STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Η ξεχωριστή σχέση των Αλαφούζου - Μελισσανίδη

Η ξεχωριστή σχέση των Αλαφούζου - Μελισσανίδη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr καταγράφει τη συμπόρευση των Γιάννη Αλαφούζου και Δημήτρη Μελισσανίδη για την εξυγίανση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και περιγράφει πως άρχισε η σχέση τους και που μπορεί να διαφοροποιηθεί.

Στους πολέμους, ισχύει το αξίωμα ότι "ο εχθρός του εχθρού μου, είναι σύμμαχος μου"... Είτε πρόκειται για πραγματικούς πολέμους, με όπλα, στρατούς, μάχες και θύματα, είτε για άλλου είδους, όπως οικονομικούς, πολιτικούς ή παραγοντικούς. Όταν δύο παρατάξεις έχουν να αντιμετωπίσουν έναν κοινό αντίπαλο, ο οποίος τυγχάνει να είναι πανίσχυρος, τότε πολλές φορές συνασπίζονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους, χωρίς να ταυτίζονται απόλυτα στα πάντα.

Το ίδιο συνέβη στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τον Γιάννη Αλαφούζο και τον Δημήτρη Μελισσανίδη... Δύο επιχειρηματίες με διαφορετικές αφετηρίες αλλά με κοινό παρανομαστή ότι ανέλαβαν σε έκτακτες συνθήκες, οι οποίοι διοικούν δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές ομάδες, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.

Ο Αλαφούζος εμπλέκεται ευθέως στον Παναθηναϊκό... Ελέγχει τη μεγαλομέτοχο εταιρία της ΠΑΕ, τη Sortivo International, έχει μετοχές στο όνομα του, είναι ο χρηματοδότης και κατέχει το αξίωμα του προέδρου. Αρχικά, επιχείρησε το αξίωμα της λαϊκής βάσης μέσω της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας", αλλά πλέον δεν συμμετέχει στη διοίκηση της.

Η ξεχωριστή σχέση των Αλαφούζου - Μελισσανίδη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αντίθετα, ο Μελισσανίδης δεν έχει ευθεία εμπλοκή. Δεν μετέχει στη μετοχική σύνθεση, δεν έχει πόστο στο διοικητικό οργανόγραμμα, ωστόσο για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θεωρείται ο "εν τοις πράγμασι διοικητής". Η μοναδική επίσημη διασύνδεση του με την ΑΕΚ αφορά τη θέση του αντιπροέδρου στη "Δικέφαλος ΑΕ", την εταιρία που έχει αναλάβει την κατασκευή του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Αλαφούζος ανέλαβε τον Παναθηναϊκό όταν η προηγούμενη διοίκηση παραιτήθηκε, με την ΠΑΕ στο φάσμα της χρεωκοπίας και παρότι επέβαλλε καθεστώς ακραίας λιτότητας, εν τέλει τον διατήρησε ανταγωνιστικό, έστω και με τα γνωστά προβλήματα.

Ο Μελισσανίδης εγγυήθηκε την επάνοδο της ΑΕΚ στη Superleague, μετά τον υποβιβασμό στη Γ' Εθνική λόγω των χρεών και τη διάλυση της ΠΑΕ, στελεχώνοντας την ομάδα με ανθρώπους της εμπιστοσύνης του και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συνόλου, παρά τις δυσκολίες.

Ο κοινός εχθρός και ο κοινός γνωστός

Ο Αλαφούζος και ο Μελισσανίδης δεν αναζήτησαν ο ένας τον άλλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παρότι εξαρχής είχαν έναν κοινό αντίπαλο: τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός σύμφωνα με τους Αλαφούζο και Μελισσανίδη, έχει διαμορφώσει τέτοιες συνθήκες ώστε ο Ολυμπιακός να είναι η ισχυρή δύναμη εκτός από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Αυτός ο οποίος τους έφερε σε επαφή και έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να αποκτήσει μία καλή σχέση, είναι ο Νικόλας Πατέρας. Ο εφοπλιστής διατηρεί επικοινωνία με τους δύο, ενώ έχει κοντραριστεί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη όταν εκείνος ήταν πρόεδρος για δεύτερη φορά (και για διάστημα λίγων μηνών) στον Παναθηναϊκό και ο άλλοτε επιστήθιος φίλος του, διένυε τους πρώτους μήνες του στον Ολυμπιακό.

Με την παραίνεση του Πατέρα, οι Αλαφούζος και Μελισσανίδης αποφάσισαν να συνεργαστούν για την ανατροπή αυτού που αποκαλούν "καθεστώς", την αλλαγή των συσχετισμών στη Superleague και τη βελτίωση της διαιτησίας.

Η επικοινωνία τους είναι συχνή και όταν θεωρούν ότι πρέπει να περάσουν μηνύματα, δημοσιοποιούν ότι συνομίλησαν. Δεν έχουν λείψει οι κοινές εμφανίσεις σε εστιατόρια (και με την παρουσία του Πατέρα) ή στο περσινό φιλικό ΑΕΚ - Παναθηναϊκός στο "Σπύρος Λούης", όταν και φωτογραφήθηκαν μαζί, έχοντας θερμό εναγκαλισμό. Οι δύο άνδρες έχουν συμμαχήσει και δεν το κρύβουν, όντες στο ίδιο "μπλοκ" και με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

Ίδιος στόχος, άλλες φιλοσοφίες

Οι Αλαφούζος και Μελισσανίδης έχουν τον ίδιο στόχο: την "κάθαρση". Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούν σε όλα τα επιμέρους θέματα, ούτε ότι ταυτίζονται όσον αφορά τις πρακτικές. Για παράδειγμα, έχοντας ασχοληθεί και παλαιότερα με το ποδόσφαιρο, ο Μελισσανίδης γνωρίζει το παρασκήνιο και όσα εξελίσσονται, όπως τι συμβαίνει με τις εκλογές της ΕΠΟ.

Ο Αλαφούζος δεν έχει γνώση αυτού του αντικειμένου, αλλά επειδή δραστηριοποιείται στα media, ξέρει πως να προβάλλει ένα ζήτημα και να το αναδείξει στην επικαιρότητα. Το έχει πράξει με επιτυχία, αφού από την είσοδο του στο ποδόσφαιρο, τα σκάνδαλα έχουν προβληθεί περισσότερο από ποτέ, με προσωπικές συνεντεύξεις Τύπου και με από τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει, σε συνδυασμό με τις έρευνες της Δικαιοσύνης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επιπροσθέτως, δεν αγνοούν ότι είναι ανταγωνιστές και αργά ή γρήγορα, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα διεκδικήσουν κάτι σημαντικό. Οπότε, ο καθένας θα πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντα της ομάδας του σε βάρος του άλλου. Η συμφωνία κυρίων που έχουν συνάψει σε αυτή την περίπτωση είναι να αποφευχθούν τα "πισώπλατα μαχαιρώματα". Έως τώρα, δεν είχαν κάποια σοβαρή διαμάχη, οπότε η αντοχή της θα αποδειχθεί στο μέλλον.

​​ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ SUPER LEAGUE ΣΤΟΝ SPORT24 RADIO 103,3
TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ