αυτό γιατί δεν μπορούμε να προσπεράσουμε όσα μας δείχνει ο νεαρός Γιαννιώτης στα τελευταία παιχνίδια. Με άξιο συμπαραστάτη (αλλά όχι τόσο...επιθετικογενή στο αγωνιστικό του στυλ) τον Γκόικο Τσίμιροτ, από το παιχνίδι με τα Γιάννινα που είναι οι βασικοί χαφ της ομάδας, προσέδωσαν ταχύτητα και ενέργεια. Ο Χαρίσης, επιπλέον, και πολλά σουτ που ο ΠΑΟΚ δεν τα έβλεπε με την ίδια συχνότητα ακόμη και από παίκτες της ποιότητας του Τζιόλη. Το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην εικόνα του ΠΑΟΚ φάνηκε στα δύο τελευταία παιχνίδια. Απών στο πρώτο ημίχρονο στο ματς με τη Βέροια και ο Δικέφαλος ήταν πολύ βαρύς. Μπήκε στο δεύτερο μέρος και η εικόνα άλλαξε άρδην.

Όσο για την Ξάνθη, εκεί ο Τούντορ και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πήραν μία γεύση (κυρίως στο πρώτο μέρος) από το τι σημαίνει να μην είναι σε καλή μέρα ο νεαρός μέσος.

Ο παίκτης βαρόμετρο της ΑΕΚ

Όταν ο Γιόχανσον παίζει καλά. Σχεδόν πάντα!

Από την ημέρα που ο Γκουστάβο Πογέτ αποφάσισε να τολμήσει, ο Γιάκομπ Γιόχανσον μεταλλάχθηκε από έναν ήδη αναγνωρισθέντα ως πολύτιμο για τη ανασταλτική λειτουργία της ομάδας αμυντικό χαφ, στον άνθρωπο κλειδί για όλες τις γραμμές της! Ο Σουηδός πήρε την εντολή να ανταποκριθεί ως «box to box» μέσος, κάτι που δεν είχε δοκιμάσει ποτέ ξανά στην καριέρα του. Η έμπνευση του προπονητή αρχικώς χαρακτηρίστηκε ως παράτολμη αν όχι επικίνδυνη, καθώς ο Γιόχανσον ανταποκρινόταν σε εξαιρετικό βαθμό ως «κόφτης» μπροστά από του δύο στόπερ. Ως σήμερα ωστόσο, ο Ουρουγουανός τεχνικός δικαιώνεται απόλυτα.

Η νέα αποστολή για τον 25χρονο μέσο, εκτός από άμεση προσαρμοστικότητα, εμφάνισε και επιπλέον απαιτήσεις. Περισσότερα τρεξίματα, συχνό πάτημα της αντίπαλης περιοχής, κίνηση χωρίς τη μπάλα, διάβασμα της αντίπαλης άμυνας προκειμένου να τη χτυπήσει ως έξτρα παίκτης, είτε σε στιγμές πίεσης, είτε σε περιπτώσεις κόντρα επίθεσης. Πρωτόγνωρα πράγματα για τον Γιόχανσον, που όμως αποδείχθηκαν τόσο απλά διότι ο άνθρωπος έχει διδαχθεί από πολύ μικρή ηλικία, σωστά το ποδόσφαιρο. Η τακτική προσαρμογή του εξέπληξε άπαντες, ίσως ακόμα και τον ίδιο. Το αμυντικό παγοθραυστικό, εξελίχθηκε σε δημιουργό και σκόρερ!

Η αλλαγή θέσης απέφερε στην ΑΕΚ μεσοεπιθετικά πέντε γκολ (τρία στο πρώτάθλημα και ένα στο Κύπελλο) και τρεις ασίστ (όλες στη Σούπερ Λίγκα), χώρια τα δύο δοκάρια και τις κάμποσες αποκρούσεις αντίπαλων γκολκίπερ στις σχεδόν πάντοτε εύστοχες και δυνατές κεφαλιές του. Παράλληλα ο πάντοτε προσηλωμένος και υπάκουος στις εντολές του προπονητή Σουηδός, προσφέρει καταλυτικές υπηρεσίες και στο ανασταλτικό κομμάτι κάθε παιχνιδιού, βοηθώντας τον Σιμόες που πλέον διαδραματίζει το ρόλο του «κόφτη», να μην είναι μόνος σε στιγμές που απαιτούνται καλύψεις.

Όταν μάλιστα διαπιστώνει ότι ο Πορτογάλος δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή ημέρα, ο Σουηδός αυξάνει τα τρεξίματά του και τις επαφές του με τη μπάλα προκειμένου να βοηθήσει τον συμπαίκτη του να πατήσει καλύτερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε κάθε ματς η ενδεκάδα της ΑΕΚ ξεκινά από τον Γιόχανσον, ενώ έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε την ανταπόκρισή του στο νέο ρόλο του στη σειρά των σαφώς πιο απαιτητικών αγώνων που έπονται για την Ένωση.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ